miks me suomalaiset aikuiset juodaan maitoa ??? miks maitotaloutta pitäs tukea ???

  • Viestiketjun aloittaja kertokaa
  • Ensimmäinen viesti
nam
kyllä oli HYVÄÄ TUO MAITO!!!!
NAM! TAAS MÄN ISO LASI =)

ja oli hyötyä tai ei niin hyvää oli.

mutta ei nyt jauheta kun palstoilla pyöritään. Turhaa nostaa itseään jalustalle luonnonsuojelijana kun palstalla pyörii =)
 
Nina ei jakanut meille nyt tietämystään siitä, mihin perustuu, että luonnon oloissa lehmät eivät poikisi joka vuosi, niinb ku ne nyt "orjuutettuna" joutuu tekemään... Lehmän kiima tulee ensimmäisen kerran n. 6 viikkoa poikimisesta, vaikka se heruukin, joko koneelle tai vasikalle, eikä se sonni kysele tosiaankaan sen vasikan ikää.

Tää on ihan typerää vääntöä, mut kai tää nyt on sit keskustelua.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja Ammu:
Nina ei jakanut meille nyt tietämystään siitä, mihin perustuu, että luonnon oloissa lehmät eivät poikisi joka vuosi, niinb ku ne nyt "orjuutettuna" joutuu tekemään... Lehmän kiima tulee ensimmäisen kerran n. 6 viikkoa poikimisesta, vaikka se heruukin, joko koneelle tai vasikalle, eikä se sonni kysele tosiaankaan sen vasikan ikää.

Tää on ihan typerää vääntöä, mut kai tää nyt on sit keskustelua.
työelämässäkin törmää tällaisiin henkilöihin, jotka ihan totena esittävät käsittämättömiä väitteitä (vrt. nämä pienen pieni vasikka jutut), mutta todellisuudessa niillä ei ole hajuakaan mistä puhuvat ja tietämys on vain pintapuolista. Niillä on niin kova usko omiin juttuihinsa ja uskovat ite niihin ja luulevat kuulijoiden olevan yksinkertaisia, että pystyvät feikkaamaan heille. Ihmetystä tällaiset herättää...
 
neljä-ilman-viidettä
No tuossa vaiheessa kun NinaTT ilmaisi mielipiteensä lehmän pihtaamisesta vasikan ollessa sen alla, hän paljasti samalla miten vähän hän naudoista ylipäätään tietää...

Joten se siitä ja tän keskustelun ns asiantuntijoista =)

 
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Kyllä luonnossa eläimet osaa perhesuunnittelun aika hyvinkin. Ei ihmisetkään, jotka vielä elävät alkeellisissa oloissa (esimerkiksi saharan tuaregit) saa lapsia kokoajan. Kyllä eläimet ovat evoluution myötä mukautuneet siihen, etteivät he saa enempää jälkeläisiä kun mistä he pystyvät pitämään huolta. Nisäkkäillä on yleensä aika pitkätkin välit raskauksien välillä.

Ei alkeellisissa oloissa ihmiset saa lapsia "koko ajan"? Kyllä vaan ne perheet pyrkii tuolla joissakin alkeellisimmissa oloissa olemaan isompia kuin täällä noin keskimäärin (ja täälläkin jollei ehkäisystä huolehdita tai haluta huolehtia) ja jälkeläisiä kuolee kun vanhemmat ei pysty heistä huolehtimaan eli kuolevat nälkään ja tauteihin joihin ei siellä ole varaa tai mahdollisuuksia hankkia lääkkeitä ja hoitoa.
Eläimet aika usein saa kyllä kerran kahdesti vuoteen ne poikasensa ihan tuolla luonnon helmassa ihan luonnollisesti. luonnottomampaa lienee että jotkut eläimet ei joka vuosi pentuja saisi.
Miksi koiria ja kissoja steriloidaan tai syötetään e-pillereitä, silloin kun voivat vapaasti vastakkaisen sukupuolen kanssa olla?
 
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Alkuperäinen kirjoittaja Keittiönoita:
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Muutaman allergiatapauksen vuoksi ei tarvita sitä määrää lehmiä eikä varsinkaan maitoa mitä nykyään on.
Koska kerran olet niin hyvin perillä ravitsemuksesta, tiedät varmaan aivan hyvin, että luettelin juuri edellä tavallisimmat suomalaisille allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet. Lisänä vielä sitrushedelmät. Joten kyse ei ole muutamasta allergiatapauksesta vaan noille aineille allergisia on varsin paljon.

