Onko sinulla kysyttävää romanikulttuurista? Romaninainen paikalla.

  • Viestiketjun aloittaja kaalo juuli
  • Ensimmäinen viesti
"VIERAS"
Hox hox, kirppareilta on alettu pöllimään valtavasti arvotavaraa kansalaispukuisten ihmisten toimesta.

Tullaan isolla porukalla, lapset kiipeilevät kirpparipöytien päälle ja vetävät shown pystyyn, sillävälin tavaraa katoaa toisaalla kun huomio keskittyy muualle.

Ennenhän oli ovissa lappuja että vain yksi mustalainen kerrallaan. Saisivat tulla takaisin.
 
miunmau
Hei.

Sivulle 12 kerkesin vastauksiasi selailemaan, joten en tiedä onko näitä jo täällä kysytty:

Onko teillä tapana ottaa mies mukaan synnytykseen (oliko sinulla mies mukana)?

Käytitkö/ käytättekö sairaalassa ennen synnytystä tai sen jälkeen ollenkaan sairaalavaatteita?

Hoitaako teillä miehet pieniä vastasyntyneitä vai onko se naisten hommaa?

Tiedän muutamia mustalaisperheitä, joissa on lapsia ja näistä isistä vain yhden olen nähnyt kantavan kaukaloa ja hoitavan vauvaa. Muuten miehillä on mukanaan sellaisia päälle neljän vanhoja lapsia.
 
[QUOTE="Teuvo";28292554]Miksi romaanit ei kunnioita liikennesääntöjä? Näytätte enimmäkseen pysäköivän inva-paikoille ja kerrostalojen ovien eteen. Miksi romaanit varastelee kaupoista hameisiinsa tavaraa ja käyvät huijaamalla vanhuten kimppuun näiden omissa kodeissa . Luuletko että olette degeneroituneen lähisukulaisuuden tähden ? Miksi vaadite itsellenne erioikeuksia ja ette juuri osallistu yhteiskunnan rakentamiseen veroja maksamalla . Miksi suurin osa teistä edelleen elää vain sosiaalitukien varassa?[/QUOTE]

Mie ihmettelen, mikä on syynä sille että yleensäkin joku ei kunnioita liikennesääntöjä? Vaaratilanteitahan se vain aiheuttaa, sekä itselle että muille, sekä vähentää liikenteen sujuvuutta. Miusta henkilöiltä, jotka ei ymmärrä liikennesääntöjä, saisi ottaa kortin pois. Ja auton kanssa.

Sitäkin mie ihmettelen, miksi yleensä kukaan haluaa varastella hameeseensa tai mihinkään muuallekaan. Rikollisille teille jos lähtee, niin siitä ei koskaan mitään hyvää seuraa. Kaupoissa hinnat kallistuu varkaiden takia, joten myö maksavat asiakkaathan siinä saadaan takkiimme. Siun pitäisi siis kysyä tätä joltain varkaalta, sillä mie en tätä ymmärrä enkä siten osaa tähän vastata.

Miusta vanhusten huijaaminen tai vanhusten kimppuun käyminen on erittäin epäinhimillistä. En mie pidä huijaamista/väkivaltaa muutenkaan oikeutettuna, mutta etenkin vanhukset on miusta sellaisessa asemassa, että miusta henkilö, joka heihin kohdistaa tämmöisiä ylimääräisiä aikeita, on ehdottomasti terapian tarpeessa. Kotona tai missään muuallakaan. Tietysti koti on semmoinen erityinen paikka, jonka pitäisi olla jokaisen ihmisen henkilökohtainen turva, jonne kenelläkään ei ole asiaa, jollei henkilö itse niin halua.

Mitä erioikeuksia mustalaiset siusta vaatii itselleen? Mie en nimittäin osaa nimetä yhtään. Miusta tasa-arvo tarkoittaa sitä, että samat lait, oikeudet ja velvollisuudet koskee kaikkia. Toki mie olen sitä mieltä, että romanikulttuuri on hyvä huomioida tilanteissa joissa se on mahdollista, mutta en mie sitä mitenkään "vaadi". Sehän ei ole miun päätettävissä miten tehdään.

No, työttömien ihmisten on hankala maksella veroja, mistä päästäänkin työttömyyden syihin. Niitä on miun mielestä monia, mutta tiivistetysti voidaan sanoa että osa syistä tulee yhteisön ulkopuolelta ja osa lähtee ihmisistä itsestään. Miusta nykyaikana mahdollisuuksia on paljon, jos vain tekee oikeita valintoja. Eli kouluttaa itsensä ja hankkii ammatin, huolehtii asioistaan jotta töitä voidaan tarjota. Tietysti työnantajien asenteet kaipaavat osin edelleen muutosta nekin.
 
