Josko sitä kirjottelis vielä ennen nukkumaanmenoa...
Hanylla ja Tintsulla ihanat mahat!
Neito mä oon vähän huono antamaan neuvoja enkä osaa mitään sivustoakaan vinkata, kun itse oon lukenu terveellisestä ruokavaliosta, sen vaikutuksista, oikeista ravintoainemääristä ym. ympäri nettiä. En tiedä onko sulle tuttu, mutta yks sivusto ois kyllä kiloklubi, sitä voi käyttää apuna ihan painon pudotuksessa tai just terveellisen ruokavalion oppimisessa ja ylläpitämisessä. Mä itse sinne jossain vaiheessa raskautta kirjailin syömisiäni, kun tuntu et paino nousee vaikka syön terveellisesti ja sopivasti, mutta kun kaikki vaikutti olevan ok, söin ennemmin jopa liian vähän, kun liikaa, niin tulin siihen tulokseen, että mä kerään vaan turvotusta josta painonnousu johtuu. Ja alko muutenkin ahdistaa se liian tarkka syömisten kirjaaminen niin lopetin. Sieltä sä kumminkin voisit saada apuja ja oppia vähän näkemään ruokavalion epäkohdat, kannattaa ainakin vilkasta niitä sivuja.
Mä oon itse aina syönyt paljon kasviksia ja hedelmiä, mutta kun mies ei ole sitä mallia pienenä kotoa saanut niin hänet on pitäny opettaa siihen ja oon neuvonu ja patistanu miestä täyttämään lautasensa lautasmallin mukaan. Itse tosin välttelen hiilareita niin oon muokannu tota vielä niin, että otan vähemmän tai jätän jopa kokonaan pois "turhat" hiilarit eli perunan, riisin tai pastan ja korvaan sitä kasviksilla ja lihalla. Tuohon lautasmalliin kuuluu myös leipä, mutta meillä ei koskaan tarjota leipää muulla, kun keittoruoalla ja silloinkin päällä vain margariinia. Tuon peruslautasmallin mukaan syömällä tulee jo syötyä aika terveellisesti ja kun ei valitse ruokalautaseksi niitä suurimpia mahdollisia niin annoskootkin pysyy kurissa. Se ettei sitten santsaa joka kerta vaatii itsekuria. Meillä miehellä oli ongelmana myös liian suuret annoskoot ja niistä päästiin siirtymällä syömään pienemmistä lautasista, aiemmin meillä oli käytössä arabian teema sarjan 26cm lautaset, mutta nykyisin syödään saman sarjan 21cm lautasista. Kannattaa myös muistaa säännölliset ruoka-ajat, kun niistä pitää kiinni niin äkkiä huomaa, että lipsumiset aiheuttaa tosi helposti makean mielitekoa tai iltasyöppöilyä.
Mitähän vinkkiä mä vielä antasin. Leivistä kannattaa suosia tummaa tai jos vaaleammasta tykkää niin ainakin sitten täysjyvää, on paljon maukkaampaa ja terveellisempää, kun ihan vaaleet vehnämössöt. Leipä kannattaa opetella syömään yhdellä täytteellä eli ei tunge sekä leikkelettä, että juustoa vaan pelkästään toista noista ja sen kaveriksi voi laittaa sit kurkkua, tomaattia tms. Jos tuntuu vaikeelta pestä ja leikellä aina sitä kasvista leivän päälle niin on hyvä pilkkoa aamulla lautaselle folion alle tai johonkin rasiaan valmiiksi niitä, mistä sitten saa vain nappasta leivälle. Leivänpäällisrasvalla on myös merkitystä ja mä ainakin suosittelen valitsemaan jonkin pehmeitä, hyviä rasvoja sisältävän kasvisrasvalevitteen, ei voita tai jotain oivariinia vaikka ne ehkä maukkaampia olisikin. Hyviä rasvoja sisältävän levitteen kanssa ei tarvitse olla edes niin tarkka ja nuuka vaan sitä voi laittaa ihan huoletta sen teelusikallisenkin leipäpalalle.
Maito kannattaa olla rasvatonta, jos sitä itse käyttää. Meillä aikuisille on kahviin, muroille ym. rasvatonta, mutta lapsille meillä annetaan kevytmaitoa niin on vähän tuhdimpaa. Helppo tapa vähentää kaloreita on juoda janojuomana ja ruoalla vettä, mehuissa on kamalasti piilosokeria ja -kaloreita ja siksi meillä ei mehuja juoda paljoakaan, sekin vähä mitä lapset juo on omatekoista marjamehua.