Lisäys vielä: tulet huomaamaan asian viimeistään silloin, kun järjestät lapsellesi ensimmäisiä kaverisynttäreitä =)
Allergioita olisi paljon vähemmän jos ihmiset eivät juottaisi lapsillensa lehmänmaitoa :whistle:

Maitoa epäillään monen autoimmuunitaudin aiheuttajaksi, kuten diabetes, MS-tauti ja allergiat.

Tiesitkö, että yleisin pikkulasten allergia on lehmänmaitoallergia?
huom pikkulasten. äidinmaito tiettyyn ikään asti, siihen asti kun elimistö ei vielä osaa käsitellä vieraita valkuaisaineita. Eihän vauvalla tungeta leipääkään suuhun heti tai jotakin muuta sopimatonta. loppujen lopuksi maito on kuitenkin imeväisen ruokaa ja uskaltaisin jossakin määrin sanoa että jopa aidompaa oli se lehmästä, vuohesta tai äidistä kuin joku keinotekoinen soijasössö viakka. Luonnostaan maidolla ruokitaan tiettyyn ikään asti ja jos ei onnistu sitten tulee korvikkeet. mutta edelleen tuossa vuoden jälkeen kun lähdetään äidinmaidosta pois, niin järkevintä on kuitenkin ruokkia lasta ja syödä itse aitoja mahdollisimman vähän edelleen muunneltuja tuotteita. Eli maito sieltä mansikista vaikka onkin meijerissä purkitettu on paljon aidompi tuote ja varmaan ihan alunperin enemmän ihmisille tarkoitettu kuin joku tuote joka vaatii vaikka minkämoista kehittelyä ja pitkiä valmistusprosesseja. Tämän sanon vaikka allerigan vuoksi perheessäni käytetäänkin mm kaurakermaa ruuanlaittoon.
 
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Alkuperäinen kirjoittaja kk:
Alkuperäinen kirjoittaja Rötväles:
Jaa että kasvisruoka kuuluu olla ihmisravinnon perusta tai jotain tuohon tyyliin joku kirjoitti ketjussa.
Ootteko kuulleet semmosta, että petoeläimillä(=lihan syöjillä) silmät sijaitsevat pään etupuolella ja saaliseläimillä pään sivuilla, jotta näkevät paremmin varoa niitä petoja.
Mä mieltäisin itseni kyllä lihansyöjäksi tämän perusteella. Johan ne esi-isät pyydystivät mammuttejakin ruuaksi, eli miten siis ihmisravinnon perustana kuuluu olla kasvikset?
joo ja jos on kasvis syöjä pitää ottaa lisä vitskuja. Kun taas lihasta saa kaiken. se kertoo musta pakjon
LIHASTA EI SAA KAIKKEA. Jos syö lihaa (nautaa, possua, kalaa, kanaa, äyriäisiä, muuta) kohtuudella, siis 3-4 kertaa kuussa, saa siitä sen B12 vitamiinin. KAIKKI muut vitamiinit saa kasvisruoasta.

Jos ihminen söis pelkkää lihaa, olisi suolisto ihan tukossa, ylipainoa, sydänsairauksia, aivot eivät toimisi... Aivot kun tarvitsevat glukoosia toimiakseen.

Ei kai näin tietämättömiä ihmisiä enää oikeasti ole olemassa? Kai tää oli provo? Kiltit, kertokaa mulle että tää oli provo, ettei kukaan luule kasvisten ja hedelmien olevan tarpeettomia?

kukaan lihaasyövä ja maitoajuova ihminen ei varmaan yksin niillä elä vaan ainakin perunaa tai riisiä tms syö ja leipää.
ja tuosta b12 voin sanoa sinulle nina-hyvä että jätä salaatit huuhtomatta niin saat jonkun etanan tms ja sieltä sen b12 vitamiinin. b12 vaan ei ole se ainoa vaan ihminen tarvitsee myös valkuaisaineita elimistönsä rakennusaineiksi ja lihasta niitä mm saa. ei lihaa tarvitse kilokaupalla syödä vaan ihan vaan mauan mukaan eikä maitoa litrakaupalla, mutta ne kuuluu suomalaiseen perusruokavalioon. Järkevintä on syödä sitä ruokaa mikä on lähellätuotettua, niin on moni sen jo aikaisemmin todennut. mutta joistakin on niin paljon hienompaa syödä jotakin mikä tuodaan tuhansien kilometrien päästä ja käsitellään ties millä tapaa jotta se säilyy tänne asti sen sijaan että perunat säilyisi kellarissa ja liha muutaman päivän ketjun verran teurastamolta jääkaappiin ja suuhun asti.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Keittiönoita:
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Allergioita olisi paljon vähemmän jos ihmiset eivät juottaisi lapsillensa lehmänmaitoa :whistle:

Maitoa epäillään monen autoimmuunitaudin aiheuttajaksi, kuten diabetes, MS-tauti ja allergiat.