[QUOTE="Norppa";28292575]Niin ja miksi käytätte marketeissa lapsiperheille tarkoitettuja vauvakaukalollisia kärryjä? Ettekö tiedä, että sen kolikon saa pois niistä tavallisista kärryistä, että tappiota ei teille tuu...? Kiva kun lauma mustalaisia on vienyt ne parit vauvakärryt ja kannat 8kk naperoa kainalossa koko kauppareissun! Että pistää vihaksi!

Ja niin, auto on aina lapsiperhe tai inva-parkissa! Vaikka auto on täynnä aikuisia mustalaisia ja invalideetista ei ole tietoakaan. Pysäköintivirhemaksukin heitetään lasista suoraan roskiin! Nähty on kun itse tilasin poliisin paikalle sakottamaan kun pyörätuolissa oleva äitini ei saanut autoa parkkiin invapaikalle kun kaksi mustalaisten autoa oli parkkeerattu niihin poikittain![/QUOTE]

Mie en siis edelleenkään ymmärrä, miksi miulta kysellään tällaisia asioita. Miusta on ihan järkeenkäypää, etten mie pysty vastaamaan näiden ihmisten puolesta siihen, miksi he a) häiriköivät b) varastelevat c) eivät käy töissä d) laulaa loilottavat niin että kuurot kilometrien päässäkin säikähtävät e) parkkeeraavat autonsa miten sattuu tai f) ottavat vauvakaukalollisia kärryjä, jolleivät oikeasti tarvitse niitä.

Se, että joku häiriköi, varastelee, ei käy töissä, kailottaa suurella äänellä, parkkeeraa keskelle tietä tai ottaa vääränmallisia kärryjä, ei kuulu mustalaiskulttuuriin eikä siten tapoihinkaan. Se on yksinkertaisesti välinpitämättömyyttä kanssaihmisiä kohtaan, näin mie asian näen.

Siihen, miksi joku on noin välinpitämätön, miun on hankala sanoa mitään. Mie itse en nimittäin näe syytä toimia näin ja siten en ole toiminutkaan. Toki mie olen käyttänyt vauvakaukalollisia kärryjä, jos miula on ollut vauva kaupassa mukana. Jollei, niin kyllä miulle on riittäneet ihan tavan kärryt. Miusta on ihan yhtä inhottavaa, että ihmiset, jotka ei oikeasti noita kärryjä tarvitse, vievät ne ja sitten sie saat palloilla ympäriinsä ja odotella, että jospa joku sattuisi tulemaan + miettiä, että kun ei niitä kärryjä näy eikä kuulu, niin miten sie kauppareissun vauvan kanssa järjestät... Sympatiat on siis siun puolella, ystävä rakas.

Mie en valitettavasti voi mitään kenenkään parkkeerauksille. Myö (=meidän perhe) käytetään lapsiperheparkkia silloin kun lapset on mukana, mutta muuten myö ollaan kyllä ajettu ihan normaalisille paikoille. Mitä mie valtavalla tilalla teen, jos kerran lapsia ei ole mukana... Pysäköintisakon mie olen saanut viimeksi 2011, ja senkin maksoin hetimmiten kotiin päästyäni.

Mutta se avainsanahan oli siis välinpitämättömyys. Tosin miusta se ei ole nykymaailmassa pelkästään mustalaisten ongelma...
 
das
Hei! Olenko ymmärtänyt oikein, että romanien häveliäisyysääntöjen mukaan lapsen syntymään ei saisi viitata vanhempien ihmisten läsnäollessa? Esim. kysyä lapsen syntymäpäivää? Lisäksi vanhempia puhutellaan etunimellä, ei äidiksi ja isäksi? Pohdin joskus, että vietättekö sitten esim. lasten syntymäpäiviä, äitienpäivää/isäinpäivää samalla tavalla kuin valtaväestö?
 
[QUOTE="Miisa";28304685]Onko teillä kumppania valitessa jotakin erikoisia kriteerejä? Onko vaikkapa jonkun tietyn suvun jäsenet tavoitelluimpia, kuin toisten? Ja arvostetaanko teidän kulttuurissa esimerkiksi ulkonäköä korkealle pariutuessa, kuten ainakin valkolaisilla tuppaa olemaan? :D Todella mielenkiintoinen keskustelu muuten, vaikutat oikein mukavalta tyypiltä![/QUOTE]

Kiitos mukavasta kommentista, kiva saada välillä taas näitäkin, täällä kun on välistä niin myrkkyistä porukkaa että on varmaan ollut huonot eväät :D

On kyllä sellaisia sukuja, joita tavallaan arvostetaan vähemmän. Siksi se, mitä sukua on, voi myös toisilla olla yksi kriteeri kumppanin valinnassa. Ulkonäkö (siis ihan kasvonpiirteet mutta toisaalta myös ulkoinen olemus muuten) on kyllä korkealle arvostettu asia. Yksi tärkeä on miusta ajatusten käyminen yhteen moninaisesti. Ne, joille mustalaiskulttuurin ylläpitäminen on tärkeää, haluavat yleensä, että toinen on ns. kunnon mustalainen tapojen puolesta, eli siis vaalii oleellisimpia mustalaistapoja ja haluaa säilyttää perinteitä.
 
Ja norppa:

Niin taidetaan ME suomalaisetkin ajaa niille invapaikoille !
Niin, olen miekin tähän ilmiöön törmännyt... :)

Harmi, että yleensä kukaan invapaikkaa oikeasti tarvimaton ajelee niille, koska invapaikoille on kysyntää ihan oikeistakin syistä...

Tietysti myös mustalaisissa on invalideja, joilla on ko. paikoille oikeuttavaan pysäköintiin oikeuttava kortti.
 
vieläkö se mustilainen täällä valehtelee sossun laskuun?
taidat olla sukau sille Ååkkerlundin lahopäälle - toivottavasti se kako ei pääse ikinä vankilasta - mustilaiset ja pedofiilti alinta kastia vankilassa.
tämä musitlainen ei taida olla töissä, kun istuu 24 7 netissä.
Niin sie meinaat tätä Mäkkärin autokaistalla riehunutta Åkerlundia, niinkö? Itse asiassa en ole mitään sukua, enkä edes tunne kyseistä henkilöä. Miusta teko oli kauhea, ja miusta on todella pelottavaa, että tällaisia ihmisiä pidetään vapaana. Joskaan en ole varma, onko vankila heille oikea paikka, koska ilmeisesti olisivat jonkin muun avun tarpeessa.

Niin, enpä mie olekaan töissä. Jos sie osaisit lukea, niin tieto ja syy tähän olisivat todennäköisesti selvinneet jo monta sivua sitten. Missäköhän sie muuten mahdat olla töissä, niin tiuhaan siula on aikaa tulla tänne osoittamaan yksinkertaisuuttasi? Kirjoitustaitosikaan ei oikein ole kohdillaan, apukoulustako sie olet päästötodistuksesi hankkinut?
 
Ap hyvin selvästi ketjun aikana mainitsi olevansa toistaiseksi kotiäitinä. Jos teillä ei ole mitään järkevää kommentoitavaa niin voisitteko painua vaikka vittuun? Ette kyllä anna meidän ihanasta arjalaisesta kansasta kovin ruusuista kuvaa noilla peruskoulun yläasteelle kuuluvilla "loukkauksilla".
Miekin vähän ihmettelen, että miten monta kertaa pitää toitottaa olevansa kotiäitinä ennen kuin se menee ihmisille jakeluun. Samoin mie olen hämmästynyt keskustelun ajoittaisesta tasosta, miun käsittääkseni kun täällä pitäisi olla linjoilla aikuisia ihmisiä... No, niinhän sitä sanotaan että ikä on vain numeroita. Ja kyllä nämä vastaukset kertovat kaikista eniten niiden kirjoittajista itsestään. :)
 
[QUOTE="jep";28306043]Tätä ketjua on ollut mielenkiintoista lukea ja huhuja kulkee, että rehellisiä ja käytöstavat omaavia mustalaisia on. Ihme on se, ettei teitä oikeasti näe! Esim ruotsinlaivalla kuljetaan ryhmissä je metelöidään, poltetaan käytävällä yms. Tämä on omakohtainen viimeisin kohtaaminen mustalaisten kanssa. Tottakai se antaa huonon kuvan koko porukasta.

Toisaalta olen ollut kaupoissa töissä melkein 20 v eikä siellä koskaan ole maksavaa mustalaista käynyt. Useassa kaupassa pk-seuduilla. Suuressa revohkassa tullaan ja metelöidään ja samanlaisessa revohkassa poistutaan maksamatta mitään. Useamman kerran on hameen kätköistä löytnyt ylimääräistä. Ihan perussettiä, yksi älämölöi niin ettei kerkeä muita näkemään ja kas tiskit on tyhjät. Ja usen esitellään niin polleana niitä piilotaskuja hameen alta, että haloo, ei mulla ole täällä mitään!! Miiksihän niitä taskuja on..? No, onneksi nykyään on vaksit, ei tartte itse sotkeentua moiseen joskus nuorempana sain HK-sinisellä turpiin kun yritin puuttua.. Kuulostaa jo tässä vaiheessa melkin hauskalta, mutta ei se sitä ollut silloin!

