¤¤ ALLERGISET KULLANNUPUT - vol. 6 ¤¤

Mitähän seuraavaksi vois pojalle kokeilla kun tuo nutrilon soija ei käykkään kun siitä tulee taas niitä oireita...hän on tosi ärtynyt ja itkuinen sekä rupee paikat punottamaan kun sitä juo..onko mitään semmosta missä ei ois sitä sitrus hommelia
 
Nutrilon Soijasta siis iho edelleen lehahtelee. Pysyy kunnossa jos joka toinen päivä poskiin kortisonia laittaa.. lehahtelee hieman silti muualta sitten iholta mutta heikommin. Niin, että lehahdus saattaa sammua ihan muutamassa minuutissa... kauanko tällaista kestää, jos vaan aloitusoire? en haluaisi pientä kultaa kiusata, kun oli jo toi almironki jo kokeiltu, joka teki inhottavia ilmavaivoja... nyt niitä ei ole, mutta kovalla välillä on vatsa ja tulee kakka "laattanakin" jopa välillä... luumu auttaa siihen vaivaan ihan ok.

Alkaa tuntua, että diagnosoitiin maitoallregia liiankin herkästi, eli samanlaiset lehahtelut on tullu takas nyt soijamaidolla kuin tavallisella korvikkeella oli... silloin en osannut alkaa ihoa kunnolla hoitamaan ja se pääsi pahaksi ja sitten diagnosoitiin... no, ei kai tää diagnoosi oo mikään satavarma, kun ei prickeissä tosiaan reagoinu ja minun seurannan perusteella, iho.oireiden, lehahtelujen ja välillä nokkosihottuman takia tuli se diagnoosi...

lisäksi haluaisin kommenttia siihen, että miten voi olla, että poika sai ekat oireet alle 4kk iässä, vaikka joi maitoa syntymästään (alussa opari kk osittain äidinmaitoa)? voiko siis olla kyse siitä, että kun maitomäärät nousi ja velliäkin sai, oli päivittäiset määrät maitotuotteita hurjia, joten ei jotenki sitä kestäny, mutta pienempiä määriä kestäiskin ok? altistuksen perusteella ei reagoinu heti maitoannokseen 100ml, mutta sitten kun kasvoi märä kotona 150ml kerta-annos tai useampi 100 ml erillisinä annoksina tuli oireet.. oletteko siedätyksen vai välttämisen kannalla tässä soija sekä möhemmin taas tavallisen korvikkeen kokeilussa?? jos vatsa toimii ja iho-oireita, jotka pysyy jotenkuten hallinnassa voiteilla voiko siedättää??
kysyn teiltä, koska teillä voi olla käytännön kokemusta siitä onko siedättämisellä ollut mitään vaikutusta suuntaan tai toiseen... lääkärin mielipide on, että oireiden rajoissa voi siedättää ja että ei herkästi vaihdeta aminohappokorvikkeisiin, koska ei tiedetä miten vaikuttaa luontaisen vastustuskyvyn kehittymiseen, jos mennään sille linjalle... eri asia tietty jos diagnoosi on aivan selkeä, mutta tää ei oo ihan selkeä tilanne..

vielä yksi kysymys, onko teillä tietoa siitä nutrisoijan sisältämän soijan kasviestrogeenin vaikutuksista poikalapsiin? onko sillä mitään käytännön merkitystä?
 
Minä en osaa Haidia auttaa, mutta toivottavasti saatte selkeyttä asiaan :)

Meillä poika saanut nyt porkkanaa, perunaa ja päärynää. Porkkanasose tulee täysin sulamattomana (itsetehty) läpi. En muista, kuuluuko porkkana niihin, mitkä sulaa huonosti. Ja nyt on peppukolo aivan kirkuvan punainen ja viittävaille verillä + turvoksissa. Ihottuma ei ole pahentunut kuitenkaan. Kakkaa tehdään hirveän kiljumisen säestyksellä, kun sattuu. Ei ole edes oikeastaan kovaa. Onko tämä tulkittavissa niin, että ei sovi?
Pieree myös jatkuvasti.

oltiin reissussa ja sai maistaa mansikkaa (pakastettu ja keitetty) ja tuokion päästä oli koko kroppa täynnä pientä vesikelloa, ja ympäröivä iho myös reippaan punainen. Eli mansikka ei käy.
 
haidi84
Meillä Almironista tulee pieniä ja isoja oireita vielä yli 2kk aloittamisesta ja lääkärin mielestä asia on ok :( kun pituus ja paino kuitenkin lisääntyy ja poika nukkuu yöt. Rasvailu on täysin hukassa, sillä kortisonilla n. neljässä päivässä saadaan posket kuntoon, mutta kahden päivän jälkeen taas punoittaa jo aamusta. Ollaan siis luovutettu jo tuon osalta. Jalkapöydät on naarmuilla olleet noin 4kk ja ei parane millään. Siitäkään lääkäri ei huolestunut. Itseä vaan ottaa päähän, kun näkee että toista kutittaa, eikä apua ole mistään.
Eli taitaa olla paljon itsestä ja lääkärin näkemyksestä kiinni, mitä sietää ja siedättää.

Coombs
Minä lopettaisin porkkanan kyseisillä oireilla. Mansikka-allergia on tavallinen ja voi olla että on vain mansikalle allerginen eikä muille aineille. Mutta kaikkihan on kokeiltava, kun ei tiedä mikä omalle lapselle käy.

Oltiin Pärnussa ja reissu meni yllättävän hyvin. Pojalla pelkkä Almiron käytössä. Nyt taas kotona ja kesäkurpitsa kokeiluun ja sitten se liha. Matkalla kaikki oireet oli ja tuli ja meni ja tuli ja taas mietityttää onko tuo Almiron sittenkään sopiva, huoh.
Altaassa käytiin pojan kanssa pari kertaa ja tykkäsi kovasti. Nyt sitten mietitään vauvauintiin menoa.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Localoba:
haidi84
Eli taitaa olla paljon itsestä ja lääkärin näkemyksestä kiinni, mitä sietää ja siedättää.
Tästä on tosiaan montaa eri näkemystä. Meillä lääkäri ja samoin myös itse olen sitä mieltä, että erityisesti korvikkeen olisi hyvä olla mahdollisimman sopiva lapselle. Korvike muodostaa suurimman osan vauvan ja pienen lapsen ravinnosta. Enemmän tai vähemmän epäsopiva saattaa mm. vaikeuttaa sopivien kiinteiden löytymistä. Kun/jos epäsopiva korvike ärsyttää elimistöä, niin voi olla, että elimistö ei ota vastaan uusia kiinteitä vaan "hyökkää" kaikkea vastaan...

Jonkin asteiset sopeutumisoireet ovat "sallittuja". Meillä pojalla aikoinaan posket lehahtelivat hieman reilun kuukauden ajan Nutri Soijaan siirryttäessä. Lehahtelu oli sellaista ihon värin muuttumista, muuten iho oli täysin ok (ei rikki tms.) Perusvoiteella rasvailtiin. Normaalit allergiaoireet hänellä olisivat olleet silent-refluksia.

Kuulumisia. Meillä on tyttövauvalla (nyt 3 kk) todettu pari viikkoa sitten maitoallergia ja ollaan takaisin Neocatella. Vasta kolmannella maitoaltistuksen viikolla alkoi tulla selkeitä allergiaoireita. Koska maitoaltistus kesti niin pitkään, ollaan oireitakin tässä paranneltu jo kaksi viikkoa eikä tyttö vieläkään ole siinä hyvässä kunnossa mitä oli ennen maitoaltistusta.... Elokuun alussa mennään Almiron Pepti -altistukseen. 2 v 2 kk poika syö käytännössä lähes kaikkea muuta paitsi maitoproteiinia! Päärynä, luumu ja kesäkurpitsa pitäisi kokeilla vielä erikseen epävarmoina. Kerran viikossa menee muutama teelusikka jogurttia. Ainoa oire on ollut pieni hikka syönnin jälkeen.

