Hannan joulupiparit (n. 100kpl )
250 g voita
2,5 dl sokeria
1,5 dl siirappia
1 kananmuna
1,5 tl kanelia, inkivääriä, kardemummaa, neilikkaa ja pomeranssinkuorta (kutakin siis tuo 1,5 tl )
2 tl soodaa
7,5 dl vehnäjauhoja (noin )
Sulata ja jäähdytä voi. Lisää sokeri ja siirappi voin joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi. Vatkaa kananmuna ja mausteet joukkoon. Sekoita sooda vesitilkkaan ja lisää taikinaan. Lopuksi lisää jauhot ja vaivaa mahdollisimman vähän. Pidä jääkaapissa yön yli. Piparit paistetaan 200 asteessa noin 5-7min. Paistoaika riippuu uunista ja piparien koosta. Pienet tulee nopeammin ja isot vievät kauemmin aikaa. Seuraile tilannetta uunissasi
Ja seuraksi ihanaa glögiä:
Mausteinen omenaglögi (n. 2 litraa, voi toki tehdä myös puolikkaan annoksen )
1 l omenamehua
pieni pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja paloiteltuna
8-10 mausteneilikkaa
2 kanelitankoa
3-4 laakerinlehteä
0,5 l vettä
1 dl sokeria
0,5 l valkoviiniä (alkoholillista tai holitonta oman maun mukaan )
Lasiin / koristepussiin: rusinoita ja manteleita
Keitä mausteita (inkivääri, neilikka, kanelitangot, laakerinlehdet ) vedessä noin 15-20min. Jos haluat oikein voimakkaan mausteisen maun, niin voit keittää 30min. Minusta tuo 15min riittää. Siivilöi mausteet pois ja lisää mausteveteen omenamehu, sokeri ja valkoviini. Kuumenna ja tarjoile! Tai jos haluat laittaa pulloihin ja antaa vaikka lahjaksi, niin anna jäähtyä ja pullota sitten. Laita lasiin rusinoita ja manteleita tai pullon mukaan pieni pussi, jossa höysteet ovat. Nam!
Ihanaista joulun odotusta ystäväiset!! :xmas: