¤¤ ALLERGISET KULLANNUPUT - vol. 6 ¤¤

Kirjoittelen tänne nyt sekavia tuntemuksiani, toivottavasti joku lukee tätä. Oltiin tänään lääkärissä. Syynä on pitkään jatkunut yskä. Yskä alkoi siis maalis-huhtikuussa ja koska se vaan jatkui, niin hoidoksi kokeiltiin neljän viikon Flixotidea. Flixotide auttoi hitaasti, muttei kokonaan poistanut yskää. Jäljelle jäi vielä pari kertaa rohahtava aamuyskä. No sitten pidettiin kahden viikon lääkkeetön jakso ja hitaasti yskä alkoi lisääntymään. Viikon jälkeen alkoi tulla myös yöyskää, joka sekin paheni vähitellen. Nyt mentiin sitten lääkäriin ja olin ihan varautunut astma diagnoosiin tai ainakin Flixotiden jatkamiseen. MUTTA nyt mennäänkin sitten REFLUKSI tutkimuksiin piuhoineen ja tähystyksineen! En oikein tiedä mitä ajatella! Mun maalaisjärki sanoo, että nyt kiusataan lasta turhaan. Mutta mutta mutta.. en tiedä.
 
No hän oli sellainen "nykyään lapsille määrätään liian helposti lääkkeitä" -tyyppinen lääkäri. Sanoi, että täytyy olla betoniin valetut diagnoosit, että lääkkeitä ruvetaan syömään. sanoi myös, että lapsella voi olla viruksia virusten perään tai hampaiden tulo voi aiheuttaa limaisuutta jne.
No on hän varmaan osittain oikeassakin, mutta tuntuu kummalliselta, että meillä keväällä alkanut infektio olis laukaissut tällaisen refluksi yskän.. :eek:
 
Minttu mamma: Refluksi saattaa aiheuttaa myös limaisuutta ja se on syytä sulkea pois ennen astmadiagnoosia. Jos tästä on kyse, teillä on harvianisen fiksu lääkäri. Jos kyse on siitä että "ei sitä mikään vaivaa", vaihtakaa lääkäriä. Refluksia, etenkin silent-tyyppiä on allergisilla paljon. Meillä yskää ja limaisuutta on ollut myös maaliskuulta ja nyt sitten kokeillaan että johtuuko limaisuus sittenkään siitepölyallergiasta vai onko kyseessä refluksi (meillä on siitä diagnoosi mutta lääkitystä on purettu pitkin kevättä ja saattaa siksi vaivata). Meillä lääkäri oli sitä mieltä (olen samaa mieltä) että koska hengitysvaikeutta tms. ei ole, limaisuus tulee ylhäältä eikä keuhkoista, jotka olivat kuulemma kuuntelun perusteella ok, tosin vähän lima rohisi. Nenä on valunut näihin päiviin saakka Zyrtecistä huolimatta mutta Flixonasesta oli apua eli meillä yskä helpottui kun nuha saatiin kuriin. Sekava sepustus tuli, toivottavasti sait ajatuksen päästä kiinni.
 
Kiitos vastauksista. Ehkä lääkäri jolla kävimme on ihan fiksu. Hän ei kuitenkaan hirveästi minua kuunnellut, vaan halusi ajaa oman näkemyksensä läpi.
Astman puolesta puhuisi se, että:
-yskä alkoi infektion jälkeen
-flixo lopetti yöyskän ja vähensi limaisuutta merkittävästi
-kun lääke lopetettiin, yöyskä tuli takaisin
-kun oltiin juhannuksena mökillä, niin lapsella oli hengitys ahtaalla ekan kerran (niin että huomasin)
Mutta en tiedä olisiko kortisoni voinut helpottaa refluksista aiheutunutta yskää? No joka tapauksessa refluksia meillä voi helpostikin olla, sitä en epäile. Olisi vaan niin paljon helpompaa, jos jotain refluksilääkettä voisi kokeilla vaikka kuukauden? ja katsoa tehoaako. Että ei tarvitsisi nukutuksia ja tähystyksiä ym. Ajattelisin myös, että lapsi olisi jotenkin tyytymätön ja esim heräilisi yöllä, jos ruokatorven ärsytystä olisi. Nyt herää vaan, jos ei saa yskimistä loppumaan. Voi että, pää tulee kipeäksi tästä murehtimisesta.
 
Refluksin diagnosointi ilman selviä oireita on parasta hoitaa ph-mittauksella tai tähystyksellä. Jos omalle lapselleni nyt ehdotettaisiin jompaa kumpaa, menisin pojan kanssa juoksujalkaa (vaikka selviä refluksioireita onkin).

Tietty astmalääkkeen käyttö/poisjättö viittaa siihen että astmaa on mutta voihan sitä refluksiakin olla ja minusta se on hyvä poissulkea. Nukuttaminen ja kokeet ovat tietysti kurjia, kuten myös sellainen lääkäri, joka ei kuuntele. Muista mainita siitä hengenahdistuksesta useaan kertaan, josko menisi paremmin perille.
 
Tuo on aika vaikea tilanne. Sehän voi olla refluksi ja astma, kuten meillä! Refluksi usein vielä ärsyttää keuhkoja entisestään ja soppa on valmis. Meillä muuten on astman pääoire tuo yöyskä, joka lähtee kyllä astmalääkitystä lisäämällä. Tosin refluksistakin saattaa tulla tuota yöyskää ja siinä on välillä täälläkin pähkiminen, että kummassa on vika. Yleensä siinä sitten meillä tutkitaan ruokavaliota ja reilataan astmalääkitystä ja katsotaan kumpi tuotti tulosta.
 
Kyllä meillä siis refluksia on. Vaihtelevasti. Refluksi pahenee aina kaikista ruokakokeiluista. Mutta sitten sen osuudesta tuohon yskään en voi olla varma. Eikö sitten jotain refluksilääkettä voisi kokeilla ilman tutkimuksiakin? Olen ymmärtänyt, että jotkut lääkärit tekevät tällaisia kokeiluja.
No joka tapauksessa nyt kun Flixotidea ei enää saa ottaa, niin meillä yskitään joka yö. Se on itsellekin stressaavaa, eikä saa nukuttua.
Kuinkahan nopeasti se refluksi-tutkimus aika voi tulla? Pääkaupunkiseudulla ja näin kesäaikaan. Meillä on seuraava aika Tuomelalle elokuun alussa ja aion kysyä myös hänen mielipidettään tästä asiasta.
 
Tuo on ihan totta, että refluksia ja astmaa on toisinaan vaikea erottaa toisistaan. Oireissa on niin paljon samaa. Mulle tuli mieleen, että ymmärsiköhän vastaanotolla käydessänne ko. lääkäri, että teille astmalääkkeestä oli jo saatu hyvä vaste oireiden hoidossa? Olen kyllä myös samaa mieltä kuin Luppis, että positiivista on, että kohdalle on sattunut lääkäri, joka haluaa tutkituttaa lapsen hyvin.

Meillä aloitettiin Losec Mups oireiden perusteella. Silent-refluksi -oireet olivat kyllä tosi selvät siinä vaiheessa kun mentiin ekan kerran T.T.:lle. Sekä minä että lääkäri oltiin lähes 100%-varma, että kyse oli silent-refluksista, koska lapsella oli niin paljon "klassisia" silent-refluksin oireita. Eli kyllä sen lääkekokeilun voi joissain tapauksessa tehdä ilman ph-mittaustakin. Jos lääkkeestä ei ole apua, sehän voidaan lopettaa, vaihtaa yms. Parin tai muutaman viikon lääkekokeluista ei liene haittaa. Jos oireet selkeästi vähenee, vahvistaa se refluksidiagnoosia. Haittaa enemmän on, jos sitä ph-mittausta ja tähystystä joutuu odottelemaan pitkään: kärsimys/kipu ja ruokatorven tulehduksen paheneminen. Julkisella puolella odotus voi vaihdella. Kannattaa soitella lähetteen perään tutkimuksen tekevään yksikköön ja kysellä tilannetta. Meillä kävi aikoinaan "vuonna 1 ja 2", että lääkäri ei ollut muistanut tehdä lupaamaansa lähetettä |O
 
ahmutar: Mitä kaikkia oireita tossa silent-refluksissa on? Hikka, nieleskely, usein syöminen...? Meillä on ensi tiistaina PikkuJätissä vauvan maitoaltistus ja isomman 2v kontrolli. No nyt vauveli hermostuu ihan, täytyy kirjotella paremmalla ajalla lisää :wave:
 
Alkuperäinen kirjoittaja Dora09:
ahmutar: Mitä kaikkia oireita tossa silent-refluksissa on? Hikka, nieleskely, usein syöminen...?
Meillä tuttuja silent-refluksin oireita ovat noiden mainitsemiesi oireiden lisäksi ovat olleet mm. makuuasennon välttäminen ja pystyasennon mieluisuus, selän ja vartalon kaarelle vetäminen, toisinaan vartalon suolatikkumainen jännittynyt asento kädet suorina vartalon molemmin puolin jäykkinä, limapallerot nenäsieraimissa, yleinen hengitysteiden limaisuus ja rohina, vaikeudet nukahtamisessa, heräilyt, levoton ja itkuinen syöminen. Tämän kaiken seurauksena on tietty se itkuisuus (itkuisuutta saattaa olla myös syödessä ).
 
Meillä noiden Ahmuttaren mainitsemien oireiden lisäksi oli runsasta hikoilua ja katkonaista syömistä eli irrotti koko ajan otetta rinnasta ja venkoili imiessä. Halusi imeä koko ajan vähän eli roikkui rinnalla koko ajan ja syöttövälit oli tosi lyhyitä. Välillä oli sitten taas jaksoja, ettei olisi syönyt mitään. Tätä oli lähinnä epäsopivalla korvikkeella eli kieltäytyi pullosta ja syöttäminen oli tosi puljaamista. Oli myös tosi herkkä ääniin ja heräili joka risahdukseen sekä pelästyi kovia ääniä (tai ei edes niin kovia) helposti. Venkoili kummasti ja sätki sekä kädet tärisi, käytiin jopa tutkimuksissa, joissa epilepsia suljettiin pois.

Kuten Ahmutar mainitsi, niin lääkekokeiluja voi tehdä kyllä ilman tutkimuksiakin.

Koska tuosta astmalääkkeestä on selvästi apua ja sen pois jättäminen lisää yöyskää, niin kyllähän se vähän astmalta minusta vaikuttaisi. Tuollein meillä se todettiin eli lääke auttaa ja sen pois jättäminen toi oireet takaisin.
 
Kiitos ahmutar ja NallePuh82. Tunnistan kyllä monet oireet noista!! Onneksi Neocatella vähentyneet huomattavasti, osa kokonaan. Tänään käytiin PikkuJätissä vauvan maitoaltistuksessa ja ihottumat nousi heti, altistus laitettiin poikki 1ml jälkeen. Isomman tytön kanssa päästiin T.T:lle heti perään kun oli tullut peruutus eikä tarvinnut kuluttaa aikaa 14 asti jolloin olis oikea aika ollut.
 
Meillä uusin löytö on lanttu. Tai olettaisin niin. Reagoi siis mun maidon kautta. Söin jauhelihasoppaa, missä oli lanttua ja muutaman tunnin pääst taas kasvot ja jalat märki. Seuraavana aamuna sänky näytti siltä, kuin joku olisi teurastettu siinä... Poika raapinu kasvot verille ja lisäksi kun eritää märkää, niin veri leviää kivasti. Kaikki petivaatteet, pojan vaatteet ja minun yöpaita.

Lisäksi todettu nyt koira. Koiran kuolasta/nuolaisusta seuraa välittömästi nokkosrokko ja ihottuma, lisäksi iho turpoaa siitä kohin.

Ollaan lähdössä kylpylään lomalle. Uskaltaakohan poikaa viedä altaaseen ollenkaan?
 
Coombs :hug:

En suosittele allasta, mutta voihan varovasti kokeilla? Itselläni aikoinaan (lapsena) pelkän atooppisen ihon takia allasvesi sai aikaan punaisia kuivia läiskiä ympäri kehoa. Nähtävästi johtui altaaseen laitettavista aineista. Järvi- ja merivesi olivat ok, pääosin.
 
Pitkästä aikaa ehdin tännekin, kun helteet on ohi:) Tai meidänhän piti olla etelässä kulunut viikko, mutta reissu peruuntui, kun kuopuksella on taas korvatulehdus (jo kuudes tälle keväälle kotihoidossa). Mutta eipä tuo peruuntuminen näillä keleillä pahemmin haitannut:)

NallePuh82: Hienoa, että teillä tilanne parantunut noin mahtavasti! Tämä on kyllä kestävyyslaji ja onneksi aina jossakin vaiheessa palkitsee myös:)

Localoba: Ikävä kuulla, että riisi ei käy:( Ei auta kun kokeilla jotakin muuta... Tuo riisi on vaan niin kiva, kun siitä löytyy vaikka mitä. Mä oon nyt vajaan vuoden jälkeen saanut sen riisijauhoina käyttöön esim. Schärin leivissä ja nyt oon ottanut sen varovaiseen rotaatioon Muksun puurona. Saa nähdä miten pitkään tällä kertaa onnistuu...