 
Meilläkin soijasta siis lehahtaa väri iholla vaan hetkeki punaiseksi, milloin mistäkin kohtaa pieneltä alueelta ja hetkessä taas palautuu.. Bepanthen on parasta poskille, eivät kuivu tai lehahtele.. tosin kortisoniakin käytin kun oli pahana. nyt ei mitään poskissa, lehahtelee vaan sitten esim. otsalta... pitäsiköhän koko kasvot rasvata bepanthenilla ja antaa imeytyä, ehkä vahvistaisi ihoa, vaikka iho onkin hyvän laatuinen, ei kuiva, mutta voisi estää lehahtelemasta. nyt on ollu vauvalla silmissä kutinaa ja limaisuutta hieman, että se kyllä vähän huolettaa kun maidosta oli samaa... jos ei sit oo kyse ihan flunssan tulosta.. hikkaa oli myös pitkästä aikaa tänään.. poika ei tunnu olevan allerginen millekään muulle kuin maidolle ja toiv. ei soijalle.... mutta mistään kiinteästä ei ole lehahdellut. tänään sai eka kerran viljaakin, kaurapuuroa, tein ihan "aikuisten" puurosta.. hienonsin hieman hiutaleita, ettei olis niin paksua... taitaa kaikissa vauvojen puuroissa olla maitojauhetta, vai? ja lihaakin on maistanu, possua... nää ainaki sopii kaikkien kokeiltujen kasvis ja hedelmäsoseiden lisäksi.. puurona muuten syö myös riisiä luumuun sekoitettuna, tulee ihan kiva luumu-riisipuuro, on aika ankeen makunen seki muuten pelkkään veteen.. jospa tää soija-asia selviäis, kun en haluais vaihtaa takas almiron peptiin, kun ne imavaivat oli karmivia mahanvääntöineen...ja neocate-linjalle en haluais joutua...
 
Pullojen keittelystä tuli semmonen mieleen et nyt kun kokeillaan vauvalle ekaa kiinteää niin missä vaiheessa voin lopettaa pullojen keittämisen? Silloinko kun olen varma että kiinteä sopii? Ensin meinattiin kokeilla bataatti mutta vauvalla oli kakka aika kovalla niin alotettiin sitten päsrynäsoseella kun kuulemma sekin löydentää vatsaa. Voikohan noita piltti ym. soseita pakastaa?
 
Reilun kk:n kuluttua Tuomelalle aika. Sitä odotellessa...

Ataraxia on sitten testattu ensimmäisen kerran ja onneksi toimi kuten pitikin. Poika sammahti unille samoin tein ja kutina loppui pitkäksi aikaa. Niin, aiheuttajana kesäkurpitsan aloitus, tosin ollaan sillä sitkeästi sitten jatkettu ja oireet on rauhoittuneet.

Nyt vain ihmettyttää unihalut. Toista viikkoa on nukuttu n. 16h vuorokaudessa, kun aiemmin oli n.13 tuntia. Hereillä poika on kyllä pirteä ja touhukas (ryömii, painii tyynyn kanssa, trenaa konttausliikkeitä ja istumista). Ei kai vielä kuulosta alhaiselta hb:ltä?
 
Mä en nyt oikeen tajua että mistähän tuolle pojalle voi taas tulla noita jälkiä ihoon vaikka maito on kokonaan pois ollu jo aika kauan..

Tänää myös ihmettelin että miksi pojalle tuli tänää uusi kelakortti kun se edellinenki on vaan 1v vanha suurinpiirtein ja muuten oli ihan samanlainen ku se vanhakin mut vaa sillä erolla että uuteen oltii laitettu taakse joku AE 505/03.10 merkintä?
 
Hei

Taaperotx4: Piti vaan tuohon kela-kortin merkintään kommentoida. Meillä oli myös esikoisella pienenä vastaava koodi (en tiedä oliko sama) kun diagnosoitiin vaikeasti moniallergiseksi ja apteekista piti saada korvikkeita ja rasvoja... eli merkkaa varmaan niitä teidän allergioita jotta saatte kelakorvausta esim. erikoiskorvikkeista. Nyt meidän pojalla on kelakortissa koodi diabeteksen takia. Eli saadaan insuliinit yms. kelan tuella.


Valitettavasti meidän tyttö reagoi ruoka-aineille (toistaiseksi äidinmaidon kautta). Kiinteänä on tällä hetkellä päärynä (sopii) ja kokeilussa kesäkurpita. Muutama viikko sitten kyselin täältä vinkkejä ruokapäiväkirjan pitämiseen (kiitos edelleen niistä) ja esim. suklaa (kaakao), kala sitruuna ja tomaatti aiheuttaa oiretta (lehehtelua, ilmavaivoja, takapuoli näpyillä ja oksentelua/mahavaivoja). Tällä hetkellä homma tuntuu olevan kontrollissa (epävarma olo on välillä) mutta allergologille mennään silti kunhan saan ajan varattua. Lehmänmaitoa (korviketta) tyttö ei ole saanut lainkaan joten sekin vielä jossain vaiheessa kokeiltava/testattava (tästä ajattelin keskustella mm. allergologin kanssa).

Mulla on yks allergologi tiedossa esikoisen allergia-ajoilta mut onko jollakulla teistä joku super hyvä jota suosittelisitte?

:wave:

Fiiu ja tyttö 5,5 kk :heart:
 
Alkuperäinen kirjoittaja taaperotx4:
Tänää myös ihmettelin että miksi pojalle tuli tänää uusi kelakortti kun se edellinenki on vaan 1v vanha suurinpiirtein ja muuten oli ihan samanlainen ku se vanhakin mut vaa sillä erolla että uuteen oltii laitettu taakse joku AE 505/03.10 merkintä?

Tuo merkintä tarkoittaa, että kun korttia näyttää apteekissa saatte Kela-korvauksen erityiskorvikkeesta. Tuohon 505-ryhmään kuuluu ainakin Nutrilon Soija sekä Almiron Pepti ja muut pilkottua maitoa sisältävät erityiskorvikkeet. Tällä hetkellä korvaus on voimassa vuoden 2010 maaliskuun loppuun asti. Mutta oliko se niin että Nutrilon Soija ei sopinutkaan? Oletteko kokeilleet muuta maidon korviketta?


 
ahmutar juu se ei näytä sopivan pojalle ja seuraava aika on vasta 20.8 lekurille että saadaan joku toinen resepti pojalle saas nähä minkä ne nyt kirjottaa..muuten ois varmaa tuo nutrilon soija käyny jos siinä ei ois ollu sitä sitruunahapon jotain osia vai miten se nyt oli..siitä hälle tulee niitä oireita kanssa ja nyt myös pojalla on ollu monta päivää maha kovalla joka helpottaa hetkeksi aina kun antaa luumusosetta ja sit kaikki tulee vetelenä pihalle.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Dora09:
Pullojen keittelystä tuli semmonen mieleen et nyt kun kokeillaan vauvalle ekaa kiinteää niin missä vaiheessa voin lopettaa pullojen keittämisen? Silloinko kun olen varma että kiinteä sopii? Ensin meinattiin kokeilla bataatti mutta vauvalla oli kakka aika kovalla niin alotettiin sitten päsrynäsoseella kun kuulemma sekin löydentää vatsaa. Voikohan noita piltti ym. soseita pakastaa?
Voi pakastaa, aikanaan avasin ja laitoin jääpalarasiaan ja pakkaseen, oli turhaa kun se säilyi jääkapissa ehkä 2 päivää, ja päivässä ruokaa meni ehkä 2tl.. Paitsi samalla vaivalla tekee itse ilman lisäaineita, tärkkelyksiä ja vähemmällä vedellä että mahakin täyttisi paremmin ;)
 
täällä myös soijakorvike aiheuttaa ummetusta.. liekö kuuluu asiaan. kaurapuuro hieman auttaa. kokeiltiin tossa maitoa, siis tuttelia ja oksenti kaiken ulos... parin päivän päästä uudelleen kokeiltuna pysyi sisällä, mutta tuli pieni nokkosihottuma... soija aiheuttaa siis ummetusta ja ihon lievää lehahtelua, mutta lääkärin mukaan ok... mutta auttaako se mallasjuoma, mistä usein puhutaan, ummetukseen... luumu ei tunnu tehoavan ja pelkään, että kaurankin vaikutus olis väliaikainen.... nyt jätän taas maitokokeilut kuukaudeksi ainakin.. meillä siis lupa sitä ajoittain kotona kokeilla, jos se alkais sopia... voisikohan vauvalle -6kk-sopia vauvajogurtit vaikka korvike ei sopisi ja maitoallergia siis lievä?
 
saako tarpeeksi nestettä, sekin vaikuttaa ummetukseen
kokeiltiin tossa maitoa, siis tuttelia ja oksenti kaiken ulos... parin päivän päästä uudelleen kokeiltuna pysyi sisällä, mutta tuli pieni nokkosihottuma... <-- miksi niitä jugua pitää koettaa jos oireilee :eek:
 
Heips :wave:

Ahmutar: Kiitos suositukseseta! :flower:. Googlailin hieman tuosta Tiinasta ja ajattelin varata hänelle ajan.

