Nää on kyllä aina yhtä hulvattomia nämä ketjut. Olisi kiva tietää, kuka on vetänyt ennätyksen minimaalisissa ruokakuluissa
Ja aina, kun joku esittää perusteluja sille, että on mahdoton pärjätä noilla alle euron lounailla ja välipaloilla, on vastauksena joku "teini syö välipalaksi vettä ja pienen palan leipää". Todellakin toivon, että tällaiset ovat keksittyjä juttuja!
Kyllä tilapäisesti rahapulan yllättäessä voi pärjätä yllättävän vähälläkin ja syödä silti
periaatteessa ihan terveellisesti - ja silloin voi juuri keskittyä näihin raasteisiin, vesi+leipä -välipaloihin, halvimpiin ruoka-aineksiin joista tehdään keitto tai pataruoka, jättää aamiaisia väliin ja kuitata iltapaloja puurolla. Mutta pitemmän päälle tuollainen ei enää ole varsinkaan monipuolista eikä myöskään lainkaan miellyttävää. Tai toki, jos ruuan ainoa tehtävä on täyttää vatsa...
Se monipuolinen ruokavalio ei tarkoita sitä, että yhden päivän aikana syö jotain kaikista ruokaympyörän/ruokakolmion lokeroista, vaan se tarkoittaa sitä, että pitemmän ajan kuluessa syö jokaisesta lokerosta monipuolisesti ja erilaisia ruoka-aineita ja mieluiten päivittäin. Eli sellainen "puuro+maito, jauhelihakastike+peruna ja porkkanaraastetta, vesi+leipä, nakkikeitto ja näkkileipää parilla tomaatinsiivulla, iltapalajugurtti" -tyyppinen päivän ateriakokonaisuus ei oikeasti ole monipuolinen ruokavalio, jos se toistuu vain hyvin pienin muutoksin päivästä ja kuukaudesta toiseen.
Kannattaa myös muistaa se, että koululounasta ei välttämättä ole hyvä pitää päivän pääateriana niin, että kotona voi sitten tarjoilla pelkkää vettä ja puuroa.
Hedelmät maksavat varmaan keskimäärin 50 centtiä /kpl, poislukien satsumat ja viinirypäleet, joten jos kukin perheenjäsen syö vaikka kaksi hedelmää päivässä, sekin maksaa nelihenkisesltä perheeltä jo 4 euroa. Eipä siinä paljon jää enää muihin aterioihin. Tai sitten on jätettävä ne hedelmät kauppaan, mistä päästään taas tähän monipuolisuusteemaan.
Välillä epäilyttää myös, syövätkö ihmiset oikeasti edes riittävästi kasviksia. Suositushan on, että kasviksia olisi joko kypsennettynä tai raakana n. 50% ateriasta (lautasmalli on se, että puolet siitä olisi kasviksia), jolloin pari tomaatinsiivua tai pieni määrä porkkanaraastetta jonkun makkarakastikkeen kyljessä ei todellakaan täytä terveellisen ruokavalion kriteereitä. Ja sitten taas, jos kasviksia on enemmän, se alkaa taas nostaa hintaa...