Meillä hedelmät kuuluu vakiona niin aamu- kun iltapalaankin ja välipalalla on vaihtelevasti joko kasviksia tai hedelmää. Hedelmiä kannattaa olla aina vähintään paria eri sorttia kaapissa niin ei pääse kyllästymään ja on varaa valita. Meidän lapsille hedelmät on lähinnä herkkua, kun ovat niin makeita. Kurjaa vain on että hedelmät ja kasvikset on niin samperin kalliita. Siks mä joka syksy keräänkin 2 pakastinta täyteen erilaisia marjoja (mustikka, vadelma, puolukka, lakka) ja meillä on aika iso mansikkamaa ja marjapensaita joista saadaan vielä lisää ja joista tehdään osasta sitten omat mehut ja hillotkin. Niillä säästää pitkän pennin talven aikana ja ainakin meidän lasten suurinta herkkua on kohmeiset pakastemansikat ja -mustikat, joskus oikein herkutellaan ja vatkataan niiden päälle vaniljakastiketta
Jos hedelmien syöminen paljaaltaan tökkii tai muuten vaan haluaa vaihtelua niin niistähän voi tehdä vaikka mitä hyvää, hedelmä/marjasalaattia, kiisseleitä, rahkaa, pirtelöitä yms. kunhan vaan muistaa tehdä pirtelöt maidosta tai jogurtista eikä jäätelöstä tai jos on oppinut tekemään rahkan niin että osa kermavaahtoa, osa rahkaa niin laittaa sitä rahkaa reilusti suuremman osan, kun kermavaahtoa Mun omista pirtelöistä suosikki on 1,5dl rasvatonta maitoa vaahdotettuna ja siihen sekaan banaani ja reilu ruokalusikallinen kauraleseitä. Kaikki vaan tehosekottimessa sekasin ja ai että on hyvää, tervellistä ja täyttävää.
Ohops, mä taas "vähän" innostuin ja kun en ole edes mikään oikea ihminen antamaan muille ohjeita tässä(kään) asiassa niin toivottavasti kukaan ei katso kieroon. Lähinnä tässä nyt kertoilin miten meillä tehdään ja millä konsteilla oon saanu kuositettua tuon aiemmin niin väärin syöneen miehen ruokavalion. Suurin osahan tässä on varmasti kaikille tuttua löpinää terveellisestä syömisestä, mutta tulipahan kerrattua
Ja vielä pakko sanoa, kun sä kysyit vinkkejä salaateista ym. ja tuli mieleen niin raasteet on tosi helppoja tehdä ja halpojakin kasviksiin verrattuna. Mä teen porkkanaraastetta aina ison satsin kerrallaan ja pakastan sitä pienissä erissä minigrip-pusseissa tai pakasterasioissa. Pakkasesta on sit tosi helppo ottaa aamulla sulamaan sen päivän ruokaa varten raastetta tai jos unohtuu niin saa sulatettua myös mikrossa sulatusteholla eikä raaste siitä kärsi. Pakastettu raaste on itseasiassa vielä parempaa, kun on niin mehukasta. Meillä syödään tosi paljon myös kaaliraastetta ja terästetään sitä milloin milläkin, ananasmurskalla, puolukkahillolla omenalla, appelsiinilla ym. Kaali on halpaa, hyvää, terveellistä eikä siinä ole kaloreita nimeksikään. Monesti lapset ei tykkää raasteista, kun ne on vähän kuivia ja karheita, mutta mä raastan ne hienommaksi, niin porkkanaraasteesta tulee paljon mehukkaampaa ja kaaliraasteestakin kosteampaa ja mukavampaa syödä ja kun siihen lykkää vielä ananasmurskapurkin mehuineen sekaan niin sehän menee ihan herkkuna, jos makean mieliteko tai pieni nälkä iskee. Tuo kaaliraaste niin, kun porkkanakin säilyy jääkaapissa helposti 3 päivää eli sitä voi huoletta tehdä ison satsin kerralla, josta sitten riittää moneksi päiväksi. Meillä on lähes aina jääkaapissa sekä porkkana, että jollain maustettua kaaliraastetta, kun niitä vuorottelee niin ei pääse kyllästymään. Ja jos yhtään tykkää niin kannattaa kokeilla myös lantturaastetta tai raastaa lanttua mausteeksi porkkanan sekaan.
