Minä teen leivät ja sämpylät aina vähän miten sattuu eli sillä "Marttatädin" vanhalla ohjeella: Otetaan mitä on ja tehdään mitä voidaan.
Jotenkin näin:
Puoleen litraan kädenlämpöistä (vähän lämpimämpää vettä ) lisätään hiiva (1 pala), siirappi (puoli desiä tms) ja hiivelipäjauhoja noin 6-7 desiä. (Voi käyttää osana spelttijauhoa, ohrajauhoa, jopa ruista jos tahtoo)
Hämmennä tasaiseksi mössöksi ja jätä liinan alle juurtumaan. Puoli tuntia riittää, tunti tekee itse leipomisen helpommaksi.
Lisää sitten joukkoon suolaa, sulatettua voita ja lisää jauhoja kunnes taikina irtoaa käsistä ja astiasta. Alusta taikinaa kunnes ei jaksa enää. Satsista saa 2-3 leipää.
Anna kohota liinan alla, tee muutama viilto ja paista 200 asteessa n. 30 min.
Maustaa voi melkein millä vain; porkkanalla, speltillä, pellavansiemenillä, aurinkokuivatuilla tomaateilla, eilispäivän perunamuusin jämillä (kaipaa silloin enemmän alustamista ja kohottamisaikaa) jne.