Minttu mamma: Kuulostaa ikävältä tuo oireilu, etenkin jos astmalääkitystä ei saa jatkaa. Soita ja kiirehdi tuota ph-mittausta, jotta asia selviää mahdollisimman pian. Itsekin olin ahdistunut tuosta tutkimuksesta, mutta se meni lopulta yllättävän hyvin. Tosin meillähän ei saatu refluksidiagnoosia, vaikka olin täysin varma, että silent-refluksia oli sopimattomien ruokien takia. Mutta tajusin noin viikkoa ennen tutkimusta, että maissi oli käynyt sopimattomaksi ja jätin sen pois, joten oireita ei sitten enää viikon päästä ollutkaan. Tuloksena oli sitten lievä takaisinvirtaus ja ei refluksidiagnoosia. Tosin emme tietty mitään diagnoosilla tehneetkään, koska oireilua oli vain sopimattomien ruokien takia ja hoidoksi riitti niiden poistaminen ruokavaliosta. Mutta jos tilanne huononee, niin voithan antaa Flixotidea tutkimusta odotellessa? Vai kielsikö lääkäri nimenomaan Flixotiden antamisen? Hoitamaton astmahan pahentaa myös refluksia ja päinvastoin...

Coombs: Teillä kyllä on voimakkaat oireet, jos äidin syömästä lantusta iho aukeaa heti? En tiedä, uskaltaisinko viedä altaaseen noilla oireilla... jaksamista toivottelen kovasti, kyllä se vielä helpottaa! :hug:

Meillä tilanne paranee hitaasti mutta varmasti: esikoisella pois siis enää selleri, raaka tomaatti ja kypsentämätön maito. Sekä epäilyksen alla kurkuma ja seljanmarjamehu.
Ja kuopuksella nyt ruokavaliossa NC, tattari, poro, maissi, ruusunmarja, vadelma, aprikoosi, rypsiöljy, tapioka, banaani, hirvi, nektariini, viinirypäle ja rotaatiossa kesäkurpitsa ja riisijauho sekä pakastettu peruna. Ei muutamassa kuukaudessa aikamoista edistystä ja jo nyt on selvää, ettei kuopus ole aivan niin allerginen kuin esikoinen oli aikanaan. Miinuksena mainittakoon kuopuksen korvakierre, jonka takia putkitus on edessä ilmeisesti jo elokuussa kun ryhmäperhepäivähoito alkaa:(

Mutta jaksamista taas kaikille, jotenkin itselleni nämä haasteet tuntuvat näin kesällä helpommin siedettäviltä ja taas vaikeammilta, kun on pimeää ja kylmää...
 
Silencio: Pojan iho ei aukea ihan heti. Ensin menee posket punaisiksi (n. 30min päästä), sitten alkaa näkymään pientä valkoista näppyä ihottumassa, mitkä sitten rupeaa erittämään n. 2h kuluttua pojan syötön jälkeen.
Hienoa, että teillä alkaa helpottamaan

Ataraxia olen antanu noihin reaktioihin, helpottaa ehkä vähän kutinaa, mutta ei poista sitä. Ja raapii kasvot verille tumpuillakin. Tai lähinnä hankaa nahan puhki. :) Näitä pahimpia reaktioita on onneksi nyt jo harvemmin ja vartalo ei ole lehahtanut täyteen pitkään aikaan. Lähinnä vaan kasvot ja pohkeet.
 
Täällä pojan iho on onneksi jo lähes parantunut.Vielä on pieniä jälkiä jäljellä.

Juhannus meillä meni ihan hyvin oltiin tuolla wasalandiassa ja tytöt tykkäs kovasti huvipuistosta sekä käydä polskimassa kylpylässä.

Ataraxia ei tartte pojalle enää antaa kun ei kutise enään siihen malliin mitä silloin kun sai maitoa.