Hanylla ja Tintsulla ihanat mahat!
Neito mä oon vähän huono antamaan neuvoja enkä osaa mitään sivustoakaan vinkata, kun itse oon lukenu terveellisestä ruokavaliosta, sen vaikutuksista, oikeista ravintoainemääristä ym. ympäri nettiä. En tiedä onko sulle tuttu, mutta yks sivusto ois kyllä kiloklubi, sitä voi käyttää apuna ihan painon pudotuksessa tai just terveellisen ruokavalion oppimisessa ja ylläpitämisessä. Mä itse sinne jossain vaiheessa raskautta kirjailin syömisiäni, kun tuntu et paino nousee vaikka syön terveellisesti ja sopivasti, mutta kun kaikki vaikutti olevan ok, söin ennemmin jopa liian vähän, kun liikaa, niin tulin siihen tulokseen, että mä kerään vaan turvotusta josta painonnousu johtuu. Ja alko muutenkin ahdistaa se liian tarkka syömisten kirjaaminen niin lopetin. Sieltä sä kumminkin voisit saada apuja ja oppia vähän näkemään ruokavalion epäkohdat, kannattaa ainakin vilkasta niitä sivuja.
Mä oon itse aina syönyt paljon kasviksia ja hedelmiä, mutta kun mies ei ole sitä mallia pienenä kotoa saanut niin hänet on pitäny opettaa siihen ja oon neuvonu ja patistanu miestä täyttämään lautasensa lautasmallin mukaan. Itse tosin välttelen hiilareita niin oon muokannu tota vielä niin, että otan vähemmän tai jätän jopa kokonaan pois "turhat" hiilarit eli perunan, riisin tai pastan ja korvaan sitä kasviksilla ja lihalla. Tuohon lautasmalliin kuuluu myös leipä, mutta meillä ei koskaan tarjota leipää muulla, kun keittoruoalla ja silloinkin päällä vain margariinia. Tuon peruslautasmallin mukaan syömällä tulee jo syötyä aika terveellisesti ja kun ei valitse ruokalautaseksi niitä suurimpia mahdollisia niin annoskootkin pysyy kurissa. Se ettei sitten santsaa joka kerta vaatii itsekuria. Meillä miehellä oli ongelmana myös liian suuret annoskoot ja niistä päästiin siirtymällä syömään pienemmistä lautasista, aiemmin meillä oli käytössä arabian teema sarjan 26cm lautaset, mutta nykyisin syödään saman sarjan 21cm lautasista. Kannattaa myös muistaa säännölliset ruoka-ajat, kun niistä pitää kiinni niin äkkiä huomaa, että lipsumiset aiheuttaa tosi helposti makean mielitekoa tai iltasyöppöilyä.
Mitähän vinkkiä mä vielä antasin. Leivistä kannattaa suosia tummaa tai jos vaaleammasta tykkää niin ainakin sitten täysjyvää, on paljon maukkaampaa ja terveellisempää, kun ihan vaaleet vehnämössöt. Leipä kannattaa opetella syömään yhdellä täytteellä eli ei tunge sekä leikkelettä, että juustoa vaan pelkästään toista noista ja sen kaveriksi voi laittaa sit kurkkua, tomaattia tms. Jos tuntuu vaikeelta pestä ja leikellä aina sitä kasvista leivän päälle niin on hyvä pilkkoa aamulla lautaselle folion alle tai johonkin rasiaan valmiiksi niitä, mistä sitten saa vain nappasta leivälle. Leivänpäällisrasvalla on myös merkitystä ja mä ainakin suosittelen valitsemaan jonkin pehmeitä, hyviä rasvoja sisältävän kasvisrasvalevitteen, ei voita tai jotain oivariinia vaikka ne ehkä maukkaampia olisikin. Hyviä rasvoja sisältävän levitteen kanssa ei tarvitse olla edes niin tarkka ja nuuka vaan sitä voi laittaa ihan huoletta sen teelusikallisenkin leipäpalalle.
Maito kannattaa olla rasvatonta, jos sitä itse käyttää. Meillä aikuisille on kahviin, muroille ym. rasvatonta, mutta lapsille meillä annetaan kevytmaitoa niin on vähän tuhdimpaa. Helppo tapa vähentää kaloreita on juoda janojuomana ja ruoalla vettä, mehuissa on kamalasti piilosokeria ja -kaloreita ja siksi meillä ei mehuja juoda paljoakaan, sekin vähä mitä lapset juo on omatekoista marjamehua.
