Jauheliharuokia.........

vilkkupää
jauhelihavuoka
- perunasipulisekoitusta
- kermaa
- jauhelihaa
- aurajuustoa

jauhelihaperunasosevuoka
-perunamuussia
-jauhelihaa

lasagne

juustokastike
- sulatejuustoa
- kermaa
- aurajuustoa
- jauhelihaa
normaali juustokastike mihin jauhelihaa
 
Chili con carne

(1 rkl öljyä)
500 g jauhelihaa
1-2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
2 rkl vehnäjauhoja
1 tlk (400 g) tomaattimursketta
2 tl kuminaa hienonnettuna
2 tl chiliä
1 tl korianteria hienonnettuna
1-2 tl suolaa
1-2 tl sokeria
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 tlk (400 g) säilöttyjä papuja

1. Ruskista jauheliha joko omassa rasvassaan tai öljyssä koko ajan lastalla sekoittaen murumaiseksi seokseksi.
2. Lisää kuorittu ja hienonnettu sipuli, valkosipuli ja jauhot.
3. Sekoita ja lisää tomaattimurske.
4. Sekoita ja hauduta sipuli pehmeäksi.
5. Lisää mausteet ja pavut liemineen.
6. Sekoita ja keitä 5-10 minuuttia.
7. Tarjoa chili concarne keitettyjen perunoiden lisänä tai vehnä/maissikuorista.
8. Lisäksi sopii salaatti.

Jauhelihamureke

500 g jauhelihaa (nauta/nauta-sika/lammas)
1 dl korppujauhoja tai 3 viipaletta vaaleaa leipää
2 dl nestettä (kermaviiliä/kermaa/vettä/tms.)
1 sipuli
1 kananmuna
1-1 1/2 tl suolaa
1/2 tl musta- tai valkopippuria

1. Sekoita korppujauhot nesteeseen suuressa kulhossa ja anna niiden turvota noin 5-10 minuuttia.
2. Hienonna sipuli ja kuullota halutessasi paistinpannulla tilkassa öljyä.
3. Lisää sipuli, kananmuna, mausteet ja jauheliha turvonneisiin korppujauhoihin ja sekoita tasaiseksi.
4. Muotoile taikinasta lihapullia, pihvejä tai mureke vedellä kostutetuin käsin.
* Lihapullien sisään voit leipoa vaikka oliivin tai kuutioitua fetajuustoa.
* Murekkeen puolestaan voi täyttää erilaisilla juustoilla, sienillä tai vihanneksilla.
5. Paista lihapullat ja pihvit uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia tai paistinpannulla öljyssä.
6. Mureke kypsyy 200 asteessa noin 30 minuuttia.
7. Kypsyyden voi tarkistaa painamalla tikun murekkeeseen.
8. Kypsästä murekkeesta valuva neste on väritöntä.

Vaihtelua makuun saat
lisäämällä taikinaan: esim. kuivattuja tai tuoreita yrttejä, pinaattia, valkopippuria, paprikaa, tomaattisoset-ta, kuivattuja hedelmiä, maustesekoituksia tms.)

Perusmurekeseoksesta voidaan muunnella
käyttämällä korppujauhojen sijasta tai niiden ohella jatkeaineina:
· keitettyä perunaa (n. 100 g)
· raastettuja juureksia esim. porkkanaa (n.100 g)
· keitettyjä punajuuria tai etikkapunajuuria (n. 100 g)

Jauheliha-juuresmureke

1 porkkana
1 punajuuri
2 perunaa
n. 800 g naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
suolaa ja pippuria
timjamia

1. Kuori ja raasta juurekset hienoksi raasteeksi.
2. Sekoita juuresraaste, jauheliha, kananmunat ja mausteet hyvin, kunnes taikina irtoaa kulhon reu-noista.
3. Paista pieni koepala paistinpannulla tai mikroaaltouunissa ja tarkista maku.
4. Lisää mausteita tarvittaessa.
5. Muotoile taikinasta mureke syvälle uunipellille tai sopivaan uunivuokaan.
6. Paista mureketta uunissa 225 asteessa alimmalla ritilätasolla noin 45-60 minuuttia, kunnes mureke on sisältä kypsä.
7. Tarjoa murekkeen kanssa vihreää salaattia ja leipää.

Kanamunilla täytetty lihamureke

500g jauhelihaa
1½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 muna
1 purjo tai sipuli
3 rkl voita
1 dl korppujauhoja
2,5 dl maitoa
2-3 keitettyä kananmunaa

1. Mausta jauheliha suolalla, pippurilla, munalla, voissa haudutetulla purjo/sipulisilpulla.
2. Lisää korppujauho ja maito.
3. Pane puolet seoksesta pitkänomaiseen voideltuun uunivuokaan.
4. Lisää keitetyt kananmunat ja loput jauhelihaseoksesta.
5. Pane vuoka uuniin +200 asteeseen ja kypsennä 1 tunti.
6. Peitä tarvittaessa foliolla.
7. Anna murekkeen tasaantua hetki ja kumoa tarjoiluvadille.

