Tässä tuo Duodecimin artikkeli, se ei auennut linkistä. Itse en koskaan huudattaisi vauvaa(eikä ole tarvinnut edes unikouluja pitää, mutta jos olisi ollut pakko pitää, olisin pitänyt tassutusunikoulun ja yli 6 kk ikäiselle)
Uusi kirja: Unikouluista ei ole lapselle haittaa
11.08.2011 10:01
Lapsi ei nuku vaan vaatii öisin vähän väliä maitoa, syliä tai tuttia. Vanhemmat ajautuvat unenpuutteen takia hulluuden partaalle mutta eivät tiedä mitä tehdä. Lääkäri Anna Keski-Rahkosen ja toimittaja Minna Nalbantoglun uusi kirja Unihiekkaa etsimässä Ratkaisuja vauvan ja taaperon unipulmiin esittelee useita erilaisia unikoulumenetelmiä, joiden avulla yöheräilyistä voi päästä eroon lasta mitenkään vaurioittamatta. Lapsen yöunien parantaminen lisää koko perheen hyvinvointia.
Unikouluja pelätään turhaan. Kiihkeä suhtautuminen niihin on toki ymmärrettävää, koska nukuttaminen ja reagointi lapsen itkuun liittyvät suoraan vanhempien kasvatusfilosofiaan. Erilaisia unikouluja on kuitenkin tutkittu kymmenissä hyvin tehdyissä tieteellisissä tutkimuksissa, eikä mitään haittavaikutuksia ole löydetty, Keski-Rahkonen toteaa.
Vanhempien pitäisi hieman armahtaa itseään. Unettomia öitä ei ole pakko sietää oman mielenterveyden ja perheen hyvinvoinnin uhalla, Nalbantoglu sanoo.
Edes unikouluista pahamaineisimman, lapsen jättämisen yksin itkemään, ei ole tutkimuksissa havaittu vaurioittavan lasta. Koska tämä "huudatusunikoulu" on monille vanhemmille mahdoton toteuttaa, sen lisäksi on kehitetty useita pehmeämpiä vaihtoehtoja. Unikouluissa riittää valinnanvaraa, mutta eri unikoulumalleista on Suomessa tähän asti ollut hankala saada samoihin kansiin koottua puolueetonta tietoa.
Suomessa unikouluttamisesta vallitsee yksi totuus. Ainoana oikeana pidetään niin sanottua tassutusmenetelmää. Se ei kuitenkaan kaikille lapsille toimi. Tilanteet ja perheet ovat erilaisia, yhtä ainoaa oikeaa nukutustapaa ei ole, Nalbantoglu sanoo.
Unihiekkaa etsimässä -kirja tarjoaa vanhemmille tuoreeseen tieteelliseen tutkimustietoon perustuvia keinoja helpottaa unettomien öiden piinaa. Erilaisten unikoulumallien lisäksi se antaa tietoa vastasyntyneen unen kehityksestä ja keinoista luoda vauvalle hyviä unitapoja pienestä pitäen. Siinä kerrotaan myös lasten tavallisimpien sairauksien vaikutuksesta nukkumiseen ja neuvotaan, miten pikku potilaan öitä voi helpottaa.