Meillä hedelmät kuuluu vakiona niin aamu- kun iltapalaankin ja välipalalla on vaihtelevasti joko kasviksia tai hedelmää. Hedelmiä kannattaa olla aina vähintään paria eri sorttia kaapissa niin ei pääse kyllästymään ja on varaa valita. Meidän lapsille hedelmät on lähinnä herkkua, kun ovat niin makeita. Kurjaa vain on että hedelmät ja kasvikset on niin samperin kalliita. Siks mä joka syksy keräänkin 2 pakastinta täyteen erilaisia marjoja (mustikka, vadelma, puolukka, lakka) ja meillä on aika iso mansikkamaa ja marjapensaita joista saadaan vielä lisää ja joista tehdään osasta sitten omat mehut ja hillotkin. Niillä säästää pitkän pennin talven aikana ja ainakin meidän lasten suurinta herkkua on kohmeiset pakastemansikat ja -mustikat, joskus oikein herkutellaan ja vatkataan niiden päälle vaniljakastiketta
Jos hedelmien syöminen paljaaltaan tökkii tai muuten vaan haluaa vaihtelua niin niistähän voi tehdä vaikka mitä hyvää, hedelmä/marjasalaattia, kiisseleitä, rahkaa, pirtelöitä yms. kunhan vaan muistaa tehdä pirtelöt maidosta tai jogurtista eikä jäätelöstä tai jos on oppinut tekemään rahkan niin että osa kermavaahtoa, osa rahkaa niin laittaa sitä rahkaa reilusti suuremman osan, kun kermavaahtoa Mun omista pirtelöistä suosikki on 1,5dl rasvatonta maitoa vaahdotettuna ja siihen sekaan banaani ja reilu ruokalusikallinen kauraleseitä. Kaikki vaan tehosekottimessa sekasin ja ai että on hyvää, tervellistä ja täyttävää.
Ohops, mä taas "vähän" innostuin ja kun en ole edes mikään oikea ihminen antamaan muille ohjeita tässä(kään) asiassa niin toivottavasti kukaan ei katso kieroon. Lähinnä tässä nyt kertoilin miten meillä tehdään ja millä konsteilla oon saanu kuositettua tuon aiemmin niin väärin syöneen miehen ruokavalion. Suurin osahan tässä on varmasti kaikille tuttua löpinää terveellisestä syömisestä, mutta tulipahan kerrattua
Ja vielä pakko sanoa, kun sä kysyit vinkkejä salaateista ym. ja tuli mieleen niin raasteet on tosi helppoja tehdä ja halpojakin kasviksiin verrattuna. Mä teen porkkanaraastetta aina ison satsin kerrallaan ja pakastan sitä pienissä erissä minigrip-pusseissa tai pakasterasioissa. Pakkasesta on sit tosi helppo ottaa aamulla sulamaan sen päivän ruokaa varten raastetta tai jos unohtuu niin saa sulatettua myös mikrossa sulatusteholla eikä raaste siitä kärsi. Pakastettu raaste on itseasiassa vielä parempaa, kun on niin mehukasta. Meillä syödään tosi paljon myös kaaliraastetta ja terästetään sitä milloin milläkin, ananasmurskalla, puolukkahillolla omenalla, appelsiinilla ym. Kaali on halpaa, hyvää, terveellistä eikä siinä ole kaloreita nimeksikään. Monesti lapset ei tykkää raasteista, kun ne on vähän kuivia ja karheita, mutta mä raastan ne hienommaksi, niin porkkanaraasteesta tulee paljon mehukkaampaa ja kaaliraasteestakin kosteampaa ja mukavampaa syödä ja kun siihen lykkää vielä ananasmurskapurkin mehuineen sekaan niin sehän menee ihan herkkuna, jos makean mieliteko tai pieni nälkä iskee. Tuo kaaliraaste niin, kun porkkanakin säilyy jääkaapissa helposti 3 päivää eli sitä voi huoletta tehdä ison satsin kerralla, josta sitten riittää moneksi päiväksi. Meillä on lähes aina jääkaapissa sekä porkkana, että jollain maustettua kaaliraastetta, kun niitä vuorottelee niin ei pääse kyllästymään. Ja jos yhtään tykkää niin kannattaa kokeilla myös lantturaastetta tai raastaa lanttua mausteeksi porkkanan sekaan.
Viimeksi muokattu: