Jatkettaisko juttelua

Se "halvaantuminen" on fyysinen reaktio. Enemmän vaisto, kuin päätös. Kissoilla ja koirilla sen voi opettaa pois.. Muuten niille ei sais ollenkaan vaatteita päälle. On se yks lammaslaji, jota ei voi opettaa pois, mut en muista, mikä laji se oli.
Kyllä joo, mul on auktoriteetti, mut se on mulla luonnostaan. Kun on ihmisiä, joilla on hyvin vaikea saada ote lemmikistään, ja ne joutuu opetteleen "ottaan" sen aseman. Ei se kaikille tietenkään käy, jos on oikein hyvin opetettu ja kasvatettu lemmikki, niin se on sen omistajan, turha mulla on semmoiselle sanoa yhtään mitään.
Ja vielä sivuhuomautuksena, et toi tyhmyys on käsite kyl ihmisille, mut epäilen, onko se sitä eläimille. :)
Tuo "halvaantuminen on, ainakin naudoilla, ihan yleinen reaktio, kun niitä yrittaa todella väkisin viedä johonkin. Naudoilla puhutaan vain "valekuolemasta" tai "valekuolleksi heittämisestä".
Joillakin se on hyvinkin herkillä, toiset taas sietävät paljonkin enemmän.
En ole koskaan kuullut, että siitä viasta, vai pitäisikö puhua ominaisuudesta, olisi kuin yksi parannuskeino.
Ja kyllä, tyhmyys on käsite ihmisille, mutta eläimet, ainakin jotkut, ovat sikäli tarkkoja havainnoimaan käytöstä, että kaikenlainen poikkeava ja niiden tottumusten ja kokemusten valossa epätavallinen toiminta kyllä noteerataan.
Tuosta tuli mieleeni yksi juttu takavuosilta.
Meillä oli silloin vielä lypsykarja ja mukulat olivat pieniä, vanhin taisi olla joku kymmenkesäinen.
Meillä oli sellainen vanha lehmä, taisi olla jo jonkin matkaa toisellakymmenellä. Se oli aina ollut navetassa samalla paikalla. Kun taas tuli kesä ja laidunkausi alkoi, vaihtelivat lehmienkin paikat navetassa miten sattui. No, tämä vanha ja arvokas rouva oli jo sen verran hidas, että tuli aina viimeisenä. Ja jos sen paikka oli jo varattu, oli melkoiset talkoot saada sitä menemään edes jollekin paikalle.
Vanhin pojista oli oikeastaan ainoa koko huushollissa, joka tuli Justiinan kanssa toimeen ja sai sen tottelemaan. Kumpikin olivat sellaisia rauhallisuuden perikuvia.
Oli sitten kerran siskoni tytär meillä kesälomailemassa. Hän oli kaupunkilainen ja pohjalainen ja kova komentamaan. Nuoren tytön kimeänpuoleinen säkätys sai kaikki lehmät nostamaan päänsä hiukan turhan korkealle. Lisäksi hän oli vielä siinä iässä, milloin "tyhmä" on ainoa adjektiivi mitä voi käyttää.
Oltiin taas kerran ottamassa lehmiä navettaan ja tietysti hänkin oli mukana. Kimeä säksätys hermostutti kaikkia, niin lehmiä kuin ihmisiäkin.
Ja Justiina, sen kuullessaan teki täydellisen topin, keskelle ovenreikää. Ja tämä, sanotaan vaikka Maija, yrittti saada sitä liikkeelle. Lopulta vanha rouva hermostui, suusta kuului matalaa mörinää, sarvet laskeutuivat tanaan ja näytti siltä, että kohta alkaa tapahtua. Silloin Jussi kiskaisi häirikön pois lehmän ulottuvilta ja ärähti jotakin sensuuntaista että mee sääkis siitä johonkim muualle kirastiin. Ja Maijahan meni, tällä kertaa hyvinkin hiljaisena. Mutta Jussi meni Justiinan viereen, rapsutteli sitä korvan takaa ja mutisi sille jotain, mitä muut eivät kuulleet. Vähitellen eläin siitä sitten rauhoittuikin ja tuli Jussin ohjailemana paikalleen.
Jälkenpäin Maija vielä yritti selitellä epäonnistumistaan, että kun toi tyhmä Justiina... Siihen Jussi hyvin närkästyneenä ja napakasti, että ei oo Justiina mikkään tyhmä, sillä ov vaan sitä lehmänjärkee.