Tiesitkö, että yleisin pikkulasten allergia on lehmänmaitoallergia?
Mutta allergioita nyt vaan on ja jonain päivänä sinunkin lapsdesi synttäreille joudut kehittelemään tarjottavat sen mukaan, mitä nämä lapsesi kaverit saavat syödä. Et sen mukana, mitä heille haluaisit itse tarjota. Muta sä opit tuon vielä aikanaan =)

Ja juu, tiesin tuosta allergiasta. Jokainen, jolla on sairaanhoitajan koulutus, tietää. Mutta se maitoallergia ei suojaa niiltä muilta allergioiltakaan.

allergikkoperheen äitinä (allergiat ei muuten elämää estä, vaan opettavat ajattelemaan asioita toisin ja ottamaan toisiakin ihmisiä huomioon) olen huomannut että jos ihminen ei ole allergioiden kanssa tarvinnut elää, niin ei osaa ottaa niitä huomioon, varsinkin jos on itsekäs ja vain yhteen suuntaan tuijottava.
Ja tulipahan tässä mieleen sellainenkin juttu että meillä käytetään aina kun vaan jostakin saadaan ternimaitoa meidän muna-allergikon ruuanlaittoon. Saa muuten hyvät munattomat letut ja pannarit yms. ja vastapainoksi sitten taas maidottomalle omat versiot.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Alkuperäinen kirjoittaja Keittiönoita:
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Muutaman allergiatapauksen vuoksi ei tarvita sitä määrää lehmiä eikä varsinkaan maitoa mitä nykyään on.
Koska kerran olet niin hyvin perillä ravitsemuksesta, tiedät varmaan aivan hyvin, että luettelin juuri edellä tavallisimmat suomalaisille allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet. Lisänä vielä sitrushedelmät. Joten kyse ei ole muutamasta allergiatapauksesta vaan noille aineille allergisia on varsin paljon.

Lisäys vielä: tulet huomaamaan asian viimeistään silloin, kun järjestät lapsellesi ensimmäisiä kaverisynttäreitä =)
Allergioita olisi paljon vähemmän jos ihmiset eivät juottaisi lapsillensa lehmänmaitoa :whistle:

Maitoa epäillään monen autoimmuunitaudin aiheuttajaksi, kuten diabetes, MS-tauti ja allergiat.

Tiesitkö, että yleisin pikkulasten allergia on lehmänmaitoallergia?
Ms-sairauteen liittyy osittain perinnöllinen alttius, mahdollisesti tähän liittyy skandinaavinen perimä ns. viikinkiperimä, koska sairaus on paljon yleisempää alueilla, joilla viikingit aikoinaan olivat ja saivat jälkeläisiä. Eli ihmisen kantamilla geenimutaatioilla on suuri merkitys kuka sairastuu ja kuka ei. Ms-tauti ei ole mikään uusi sairaus, kyllä sitä on ollut jo pitkään ihmiskunnan keskuudessa, jo ennen maidon juontia.

"Vaikka MS ei suoraan ole perinnöllinen, arvioivat eräät tutkijat että viikinkien geeniperimällä on vaikutusta taudin esiintymiseen Pohjolassa sekä Koillis-Skottlannissa, jossa viikinkien merkitys alueen väestön kehitykseen on ollut suuri.

Uusimpien tutkimustulosten mukaan näyttää perintötekijöillä olevan suurempi merkitys taudin alueelliseen esiintymiseen Suomessa kuin mitä on aikaisemmin oletettu.

MS-tautia esiintyy paljon Pohjanmaalla, Satakunnassa Eura- ja Kokemäenjokien latva-alueilla ja Uudenmaan koillisosissa. Etelä-Pohjanmaalla MS-tautiin sairastuneita on kaksikertaa enemmän kuin maassa keskimäärin.

Tutkijat arvelevat, että Etelä-Pohjanmaan MS-potilailla on rikastunut geenimuotoja. Näyttäisi siltä, että alueelle on siirtynyt harvalukuisen alkuperäisväestön mukana geenejä, jotka altistavat sairastua MS-tautiin. Sukupolvien aikana geenimuunnos on rikastunut alueilla, jonne on muuttanut melko vähän uusia ihmisiä.

Kyrönmaalle ihmisiä on muuttanut 1200-luvulla varsinkin Eura- ja Kokemäenjokien yläjuoksuilta, alueilta, jossa MS-tautia esiintyy harvinaisen runsaasti. Tiedetään, että yhteydet Eura-ja Kokemäenjokien yläjuoksujen alueiden asukkailla ja viikingeillä olivat tiiviit noin 1000 vuotta sitten.

