Joka viides kärsii luulosairaudesta
9.3.2008 9:49
Turhat tutkimukset käyvät yhteiskunnalle kalliiksi.
Fyysiset oireet voivat johtua mielenterveyden ongelmista.
Fyysiset oireet voivat johtua mielenterveyden ongelmista. (RIITTA HEISKANEN)
Noin viidennes terveyskeskusten potilaista kärsii oireista, joille ei löydy lääketieteellistä selitystä, kertoo Sunnuntaisuomalainen.
- Ihmiset voivat oireilla jopa vuosikymmeniä, sanoo Helsingin yliopiston psykiatrian professori Hasse Karlsson.
Oireita, joille ei löydy lääketieteellistä syytä, pidetään usein kuviteltuina. Kyse voi olla kuitenkin somatisaatiohäiriöstä. Ne ovat mielenterveydellisiä ongelmia, jotka ilmenevät fyysisinä oireina.
Vaikka somatisaatiohäiriö aiheuttaa terveydenhuollolle paljon kustannuksia, sitä ei läheskään aina tunnisteta tai siitä ei uskalleta puhua. Usein on takana paljon erilaisia tutkimuksia ennen kuin lääkäri lopulta kertoo potilaalle, että psyykkiset tekijät saattavat aiheuttaa monenlaisia oireita.
Sunnuntaisuomalaisen mukaan säästöt olisivat huomattavat, jos somatisaatiohäiriö tunnistettaisiin perusterveydenhuollossa nykyistä paremmin.
Somatisaatiohäiriö on tunnettu pitkään, vaikka sen tautiluokitus on melko tuore. Selittämättömät oireet ovat naisilla kuusi kertaa yleisempiä kuin miehillä. Usein oireet pahenevat vaihdevuosien ja eläkeiän välissä.
Kun tauti ei näy kokeissa
Hypokondria eli luulosairaus
teksti: Eve Hietamies
Julkaistu 1. elokuuta 2005
Hypokondrinen eli luulotautinen on ehdottoman vakuuttunut vakavasta sairaudestaan ja voi väittää, ettei häntä ole tutkittu tarpeeksi tai häntä huijataan. Hypokondriaa ei kuitenkaan saa vähätellä, sillä pahimmillaan mitätöimisen seuraukset voivat olla kohtalokkaita.
Suurimmalle osalle on tuttu tilanne, jossa stressin ja vastoinkäymisten keskellä alkaa äkkiä kuunnella omaa ke-hoaan - kummallinen päänsärky on kestänyt jo päiviä, ei kai nyt kaiken päälle tule vielä jotain aivosyöpää? Kun stressaava tilanne rauhoittuu, myös sairauden pelko menee itsestään ohi.
Ääripäässä on ihminen, joka käy kymmeniä kertoja vuodessa lääkärin vastaanotolla. Hän on hirveän?peloissaan ja varma siitä, että sairastaa jotain kuolettavaa tautia. Potilaalle tehdään toistuvasti testejä, jotka eivät kuitenkaan osoita mitään fyysistä sairautta. Testituloksen jälkeen potilas on hetken helpottunut, mutta lopulta ahdistus palaa takaisin. Ihminen ei yksinkertaisesti jaksa uskoa olevansa terve.
Terveysasemilla heitä kutsutaan lyhenteellä JPK eli "joka paikka kipeä". Psykiatrian puolella heitä kutsutaan hypokondrisiksi. Tavallinen kansa sanoo heitä luulotautisiksi.
HUS:n Lapinlahden sairaalan psykiatrian professori, ylilääkäri Hasse Karlsson ei pidä sanasta luulotauti.
- Se on harhaanjohtava termi, joka mitätöi koko asian. Tosiasiassa kysymyksessä on tilanne, jossa ihminen on hirveän peloissaan ja ahdistunut joistakin oireista, joita hänen ruumiissaan esiintyy. Jos ajattelee näiden ihmisten kärsimyksen astetta, kysymyksessä on vakava sairaus. Hypokondriaan liittyvä pitkäaikainen ahdistusoireilu kuluttaa voimat, ja siitä seuraa yleensä depressio. Masennuspotilaiden yleisin kuolinsyy on itsemurha.
- Pahat hypokondriset tapaukset voivat siis ajautua hyvinkin epätoivoisiin tilanteisiin. Siinä mielessä on julmaa, että tautiin liittyy tausta-ajatus, ettei näitä ihmisiä tarvitse ottaa vakavasti.
Aids tai vatsasyöpä
Hypokondria on pelkoa siitä, että sairastaa jotain vakavaa sairautta, jonka ihminen itse pystyy nimeämään.
- Sairauteen liittyy voimakas, lähes paniikinomainen ahdistus siitä, että omassa ruumiissa on tapahtumassa jotain sellaista, joka johtaa kuolemaan tai aiheuttaa huomattavaa kärsimystä - joko niin, että ihminen on vakuuttunut asiasta tai sitten hän pelkää sitä, professori Hasse Karlsson kertoo.
- Ihminen pelkää siis yleensä yhtä tiettyä sairautta, jota ei kuitenkaan tutkimuksessa löydy. Oireet ovat kestäneet vähintään kuusi kuukautta. Siinä ovat hypokondrian?diagnoosin kriteerit.
Kaikilla ihmisillä voi joskus esiintyä hypokondrista huolta eli kaikki ovat taipuvaisia tulkitsemaan niskaoireet, päänsäryt sekä vatsakivut jonkin vakavan sairauden oireiksi. Taudiksi hypokondria muuttuu silloin, kun se alkaa haitata ihmisen arkielämää.
Hypokondrinen ei keksi uusia oireita vaan tulkitsee oireeksi myös sellaista, mikä tapahtuu kehossa normaalisti. Niskan jomotukset ja vatsan kurinat merkitsevät hypokondriselle jotain vakavaa sairautta.
- Hypokondriasta on olemassa myös variaatti, joka on itse asiassa aivan eri tauti. Sitä kutsutaan delusionaaliseksi hypokondriaksi. Deluusio tarkoittaa harhaluuloa.
- Tavalliselle hypokondrialle on tyypillistä, että ahdistus helpottuu vähäksi aikaa, kun ihminen saa kuulla, ettei hänellä ole sairautta. Potilas ei koskaan ole niin vakuuttunut sairaudestaan, ettei hän jossain tilanteessa ymmärtäisi, että pelko on epärealistista. Deluusiol-?le on taas turhaa yrittää todistaa yhtään mitään - hän on täysin vakuuttunut sairaudestaan, Karlsson kertoo.
Hypokondrisen pelot kanavoituvat niihin vakaviin sairauksiin, jotka ovat lehtien otsikoissa: 20 vuotta sitten pelättiin kuppaa, nyt pelätään aidsia.
Ruumiillinen vamma
Netistä: "Minulle on tehty elämäni aikana noin 30 röntgenkuvausta (skolioosi, luunmurtumia, epilepsia, mahavaivoja, sitten näitä muita), niin että sädekiintiö on taatusti täynnä. Kuolen leukemiaan, muuta vaihtoehtoa ei ole."
Hypokondrisia ihmisiä näkee useammin terveyskeskuksissa kuin psykiatrisissa hoitolaitoksissa.
- He eivät hakeudu psykiatrille, koska luulevat, että heillä on joku ruumiillinen vamma. He käyvät yleislääkäreiden vastaanotoilla tai kääntyvät sisätautilääkäreiden ja neurologien puoleen. Vasta kun tilanne on kärjistynyt tosi pahasti ja somaattisen puolen lääkärit ovat huomanneet, ettei tässä ole kysymys ruumiillisesta vammasta, hypokondriset saatetaan ohjata psykiatrille, Hasse Karlsson sanoo.
- Koska näitä potilaita on niin paljon, varmasti jokainen terveys-?keskuslääkäri on joskus näihin potilaisiin törmännyt ja joutunut heitä hoitamaan. Hypokondria siis tunnetaan, mutta lääkärit eivät tiedä, mitä näille ihmisille pitäisi tehdä. Ehkä potilaita lääkitään oireenmukaisilla lääkkeillä?
Pahimmillaan vaiva saatetaan mitätöidä, sanoa potilaalle, että "sinulla on luulotauti", ja näyttää ovea.
Nuorten aikuisten vaiva
Hypokondria on pääasiassa nuorten aikuisten vaiva.
- Oireet alkavat 20-30-vuotiaana ja liittyvät usein siihen, että siinä elämänvaiheessa pitäisi alkaa oikeasti itsenäistyä. Elämäntilanne luo epävarmuutta, joka ruokkii tällaisia hypokondrisia pelkoja, Hasse Karlsson sanoo.
- Olen kuullut sellaisia arvioita, että satunnaisista terveyskeskuspotilaista 5-10 prosentilla olisi joitakin hypokondrisia tai sen sukuisia oireita. Äärivaikeat tapaukset ovat selvästi harvinaisempia, lukua en uskalla antaa.
- Hypokondriassa ei ole sukupuolieroja. Luvut ovat yhtä suuria miehillä kuin naisilla, joten on alettu miettiä, että hypokondriassa saattaisi olla jotain samaa kuin pakko-oireisissa häiriöissä. Pakko-oireissa ihmisen ajatukset alkavat pyöriä vain yhden asian ympärillä, ja hypokondriassa on sama mekanismi.
Ketkä hypokondriaan sairastuvat?
- Sairaus vaatii tietynlaisen persoonallisuuden rakenteen, johon liittyy ahdistusherkkyys sekä perusturvallisuuden puute, huono itsetunto. Ahdistuneisuus on usein pelkoa tuntemattomista ja uhkaaviksi koetuista asioista, ja näiden peruspelkojen kanssa ollaan myös hypokondriassa tekemisissä: kuolema, hylätyksi tai avuttomaksi tuleminen.