Sillen se homma sitten jäi, ja Jussi hoiti edellenkin homman vähin äänin niin, että Justiina saatiin aina paikallen isommitta kahinoitta.
 
Terve taas!
Onhan tuossa jo aikoja kulunutkin, kun edellisen kerran käväisin täällä. On ollut hiukan toisenlaisia kiireitä ja muutenkin viilikset on olleet hiukan tällaisia:
Mutta tänään aurinko paistaa, on paistanut koko päivän. Yöllä tosin oli jokunen pakkasaste, mutta jo puoliinpäiviin suli huurre jo varjopaikopistakin. Alkaa jo tuntua, että villapaita joutaisi kesälomille, mutta eipäs sentään hätäillä vielä sen asian kanssa. Eilen käväisimme hakemassa sipulinistukkaat Laitilasta. En oikein ymmärrä, mitä korona tähän kuuluu, mutta sitä vain käytettiin keppihevosena, kun ei istukkaita pistettykään totuttuun tapaan tulemaan postirahtina.
Siinä sitä taas onkin talkoo, kun tuo kolmekymmentä kiloa tuikitaan maahan parin- kolmen viikon päästä. Viime keväänä oli hyvä keli istutella sipuleita, melko lämmin ja sen verran tuulinen, ettei itikoista paljon ollut kiusaa. Ja kyllähän se tuuli hiukan tasasi tuota paahdettakin.
Tänä aamuna oli sitten toinen vasikka ilmestynyt ihailemaan täkäläisiä maisemia. Noora oli pyöräyttänyt pirtsakan lehmävassun joskus, ilmeisesti iltayön tunteina. Ainakin päätellen siitä, että vasikka mennä vilisti jo kuin mikä hyvänsä.
Seurailin hissuksiin sen liikkeitä ja latasin samalla pihteihin merkkejä. Ja antaas olla, kyllä Noora erehtyi ohjaamaan tuon tekeleensä lauman joukkoon, ilmeisesti näkösuojaa tavoitellen. Mutta kun se näkösuojakin on aina kaksipuolinen juttu. Vasikka parkkeerasi Laidan taakse ja Laida taas on paikallaan kuin muuri, kunhan sitä hiukan rapsuttelee. Ja niinpä sieltä takaa olikin helppo pujottaa köyden silmukka pahaa aavistamattoman vasikan kaulaan.
Paikka oli hiukan huono, sillä lähellä ei ollut mitään, mihin köyteni olisin ankkuroinut. Lopulta ei auttanut muu kuin kietaista se reiteni ympärille ja vetää pari solmua varmistukseksi.
Ihan joka tilanteessa tuo ei ole hyvinkään järkevä temppu, mutta joskus on pakko ottaa hiukan riskiäkin.
Ensimmäiseen korvaan meni merkki melko helposti, mutta kun tuo merkattava oikein tempoi, luisti solmuni sen verran, että vasikka pääsi juuri ja juuri käsieni ulottumattomiin. Kun molemmat kädet tarvittiin itse merkkaushommaan, piti ottaa avuksi toinenkin jalka. Sittenhän se olikin yksi napsaus vain ja Tara oli päässyt mukaan Nautarekisteriin.
Siunailin mielessäni, ettei uusi äiti ollut Nessa, sillä siinä tapauksessa kyttäisin edelleenkin laitumella sopivaa tilaisuutta. Nessa ei ikinä tekisi sitä virhettä, että menisi vasikkansa kanssa laumaan. Se veisi sen keskelle peltoa, missä sitä ei pääsisi mikään yllättämään. Tähän asti on ollut hyvää tuuria, kun olen sattunut paikalle juuri poikimisen lopuksi, jolloin vasikka on vielä melko toistietoinen.
Miksikähän muuen Musta on niin vaikea väri saada lisääntymään. Meillä on viisi mustaa emoa, mutta tähän mennessä mustia vasikoita on syntynyt vasta neljä kappaletta. Ja nekin samaa emoa eri polvissa.
Laitumet alkavat vähitellen kuivua ja siksipä eläimetkin tulevat jo enemmän pellon puolelle. Kovasti siellä ollaan syövinänsä, vaikka syksyllä laidun jyystettiin puolen millin sänkeen ja talven jäljiltä on vain kulottunut keto. Aurinkoisina iltapäivinä sentään kelpaa kuiva ja tuulensuojainen metsänlaitakin makuupaikaksi.
