Imetyksen onnistumiseen vaikuttaa eniten asenne, periksiantamaton sellainen. Kannattaa antaa opettaa ihan "tissistä pitäen" sekä kavereiden, että ammattilaisten puolesta. Voi olla yllättävää kuinka paljon alkuun sitä tissiä joutuu pitämään oikeassa asennossa ja kuinka valtava on pingottunut tissi verrattuna vastasyntyneeseen vauvaa. Otteen löytämiseen voi mennä kauan ja sitä tosiaan voi joutua opettelemaan aina uudelleen ja uudelleen.
Sairaalan kerta tai kaksi annettu imetysopastus riittää harvalle ja sairaalassa annettu lisämaito saa äidin helposti huolestuneena kuvittelemaan, että vauva tavitsisi edelleen sitä lisämaitoa.
Täytyy muistaa, että monista neuvoloistakin saa väärää ja vanentunutta tietoa imetykseen liittyen. Myös hoitajien omat epäonnistuneet imetyskokemukset rohkaisvat helposti korvikkeen antamiseen. Lääkärit vielä harvemmin ovat perehtyneet imetyksen saloihin ja seuraavat vain ja ainoastaa vauvan painon kehitystä, niin hassulta ja ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin.
Rintakumi on hyvä ottaa itse laitokselle mukaan, rinnat voi olla maidon noustessa niin pingottuneet, ettei vauva vain yksinkertaisesti saa otetta pienellä suullaan. Imuotetta täytyy mös tarkkailla. Vaikka imu tuntuisikin kovalta, mutta vauvan posket menevät imiessä kuopalle, on ote väärä. Vauvan tulee avata suu ihan ammolleen nännipihaa, ei vain nänniä, vasten ja tämä vaatii harjoitusta sekä äidiltä, että vauvalta.
Muistakaa, että vastasyntyneen mahalaukku on äärimmäisen pieni. Vauva tulee kylläiseksi jo tipasta, parista maitoa, eis siis stressiä siitä maidon kunnolla nousemisesta aluksi. Tosin se pari tippaa on nopeasti sulanut ja uutta tilausta laitettava tulemaan koko ajan, eli käytännössä ensimmäisen vuorokauden jälkeen ( jolloin vauva on yleensä vielä hyvin uninen ja väsynyt syntymästä) vauva haluaa imeä lähes tauotta. Tällöin kannattaa panostaa hyvään naposteltavaan ja runsaaseen juomiseen.
Hyvän imetysasenno löytäminen on välillä työlästä. Niska ja hartiat kipeytyvät ja vauvaa joutuu usein aluksi pitämään toisella kädellä ja toisella rintaa, eli rankkaa voi olla.
Kotona kannaakin mahdollisuuksien mukaan vetäytyä pesimään sohvalle tai sänkyyn ja tankata namia ja ruokaa
Minulle on kätilö aikoinaan ensimmäisestä sanonut, kun sairaalassa huolestuneena kyselin maidon perään, että jokaikisellä terveellä naisella nousee maito, sen voi estää vain lääkityksellä.
Imetys vaatii hurjasti tsemppiä ja uskoa siihen, että vauva saa tarpeeksi maitoa. Väitän että ihan jokainen tuore äiti pohtii ja murehtii maidon riittävyyttä vauvalle, se on ihan normaalia. Harva ensisynnyttäjä ymmärtää aluksi, että se vauva todella asuu siinä rinnalla. Syö välillä vähän, toisinaan pitkään. Haluaa heti nukahdettuaan takaisin rinnalle, jne.
Tämä usein säikyttää äidin luulemaan, ettei maitoa tule tai se ei riitä.
Asia ei kuitenkaan ole näin, vaan vauva vain toteuttaa luonnollista imemisen tarvettaan ja tilaa lisää ruokaa. Vaikka tuntuisi, että vauva imee tyhjää rintaa, niin rinta ei oikeasti koskaan tyhjene.
Monet huolestuneet kokeilevat pumpata paljonko maitoa oikein tulee, jotta voivat laskea määriä. Tämä se vasta voi harhaan johtaakkin. Itse sain pumpattua alkuun korkeintaan muutaman millin, joskus en yhtään. Parhaimmillankin maitoa herui pumpulle n. 20 milliä, kun vauva sai sitä imettyä moninkertaisia määriä. Vasta yli puolenvuoden jölkeen aloin herumaan pumpulle niin, että sain talteen sata milliä. Vauva kuitnkin kasvoi loidstavasti pelkällä imetyksellä. Ihmiskeho ei ole kone, vaan biologinen "ihme".
Imetyksellä on valtaisia etuja, jostain syystä korvikkeesta puhuttaessa puhutaan aina vain allergioista, vaikka ne eivät ole ihan yksiselitteinen juttu.
Sen sijaan korviketta saavilla lapsilla on huomattavasti enemmän kipuja ja vaivoja vauva aikana, liittyen ruoansulatukseen ja vatsan toimitaan.
Rintamaito sisältää juuri sillä hetkellä vauvan tarvitsemia aineita ja vasta-aineita. Rintamaidon koostumus vaihtelee vauvan syljen antaman viestin mukaan. On oikeastaan aika ihmeellistä miten muuntautumiskykyinen rintamaito on, todellinen ihme tuote
Lisäksi imetys suojaa tutkitusti kätkytkuolemalta. Sen uskotaan perustuvan siihen, että vauva havahtuu useammin syömään ja usein nukkuu lähempänä äitiä.
Korvikkeella kasvaa myös kokoa ja pysyy hengissä, siitä ei epäilystäkään. Imettämisen valitsemiseen ovatkin usein muut syyt kuin hengissä pysyminen tai pelkkä fyysinen kasvu.
Kaikista ei ole imettämään, syystä tai toisesta. Jokaisen oma valinta ja sitä ainakin henk. koht, kunnioitan, enkä missään tapauksessa pidä huonompana äitinä tms! Meille kaikille sopii eri asiat