Niin no ensinnäkin täytyy muistaa, ettei jenkit sinne menneet kansaa vapauttamaan. Pääsyy oli mennä joukkotuhoaseiden takia. Nyt ennen kuin ehdit todeta, etteihän sieltä sellaisia löydetty, niin vastaan: ei löydetykään: Silti hyökkäys tehtiin sillä perusteella, eikä siis kansan vapauttamisella. Joten vertailukohteena pohdinnassa ei voi käyttää asetelmaa "kannattiko kansa vapauttaa". Sillä se perustuisi ajatukselle, että tuon takia sinne olisi hyökäytty. Hyökkäyksen mielekkyyttä tuleekin pohtia sen motiivin valossa miksi sinne hyökättiin.Mietiskelin vaan sitä, että jos Hussein piti rauhan omassa maassaan ja lainsäädäntö maassa oli kovaa toisinajattelijoille, niin Bush tappoi enemmän Irakin kansalaisia kuin kymmenen Husseinia olisi ehtinyt teloittaa elämänsä aikana.
Ihmishengille hupaa touhua tuo Amerikkalainen demokratian vienti.
Kumpi mielestäsi aiheuttaa enemmän inhimillistä kärsimystä?
1. Kova kuri ja muutamia teloituksia vuosittain pahimmille kapinoitsijoille, vai?
2. Vapautetaan maa diktaattorista tappamalla miljoona maan asukasta, miehiä, äitejä lapsia, invalidisoidaan satoja tuhansia, pommitetaan infra tuusanpaskaksi ja lähetetään sotimisen seurauksena miljoonat maan asukkaat pakolaisina Eurooppaan?
Se että kannattaako kansa "vapauttaa" diktaattorin ikeestä on jo todella laaja oma keskustelunsa, eikä sitä voi tähän oikein edes tiivistää. Siis periaatteessa joo, kyllähän ihmisillä pitäisi olla oikeus elää vapaasti. Mutta onko se sen arvoista jos miljoona ihmistä kuolee siinä sivussa. Ei ehkä ole, ehkä voi olla... riippuu niin monesta tekijästä. Ja mitä diktatuurin jälkeen? Jos kansa itse ei ole alkujaankaan edes noussut diktaattoria vastaan, niin erityisen vaikeassa tilanteessa ollaan. Tilanne on vaikea siitä huolimatta vaikka taustalla olisikin kansannousu. Tilanteeseen oman mausteensa antaa ilman muuta sekin, että miten helposti diktaattori on kaadettavissa. Kimg Jong Un saa alistaa, kiduttaa, näännyttää, raiskata, tappaa ja kieltää kansalaisiaan nauramasta. Kukaan ei tilanteeseen puutu, koska riskit ovat liian suuret ja sodan hintaa ei ole mahdollista ulosmitata sotasaaliina. Ja kyllä: näin raakaa matematiikkaa se usein on. Ei täällä huvikseen jaksa kukaan jeesustella maailmanpoliisia, vaan kyllä siinä pitää olla muitakin intressejä taustalla jos toisten asioihin lähdetään puuttumaan. Moninainen kysymys ja pitääkin aina katsoa tapaus kerrallaan.
Ideologisesti asiat on huomattavasti helpompia. Yksinvaltijuus ei ole koskaan missään hyvä juttu. Se on toiminut aina yhtä huonosti kuin kommunismikin. Eli jos kysyisit, että pitäisikö Pohjois-Korean kansa vapauttaa diktatuurista. Ideologisesti ehdottomasti kyllä. Se(kin) kansa ansaitsee vapauden. Mutta käytäntö on toinen juttu. Ei varmaan pitäisi tällä hetkellä vapauttaa, koska mitään "normaalista" poikkeavaa kansanmurhaa ei ole siellä meneillään, eikä nyt taida olla kenelläkään maalla intressejä aloittaa sotaa. Ei ole tomahawkeissa best före -päiväyskään niin lähellä, että tarvis päästä niistä eroon.