luen tällain tipoittain ketjua ja vastailen hassussa järjestyksessä, sori..
närästystä ihmettelevät tässä vinkkiä siihen vaivaan. Seuraavat ruokaineet on yksiä eniten närästystä aiheuttavia:
Vaaleapaahtoiset kahvit eli nää suomalaisten suosimat. Esim Presidentin tumma paahto on vähän parempi, mitä tummempi paahtoo, sitä vähemmän happoja. 4 tai 5 on jo huomattava ero verrattuna 1
Margariini vaihda kylmäpuristettuihin kasviöljyihin ja voihin (rasvahapot ym mahdollisimman uonnollisessa kuumentamattomassa muodossa eli eivät valmiiksi käyneinä)
Ruisleipä, hiivaan tehdyt leivät ja leivonnaiset Näissä jo pelkästään happokuorma on sellainen ettei ihme jos närästää. Jos viljat haluaa pitää ruokavaliossa, suosi hiivattomia näkkileipiä joissa ei ole ruista, esim Ryvita- tuotemerkillä on laaja valikoima siemenistä ja vaaleammista viljoista tehtyjä hiivattomia herkkunäkkäreitä
Lisäys:attn:
Puurot, myslit, murot nämä on happamia, ja viljaa, ja usein vedetään aamupuuro maidolla hillolla ja päälle vaaleepaahtonen kahvi.. ja närästää.. nämä kannattaa hetkeks korvata vaikka hedelmäaamiaisella eli pelkkiä hedelmiä tai sitten vaikka salaatti ja apistettu kanamuna jos se ei närästä. tai salaattia raejuustolla tai kinkulla tms
Paprika, sipulit, kaalit, parsakaali, kukkakaali, lanttu, palsternakka Jotkut saavat närästystä näiden tuoreista versioista, mutta moni ei kestä esim lanttua ja kaaleja edes kypsennettynä. Tilalle miedompia kasviksia ja vihanneksia esim porkkanaa
Lisäys:attn:
Papu- ja hernekasvit nämä närästää ja tekee kaasua monella kypsinäkin
Vahvat mausteet kuten chili, kaneli, jauhettu inkivääri, sinappi mietoja yrttejä tilalle
Paljon tärkkelystä ja proteiinia samalla aterialla esim perunaa ja lihakastiketta, uunissa kypsytetty laatikkoruoka esim maksalaatikko, lihakeitto jossa perunaa, pastabolognese jne. Ihmiselimistön evoluutio ei ole pysynyt perässä maatalouden kehityksessä, viljat ja jalostettu peruna ovat vierasaineita suuren tärkkelyspitoisuuden takia, tärkkelys ei yksinkertaisesti tahdo sulaa ja kun se yhdistetään proteiiniin joka on luonnostaan hitaasti sulava, alkaa jo vatsassa eräänlainen hidas mätänemisprosessi joka vääristää koko kehon happo- emätasapainoa. Tärkkelyspitoiset ja proteiinirikkaat ruuat siis eri aterioilla, esim pihvi+salaatti, uuniperuna+kasvikset, pastaa+salaattia jne
Hedelmät ja MARJAT :attn: aina vain tyhjään mahaan, hyvin pureskelleen ja hedelmien/marjojen syönnistä odotettava puoli tuntia - tunti ennen kuin syödään muita ruoka-aineita, EI SIIS HEDELMÄÄ/MARJAA JÄLKIRUUAKSI MUUN RUUAN PÄÄLLE Hedelmät ja marjat ovat sitä luonnollisinta ravintoa, mutta myös herkintä. Kun hedelmiä/marjoja syödään sekaisin muiden ruoka-aineiden kanssa ne alkavat helposti käyttämään mahan sisältöä muodostaen kaasuja, liikahappoisuutta ja suolistossa ylenmäärin alkoholiyhdisteitä. Ja närästää.. ja röyhtäyttää.. ja pierettää..
"Normi" Lihaliemikuutiot näissä on mm natriumglutamaattia ja muita vierasaineita. Jos keittoruuat närästävät tai tekevät mahan kipäksi vaikka peruna, lanttu ym vahvat ainekset on korvattu miedommilla, syyllinen löytyy usein ihaliemikuutiosta. Tilalle Luomulihaliemikuutiot tai nk fondi jossa ei ole keinotekoisia lisäaineita. isommissa marketeissa on näitä vaihtoehtoja, kannattaa kokeilla.
Mehut, limpparit, hiilihapotetut juomat Valmiiksi puristetut "tuoremehut",makeutukseen käytettävät siirapit, sokerit, makeutusaineet ja hiilihapot ym ovat kaikki happo- ja mahavaivojen lähteitä. Korvaa vedellä, itse puristetulla oikealla tuoremehulla.
Ei niin yleisiä mutta mahdollisia: kurkku, maito, tomaatti, rasvaiset juustot, suklaa
Lisätkää listaa jos unohdin jotain ilmeistä!
Terkuin nuorena helvetillisestä närästyskierteestä näillä listoilla pois selvinnyt Syli84 ja Hemmo 10+6 iiik poksumassa!!!