Helmet 2008 ***kesäjutut vol.2***

Toistaseksi ei ole vielä kummankaan kanssa ollut ongelmia hampaidenpesun kanssa. Iltapalapöydästä kun lähdetään pojan kanssa ja meinaa lähteä viilettämään omille teille niin kun sanoo että mennään pesulle ja pestään hampaat niin rupee hokee "pampaa, pampaa" ja kipittää vessaan. Kun on pesty kädet ja suu (ja yleensä maha myös iltapuuron jälkeen :D ) niin istutan pojan pöntön kannelle ja avaa suun "aaaaaa" :D Tahnaa on nyt vähän aikaa laitettu, poskihampaathan meille tuli tossa joku aika sitten. Omaan käteen ei harjaa ole annettu, jostain joskus lukenut että helposti menee siihen että harja on sitten lelu tms. ja sitten niitä ongelmia voi tulla kun ei halutakaan antaa aikuisen harjata enää. Tiedä noista sitten =)

Jahvelle hauskaa lomaa! (vaik mulla on kyl menny ihan ohi et ootte reissuun lähdössä :ashamed: mut onnittelen silti kun muutkin :LOL: )
 
Tervehdys :wave:

Kirjoitin tämän mitäs nyt osioon mutta ajattelin liittää sen myös tänne... että näin hyvin meillä neidin kanssa ihan itkettää joka päivä kun kukaan ei auta.

Löysin ketjun ja ajattelin kertoa omat kokemukset Terveyskeskuksesta sekä tyksistä.

Meillä neiti 1,5v ja 2 hengitys kohtausta tullut uloshengitys takkuilee ja rohina ollut selvästi kuuluvissa.

Meille sanottiin ettei mitään hätää lääkitystä lisää ja jos ei kolmas uloshengitys vaikeutta tule ei pistetä eteenpäin. :kieh:

Nyt neiti ollut huhtikuusta asti kipeä räkänen ja rohisevainen. Välillä pahenee niin että oksentelee limaa. Keväällä oli myös 12 päivän oksentaminen limasta johtuen silloin juoksin lääkärissä ja lääkärit sanoivat että soita ensin. Soitin ensin ja käskettiin seuraamaan. 12 päivää antoivat oksennella. ihme touhua. :eek:

Tyksissä ollaan oltu pariin otteeseen. ei mitään apua seurailkaa kotona tilannetta. Kaksi kertaa ollaan oltu maskista hengittämässä ventolinea toisella kerralla joutui jo yöksi seurantaan kun ei ventoline auttanut heti. Kotiutettiin ventoline lääkkeen ja babyhaalerin kanssa vai mikä lie se putkilo... Se ollut nyt päivittäin käytössä ja neiti edelleen räkäinen ja välillä rohisee. iltaisin ennen nukkumaan menoa annetaan 2 annosta jotta pystyy nukkumaan...

Viimeyönä oli viiminen tikki. Jälleen limaoksennusta rohinaa ja kuume nousi 40 :/ Seuraavaksi otan yhteyttä yksityiseen jos sieltäkään ei apua tule teen valituksen kuinka perseestä turun lääkäritoiminta on. Pieni lapsi ja joutuu käymään läpi tämän kaiken. :'(

Neiti muutenkin ollut tosi sairastelevainen 6kk iän jälkeen 7 korvatulehdusta... ei tuubitus päätöstä vaan seurataan. :headwall: :headwall: :headwall: :headwall:

antibiootti kuureja ollut miljoona koska aina ne ei auta.

Olen väsynyt tähän ainaiseen sanontaan seuratkaa tilannetta kotona. Mistä heille maksetaan tuskinpa tuosta lauseesta. :kieh:

isällä allergioita ja allergia astma... olen vahvasti myös tätä mieltä lapsestamme että sinne päin alkaa viittaamaan kukaan ei vaan suostu tuskimaan asiaa niin pitkällle. tuputtavat vaan lääkettä ja puhelimessa käskevät ylittämään lääkärin määrämät annostukset... ja tihentämään antoväliä mitä helvetin hoitamista tämä muka on... ei ne lääkkeet ole 4 kk auttanut ja silti terveyskeskus luottaa siihen v*tun lääkkeeseen eikä tee tarkempia tutkimuksia...



