Suomessa margariinin valmistukseen käytettiin -60 -luvulla kissanraatoja ja muitakin pilaantuneita ruhoja. Mitä lie nykyisin?

vierailija
Olen käyttänyt voita jo vuosikymmeniä kun asiantuntijat on varoitelleet prosessoiduista korvikkeista.

Väite kissanraadoista margariinissa osoittautui oikeaksi: Näin rasvasota eteni.

1960-luvun alussa kävi ilmi, että Suomessa margariinin valmistukseen käytettiin raaka-aineita, jotka olivat ihmisen ruuaksi kelpaamattomia.

  • 1960-luvulla maata kuohutti elintarvikepetos, joka lokasi margariinin maineen pitkäksi aikaa.
  • Lehdessä julkaistussa kohujutussa kysyttiin, söivätkö ihmiset jalostettua saastaa.
  • Todistajalausuntojen mukaan rasvansulattamoissa oli käytetty muun muassa mädäntyneitä eläinten raatoja.
Margariinihan on kissanrasvaa! Tämän lauseen varsin moni teini-iän ohittanut on jossain välissä saattanut kuulla.

Moni on ehkä jo unohtanut, että lause ei ole pelkkä vitsi.

Margariinin keksijänä pidetään ranskalaista kemistiä, joka jo 150 vuotta sitten keksi halvan voin korvikkeen, jossa oli naudan talia, maitoa ja vettä. Hippolyte Mège-Mourièsin kehittämää sekoitetta söivät erityisesti Ranskan armeijan sotilaat ja työläiset.

Suomessa margariinia alettiin valmistaa yli sata vuotta sitten. Kansan syvät rivit eivät pitäneet margariinia heti herkkuna, vaan uuden tuotteen pelättiin aiheuttavan monenmoisia vaivoja yösokeudesta pahantuulisuuteen ja työkyvyn menettämiseen.

IL
 
vierailija

Yhteistyössä