Saataisiinko uusi julkinen yhteiskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Mitä sä noin monella härvelillä teet? (n)
Kauheet grillisavut ja bileet kun pistät ensin Wilhelm-käyrän hiiligrilliin, sit kaasussa kypsyy Tapola, sit yhdistelmässä killuu joku Hiillos...
Pienhiukkaset ovat suurin ympäristöterveysriski ja ne aiheuttavat Suomessa arviolta 1600-1800 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Puunpolton osuudeksi näistä arvioidaan noin 13 %. Pääkaupunkiseudulla noin neljännes polttoperäisistä pienhiukkaspäästöistä on peräisin puun pienpoltosta. Näistä noin puolet on peräisin takoista ja vajaa puolet saunan puukiukaista.

Pienhiukkaset lisäävät hengityselin- ja sydänoireita, ja pitkäaikainen altistuminen lisää sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Bentso(a)pyreeni on karsinogeeninen eli se lisää syöpäriskiä. Erityisen herkkiä väestöryhmiä ovat lapset, kaikenikäiset astmaatikot sekä ikääntyneet sepelvaltimo- ja keuhkoahtaumatautia sairastavat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan puun pienpoltosta aiheutuu Suomessa noin 200 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Lue lisää THL:n sivuilta puunpolton haitoista.
 

Yhteistyössä