Itellä on maanantaina synttärit sekä pääsen käymään vihdoinkin rakenneultrassa.Kunpa vauva suostus näyttää kumpi tulee.Tytöt on päättänyt jo että poika sieltä tulee.Oishan se ihan kiva saada toinen poika joukon jatkoksi :D
 
Hermo meinaa mennä, mutta nyt lähdetään Pärnuun muutamaksi päiväksi ja poika juo vain Almironia. Tosin kolme kertaa (ei peräkkäisinä päivinä) olen antanut vesimelonia noin teelusikallisen eikä tunnu tekevän pahempia oireita.

Eli riisi ei siis käynyt, banaanista meni parin päivän jälkeen masu sekaisin niin, että yhden kakan sijaan edelleen tulee vaipan täytettä 3-5 kertaa päivässä eikä koskaan voi tietää millaista se on (vihreää haisevaa litkua tai vaalenvihreää ryyniä ja kaikkea siltä väliltä). Mustikkaa kokeiltiin ihan tuoreeltaan 2,5 marjaa ja sen jälkeinen kakka aiheutti punapilkullisen pepun. Muita oireita ei tullut, mutta en nyt reissun aikana viitsi sitä uudelleen kokeillla. Seuraavaksi pitäisi kai kokeilla lihaa ja sitten tattari tms. Jottei asiat/oireet olisi yksinkertaisia, tehdään kovasti jo ylähampaita.

Allergialääkäri puhui rotaatiosta siihen tyyliin, että sitä harkitaan, jos ei syyskuuhun mennessä olla mitään saatu sopimaan. Voin tosin jo nyt lähteä sitä toteuttamaan.
 
weiss
Hermo meinaa mennä täälläkin. Ei siis uusia ruoka-aineita :( ole löytynyt edelleen perunan ja riisin jälkeen. Kala (sei) kokeilussa nyt. Aloitin tooosi varovasti, antoivat tayssista tarkat ohjeet.. ensin topsilla huulet jne, korkeintaan 3 päivänä 2tl uskaltaisi antaa.. sitten jos oireetta, niin alkaa normaali kokeilu. Hiukan on jännittänyt.
Onneksi kuitenkin saa leivottua sämpylöitä riisi-tattari-kaurajauhoista, antaa jotkin vaihtelua riisikakkuihin.. Tosin olen huomannu, jotta jos syö enemmän kun yhen sämpylän, niin alkaa paukuttelu, johtuisiko hiivasta? Hiiva-allergia tästä sopasta enää puuttuisikin.
Iho on ollut huonona koko kesän, eikä parannu edes kortisonilla. Ataraxia on annettu lievittään kutinaa, onneksi helteet on hetkeksi ohi, ei ole iho ihan niin nihkeä koko ajan. Uimaan ei olla edes uskaltauduttu ihon takia. Allas terassilla on riittänny polskutteluun.
Elokuussa mennään kontrolliin ja aloitellaan kanssa sitä rotaatiota, jollei uusia ala löytymään sekä kai päivittäinen allergialääkitys "poistamaan" lievien allergioiden oireita, jotta uusia ruokia saataisiin listalle. Astmalääkitys on auttannu oksenteluun ja eikä yski enää riehuessa, että astmaahan se sitten on..
Mutta halit kaikille ja voimia!!!! :hug:
 
Osaisiko joku neuvoa minua... pojalla, puoli vuotias, siis maitoallergiaa epäiltiin. tuli ihan nokkosihottuma lopulta (alkuun oli läsikäistä ihottumaa poskissa ja "rupea".. parin viikon almironin jälkeen iho täysin puhdas.. sitten oli altistukset ja viivästyneesti reagoi iholla lehahduksin... todettiin maitoallergia, vaikkakin lievänä.. kuitenkin sitten jatkettiin almironilla... jonkin aikaa iho täysin ok, paitsi pieruja ja vatsanväänteitä oli. sitten lehahduksia alkoi tulla almironistakin (tai jostain muusta ruoka-aineeta, mikä tosin epätodennäköistä, koska samoilla ruoka-aineilla mentiin kuin siihenkin asti..) no, väihdettiin lääkärin ohjeen mukaan nutrilon soijaan ja eipä oo puhtaasta ihosta tietoakaan, vaan läsikät poskissa on... ei tosin nokkosrokkoa, vaan "maitorupi tyyppiset läiskät", ei mitenkään tulehtuneet, häviää aterioiden välillä, mutta tulee taas juoman jälkeen esiin.. onkohan tällä perusteella allerginen myös soijalle? läiskät samanlaisia kuin maidosta oli ennen kuin lehahti sitten kunnolla lopulta nannista...kakkaa aika kovassa kuten nannilla silloin oli, jopa kovempaa kostumukseltaan.. mitä siis tehdä, palatako almironiin... tuntuu niin vauvan rääkkämiseltä jatkuva korvikkeen vaihto...

