Tuohon
imetykseen saa tosiaan vähintäänkin kyseenalaisia neuvoja edellisiltä sukupolvilta... Itse olen onnistunut imetyksissä huomattavasti paremmin kuin äitini ja ex-anoppini. Oli raivostuttavaa, kun ex-anoppi kysyi joka kerta ennen mitään muuta, että "joko maito on loppu?". Ihan kuin se olisi itsestäänselvyys, että maito loppuu.
Oma äitini kertoi 70-luvun hulluista ohjeista minkä vuoksi imetys loppui lyhyeen. Silloin vauvaa oli pakko / sai syöttää vain 4 tunnin välein eli kellon mukaan mentiin viis siitä milloin lapsella oli nälkä. Rinnat piti kuulemma tyhjentää joka imetyksellä eikä silloin ollut mitään pumppuja eli käsipelillä... huh!!! :O Ei ihme, että loppui lyhyeen...
Neuvoja saa tosiaan imetystukiryhmistä. Synnärillä työskentelevät hoitajat eivät välttämättä osaa yhtään neuvoa eli sen varaan ei kannata laskea. Muutamia neuvoja tulee heti mieleen:
- Ota rennosti. Jännitys ja stressi voi vaikuttaa maidon tuloon. Rennosti ottamalla ja helliä tunteita vauvaa kohtaan ajattelemalla maitoa tulee helpommin (oikeasti vauvan ajattelukin saattaa saada maidon herumaan vaikka kuulostaa hullulta).
- Pidä rinnat lämpimänä. Kylmyys voi aiheuttaa rintatulehduksen. Lämpimässä maito myös heruu helpommin (esim. lämpimässä suihkussa voi suihkuta rinnoistakin).
- Juo TOSI paljon vettä!!! Nesteytystä tarvitaan yllättävän paljon.
- Jotta imetys sujuisi hyvin ja tuntuisi mukavalta, vauvan pään ja suun asento on tärkeää. Koita itse juoda leuka kiinni rinnassa - ei onnistu. Siksi siis vauvan pää hieman takakenoon ja kutittele vauvan poskea. Refleksin vuoksi vauva avaa suunsa isolle ja silloin tuuppaat rintaa mahdollisimman paljon vauvan suuhun (koko tumma nänni ja nännipiha pitäisi mennä sinne ja ehkä vähän enemmänkin riippuen rinnan koosta). Vauva ei siis ime vain siitä nännin päästä kuin pillistä vaan pumppaa rinnasta maitoa. Jos vauva saa suuhunsa vain nännin, imetys on kivuliasta eikä vauva saa riittävästi ravintoa.
- Älä vertaa teidän tilannetta muihin (kuinka usein imetät ja kuinka pitkään ym.). Jokainen vauva on erilainen. Turhat stressit pois!
- Yöllä kannattaa imettää sillä etenkin yöimetys lisää maidontuotantoa.
- Maidontuotannossa on kysynnän ja tarjonnan laki: mitä enemmän kysyntää = sitä enemmän tarjontaa. Tuo tarkoittaa siis sitä, että mitä enemmän ja useammin imetät tai pumppaat rintoja tyhjäksi, sitä enemmän rinnat alkavat tuottaa maitoa. Jos vähentää imetyskertoja, myös maidontuotanto alkaa hiipua. Siksi ei kannata sortua lisäkorvikkeisiin kovin helposti ellei halua lopettaa imetystä. Mieluummin pumppaa rinnoista maidot tuttipulloon mistä mies voi syöttää vauvaa poissaollessasi =)
Meidänkin tyttö taitaa vihata noita tutkimuksia. Viimeksi neuvolassa potkaisi dobbler anturia, kun kuunneltiin sydänääniä eikä ultrassakaan vaikuttanut kovin ihastuneelta toimenpiteeseen
PikkuMyy: Oisko helpompi tehdä se hakemus netissä? Eikös siinä ollut joku määräaika mihin mennessä hakemus pitää jättää? Muistelen, että joku niistä jutuista oli sellainen mitä ei saa takautuvasti. En vaan nyt millään muista, että mikä...
Paineentunnetta alapäällä on mullakin ollut välillä. Etenkin rankkoina työpäivinä, kun on ollut paljon jaloillaan ja suppareita, liitoskipuja ym. on reilusti, silloin tulee se inhottava painontunnekin. Se helpottaa levolla. Kyllähän nämä tietysti kuuluvat asiaan, kun keho valmistautuu synnytykseen. Jos tunne on tosi voimakas ja kivulias, kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan ja jutella siitä. Ehkä on syytä tarkistaa, ettei kohdunsuulla tapahdu muutoksia?
Barbbis 24+3