Myös muualla Eurooppa on todettu yhteyksiä MS-taudin esiintyvyydellä ja viikinkiasutuksella.

Erittäin selvästi näkyy yhteys Koillis-Skottlannissa, jossa on ollut paljon viikinkejä ja MS-tautia esiintyy yhtä runsaasti kuin Kyrönjokilaaksossa. Kyrönjokilaaksossa MS:ää esiintyy kaksi kertaa useammin verrattuna muuhun Suomeen." Ms-Vaasa
 
Alkuperäinen kirjoittaja neljä-ilman-viidettä:
No tuossa vaiheessa kun NinaTT ilmaisi mielipiteensä lehmän pihtaamisesta vasikan ollessa sen alla, hän paljasti samalla miten vähän hän naudoista ylipäätään tietää...

Joten se siitä ja tän keskustelun ns asiantuntijoista =)

Tai ehkä Nina on saanut selville jotain, mikä ei oo meille, jotka nautojen kanssa ollaan oltu tekemisissä enempikin, vielä kirkastunut. Hää on sentään lukenut monia artikkeleitakin.
 
jukuri
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Alkuperäinen kirjoittaja Kippuravarvas:
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Ei kiristä. En vaan ymmärrä, mistä normaali ihmienn ostaa jotain pinaattia tuoreena tai parsaa? Tai miten lapsiperheellä on varaa syödä kalaa.
Normaali (suomessa asuva) ihminen ostaa tuoreita kasviksia ihan kuule kaupasta, siellä niitä on vaikka kuinka paljon! Ja jos lapsiperheellä on varaa syödä maitotuotteita, on heillä varaa vaihtaa ne kalaan. Maito ja juusto varsinkin ovat nykyään todella kalliita. Maito maksaa euron litra, juusto alkaa olemaan 10?/kg. Jos kerran viikossa ostaa esim lohta ja jättää maitotuotteet pois, niin kyllä plussan puolelle jää.
Riittääkö se kerran viikossa lohta korvaamaan maidon?
Jos syöt monipuolisesti, eli tummia vihreitä, papuja, pähkinöitä... Et tarvitse maitoa.
Ja kun kerran asiantuntijoita olette, niin kertokaapa tuleeko kaakaosta parasta tummiin vihreisiin, papuihin vai pähkinöihin tehtynä ?
 
Maidontuottaja
Alkuperäinen kirjoittaja ninaTT:
Jos sä juot maitoa päivittäin, on turha marista minkään muun elintarvikkeen hinnasta. Maito ja maitotuotteet ovat KALLIITA.
Tähän ei voinut olla ottamatta kantaa. Nyt jos puhutaan ihan juomista? Niin maitoko kallista??? Ei todellakaan, litra maitoa maksaa alle 80 senttiä. Verrataan vaikka puolen litran virvoitusjuomapullo 1.25? Melkein mikä tahansa muu juoma on kallimpaa kuin maito, jopa vedet, varsinkin kivennäisvedet. Voisinpa melkein epäillä että kaikki ovat kalliimpia mutta varmaksi en tiedä?

Syy??? Jos ajatellaan että maito on tuoretuote, kylmäketju tilalta kauppaan jne jne. Niin maito on siis todella HALPAA!!! Mitä on virvoitusjuomat, vaikka Sprite tms. Vettä, sokeria ja esanssia. Ei tarvita biologista tuotantoa, ei kylmäketjua tms ja pakkauslinjat tms tuskin ovat kalliimpia kuin maidon tölkkilinjat. Oletteko koskaan oikein todella miettineet miksi virvoitusjuomat ja yleensäkin elintarvikkeet ovat kalliita??? Esimerkiksi tuosta maitolitrasta tuottaja saa noin 35 senttiä, loppu menee kuljetuksiin, meijeriin, kaupan kate jne jne. Osaattekos selittää miksi virvoitusjuomat joista viljelijä ei saa senttiäkään ovat kaupassa kalliimpia kuin maito??? Miettikääpä sitä ja kun tuottajaa aina syyllistetään noista korkeista elintarvikkeiden hinnoista niin mikä mahtaa olla totuus?

 
Maito pannaan
Alkuperäinen kirjoittaja ElinaMaria:
kaksi sanaa:

kalsium ja osteoporoosi
Tämä on kyllä hyvin taottu meille päähän.. jessus.

Maidossa oleva kalsium ei ole kunnolla imeytyvää.

Lukekaa ja ajatelkaa ihan itse. Meillä ei juoda maitoa ruokapöydässä, vasikat juovat maitoa.
http://www.alalantela.com/files/136/6124.pdf
 
Maidontuottaja
Alkuperäinen kirjoittaja Maito pannaan:
Alkuperäinen kirjoittaja ElinaMaria:
kaksi sanaa:

kalsium ja osteoporoosi
Tämä on kyllä hyvin taottu meille päähän.. jessus.

Maidossa oleva kalsium ei ole kunnolla imeytyvää.

Lukekaa ja ajatelkaa ihan itse. Meillä ei juoda maitoa ruokapöydässä, vasikat juovat maitoa.
http://www.alalantela.com/files/136/6124.pdf
Onhan noita tutkimuksia. Tuossa vain ei ollut oikein yhtään tieteelliset kriteerit täyttävää viittausta lähteeseen? Eihän maito mikään ihmeaine ole. Ja totta on että ilmankin tullaan toimeen. Mutta kyllä kokonaan ilman maitotuotteita ruokapöytä olisi paljon yksipuolisempi.
 
Kimppa
Musta edelleenkin olennainen kysymys on, että mitä maidon tilalle, jos siitä luovuttaisiin yhä enenevissä määrin? Tiedän, että kalsiumia saa muualta, maidontuotanto kuormittaa luontoa jne., mutta entä ne muut vahtoehdot?

Mä pidän maitoa pienempänä pahana kuin niitä, mitä useille suomalaisille tulisi maidon tilalle vaikka ruokapöytään (limsat, viinit, halvat mehut jotka ovat lähinnä sokeria tai lisäaineita esim).

Kaikki eivät korvaisi maitoa vedellä tai jollain tosi terveellisellä (ja kalliilla) tuoremehulla. Ikävää mutta totta, niin limsojen, viinien ym. kulutus kasvaisi ja ei niitäkään ihan ilman ympäristövaikutuksia tänne kuljeteta maailman eri kolkista.
 
Maidontuottaja
Alkuperäinen kirjoittaja Kimppa:
Mä pidän maitoa pienempänä pahana kuin niitä, mitä useille suomalaisille tulisi maidon tilalle vaikka ruokapöytään (limsat, viinit, halvat mehut jotka ovat lähinnä sokeria tai lisäaineita esim).
Peesaan tätä. Viiniä kouluruokailuun vaan kun se on niin terveellistä...
 
Tota noin...
Alkuperäinen kirjoittaja hmm:
Alkuperäinen kirjoittaja ölömölö:
Yksi syy siihen että pohjoismaalaiset eivät yhtä suuressa mittakaavassa ole laktoosi-intolerantikkoja on geenimuunnos, eli kun tänne pimeään pohjolaan on muutettu, ne ovat pärjänneet paremmin jotka ovat sietäneet maitoa ja maitotuotteita koska täällä pimeässä ja kylmässä on ollut tärkeää saada enemmän niin D-vitamiinia kuin lisäenergiaa. Ja kun tätä geeniä kantaneet eivät ole pärjänneet yhtä hyvin, niin geeni on yleistynyt niillä jotka selviävät. Toki nykyään se ei olisi enää niin vältämätöntä, mutta kun se geeni nyt kuitenkin on niin monella, eikä siitä ole haittaakaan, niin en näe maidon käyttämiselle mitään terveydellisiä haittoja.
Sinä et ehkä näe, mutta asiantuntevat tutkijat kyllä :)

Nimenomaan Suomessahan väki on suuressa mittakaavassa "laktoosi-intolerantikkoja", sitä ei näin vahvana esiinny missään muualla. Tarkoittaen nyt tilaa jossa ihmiselle luonnollinen laktoosin huono sietokyky on heikentynyt aivan olemattomaksi.

Maidosta ei muuten saa merkittävästi d-vitamiinia, sitä on ollut maidossa vasta valion tehotuotannon ansiosta :D

Maidon haitat on kyllä ihan tieteellisesti todistettu, vaikka sinä et niitä haitoiksi kokisikaan. Laktoosi-intoleranssin lisäksi mm. suurempi riski sydän- ja verisuoniteuteihin sekä diabetekseen.
Kyllä ölömölö taitaa puhua ihan asiaa. Suomessa on laktoosi-intolerantikkoja noin 17 % väestöstä; tästä määrästä noin viidennes saa havaittavia oireita. Tuota 17% vastaava lukema on toki esim. Tanskassa noin 3 - 4 %, mutta esim. Italiassa noin 50 % ja Japanissa noin 90+ % !!!

Taitaa vaan olla Suomen tapauksessa niin, että tieto lisää tuskaa
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja Tota noin...:
Alkuperäinen kirjoittaja hmm:
Alkuperäinen kirjoittaja ölömölö:
Yksi syy siihen että pohjoismaalaiset eivät yhtä suuressa mittakaavassa ole laktoosi-intolerantikkoja on geenimuunnos, eli kun tänne pimeään pohjolaan on muutettu, ne ovat pärjänneet paremmin jotka ovat sietäneet maitoa ja maitotuotteita koska täällä pimeässä ja kylmässä on ollut tärkeää saada enemmän niin D-vitamiinia kuin lisäenergiaa. Ja kun tätä geeniä kantaneet eivät ole pärjänneet yhtä hyvin, niin geeni on yleistynyt niillä jotka selviävät. Toki nykyään se ei olisi enää niin vältämätöntä, mutta kun se geeni nyt kuitenkin on niin monella, eikä siitä ole haittaakaan, niin en näe maidon käyttämiselle mitään terveydellisiä haittoja.
Sinä et ehkä näe, mutta asiantuntevat tutkijat kyllä :)

Nimenomaan Suomessahan väki on suuressa mittakaavassa "laktoosi-intolerantikkoja", sitä ei näin vahvana esiinny missään muualla. Tarkoittaen nyt tilaa jossa ihmiselle luonnollinen laktoosin huono sietokyky on heikentynyt aivan olemattomaksi.

Maidosta ei muuten saa merkittävästi d-vitamiinia, sitä on ollut maidossa vasta valion tehotuotannon ansiosta :D

Maidon haitat on kyllä ihan tieteellisesti todistettu, vaikka sinä et niitä haitoiksi kokisikaan. Laktoosi-intoleranssin lisäksi mm. suurempi riski sydän- ja verisuoniteuteihin sekä diabetekseen.
Kyllä ölömölö taitaa puhua ihan asiaa. Suomessa on laktoosi-intolerantikkoja noin 17 % väestöstä; tästä määrästä noin viidennes saa havaittavia oireita. Tuota 17% vastaava lukema on toki esim. Tanskassa noin 3 - 4 %, mutta esim. Italiassa noin 50 % ja Japanissa noin 90+ % !!!

Taitaa vaan olla Suomen tapauksessa niin, että tieto lisää tuskaa
Ylipaino on merkittävä terveysriski. Toisaalta on taas todistettu maidon laihduttavan.
 
Maidontuottaja
Alkuperäinen kirjoittaja Tota noin...:
Alkuperäinen kirjoittaja hmm:
Alkuperäinen kirjoittaja ölömölö:
Yksi syy siihen että pohjoismaalaiset eivät yhtä suuressa mittakaavassa ole laktoosi-intolerantikkoja on geenimuunnos, eli kun tänne pimeään pohjolaan on muutettu, ne ovat pärjänneet paremmin jotka ovat sietäneet maitoa ja maitotuotteita koska täällä pimeässä ja kylmässä on ollut tärkeää saada enemmän niin D-vitamiinia kuin lisäenergiaa. Ja kun tätä geeniä kantaneet eivät ole pärjänneet yhtä hyvin, niin geeni on yleistynyt niillä jotka selviävät. Toki nykyään se ei olisi enää niin vältämätöntä, mutta kun se geeni nyt kuitenkin on niin monella, eikä siitä ole haittaakaan, niin en näe maidon käyttämiselle mitään terveydellisiä haittoja.
Sinä et ehkä näe, mutta asiantuntevat tutkijat kyllä :)

Nimenomaan Suomessahan väki on suuressa mittakaavassa "laktoosi-intolerantikkoja", sitä ei näin vahvana esiinny missään muualla. Tarkoittaen nyt tilaa jossa ihmiselle luonnollinen laktoosin huono sietokyky on heikentynyt aivan olemattomaksi.

Maidosta ei muuten saa merkittävästi d-vitamiinia, sitä on ollut maidossa vasta valion tehotuotannon ansiosta :D

Maidon haitat on kyllä ihan tieteellisesti todistettu, vaikka sinä et niitä haitoiksi kokisikaan. Laktoosi-intoleranssin lisäksi mm. suurempi riski sydän- ja verisuoniteuteihin sekä diabetekseen.
Kyllä ölömölö taitaa puhua ihan asiaa. Suomessa on laktoosi-intolerantikkoja noin 17 % väestöstä; tästä määrästä noin viidennes saa havaittavia oireita. Tuota 17% vastaava lukema on toki esim. Tanskassa noin 3 - 4 %, mutta esim. Italiassa noin 50 % ja Japanissa noin 90+ % !!!

Taitaa vaan olla Suomen tapauksessa niin, että tieto lisää tuskaa
Tuota? Vähän ristiriitaisia nämä? Siis suomessa on vähemmän laktoosi-intolerantteja kuin muualla. Täällä vain oireista ehkä tehdään suurempi numero tai ne näkyvät kun maitoa käytetään enemmän. Pohjoismaissa joissa myös käytetään maitoa suurinpiirtein vastaavia määriä kuin Suomessa niin myös siedetään maitoa vastaavasti.

Mitä taas noihin tieteellisiin tutkimuksiin tulee. Niin sen verran opiskellessa tuli tiedettä tehtyä ja tutkittua että aika äkkiä oppi tämän vale - emävale - tilasto jutun. Jos oikaistaan tutkimuksissa ja jätetään tekijöitä pois niin on aika helppo vetää syy-yhteyksiä erilaisten asioiden välille. Esimerkiksi Suomessa aikuisiän diabetes lisääntyy hurjaa vauhtia. Mutta mahtaisiko syynä olla ylipaino + liikunnan vähyys + elämäntavat muutenkin eikä kuitenkaan maito yksittäisenä osana ravinnossa? Se vaan on helpompaa jättää maito juomatta kuin laihduttaa tai lähteä lenkille?

D-vitamiinia on rasvaliukoisena vitamiinina maidossa itsessäänkin. Mikä sitten on kenenkin mielestä merkittävää, pitäisi juoda ihan sairaasti jos olisi ainoa D-vitamiinin lähde. Sen sijaan totta on että vitamiinilisäys on nostanut maidon merkitystä D-vitamiinin lähteenä.
 
kalsium
Taulukko 1: Joidenkin ruokien kalsiumin määrä milligrammoina 100 grammassa ruoka-ainetta.
Eläinkunnan tuotteet
Emmentaljuusto 862
Kevytmaito 120
Naudan jauheliha 6
Seiti, pakaste 8

Kasvikunnan tuotteet
Appelsiini 54
Appelsiinimehu, kalsiumilla täydennetty 120
Auringonkukansiemen 116
Hasselpähkinä 138
Herne 31
Kikherne, keitetty 49
Linssi, vihreä/ruskea, kuivattu 71
Luumu, kuivattu 67
Manteli 276
Makaroni 21
Mustaherukka 72
Nokkonen 594
Papu, valkoinen, keitetty 90
Parsakaali, keitetty 48
Peruna, kuorittu ja keitetty 7
Porkkana 29
Riisi, täysjyvä 11
Ruusunmarjasose 334
Salaatti (jäävuori, lehti- tai keräsalaatti) 56
Seesaminsiemen 640
Sipuli 33
Soijajauho 240
Soijamaito 13
Soijapapu, keitetty 103,6
Taateli, kivellinen, kuivattu 47
Tahini (seesaminsiementahna) 680
Tofu 128
Tumma täysjyväleipä 30
Valko-, kerä- ja ruusukaali 42
Viikuna, kivellinen, kuivattu 250
Vesi 3*
Äidinmaito 27
* keskiarvo, pitoisuus vaihtelee paikasta riippuen


Lähteet:
Fineli, elintarvikkeiden koostumustietopankki, kansanterveyslaitoksen ravitsemusyksikkö www.ktl.fi/fineli 2003

McCance RA, Widdowsom EM (toim). The Composition of Foods. 5.painos, The Royal Society of Chemistry and Ministry of Agriculture, Fisheries and Food 1995.

Ovaskainen M-L ym (toim). Elintarviketaulukko, tiedot ravintokoostumuksesta. Kansanterveyslaitos 2000.
 
Maidontuottaja
Alkuperäinen kirjoittaja kalsium:
Taulukko 1: Joidenkin ruokien kalsiumin määrä milligrammoina 100 grammassa ruoka-ainetta.
Eläinkunnan tuotteet
Emmentaljuusto 862
Kevytmaito 120
Naudan jauheliha 6
Seiti, pakaste 8

Kasvikunnan tuotteet
Appelsiini 54
Appelsiinimehu, kalsiumilla täydennetty 120
Auringonkukansiemen 116
Hasselpähkinä 138
Herne 31
Kikherne, keitetty 49
Linssi, vihreä/ruskea, kuivattu 71
Luumu, kuivattu 67
Manteli 276
Makaroni 21
Mustaherukka 72
Nokkonen 594
Papu, valkoinen, keitetty 90
Parsakaali, keitetty 48
Peruna, kuorittu ja keitetty 7
Porkkana 29
Riisi, täysjyvä 11
Ruusunmarjasose 334
Salaatti (jäävuori, lehti- tai keräsalaatti) 56
Seesaminsiemen 640
Sipuli 33
Soijajauho 240
Soijamaito 13
Soijapapu, keitetty 103,6
Taateli, kivellinen, kuivattu 47
Tahini (seesaminsiementahna) 680
Tofu 128
Tumma täysjyväleipä 30
Valko-, kerä- ja ruusukaali 42
Viikuna, kivellinen, kuivattu 250
Vesi 3*
Äidinmaito 27
* keskiarvo, pitoisuus vaihtelee paikasta riippuen


