Mieheni opettaa yläkoulussa. Heillä oli hiljattain info ja vanhempainilta ensisyksynä tuleville seiskaluokkalaisille. Kaikki opettajat saivat nimilistat, joissa uuddet oppilaat oli laitettu aakosjärjestykseen luokittain, tytöt ja pojat sekaisin. Listaa silmäillessään oli miehellä sattunut silmään nimi, josta hän ei voinut päätellä, että kyseessä tyttö vai poika. Oli sitten kääntynyt siinä paikalla olleiden kollegoiden puoleen, mutta sama tulos. Koska ko. oppilas ei ollut kenenkään heidän valvontaluokassa, jättivät asian sillä erää sikseen. Olivat tuumanneet, että toivottavasti habitus on sellainen, että asian laidan voi todeta nolaamatta lasta - vaikea nimittäin on uskoa, että lapsi kokisi suureksi kunniaksi sellaisen nimen, josta ei voi sukupuolta päätellä.
Tiedän toki, että on vanhempia, jotka pitävät ihan ykkösasiana kasvatusperiaatteissaan sukupuoletonta kasvatusta. Mietin vain sitä, että miten lapsen identiteetin kehityksen käy, jos lapsella on sellainen nimi ja ulkomuoto, että ulkopuoliset eivät niistä voi päätellä lapsen sukupuolta - ja vielä kaiken kukkuraksi lapsi on saanut sukupuolettoman kasvatuksen eikä siis tiedä sitä asiaa itsekään!! Myönnän suosiolla, että kuvittelemani skenaario on lähes mahdoton ainakaan Suomessa, mutta miehen vanhempainillassa vastaan tullut tilanne kuitenkin oli jo jotain siihen suuntaan.
Kertomani tapaus sai minut - jos ei nyt säälimään - niin kuitenkin myötämielellä ajattelemaan lasta, jonka vanhemmat ovat halunneet antaa lapselleen niin uniikin nimen. Sydämestäni toivon, että he ovat kyenneet antamaan lapselleen myös sellaisen itsetunnon ja muut elämän eväät, että lapsi jaksaa kaikissa tilanteissa kantaa uniikin nimensä.
Lisään vielä, että monipuolinen kirjo nimistössä on virkistävää monimuotoisuutta kulttuurissamme, mutta jossain menee kuitenkin raja, joka nimeä antavien vanhempien olisi syytä tiedostaa.