toisaalta voisiko olla mahd. maissiallergia.. vauva sai maissivelliä ja nannia silloin kuin oireet alkoivat.. maissia on myös näköjään tietyssä muodossaan almironissa ja nutrilon soijassa... kannattaako sietää oireita vielä kun ne ei ole kovin pahoja? almironilla vatsa menee vaikeaksi, onko sekään sitten hyvä??? entäs tavan korvikkeen kokeilu, jossa ei ole maissia mukana (tutteli, baby semp) vai uskaltaako kotioloissa edes kokeilla enää?? kannattaisiko kysyä altistusta sairaalaan johonkin ikään mennessä, esim. vajaa 1 vee? altistetaanko siinä iässä jo tavalliselle lehmänmaidolle? varmaan taas yhteydet allergiapolille... harmillista:( tuntuu, että masentuu melkein näitä asioita miettiessä, miten kummassa voitte jaksaa joilla enemmänkin jatkuvaa huolta lapsen voinnista? tsemppiä vaan kaikille!
 
haidi84: En tiedä, onko minusta apua mutta tässä muutama pointti..
-soijakorvike tekee monelle lehahteluja alkuun vaikka olisikin sopiva
-jos maidolle on todettu allergia, ei sitä testata vuoteen uudestaan eli altistusten väli min. 1 v.
-jos on maissille allerginen, korvikkeet saattavat sopia tai sitten ei
-onko maissille allergiaa? syökä vielä sitä? jos et ole varma allergiasta, kokeile varovasti esim. maissinaksulla
-soija kovettaa vatsaa monill, ei siis välttämättä ole allergiaoire
-jos iho on aamulla siisti mutta lehahtelee päivän aikana eikä muita oireita ole, näistä lehahteluista ei tarvitse välittää

Nämä ohjeet on saatu meidän allergialääkäriltä. Meillä soija teki kaksi ekaa viikkoa voimakkaan tulipunaisen poskien ja leuan ihon, melkein sinertävä oli pahimmillaan mutta meni sitten ohi. Nyt on Nutri Soija mennyt 1 v. 2 kk (poika nyt 1 v. 8 kk) ja maistuu ja sopii edelleen. Maissi- ja rypsiöljyallergia on, samoin maitoallergia, jonka altistus tehdään syksyllä (nyt 1 v. kulunut edellisestä ja Almiron, Nutramigen eivät silloin sopineet).
 
Lisätäänpä kuulumisia.
Meillä mennään jonkinlaisella rotaatio-viritelmällä eteenpäin. Poju on siis vuoden ja 1 kk päälle.

Päivittäin käytössä:
Almiron 1, Aerius, Hollen Hirssi, Bataatti, Puru Calsor ja Jekovit
Rotaatiossa kerran viikossa 1 tl:
Tattari, Parsakaali, Lammas, Tuorekurkku, Saksanhirvi,

Näistä Lammas ollut jo pitemmän aikaa, muut ovat tulleet tässä parin viikon sisällä. Hedelmiä käytössä ollut ananas ja aprikoosi, mutta molemmat putoavat käytöstä. Allergialääkkeestä huolimatta teelusikallisesta reilut ihottumat.
Maissi oli käytössä oitemmän aikaa, mutta kun erehdyin synttärien kunniaksi antamaan keksin joka sisälsi maissia ( sen teelusikallisen lisäksi) niin seuraavana maissipäivänä olikin jo oireita.
Speltti kävi pitemmän aikaa mös (vain lievää ihottumaa...) Mutta kun altistettiin viime viikolla vehnälle (+ tuloksin) kielsivät keskussairaalassa käytön.
Nyt maanantaina menen ravitsemussuunnitteluun... Varmaan yritän kokeilla jonkinlaista hidasta rotaatiota, jotta saisi enmpi tuota vihannesta ja lihantynkää... Periaatteessa lammasta uskaltaisin nyt jo lisätä muutenkin.