Jauhelihakebakot ja salsakastike
(6 annosta)

500 g naudan jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl basilikaa tai oreganoa
1 rkl sinappia
1-2 rkl chilikastiketta

1. Sekoita kananmuna ja mausteet jauhelihan joukkoon tasaiseksi taikinaksi.
2. Muotoile taikinasta öljytyin käsin 6 kappaletta grillimakkaran paksuisia 10-15 cm:n pituisia tanko-ja.
3. Työnnä niihin bambutikut.
4. Kypsennä kebakoita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai grillaa välillä käännellen, kunnes liha on kypsää ja kebakkojen väri kauniin ruskea.
5. Tarjoa kebakot salsakastikkeen, kuumennettujen tai grillattujen isojen maissintähkien, kaalisalaa-tin ja lämpimän Pirkka-yrttivoipatongin kanssa.

Salsakastike:
1 pieni sipuli
n. 50 g (4 kpl) Pirkka peperonia
n. 50 g(20 kpl) vihreitä, kivettömiä oliiveja
1/2 prk (250 g) Diva paseerattua tomaattia
1/4 tl suolaa
1/4 - 1/2 tl jalopeno-chilijauhetta

1. Kuori sipuli ja poista pepperoneista kannat.
2. Pane kaikki ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen.
3. Sekoita tasaiseksi.
4. Mausta kastike ripauksella suolaa ja maun mukaan chilijauheella tuliseksi.

Mummoni lihapiirakka

Pohja / kansi :
tavallista pullataikinaa, jossa ei ole sokeria kuin teelusikallinen hiivan herättämiseksi
0,5dl maitoa
50g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 kananmuna
100g voita/ margariinia
n. 1kg vehnäjauhoja

Täyte:
500g jauhelihaa
voita/margariinia
3 Maggin lihaliemikuutiota
2dl puuroriisiä
1 l maitoa
vettä
1 tl suolaa
1 kananmuna

1. Keitä riisipuuro kiehauttamalla aluksi parissa desilitrassa vettä riisit. Kun vesi on imeytynyt rii-siin, lisää maito hitaasti sekoittaen ja anna kypsyä puuroksi riisipakkauksen mukainen aika ( n. ½h ).
2. Liota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää suola, sokeri ja kananmuna. Alusta taikinaan jauhoja vähitellen, lisää sulatettu rasva loppuvaiheessa. Kohota n. puoli tuntia.
3. Paista jauheliha ja lisää lihaliemikuutiot murusina jauhelihan sekaan. Sekoita jauheliha riisipuuron sekaan.
4. Jaa kohonnut taikina kahteen palaan niin, että toinen pala on hiukan isompi, siitä tulee kansi. Kau-litse leivinpaperin päällä kumpikin pala levyksi. Laita paksumpi levy papereineen leivinpellille ja levitä täyte melkein reunoille asti. Nosta leivinpaperin avulla ohuempi taikinalevy piirakan päälle. Painele reunat kiinni tiukasti ja voitele kananmunalla. pistele vielä haarukalla reikiä taikinakan-teen.
5. Paista uunissa n. 45minuuttia 200 asteessa eli kunnes kansi on kauniin ruskea.
6. Halutessasi voit voidella pinnan maito/voi- seoksella.

Jauheliha-perunapihvit

800 g jauhelihaa
800 g perunaraastetta
4 munaa
2 dl korppujauhoja
2 dl kuohukermaa
3 dl vettä
musta- ja valkopippuria
muskottipähkinää
soijakastiketta
suolaa

1. Sekoita ainekset keskenään ja anna taikinan seisahtaa hetken aikaa.
2. Voit kypsentää koepihvin mikroaaltouunissa tai pannulla.
3. Paista kuitenkin pihvit pannulla voissa tai öljyssä.

Ministerinleike

500g naudan paistijauhelihaa
½ sipuli
1 dl korppujauhoja
1 dl kahvikermaa
2 munaa
pippuria
suolaa

leivitykseen:
korppujauhoja

1. Sekoita korppujauhot ja kahvikerma.
2. Anna turvota hetken aikaa.
3. Pilko sipuli pieneksi ja sekoita jauhelihataikina.
4. Muotoile korppujauhoja apuna käyttäen noin sentin paksuisia pihvejä ja paista pannulla.
5. Koristele sitruunasiivulla, anjoviksella ja kapriksella.

Vappupiiras

Pohja:
150 g voita
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 dl vettä

1. Paista jauheliha.
2. Mausta tulisesti.
3. Sekoita muihin täyteaineksiin.
4. Nypi jauhot, rasva ja suola tasaiseksi seokseksi.
5. Lisää vesi ja sekoita.
6. Levitä taikina voideltuun vuokaan.