Lääketieteen opiskelijoista 30 prosenttia on kokenut jossain opiskelun vaiheessa kohtalaisen vakavia hypokondrisia oireita, jotka eivät kuitenkaan ole jääneet pysyviksi.
h2>Hoitoja löytyy
Netistä: "Minä tiedän, että minulla on syöpä. Jos ei ole nyt, niin tulee. Lausunnon mukaan menee välillä harhojen puolelle. Ei se mitään harhaa ole, kaikki oireetkin täsmäävät. Miten sitä hoidetaan? Syto-staatteja en halua. Oikeasti, miten tästä pääsee? Paranenko vasta sitten, kun saan syöpädiagnoosin ja voin sanoa kaikille, että siinä teille harhoja."
- Sairautta on tutkittu kauhean vähän, eikä hyviä hoitotutkimuksia ole tehty kuin kourallinen koko maailmassa. Se varmasti johtuu osittain myös siitä, että potilaat käyvät yleislääkäreiden vastaanotoilla, ja nämä eivät ehkä ole oireyhtymästä niin kauhean innostuneita. Potilaita ei siis näy psykiatrian puolella, vaikka meidän alan ihmisiä tämä saattaisi kiinnostaa. Nämä potilaat jäävät vähän sellaiseen katvealueeseen, Hasse Karlsson kertoo.
On kuitenkin pari asiaa, jotka saattavat auttaa:
- Ensinnäkin masennuslääkkeet, jotka vaikuttavat ahdistuksensäätelymekanismiin. Välillä näkee dramaattisiakin oireiden paranemisia, kun potilas on aloittanut tällaisen lääkityksen.
- Sitten ovat erilaiset psykologiset hoitokonstit, joista tällä hetkellä eniten tiedetään kognitiivisesta psykoterapiasta. Hypokondrian?taustalla on taipumus katastrofiajatteluun eli pienet jutut laajenevat merkitsemään kuolemaa tai muuta kamalaa. Tätä ajatusmallia voidaan kognitiivisessa terapiassa muuttaa vähitellen eli tehdään ihmisen omista ajatuksista vähemmän pelottavia.
- Kolmas, mitä suositellaan krooniselle tapaukselle, on hyvä hoitosuhde sellaiseen lääkäriin, joka ottaa vaivat vakavasti. Tarvittaes-?sa siis tutkii, jos tulee uusia oireita, ja lievittää ahdistusta sanomalla, että tässä ei ole mitään hätää, mutta tavataan kuitenkin parin viikon päästä. Näin potilaalle syntyisi jatkuvuuden tunne ja pitkäjänteinen hoitosuhde, joka loisi turvallisuutta - turvallisuuden tunteen puuttuminen on näillä potilailla yksi perusjuttu.
Älä mitätöi
Netistä: "Joskus olen mennyt, ja kun tutkimuksissa on todettu terveeksi, se on auttanut vain hetkeksi: 'Okei, minulla ei juuri nyt ollut syöpää, mutta tulee vielä, tai ehkä se ei vielä näkynyt kokeissa...' Olen perunut lehtitilauksia ja hävittänyt arkaluontoisia papereita siltä varalta, että kuolen. Nyt olen alkanut pelätä myös mm. keuhkoveritulppaa ja aivoverenvuotoa ja muita äkillisiä sairauskohtauksia, heräilen yöllä vapisten ja hikisenä henkeä haukkoen."
Mitä tehdä, jos tunnistaa läheisessä hypokondrisia oireita?
- Ensinnäkin: älä mitätöi. Liian usein näiden ihmisten kohtalona on tulla mitätöidyksi. Eli jos ihminen pelkää viikkokausia päänsärkynsä takia aivokasvainta, asia on selvitettävä. Jos mitään ei löydy, omaisten ja läheisten tehtävänä olisi tukea potilasta luottamaan siihen, että kysymys ei ole vakavasta sairaudesta, Hasse Karlsson sanoo.
Voiko hypokondriasta parantua kokonaan?
- Siitä ei ole pitkäaikaisia seurantatutkimuksia, mutta lääketieteellinen kansanviisaus tässä asiassa on suunnilleen seuraava: noin puolet paranee tästä vaivasta joko hoidon avulla tai ilman sitä ja kolmanneksella se jää krooniseksi - mutta kenellä sairaus kroonistuu, siitä ei ole paljon tietoa. Niillä, joilla on taipumusta tällaisiin oireisiin, saattaa elämässä olla myös oireettomia jaksoja. Jopa näillä hiljalleen kroonistuvilla tapauksilla on pidempiäkin jaksoja, jolloin oireet ovat poissa.
- Tärkeintä on, ettei lähde ruokkimaan hypokondrisuutta siinä vaiheessa, kun tiedetään, ettei ihminen ole sairas.
- Pitäisi osata sanoa, että sinut on nyt tutkittu eikä tässä ole mitään hätää, mutta jos olet epävarma, niin voihan sen testin käydä tekemässä uudestaan. Että kaikki on kuitenkin ihan hyvin, Hasse Karlsson neuvoo.