Onkohan se tuo maanantaina saatu rokote, vai miksi olo tuntuu hiukan omituiselta. Piikistä ei ensialkuun ollut muuta vaikutusta kuin hiukan kipeä paikka vasemmassa olkavarressa, mihin se laitettiin. Mutta tämä päivä on ollut sellainen kuin enne nuhan puhkeamista, päässä pikkuisen jomottelee ja suhisee ja niska on hiukan jäykän oloinen.
Pikkujuttuja, kai ne tuosta ohi menevät kunhan kerkiävät.
Jaahas, pitäisiköhän sitä alkaa hommailemaan kalastuslupiakin, kai se järvikin tuosta joskus aukeaa ja päästään verkoille.
 
jasmin57
Kevättä tänne. Lomalla lompsittu, vapaana somen yms. laitteista. Puhelinkin oli vain soittoja ja tekstareita varten. Kamera sitäkin runsaammassa käytössö. Pyhäniemessä lomailtiin viikko. Menomatkalla ja ekapäivänä tuli lunta, vettä, räntää vaakasuoraan. Enpä antanut sen häiritä. Matkakumppania se ilma kyllä nyppi. Pikku hiljaa ilma parani ja loppuajasta oli jo kesä. Melkein, eihän nyt ole kesän aikakaan vielä. Viikossa ehti seurata kevään edistymistä. Veden nousua rantateille, jäiden osittaista lähtöä. Ja joutsenia. Yhtenä aamuna joutsen pariskunta nukkui mökkimme rannalla jäällä. Auringon alkaessa lämmittää myös niiden aamulaulut alkoivat. Diogenes kertoilee eläimistään, minä taas näistä luonnon otuksista. Ja joskus saa iloisiakin uutisia. Minut haluttin ns. puolimummiksi. Itse tuon nimityksen keksin. Pikkuisen äiti on elämänkumppanini tytär ja hänen pikkuinen nyt 6päivän ikäinen. Mietin joskus itsekseni omaa rooliani pikkuiseen nähden. Mutta noinhan se sitten meni. Että tällaista tööllö.
 
Takatalvisia peerjantaiaamuja vain kaikille.
Ensivilkaisu aamulla ulos tuotti jonkinlaisen yllättyksen. Olihan sitä lunta lupailtu säätiedoituksessa, mutta en olettanut sitä tulevan näin paljon.
Siinä hiukan aamukämäisenä tuota harmautta ja hiljaksiin maahan leijailevia kintaan kokoisia lumihiutaleita katsellessa ei verkolle lähtö tuntunut siltä kaikkein houkuttelevimmalta vaihtoehdolta.
Mutta mikäs siinä, onhan sitä ennenkin lumisateessa kalasteltu. Ei muuta kuin sekaan vain.
kaikessa harmaudessaankin maisemat järvellä olivat todella kauniit. tavallisesti nousevan auringon kilossa kylpevät rantametsät kantoivat nyt aamun valossa hillitysti hohtavaa lumipukua. hento tuulenviri sai järven pinnann väreilemään raskaan harmaana, tasivas taas hohti punertavaa harmautta nousevan auringon antaessa epätasaiselle pilvikerrokselle oman säväyksensä.
Joutsenetkaan eivät tänä aamuna viitsineet pitää tuota tähänastista joka-aamuista mekastustaan. itse asiassa en tainnut nähdä edes yhtään joutsenta.
Eilen illalla verkossa oli ollut melkoinen hauenvonkale, joka oli vatkannut koko verkon niin solmuun, etten sen selvittelyn jälkeen enää viitsinyt lähteä sitä laskemaan. Tänä aamuna ei siis ollut kuin katiska katsottavana ja verkko laskettavana. katiskasta löytyi jokunen ahvenentirri, jotka päästin saman tien takaisin järveen. Kasvakoon siellä ensin ja tulkoon sitten vasta uudelleen tyrkylle.
Soutelin sitten hiukan keskemmälle järveä ja laskin verkon. Tuuli henkäili juuri sopivasti ja sopivasta suunnasta kuljettaen venettä niin, että sain verkon vaivattomasti vesille.
Lumisade oli vähitellen tauonnut ja tuuli puhalteli jo melko navakasti soudellessani rantaa kohti.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo
Moi!
