Ehkä syötiin terveellisemmin, ehkä ei.
Jos nyt mennään 1800-luvun olosuhteisiin, on kai ensinnäkin todettava silloisen yhteikunnan "säätyjako". Alimpana kerroksena olivat irtolaiset ja huutolaiset. En tiedä, moniko nykyihminen näitä käsitteitä tuntee saatikka sitten osaa ajatella, mitä se käytännössä merkitsi.
Joka tapauksessa tämä porukka sai sapuskoittensa puolesta tulla toimeen sillä, mitä muilta jäi. Nauris, peruna ja ruisleipä, joskus mahdollisesti hippu lihaa tai kalaa.
Heitä seuraava kasti olivat vakituinen palvelusväki, mihin ns mäkitupalaisetkin laskettiin. Tämä väki työskenteli, pientä vaate-, myöhemmin lisäksi rahapalkkaa lukuun ottamatta ruokapalkalla. Monesti, varsinkin huonoina vuosina, heidänkin syömisensä koostui siitä, mitä "talonväeltä"sattui jäämään. Heidänkin ruokavalionsa oli noihin kahteen peruaineeseen, perunaan ja leipään perustuva, mutta lisänä tuli vähän lihaa ja maitotaloustuotteita.
Samaan kastiin oli luettavissa kaupunkien tehdastyöläiset. Heillä oli kyllä säännnöllinen rahapalkka, mutta usein myös suuri perhe, jonka ruokkimiseen tuo palkka oli useinmiten liian pieni.
Torpparit olivat sitten oikeastaan ensimmäinen kasti, joka parhaissa olosuhteissa pystyi omilla viljelytoimillaan vaikuttamaan ravinnonsaantiinsa. Tai siis sen ravinnon monipuolisuuteen. Torpan vuokra maksettiin työsuorituksina taloon, usenmiten melko epäinhimillisillä ja täysin mielivaltaisilla ehdoilla. Kaikki ns "oma aika" oli siis käyettävä siihen, että saatiin edes perustarpeet, ruis, peruna ja vähän pellavaa tai hamppua vaatetarpeiksi.
On kuitenkin muistettava sen ajan kansan suhtautuminen ruokaan yleensä ja sen monipuolisuuteen erityiseti. Nauris, myöhemmin peruna, ruisleipä ja useinmiten kala, sekä maan itäosissa jonkinlaista osaa näyttelevät sienet olivat tuolla tasolla elävien ihmisten pääasiallinen ravinto. Lihaa ja siitä valmistettuja tuotteita riitti vain osaksi vuotta. Tosin toisin paikoin riista toi hiukan helpotusta lihan puutteeseen, mutta enää tuolloin se olimelko marginaalisessa osassa. Myös maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita riitti vain osaksi vuotta, koska lehmät eivät talvisaikaan juurikaan lypsäneet.
Vihannekset, hedelmät ja marjat olivat tuolloin kansan halveksimia "rikkaitten töölöntöitä". Niitä kokeiltiin ja kasvateltiin vain kartanoissa, pappiloissa ja paremmissa rustholleissa.
Mutta seuraava porras oli sitten talolliset. Heillä jo olisi ollut mahdollisuudet, niin tilan kuin varallisuudenkin puitteissa kasvattaa hyvinkin monipuolista purtavaa, mutta tietämys ja halu moiseen puuttuivat. Heillä ruokavalion muodostivat myös peruna ja ruisleipä, mutta myös liha ja kala olivat lähes jokapäiväisiä.
Vaikka nykyiset "viat" ravinnosta puuttuivatkin, oli yksipuolinen ja melko vähä vitamiininen ruoka taas omalla tavallaan epäterveellistä. Lisäksi suolaus oli ainoa tapa lihan ja kalan säilömiseen, maitoa taas säilöttiin voiksi ja juustoksi, joiden kummankin säilymistä edellytti suola, sekä hapattamalla. Koska hygienia oli tuolloin melko tuntematon käsite, eivät siinä hapatettavassa maidossa aina kasvaneet ne toivotut bakteerit vaan maito pilaa tui käyttökelvottomaksi.
Kuitenkin, myös ruuan paranemisella oli varmastikin oma osuutensa siihenkin, että maamme väkiluku tuona vuosisatana tuplaantui. Osaltaan tähän vaikutti myös se, ettei ensimmäisen vuosikymmenen jölkeen sodittu.