Lähteet:
Fineli, elintarvikkeiden koostumustietopankki, kansanterveyslaitoksen ravitsemusyksikkö www.ktl.fi/fineli 2003

McCance RA, Widdowsom EM (toim). The Composition of Foods. 5.painos, The Royal Society of Chemistry and Ministry of Agriculture, Fisheries and Food 1995.

Ovaskainen M-L ym (toim). Elintarviketaulukko, tiedot ravintokoostumuksesta. Kansanterveyslaitos 2000.
Kalsiumia saa siis hyvin monesta lähteestä. Paitsi silakoista... Edelleen korostan että maito ei ole ihmeaine. Ei hyvässä (ostoeporoosi) mutta ei myöskään pahassa (diabetes). Sen sijaan maito ja maitotuotteet ovat hyvä lisä päivittäiseen ruokavalioon. Itse en voisi olla ilman. Mutta tarvittavat ravintoaineet saa varmasti koostettua ilman maitoakin. Jotkut sitten vaan pitää maidosta. Enemmän kritisoin tuota hintapuolta. Kun maito on muka kallista. Mutta kun vertaa mihin tahansa ruokajuomaan niin? Ja sitä että tuottaja on aina syypää kalliiseen ruokaan.



 
Tuota noin...
Alkuperäinen kirjoittaja silkalla otsaan:
tiesittekö että silakastakin saa paremmin imeytyvää kalsiumia kuin maidosta??!!
Tiesittekö, että kahvin seassa maito on paljon parempaa kuin silakka...

Maidolla on omat käyttötarkoituksensa, joissa sitä ei voi millään pavuilla korvata.

Alkuperäiseen kysymykseen:
- maito on hyvää
- maito on edelleen edullista
- kotimainen maidontuotanto luo kotimaista työtä (terveisiä vaan SOK:lle, Tradekalle ym ahneille kauppaketjuille, jotka suunnittelevat ulkomaisen maidon tuontia)
-maidontuotanto autta säilyttämään maaseudun arvokasta historiaa, sieltähän me kaikki olemme alunperin

Muutamia kommentteja keskustelun varrelta:

Luujauhoa saa käyttää lannoitteena, lähinnä sitä käytetään kasvinviljelyssä (mm. ne pavut ?!).

Lehmille taitaa rapsahtaa kohtuullisen pitkä porttikielto laitumelle, joka on lannoitettu ko. jauholla (korjatkaa jos väärää tietoa).

Soijaa riittää kyllä varmaan sitä haluaville, maitokarjan rehu lienee suurimmaksi osaksi oman pellon nurmea, säilörehua, hernettä, rypsiä,...


Ja hyvä nimim. Maidontuottaja: ymmärsit sekavan ajatelmani oikein, ihmiset vaativat Hylaa ja Intoa ja laktoositonta myös ihan tietämättä mitä ne tarkoittavat (esim. ravintolassa tilataan "maidoton ruoka mutta vähälaktoosinenkin käy " Tällainen "ruualla leikkiminen" ja allergiahienostelu on valitettavan yleistä ja tämä pelleily on sitten pois niiltä, jotka oikeasti tarvitsevat maidotonta tai hylaa tai pähkinätöntä tai gluteenitonta.


Ja ennenkuin ylistetään maidontuottajaksi, niin kerrottakoon, että tällä 0,19 ha (kaupunkilaismitassa 1900 neliömetriä) taajamatontilla ei lehmä mahtuisi edes kunnolla kääntymään...
 
muroja silakalla
vai ilman? No joo, maidolla tietty ;)

Tässä tietoo..

Kala (silakka, kirjolohi, sardiini) on myös melko hyvä kalsiumin lähde.

Kasvikunnan tuotteista eniten kalsiumia sisältävät vihreälehtiset kasvikset parsakaali, lehtikaali ja pinaatti sekä siemenet ja pähkinät.


Ja ihan ehdottomasti nyt pitäisi ruveta tukemaan kotimaista maanviljelyä/tuotantoa, ennen kuin kaikki meidän viljat ja maidot sekä lihat tuodaan ulkomailta!
 

Yhteistyössä