Mä olen laistanut ruokapäiväkirjan kanssa :ashamed: nyt muutaman päivän ja tietty sille ajanjaksolle mahtui oiretta... :headwall: :headwall: Jostain tuli tytölle kokovartalo näppylät, taipeissa pahin (ei ollu ihan hirveen näköinen mut kumminkin).. todennäköisesti syömäni suklaa. Kesäkurpitsaa annoin tänään ja siitä se ei siis ainakaan tullut. Eli taas jotain mitä minä olen syönyt :/ . Mansikoita on mennyt... sitruunaa oli jossain leivoksessa ja kananmunaa tietty. Eilen söin piirakkaa jossa oli kaikkia edellämainittuja ja tyttö oksensi illan. Mitään noista kolmesta en ole tänään syönyt ja nyt on tilanne taas rauhoittunut. Ota näistä nyt taas selvää :headwall:... välillä kyllä tulee sellainen epävarmuus noiden oireidenkin kanssa. Pakko se on ottaa niskasta taas itseäni ja pitää sitä ruokapäiväkirjaa.

Fiiu ja tyttö 5,5 kk
 
weiss
Fiiu :hug: Eipä ota täälläkään selvää. Koko kesän ollut ihottumaa ja silti pitänyt kokeilla uusia ruokia. Välillä iho lehahtelee, enkä tosiaankaan osaa yhistää mihinkään tiettyyn. Nyt on menossa ollut mango kokeilu jo 11 päivää, enkä todellakaan voi olla varma sopiiko vaiko ei. Yhtään uutta ei olla saatu ja TAAS kerran alkaa usko loppua. Kuinka voisin aatella edes töihin paluuta näillä eväillä.. huh huh..
Onko joillain ollut käytössä protopic? rasva???? Oli lääkärin kanssa puhetta, että josko syksyllä tulisi kokeiluun, ainakin käsiin ja nilkkoihin, missä siis pahimmat ihottumat.. mutta kokemusta kenelläkään?
 
Weiss Kiitos :hug: ja samoin sinulle tsemppiä tuon epäselvän tilanteen kanssa. Mä en aikoinani voinut ajatellakaan töihin paluuta kun esikoinen oli niin vaikeasti moniallerginen. Kolmivuotiaaksi eli Neocatella, valkoisella riisillä ja ruusunmarjalla. Sitten helpotti pikkuhiljaa (kun NutriJunior vaihdettiin Neocateen alkoi suoli parantua). Kyllä siinä oli huolta... onneksi aika kultaa muistot.

Allergologiaikaa varailin... Sille Tiina Tuomelalle sai aikoja vasta lokakuun puolelle.. joten otin sitten ajan Ritva Sorvalle.. kokemuksia?

Fiiu ja tyttö 5,5 :heart:
 
Fiiu
Sorvalla käytiin kerran ennen IAS:iin pääsyä, joten kokemusta ei ole paljon. Asiallisen oloinen, iho-oireisiin suhtautui ok. Ei mikään kuunteleva emo, vaan tehokas asiantuntija. Itse olin tyytyväinen. Nyt aika on kuitenkin varattuna Tuomelalle, kun nuo pojan suolioireet ovat mitä ovat.
 
Niin, eipä niitä maitotuotteita viitsi kokeilla kovin usein jos aiheuttaa oireita.. kysyinkin, voisiko sopia haoanmaitotuotteet, vaikka korvike ei sopisikaan... tarkoitus on kuitenkin selvitä tästä allergiasta ja se, onko se mennyt ohi ei selviä, jos ei kokeile... tosin ei sitä tietysti kannata kovin usein kokeilla se on selvää.. tässä on itselläkin sellainen hyväksymisvaihe menossa, ei meinaamillään hyväksyä, ettei jokin sovi lapselle...

siitä ummetuksesta vielä... onko siis yleistä, että soijakorvike aiheuttaisi sellaista palamaista kakkaa?? nestettä olen yrittänyt antaa tarpeeksi, vielä korvikkeen (nyt n.6dl päivässä ) lisäksi vettä välillä, mutta ei vettä paljoa mielellään juo. ostin ohramallasuutetta, jos se auttaisi, mutta eilen illalla kun kokeilin eka kertaa heräsi yöllä itkemään mahakipua.. sit aamulla tuli kakkaa mut edelleen palamaisena :( saakelin korvikkeet, kun kaikissa on ongelmansa. ihollakin on sitkeä kolikon mutoinen läiskä poskessa, joka punoittaa enemmän joka juonnin jälkeen, haalenee välillä...ei silti ole tullut yhtä kovaa lehahtelua/ kutisevaa ihottumaa kuin maidosta.

pakko tilittää, mutta on tää kyllä p..tä ku ei tiedä sopiiko joku vai ei, sietääkö tuollaista kakkavaivaa ja pientä röpelöä iholla vai ei...