Hah, ärsyyntymiskynnykseni ylitettiin niin pahasti, että oli pakko avata tietokone uudelleen ja tulla kommentoimaan
.
Ensinnäkin: tutkimuksia ei koskaan, ikinä, kuulu lukea kuin piru raamattua. Tulokset on aina yleistyksiä ja tehty otannasta. Tätä kyseistä tutkimusta en edes lukenut, mutta jokseenkin huvittavaa JOS on vedetty mutkat suoriksi ja lopputulemaksi saatu, että korkeasti koulutetuilla on terveemmät lapset.
Mietin miettimistäni, että missä tapauksessa näin mahdollisesti olisi. Ehkä sillä kaikkein alimmalla sosiaaliluokalla. Silläkään ei ole tekemistä koulutuksen tason kanssa, vaan lähinnä sillä, että tämä porukka on sitä ns. lannistunutta väkeä, jotka eivät osaa edes kuvitella olevansa oikeutettuja mihinkään parempaan. Heillä todennäköisesti kaikilla on matala koulutustaso tai ei koulutusta lainkaan. Heistä todennäköisesti monet ostavat kaupasta sitä halvinta mättöä, eivätkä edes ymmärrä että voisi olla mahdollisuus parempaan. Hyvänä esimerkkinä täälläkin kohua nostattanut perhe, josta Ylellä tehtiin hiljattain dokkaria. Silloinkaan ei kyse ole suinkaan koulutuksen tasosta, vaan jostain ihan muusta. Mutta kuitenkin mutkia suoristamalla voi toki ajatella että syy on matala koulutus.
Koulutuksesta vielä lisäksi sen verran, että monillahan ihan puhtaasti taloudelliset syyt vaikuttaa koulutuksen tasoon. Muistan vieläkin piinaavan hyvin miten paljon piti tehdä töitä pystyäkseen käymään edes sen amiksen ja lukion. Myöhemmin sitten kauppiksen oppisopimuksella. Korkeakoulun (joka toistaiseksi jäi kesken) olisin pystynyt suorittamaan vasta nyt kun talous on vakaammalla pohjalla. Ja entäpä sitten se tosiasia, että monen unelmien ammattiin johtava koulutus ei ole korkeakoulu?
Entäpä muuten perhe, jossa toinen vanhemmista on korkeakoulutettu ja toinen ei? Tuleeko osasta lapsista sairaita ja osa on terveitä? Entä jos on vain yksi lapsi?
Jos nyt yleistetään (ja sitähän tässä ketjussa on tehty), niin eikös korkeasti koulutetut ole usein korkeissa viroissa ja tekee sen vuoksi pitkää päivää, kantaa töitään kotiin ja lapset saa vähän huomiota? Kaupasta ostetaan nopeaa syötävää kun ei ehditä kokata. Lienee varmaan sattumaa, mutta omassa tuttavapiirissäni (joka on laaja) ei taida olla ainuttakaan kokkauksesta innostunutta akateemikkoa. Hyvin monet käyttää eineksiä ja puolivalmisteita.
Lähdin miettimään lisää tuttavapiiriäni. Hyvätuloisia löytyy sekä matalakoulutetuista että korkeakoulutetuista. Varakkain pariskunta on sellainen, jossa nainen on korkea- ja mies matalakoulutettu. Ja mies on se, joka tienaa.
Mä olen kiinnostunut ravitsemuksesta ja vaikka itse olenkin lihava, niin pojat on kyllä hyvässä kuosissa. Ja olen muuten kiitollinen ystävästäni, joka on suorastaan guru ravitsemusasioissa. Hän on muuten matalakoulutettu
.
Joku kirjoitti, että toivottavasti tutkimus saa edes jonkun ajattelemaan miten itse voisi vaikuttaa lastensa terveyteen. Huh hei, menemällä korkeakouluun tietty
(ethän ollut tosissasi, ethän?). Jos ihan oikeasti jotain täytyisi tehdä, niin todennäköisesti auttaa sitä alinta sosiaalista luokkaa. He eivät tosin saa apua tuon tutkimuksen kautta. Mutta jos heille saisi valettua uskoa paremmasta huomisesta ja omista mahdollisuuksistaan, niin siitä todennäköisesti olisi paljonkin hyötyä.
Toivottavasti tutkimuksessa oli oikeastikin joku pointti. Ainakin tämän aloituksen otsikointi oli aivan tyhjänpäiväistä sananhelinää ja huttua, joka ei hyödytä ketään. Täysin, siis totaalisen turhaa tietoa siis. Mutta koko tutkimusta en teilaa kun en kerran sitä lukenut. Ehkä siinä oikeasti oli jotain ideaa ja pointtiakin.