Sun sokeriarvot kuulostaa tosi hyviltä kyllä! Saako kysyä että mitä oikein syöt? Itse syön kotiruokaa ja olen radin pelossa lopettanut herkkujen syönnin (paitsi tumma suklaa) pois, mutta uskon että omassa ruokavaliossa on parannettavaa. Itselläni vain pelottaa kovasti että ensi rasituksessa narahdan joten parempi alkaa ruukata omaa ruokavaliota jo nyt kuin sitten myöhemmin
Mulla siis on ollut viime ja tässä raskaudessa ongelma aamupaastoarvossa, koska se on ollut lähes kaikissa elämäni labramittauksissa aina lähemmäs 6, kun se raja radiin on 5,3... Siitä siis nämä raskausdiabetestuomiot, ja todennäköisesti sen vuoksi verensokerit tuntuu pysyvän helpommin kurissa fiksulla syömisellä (insuliini siis toimii muuten ok).
Syön aika pieniä annoksia ja usein (5-6 kertaa päivässä - onneksi työ sallii mm. jakaa aamupalan kahteen osaan). Raskausaikana makean syöminen on ollut heikkoa, koska siitä tulee helposti paha olo, eli jos jotain syön, pitää olla mukana jotain suolaista (esim. välipalalla harvemmin syö pelkkää hedelmää, vaan aina myös leipää, pähkinää, porkkanaa tms.). Tämä oli esikoistakin odottaessa, ja toisaalta ehkä ihan hyvä, koska muuten olen aika makeanhimoinen... Jos syön jotain herkkua, nautin sen aterian yhteydessä, jolloin se ymmärrykseni mukaan nostaa verensokeria vähemmän.
Syön loppujen lopuksi aika vähän hiilareita poislukien hevi-osasto (maks. se kolmannes annoksesta on perunaa, riisiä, makaronia tms. lisäkettä paitsi aamu/iltapuuron yhteydessä), mutta kun syön niitä, syön täysjyvä- tai muuta kuitupitoista mieluummin kuin vähäkuituista. [Kuidut tasaa hiilareiden verensokeria nostavaa vaikutusta, eli hiilarit vapautuu pidemmän aikaa, jolloin verensokeri ei nouse niin äkkiä ylös.] Hevi-osaston tuotteita kuluu joka aterialla, esim. leivän päälle laitan mieluiten kurkkua ja tomaattia molempia, ja on helpottavaa, kun oon vihdoin päässyt alkuraskauden normaalin salaatin kammosta yli (en siis pystynyt syömään jäävuori-tomaatti-kurkku -salaattia, koska se oli mielestäni kuvottavaa).
Meillä syödään muutenkin aika vähäsokerista ruokaa, osittain esikoisen ja osittain tottumuksen takia. Esim. jogurtti on yleensä maustamatonta tai noita vain hedelmien/marjojen sokerilla makeutettua, ja maku sekä makeus tuodaan pakastemarjoilla tai hedelmillä. Tuo mun kaakaokin oli tummasta (leivonta)kaakaojauheesta tehtyä, johon oli lisätty vähän vaniljasokeria ja pikkasen hunajaa makeutukseksi.
Tuona mittauspäivänä söin aamupalaksi puuroa levitteellä ja raejuustolla, palan leipää, osan omenaa ja teetä. Lounaana oli perunamuussia, savulohta ja salaattia (muussia en uskaltanut kamalasti ottaa, kun pelkäsin perunasta sokereiden nousevan, mutta ei ne sitten nousseet) ja join ehkä piimää tai sitten vettä. Välipalana vetäsin palan tummaa leipää täytteineen ja pienen palan herkkupäivän kakkua (välipalan jälkeen ei ohjeen mukaan mitattu 1h arvoa, mitä ensin hämmästelin), iltaruokana täysjyvänuudeli-kana-kasviswokkia ja salaattia. Iltapalalla huomasin, että oli nälkä ja söinkin vähän enemmän, mm. tummaa leipää ja omatekoista luumukiisseliä rahkan kanssa (minkä jälkeen en mitannut kuin vasta aamulla paastoarvon).
Mittauspäivänä myös liikuin aika paljon, mm. kävelylenkit aamupalan ja välipalan jälkeen. Lapsen perässä tulee myös kuljettua sisälläkin paljon ja meillä on koira, jota tarvitsee lenkittää pari kertaa päivässä/aikuinen, että suht rauhallista liikuntaakin tulee harrastettua koko ajan.
Pahoittelut pitkästä selostuksesta, mutta aika paljon tosiaan tästä sokerien hallinnasta tulee siitä, että syö säännöllisesti pieniä annoksia ja miettii, mitä suuhunsa laittaa (ja hyötyliikkuu). Tosin th muistutti mittaritarpeita antaessa, että välillä voi sitten herkutella (kunhan ei koko ajan) ja jättää sitten mittaamatta, jos tietää, että lukemat ei ole hetkellisesti tavoitearvojen mukaiset. Tosin nyt on ainakin mulla tullut mitattua vähän ylimääräistä, koska pitää kokeilla, mitä kaikkea ja kuinka paljon sitä oikein uskaltaa syödä.