Ja rahatilanteen vuoksi pääsemme nyt vasta yksityiselle... :ashamed:


Muuta.. poitsu sai eilen nimen... hyvin meni kaikki. Neitikin jaksoi kirkossa olla paikoillaan melkein koko toimituksen ajan...

poitsu 2kk ja 6kg 60cm

:LOL:

neiti samoissa lukemissa kuin 3 kk sitten. Ei kasva kun on niin kipeä ja ei halua syödä jos syö niin liman takia oksentaa... :'(

Hyviä kesän jatkoja kaikille kyllä tämä tästä kun tämä mamma hermostuu ja pistää lekureille jauhot suuhun.
 
No onpas ilkeä tilanne niisku-rouvalla :(

Hampaidenpesusta ollut täällä puhetta. Meillä ei toimi ei. Tyttö kyllä haluaa pestä hampaita, itse. Äiti eikä isi eivät saa häiritä.. Ja tytön hampaidenpesu ei ole mitään kunnon harjaamista.

Nukkumaankaan ei neiti malttaisi millään. On ihan virkeenä vielä jälkeen 21. Lopulta mä oon vieny tytön sänkyynsä ja menny itekin nukkumaan. Yllättävän hyvin on jääny loikoilemaan. Ja koska yöuni tulee tosi myöhään, aamuisin voidaan herätäkin myöhään. Viikonloppuna käytiin herättämässä klo 10.
Mä en oikein keksi mistä toi iltakukkuminen on yhtäkkiä tullu. Päiväunia nukkuu sen 1½h/päivä eli sekään ei ole kauhean pitkään. Välillä käyny mielessä pitäiskö jättää päikkärit väliin ja pitää tyttö koko päivän hereillä..

Muuten toi on ihan okei. Pomputtaa kovasti isäänsä. Luonnetta löytyy liiankin kanssa, mut yllättävän hyvin pääsee "neuvottelemalla" ja selittämällä tilanteita.

Kuinka paljon teidän helmet kävelee ulkona? Meillä on useimmiten rattaat kyllä mukana jos kauemmas lähetään mutta tyty kävelee aika pitkiäkin matkoja (tai no, mittasin tänään käveli 300 metriä,eli ei niin pitkästi sittenkään). Mutta tykkää kovasti kävellä ja tutkia kaikenlaista. Usein ollaan ulkoiluttamassa nukkea/nallea nukenrattaissa viereisellä koulunpihalla:)
 
:wave:

Johan on Niiskulla ja neidillä kurja tilanne-on se kumma tosiaan, miten tuo "katsellaan"-tuntuu olevan aika yleinen linja tuolla julkisella puolella... :/ Toivottavasti yksityiseltä löytyis viimein apua! :hug:

Hampaidenpesu ei meilläkään ole pop. :whistle: Satunnaisesti menee hyvin, mut enempi ja vähempi tahtojen taistoa tuppaa hampaan pesu olemaan. Ollut aina neidin kanssa tuommosta, pojan kanssa ei sen sijaan ollut niin minkäänlaista ongelmaa, päinvastoin tuntui tykkäävän hampaiden pesusta-oonkin miettinyt, olisko refluksilla jotain tekemistä asian kanssa, on muutenkin aika tarkka suustaan. Tahnaa ollaan käytetty ihan pikkasen jo jonkin aikaa, vaikka neidille tuli vasta eka poskihammas. Täällä sama ohjeistus, että tahna käyttöön kun eka poskihammas puhkeaa, mut ajateltiin että jos hyvä maku tekee harjaamisen vähän helpommaksi niin hyvä.

Tyty kävelee ja juoksee ulkona mielellään ja suht pitkiäkin matkoja, menee sujuvasti myös metsäpoluilla ja mäet ylös ja alas. En ole koskaan ajatellut miten pitkän matkaa kävelisi, mutta esimerkiksi meidän läheiseen puistoon on n. 250-300m ja sen matkan kävelee yleensä edestakasin. Tuonne puistoon mennään usein metsän kautta polkuja pitkin, eikä yleensä ole rattaita edes mukana-jos väsyttää niin sitten tulee hetkeksi syliin huilaamaan.

Jaahas, pitääkin lähteä jatkamaan siivoushommia-pitää sadepäivä käyttää hyödyksi! =)
 
Voi Niisku-Rouva kun kuulostaa kurjalta. :hug: Aika lailla kuulostaa astmalta tai infektioastmalta. :/ Pitäisi ilman muuta hoitaa kuntoon ennenkuin menee pahemmaksi. En voi käsittää tuota lääkärien toimintaa. :kieh: Melkein olisi aihetta pistää viestiä menemään potilasasiamiehelle tuollaisesta toiminnasta! |O

Varmasti on hyvä ratkaisu viedä tyttö nyt yksityiselle että saa ainakin tarvitsemaansa hoitoa. :hug: Meidän esikoisella on ollut taipumusta infektioastmaan ja hänelle auttoi Singulair-kuuri+Nasonex, annettiin kyllä Ventolineakin mutta ei se ainoana lääkityksenä juurikaan auttanut. Mutta varmasti teilläkin oireet saadaan kuriin kunhan löytyy oikea lääkitys!
 
Lastenneuvolaopas:
Terveen puolitoistavuotiaan lapsen kehitysvaihe. Lapsi osaa jo kävellä. Hän kurkistelee, kurottelee, kiipeilee ja tutkii, heittelee ja rikkoo esineitä. Lapsi alkaa osoittaa omaa tahtoa: hän haluaa syödä itse, pukea itse, viedä lautasensa itse jne. Vanhemmalla on nyt hyvin tärkeä rooli rohkaisijana ja kannustajana, mutta myös turvallisena ja johdonmukaisena rajojen asettajana. Jos lapsi jatkuvasti saa tahtomisellaan siirtää vanhemman asettamia rajoja ja sääntöjä, lapsen sisäinen turvallisuuden tunne voi jäädä kehittymättä. Elämän ei silti pidä olla pelkkää kieltämistä ja käskemistä; lapsen täytyy saada kokea olevansa rakastettu, arvostettu ja ihailtu omana itsenään. Tämänikäinen lapsi lähtee yleensä hyvin mukaan uuteen toimintaan, mikäli hän kokee olonsa turvalliseksi. Lapsi on jo oppinut sanan ja esineen yhteyden, ja hänellä on yleensä merkityksellisiä sanoja, joita hän osaa käyttää oikeissa asiayhteyksissä. Potalla käymistä voidaan tässä iässä yksilöllisesti harkiten alkaa opetella. Siitä huolimatta ei pidä odottaa, että lapsi vielä oppisi kuivaksi. Normaali lapsi sairastaa tässä iässä 5-10 jonkinasteista hengitys- tai suolistoinfektiota vuodessa.
jatkuu
 
Terveysneuvonnan keskeisimpiä aihealueita on vanhemmille usein yllätyksenä tuleva lapsen voimakas oman tahdon kehittymisen vaihe. Sen kohtaaminen ja hyväksyminen lapsen normaaliin kehittymiseen kuuluvaksi on tärkeää sekä lapsen itse- ja tunnesäätelyn että lapsen pettymysten sietokyvyn kehittymisen kannalta. Vanhempien kasvatuslinjat voivat olla valtakulttuurista poikkeavia. Kaikki vanhemmat eivät välttämättä tietoisesti pohdi omia kasvatuslinjojaan ja tapojaan, ellei heitä siihen johdateta. Isän ja äidin käsitykset lapsen kasvatustavoista voivat olla varsin erisuuntaiset, ja tästä on voinut seurata jännitteitä. Terveydenhoitajan tärkeä tehtävä on myötävaikuttaa siihen, että vanhempien kasvatuslinjat tulevat yhteisesti sovituiksi, ja varmistaa että vanhemmat tietävät ruumiillisen kurituksen olevan haitallista ja Suomen lain mukaan rikos.

Vanhemmilla pitää lisäksi olla tilaisuus kertoa yksilöllisistä huolistaan koskien esimerkiksi parisuhdevaikeuksia, lapsen kehitystä tai sairastelua tai konkreettisia ruokailu-, käytös- tai unipulmia.
 
1,5 vuoden ikäiseltä lapselta tutkitaan

* yleisvaikutelma
* pituuden, painon ja päänympäryksen kehitys
* kyky vuorovaikutukselliseen kontaktiin: syliin hakeutuminen, katsekontaktin ottaminen
* puheen tuotto: yleensä lapsella on mielekkäästi käytettyjä sanoja
* puheen ymmärtäminen: lapsi osoittaa nimettyjä esineitä (kuvat) ja toimii lyhyiden kehotusten mukaan
* lusikan käyttö syömiseen ja ruoan pureskelu (anamnestisesti)
* lapsen yläetuhampaiden puhtaus (jos hampaat ovat plakin peittämät, lapsi lähetetään suun terveydenhuoltoon)
* hampaiden puhkeaminen (jollei yhtään hammasta ole näkyvissä, lapsi lähetetään suun terveydenhuoltoon)
* 2 palikan pinoaminen (ongelmat voivat liittyä lihastonukseen, silmien ja käden yhteistyön vaikeuksiin tai jäljittelytaitojen vajavuuksiin)
* esineiden mielekäs käsittely
* kiinnostuminen uudesta lelusta
* kyky vastavuoroiseen (pallo- tai "ota-anna"-) leikkiin
* silmillä seuraaminen ja karsastus: liikutetaan esinettä ylös, alas ja sivuille
* pinsettiote
* Hirschbergin testi
* suora peittokoe, ainakin niille lapsille, joiden lähisuvussa on esiintynyt toiminnallista heikkonäköisyyttä tai karsastusta
* punaheijaste
* kävelee ilman tukea
* seisomaan nouseminen ilman tukea, kun lapsi esim. nostaa palloa lattialta
* spontaani liikehdintä, istuma-asento, lihastonus: huomaa erityisesti asymmetriat, näön käytön ongelmista johtuva tortikollis
* iho, sydänäänet, vatsa, reisivaltimopulssit, kivekset, vulva, tärykalvot (ks. luku Kuulon ja näön seulonnat
 
Ruoka-aineallergiat ovat tässä iässä väistymässä. Kannattaa varmistaa vanhemmilta, että dieetti on asianmukaisessa seurannassa. On tavallista, että eliminaatiodieetit jäävät tarpeettoman pitkään "päälle". Tarvittaessa tehdään dieettien purkuohjelma.

Pojat oppivat puhumaan keskimäärin hieman myöhemmin kuin tytöt. Siksi tässä iässä mielekkäiden sanojen tai sanojen yritysten puuttuminen pojilla ei ole niin huolestuttavaa kuin tytöillä. Mikäli lapsen kuulo, kontaktikyky ja puheen ymmärtäminen (esim. "Vie pallo äidille") ovat ikätasoisia, voidaan ensimmäisiä sanoja jäädä odottamaan ja tarkistaa tilanne kahden vuoden iässä. Vanhempia on hyvä ohjata lapsen kanssa leikkimiseen ja juttelemiseen sekä jaettuun tarkkaavaisuuteen (esim. aikuinen lähtee mukaan keskustelemaan asiasta tai esineestä, johon lapsi osoittaa kiinnostusta). Jos lapsella on puolitoistavuotiaana aktiivisessa käytössä vain muutama sana, on aiheellista tiedustella, onko suvussa luki-, oppimis- tai keskittymisvaikeuksia. Jos näitä on lähisuvussa, voi perhe hyötyä myös puheterapeutin ohjauksesta. Lapsi, jolla epäillään kuullun puheen (ohjeet, kysymykset, arjesta tutut nimikkeet) ymmärtämisvaikeutta, tulisi ohjata puheterapeutin tutkimuksiin.
 
Puheen kehityksen ongelmat voivat olla ensioireita erityisestä kielen oppimisvaikeudesta (dysfasia), kuulovammaisuudesta, kehitysvammaisuudesta, autistimista tai muista kontaktiongelmista, motorisista häiriöistä (dyspraksia, puheliikkeiden ohjailuvaikeus), deprivaatiosta ja perheen sisäisistä vuorovaikutusongelmista sekä monikulttuuristen lasten monimutkaisista psykososiaalisista ongelmista. Suvussa esiintyvät kielen omaksumisen ja tarkkaavaisuuden häiriöt sekä luki- ja oppimisvaikeudet ovat aihe kielen ja kommunikaation kehityksen tavallista tarkempaan seurantaan. Puheterapeutin apua kannattaa pyytää herkästi. Epäilyttävissä tapauksissa voidaan yhä käyttää Varhaisen kommunikaation ja kielenkehityksen arviointimenetelmää (Lyytinen 1999).

Ongelmat mielekkäässä esineiden käsittelyssä voivat liittyä puheen kuulemiseen tai ymmärtämiseen, silmän ja käden yhteistyöhön, älylliseen kehitysvammaisuuteen jne. On siis selvää, että jokaista löydöstä tulee arvioida kokonaisuuteen suhteuttaen. Näön tutkimiseen kiinnitetään erityistä huomiota, mikäli sisaruksilla tai vanhemmilla on ollut toiminnallista heikkonäköisyyttä tai karsastusta.

Kivekset voivat retentoitua missä iässä tahansa ennen puberteettia, joten kivesten palpaatio kuuluu jokaiseen neuvolalääkärin tutkimukseen.
 

Yhteistyössä