Täyte:
250 g jauhelihaa
parsakaalin nuppuja
paprikasuikaleita
sipulia
valkosipulia
chilimaustetta
2,5 dl ranskankermaa
100 g tuorejuustoa
1 kananmuna
anjovissuikaleita

6. Kaada täyte päälle.
7. Koristele anjoviksilla.
8. Paista uunissa 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Tomaattijauhelihakastike

500 g paistijauhelihaa
1 sipuli
3-5 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyrettä
loraus punaviiniä
loraus soijakastiketta
mustapippuria
2-3 dl vettä
suolaa
tuoretta basilikaa
voita/öljyä paistamiseen

1. Ruskista liha ja sipuli parissa erässä.
2. Lisää tomaattimurska ja pure.
3. Paista vielä tovi.
4. Lisää punaviiniä ja tarvittaessa vettä
5. kunnes kastike on sopivan sakeaa.
6. Mausta.
7. Anna hautua 20 minuuttia.
8. Lisää tarjotessa hakattua basilikaa.

Lihanuijat

n.1 kg jauhelihaa
2-3 dl korppujauhoja
grillimaustetta/ aromisuolaa
pippuria
2 munaa
1 sipuli

1. Sekoita aineet kulhossa.
2. Anna taikinan turvota kymmenisen minuuttia.
3. Paista koepyörykkä mikroaaltouunissa.
4. Pyörittele taikinasta isoja nuijia ja pistä cocktailtikku jokaiseen.
5. Paista uunissa kunnes lihasta valuva neste on kirkasta.

Tulisempi jauhelihakastike

500 g jauhelihaa
sipulia
herkkusieniä
soijaa
pippuriseosta
lihaliemijauhetta
vehnäjauhoa
vettä
viherpippureita
kasvirasvasekoitetta
siirappia

1. Paista jauheliha ja sipulit.
2. Lisää herkkusienet, ketsuppi ja mausteet.
3. Ripottele kuuman keitoksen päälle vehnäjauhoja.
4. Lisää hieman vettä.
5. Lopuksi vielä loraus kasvirasvasekoitetta ja siirappia.

Jauhelihauunipihvit

0,5 kg jauhelihaa
1 dl korppujauhoja
2 dl vettä/kermaa
mausteita
anjovista
tomaattia

kastike:
1 prk tomaattimurskaa
juustoraastetta
pippuria
yrttejä
loraus kermaa

1. Sekoita pihvitaikina.
2. Muotoile pihvit voideltuun vuokaan.
3. Leikkaa pihvien päälle tomaattisiivu, anjovissiivuja ja juustoraastetta.
4. Kiehauta tomaattimurskasta kastike.
5. Mausta se yrteillä.
6. Kaada kastike vuokaan.
7. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes pihveistä valuva neste on kirkasta.

Jauhelihakeitto

Jauhelihaa
Perunoita
Porkkanaa
Lanttua
Purjoa
Varsiselleriä
Sipulia
Lihalientä
Tomaattipure
Mustapippuria
Basilikaa
Persiljaa
Suolaa
Siirappia
Smetanaa
Voita/öljyä

1. Kuullota kattilassa suikaloidut vihannekset.
2. Lisää nestettä ja anna kiehua.
3. Ruskista sillä välin pannulla jauheliha.
4. Mausta tomaattipurella ja pippurilla.
5. Lisää paistettu liha keittoon ja anna kypsyä.
6. Tarkista maku.
7. Lisää tarvittaessa suolaa ja lopuksi yrtit ja hakattua persiljaa.
8. Tarjoa paahdetun leivän ja smetanana kera.



 
Ja lisää...

Jauhelihaperunasoselaatikko

perunamuusia (n.1 kg perunoita)
400 g jauhelihaa
2 dl vettä
suurustetta
viherpippuria
jalapenoa
sipulirouhetta
soijaa
aromisuolaa
kukkakaalia
parsakaalia

1. Valmista muusi noin kilosta perunoita (ohjejakso 7 / poronkäristys).
2. Kiehauta kukka- ja parsakaali perunoiden keitinvedessä.
3. Paista jauheliha ja lisää mausteet.
4. Kaada päälle vettä ja suurustetta ja anna kiehua muutaman minuutin...
5. Sekoita muusi, kaalit ja kastike.
6. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
7. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia

Makaronilaatikko

½ kg jauhelihaa
n. 400g makaronia
1 l lihalientä
250 g sulatejuustoa, esim. paprika tai viherpippuri
1 sipuli
suolaa pippuria
savujuustoraastetta

1. Keitä laiha lihaliemi (1 liemikuutio ja litra vettä).
2. Liuota sulatejuusto lihaliemeen.
3. Paista jauheliha.
4. Mausta suolalla ja pippurilla.
5. Lado ainekset vuokaan.
6. Kaada juustokastiketta päälle, niin että makaronit peittyvät.
7. Raasta juustoa pinnalle.
8. Paista uunissa 200 astetta noin 45 minuuttia.

Mausteiset jauhelihavartaat
(8 kpl)

500 g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli raasteena
4 murskattua valkosipulin kynttä
2 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl kuminaa
1 tl yrtti-pippurisekoitusta
8 vedessä liotettua puuvarrasta
grillauskastiketta voiteluun

1. Sekoita jauhelihan joukkoon sipuliraaste ja mausteet.
2. Vaivaa taikina notkeaksi ja leipoutuvaksi.
3. Jaa kahdeksaan tasasuureen osaan ja muotoile kostutetuin käsin märällä laudalla pyöreiksi "letuiksi".
4. Pane tikut lettujen päälle ja muotoile jauhelihamassa patukaksi tikkujen ympärille.
5. Sivele pinnoille grillauskastiketta ja grillaa kohtalaisella hehkulla 8-10 minuuttia kääntäen vartaita kahden minuutin välein.
6. Tarjoa lisänä grillattuja perunalohkoja.

Äitini lihapullat

1 pieni sipuli
1 rkl voita
1 iso peruna tai 1 dl korppujauhetta
1 1/2 - 2 dl vettä, maitoa tai kermaa
500 g jauhelihaa
1 muna
1 1/2 tl suolaa
1/4 tl mauste- tai valkopippuria

1. Kuori ja silppua sipuli ja kypsennä se pannussa voissa pehmeäksi.
2. Kuori ja raasta peruna tai jos käytät korppujauhetta, anna sen hetki turvota nesteessä.
3. Raakaa perunaa käyttäen lihapullista tulee erityisen kuohkeita ja ne pysyvät pehmeinä uudelleen lämmittäessäkin.
4. Perunaa käytettäessä nestettä tarvitaan murekeseoksen tavallista vähemmän.
5. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja vaivaa taikina hyvin.
6. Muotoile taikinasta märin tai öljytyin käsin lihapyöryköitä.
7. Paista ne pannussa.
8. Työ nopeutuu jos vain ruskistat lihapyörykät nopeasti paistinpannussa ja kypsennät ne sitten uunissa.

Lihapiirakka
24 palaa

2 annosta rahka-, kermaviili - tai perunavoitaikinaa

Täyte
3 dl vettä
3 dl Valio Maitoa
2 dl puuroriisiä tai pitkäjyväistä riisiä
500 g jauhelihaa
2 isoa sipulia
150 g purjoa
1 rkl Valio Meijerivoita
4 keitettyä munaa (8 min)
2 tl suolaa
1 tl valkopippuria

Voiteluun
munaa

1. Pane riisit kiehumaan veteen ja keitä noin 5 min.
2. Lisää maito.
3. Hauduta, kunnes neste on imeytynyt riisiin.
4. Jäähdytä.
5. Ruskista jauheliha ja hienonnetut sipulit voissa.
6. Hienonna munat.
7. Yhdistä täytteen ainekset ja mausta seos.
8. Kauli taikina kahdeksi uunipannun kokoiseksi levyksi.
9. Siirrä toinen levy leivinpaperin päälle uunipannulle.
10. Levitä sille jäähtynyt täyte.
11. Nosta toinen taikinalevy päälle.
12. Taita jälkimmäisen levyn reunat piirakan alle.
13. Voitele munalla, pistele haarukalla.
14. Paista 200 asteessa 30 - 40 min.
15. Halutessasi voit jättää piirakan avoimeksi ja koristella taikinaristikolla.
16. Tällöin voitaikinaa riittää 1 1/2 annosta.

Sieni-jauhelihapiiras
6 - 8 palaa

1 annos Hovi-voitaikinaa

Täyte
1 rkl Valio Meijerivoita
1 sipuli
150 g paistijauhelihaa
2 dl (100 g) esikäsiteltyjä metsäsieniä, esim. suppilovahveroita, kanttarellejä
1 prk Valio Raejuustoa
2 munaa
1 tl rakuunaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
50 g (1 dl) juustoraastetta, esim. Valio Emmental

1. Valmista taikina.
2. Esikäsittele käyttämäsi sienet sienilajin mukaan.
3. Ruskista voissa hienonnettu sipuli, jauheliha ja sienet.
4. Anna seoksen jäähtyä.
5. Lisää raejuusto, munat, mausteet ja juustoraaste.
6. Levitä taikina uunivuoan (noin 20 x 30 cm) pohjalle ja reunoille.
7. Kaada vuokaan täyte.
8. Paista 200 asteessa noin 30 min.



 

Yhteistyössä