Viimeviikon lämpöaalto vaihtui loppuviikosta lumisateisiin ja yöpakkasiin. Kevät jäi kesken, jos nyt näin voi sanoa.
Jo kukintansa aloittaneet sini- ja valkovuokot pudottelivat terälehtensä kesken parasta loisttoaan. Taivaalla murjottaa raskaanharmaa pilvipeitto ja hyytävä tuuli puhaltelee milloin mistäkin suunnasta roiskien milloin vettä, milloin räntää.
Ja sääennuste lupaa tällaista ainakin pari viikkoa eteenpäinkin. Eipä sitä paljon "kevätvirsiä viidakko kaikaa" vai miten se vanha piisi nyt menikään.
Tästä kaikesta tulee mieleen vanha tapaus, suurinpirtein sadan vuoden takainen, tästä lähimmästä naapurista.
Siihen aikaan uskottiin vielä luonnon omiin ennustuksiin. Palokärjen huuto tiesi pahoja ilmoja, kun taas sontiaisen lento auringonlaskun jälkeen tiesi seuraavaksi päiväksi varmaa pouta. Variksen raakkuminen ennen puoltapäivää tiesi iltapäivän sadetta ja käenpiian huuto keväällä taas ennusti kylmää kevättä.
Tuota naapuria isännöi silloin Konsta ja hänen huushollissaan asusteli myös vaimon ja lapsien lisäksi hänen anppinsa.
Konsta oli todellinen jokapaikanhöylä. Häneltä kävivät niin kivi- kuin puutyötkin ja paikkakunnan julkisen salaisuuden tietämän mukaan hänen keittämänsä pontikka oli vallan mainiota. Jollakin kivityömaalla hän sitten loukkasikin itsensä, putosi kaatuvan kiven päältä ja kolhi päänsä jollakin tavoin.
Jos on uskominen paikkakunnan epävirallista tiedottajaa, tapaus kävi niin, että hän jäi liian pitkäksi aikaa ladatun kiven päälle, lensi räjähdyksen voimasta, edelleen epävirallisen tiedottajan mukaan, niin korkealle, että näkyi vain variksen kokoisena ja putosi sitten päälleen maahan. No, pää likisteltiin sitten jollakin tapaa entiseen muotoonsa ja lyötiin karvareuhka kääreeksi. Ja edelleen epävirallista tiedottajaan siteerarten, Konsta piti sitä reuhkaa vuosikaudet yhteen menoon, yötä päivää, kunnes pään luut taas kasvoivat ehjiksi.
Mutta asiaan.
Oli tällainen pitkä kylmänklju kevät, silloinkin. Lumet olivat menneet, jäätkin suurimmaksi osaksi sulaneet, mutta ilmat vain eivät ottaneet lämmetäkseen. Huhtikuukin oli jo vaihtunut toukokuuksi, oli kylmää ja harmaata ja käenpiika vain jaksoi huutaa pihakoivussa.
Sattuivat sitten kerran parit kylänmiehet poikkeamaan naapuriin. Siinä tuskailtiin kylmyyttä ja kevääntulon hitautta. Olisi jo pelloillkin pitänyt päästä, mutta kun ei, niin ei. Sattui sitten tuo mainittu Konstan anoppikin kulkemaan miesjoukon ohi ja lausui omana arvelunaan, ettei noi ilmat tosta lämpee ninkauan kon toi käjenpiikakin tosa vaan huutaa.
Hakipa Konsta silloin pyssynsä, ampua rojautti linnun koivusta alas ja totesi, että kyä sempualesta sopii ilmojel lämmetä.
Näin sitä kevättä ennenvanhaan joudutettiin, mahtaisikohan tuo nykyisinkin onnistua. Toisaalta, en muista kuulleeni käenpiian piipitystä ainakaan puoleen vuosisataan. Onkohan tuosta "keväänteosta" tullut niin yleinen tapa, että piipittäjät ovat kuolleet sukupuuttoon.
 
Moi!
Viimeviikon lämpöaalto vaihtui loppuviikosta lumisateisiin ja yöpakkasiin. Kevät jäi kesken, jos nyt näin voi sanoa.
Jo kukintansa aloittaneet sini- ja valkovuokot pudottelivat terälehtensä kesken parasta loisttoaan. Taivaalla murjottaa raskaanharmaa pilvipeitto ja hyytävä tuuli puhaltelee milloin mistäkin suunnasta roiskien milloin vettä, milloin räntää.
Ja sääennuste lupaa tällaista ainakin pari viikkoa eteenpäinkin. Eipä sitä paljon "kevätvirsiä viidakko kaikaa" vai miten se vanha piisi nyt menikään.
Tästä kaikesta tulee mieleen vanha tapaus, suurinpirtein sadan vuoden takainen, tästä lähimmästä naapurista.
Siihen aikaan uskottiin vielä luonnon omiin ennustuksiin. Palokärjen huuto tiesi pahoja ilmoja, kun taas sontiaisen lento auringonlaskun jälkeen tiesi seuraavaksi päiväksi varmaa pouta. Variksen raakkuminen ennen puoltapäivää tiesi iltapäivän sadetta ja käenpiian huuto keväällä taas ennusti kylmää kevättä.
Tuota naapuria isännöi silloin Konsta ja hänen huushollissaan asusteli myös vaimon ja lapsien lisäksi hänen anppinsa.
Konsta oli todellinen jokapaikanhöylä. Häneltä kävivät niin kivi- kuin puutyötkin ja paikkakunnan julkisen salaisuuden tietämän mukaan hänen keittämänsä pontikka oli vallan mainiota. Jollakin kivityömaalla hän sitten loukkasikin itsensä, putosi kaatuvan kiven päältä ja kolhi päänsä jollakin tavoin.
Jos on uskominen paikkakunnan epävirallista tiedottajaa, tapaus kävi niin, että hän jäi liian pitkäksi aikaa ladatun kiven päälle, lensi räjähdyksen voimasta, edelleen epävirallisen tiedottajan mukaan, niin korkealle, että näkyi vain variksen kokoisena ja putosi sitten päälleen maahan. No, pää likisteltiin sitten jollakin tapaa entiseen muotoonsa ja lyötiin karvareuhka kääreeksi. Ja edelleen epävirallista tiedottajaan siteerarten, Konsta piti sitä reuhkaa vuosikaudet yhteen menoon, yötä päivää, kunnes pään luut taas kasvoivat ehjiksi.
Mutta asiaan.
Oli tällainen pitkä kylmänklju kevät, silloinkin. Lumet olivat menneet, jäätkin suurimmaksi osaksi sulaneet, mutta ilmat vain eivät ottaneet lämmetäkseen. Huhtikuukin oli jo vaihtunut toukokuuksi, oli kylmää ja harmaata ja käenpiika vain jaksoi huutaa pihakoivussa.
Sattuivat sitten kerran parit kylänmiehet poikkeamaan naapuriin. Siinä tuskailtiin kylmyyttä ja kevääntulon hitautta. Olisi jo pelloillkin pitänyt päästä, mutta kun ei, niin ei. Sattui sitten tuo mainittu Konstan anoppikin kulkemaan miesjoukon ohi ja lausui omana arvelunaan, ettei noi ilmat tosta lämpee ninkauan kon toi käjenpiikakin tosa vaan huutaa.
Hakipa Konsta silloin pyssynsä, ampua rojautti linnun koivusta alas ja totesi, että kyä sempualesta sopii ilmojel lämmetä.
Näin sitä kevättä ennenvanhaan joudutettiin, mahtaisikohan tuo nykyisinkin onnistua. Toisaalta, en muista kuulleeni käenpiian piipitystä ainakaan puoleen vuosisataan. Onkohan tuosta "keväänteosta" tullut niin yleinen tapa, että piipittäjät ovat kuolleet sukupuuttoon.
Meillä varikset raakkuu aina. :D Ei silti aina sada.
Käenpiika on tuntemattomampi.
 
  • Tykkää
Reactions: diogenes 57
Ehtoopualpäivää!
Niin sitä sitten siirryttiinkin huhtikuusta toukokuuhun, että heilahti.
Vappu, joka kai nykyisin on pyhitetty työn juhlaksi, meni todellakin työn merkeissä, kuten aina ennenkin. Aattopäivänä tytär ja vävypopika riehuivat klapikoneen kanssa rankakasalla ja seuraavana päivänä me emännän kanssa hikoilimme siistiessämme syntynyttä klapikasaa paremmin kuivuvaan muotoon.
Rakentelimme neljän kuormalavan suuruista tornia, reunat ladottiin pinoon ja keskelle heiteltiin irtotavaraa. Mutta antaas olla, torni oli kohonnut jo suurin piirtein leukani tasalle, kun jostakin kuuluin pieni rusahdus. Lava oli perännyt sen verran, että yksi nurkka ei kesänytkään. Vähän aikaa kolisi varsin iloisesti ja sitten alkoi jälleenrakennustyö. Homma alkoi olla jo lähes taputeltu, kun taas yksi kulma petti.
Siinä vaiheessa meinasi jo päästä pari julkaisukelvotonta sanaa, mutta mitäpä siitä, eikun taas korjaamaan vaurioita.
Kun saimme sen verran reunoja taas kasalle, että muoto oli selkeä, hain pätkän koiraverkkoa ja vedin sen koko tekeleen ympärille sikäli tiukasti kuin voin hajoittamatta loppuakin.
Johan alkoi kasa pysyä kuosissaan ja saimme lopultakin urakkamme päätökseen.
Muuten aika on kulunut varsinaiseen kevääseen valmistautuessa.
Poikien laitumeen tehtiin pieni lisäys, oikaistiin vain hankalasti kunnossapidettävä aidanmutka, jolloin pojat saivat parin aarin verran lisää suojapusikkoa. itse asiassa pari jullikkaa asusteli tässä kulmauksessa kevättalven hankikantojen aikana melkein vakituisesti. No, nyt pääsivät sinne sitten kaikki muutkin ja oikein luvan kanssa.
Kunkun laitumella keväinen poikimiskausi on ohi, laitumella kirmailee viisi karvaista plussapalloa, neljä ruskeaa ja yksi musta. Lisää vasikoita sinne tulee aikaisintaan syksyllä.
Toinen koulutuserä on jo hyvää vauhtia "sivistymässä". Kuten arvelinkin, oli sen kiinniotto melko haastava ja pitkäaikainen urakka. Viikko ja päivä meni ensimmäisestä viimeiseen. Toisaalta tämä oli eka kerta, kun kiinniotto tehtiin näin "vapaaehtoisesti". Eilen aamulla sain jo kolmannellekin vaihdetuksi sarviriimun turpasellaiseen. Yleensä kesyyntyminen nopeutuu kyseisen vaihdoksen jälkeen huomattavasti. Tuollaiset lähes vuoden juosseet vasikat ovat kuitenkin jo sellaisia juntteja, ettei minunkuntoisellani ole mitään sanomista, jos ne haluavat ruveta pistämään hanttiin. Siksi odottelenkin, että ne hiukan tottuvat käsittelyyn yleensäkin ennenkuin menen tarjoilemaan niille turpariimua.
Skotti, joka ensimmäisenä saatiin kiinni, olisi jo melkein valmis siirrettäväksi, mutta emme hjoita ryhmää ennenkuin kaikki ovat valmiita siihen.
Nyt, kun ne ovat jo jonkin verran tottuneet uuteen oloonsa, niissä alkaa aina vain selvemmin näkyä emojensa perusluonteet. Tämä sama ilmiö toistuu kerrasta toiseen, muistiinpanoistani voisin melkoisella varmuudella sanoa, miten pitkään kukin tulee jurnuttamaan ja millaisena kukin omaan laumaansa lopulta tulee lähtemään ja millaisen ajan kuluttua.
Pelloilla ei juurikaan ole tapahtunut mitään viimeisen parin viikon aikana. Tänään tosin vanhemmalta pojalta meni hermo ja hän lähti kyntämään uusittavat heinämaat. Jos ei isompia sateita tule väliin, olisivat ne kylvettävissä loppuviikosta.
Tästä se vähitellen alkaa, tänään kerättiin vuoden aikana kertyneet paalimuovit ja viime kesän kurpitsamuovit kärryyn ja huomenna vien ne jäteasemalle.
Pari kangasta perennamaahan, vihanneslohkon kyntö ja kunnostus, samat kuviot sipulimaalle ja muuta sellaista on lähiviikkojen ohjelmassa.
Vaikka kevät olisi kuinka hitaalla, on tietyt työt tehtävä aikanaan, jos aikoo jotakin korjattavaa saada. Kylmät maat ja kelit eivät tosin ole paras mahdollinen vaihtoehto, mutta parempi kutenkin kuin olla tekemättä mitään.
 
  • Tykkää
Reactions: Echo

Yhteistyössä