Yhden mustalaisen olen nähnyt tekemässä työtä, oli myös kaupassa samaan aikaan. Työsuhde loppui siihen, kun eräänä iltana keräsi kassan ja lähti menemään ennen kaupan sulkeutumista.

Surullistahan se on, että sitten kuitenkin jossain on näitä hyväkäytöksisiä ja työtätekeviä mutta heitä ei näe. Miksei heitä näe? Luulisi että mustalaisten keskuudessa nousisi hieman sisäistä mölyä että saataisiin nämä ongelmat pois? Mutta ei, sensijaan julkisuudessa aina kuvataan mustalaisia, jotka eivät edes tiedä saati ymmärrä tällaisia "huhuhja" kun kaikki omat tutut ovat ihan sopeutuneet ja rehellisiä.. Vähän samantapaista viestiä tulee tähänkin ketjuun.

Aplle toivon kaikkea hyvää![/QUOTE]

Tosi surullisia nuo siun kokemukset kyllä, ja tottahan se on että näitä löytyy todella paljon. Kirjoitan tuohon HK:n Siniseen viitaten, että tuollehan voisi nauraa, mutta varmaan on ollut tapahtumahetkellä nauru kaukana.

Kyllä miekin tiedän paljon mustalaisia, jotka ei elä niin rehellistä elämää ja joiden elämäntehtäviin kuuluu lähinnä häiriköinti ja pahennuksen aiheuttaminen. Mie kyllä sanon päivää, kun kohdataan, mutta muuten tekemisissä ei olla... Myö ollaan todettu muiden virheitä katsellessa, että kun valikoi tuttavapiirinsä, pääsee paljon vähemmällä. Myö ei haluta olla osallisia kenenkään tekemisiin, halutaan vain elää rauhassa ja sovussa kaikkien kanssa oman perheemme kanssa. Kaikki ei tästä meidän aatteesta tykkää ja ollaan myö saatu siitä kommenttiakin, mutta toisaalta moni muu on meidän kanssa samaa mieltä... vaikkei sitä välttämättä muille kuuluta.

Mie tässä mietin, että monesti on niin, että noille laivoille yms. rellestämään lähtee juuri ne mustalaiset, jotka näkyy ja kuuluu muutenkin ja jotka haluaa näkyä ja kuulua vastakin. Myö ollaan enempi tällaisia koti-ihmisiä ja ei oikein paljoa reissailla muutenkaan, sukulaisissa nyt tietysti ajoittain käydään. Tietysti meillä rajoittaa miun miehen työ, mie luulen että näistä häiriköistä ei monikaan ole töissä joten on siksikin aikaa ihan työkseen näkyä ja kuulua esim. laivoilla :D Eli mie sanoisin että ehkä myö hiljaisemmat ja rauhallisemmat sitten eletään tietyllä lailla eri tavalla ja siksi myö ollaan niitä, joita ei juuri näe tai joita ei juuri kuule.

Mustalaisyhteisössä on vähän semmoinen periaate, ettei muiden mustalaisten asioihin saa puuttua. Käytännössä siis jos mie tiedän jonkun tekevän jotain väärää, mie en saisi puuttua siihen, koska se ei ole miun asia. Kyllähän näillä häiriköillä ja rikollisilla on aina omaisia jotka pitää meteliä siitä, mitä ei saisi tehdä jne., mutta ulkopuolisena niihin on hankala puuttua. Jos miettii esim. poliisin sotkemista asiaan, niin sitä pidetään erittäin huonona tekona toiselta mustalaiselta. Pidetään parempana, että asia, oli se mikä hyvänsä, hoidetaan mustalaisten (ja asianomaisten) kesken ilman ketään ulkopuolista. Mie en osaa sanoa, mistä tuo johtuu.

Mie kyllä ymmärrän mistä nämä jutut kumpuaa, mutta henkilökohtaisesti mie en ymmärrä niitä henkilöitä, jotka näitä huonoja asioita tekevät, koska se ei ole miun luonne ja koska miun elämä on toisenlaista.

Miun lähipiiri elääkin kyllä ihan kunniallista elämää, vaikkeivät kaikki esim. töissä käykään. Silti, kyllä miulakin on muutama oman ikäinen sukulainen, joka on hairahtunut kaidalta tieltä johonkin ihan muualle. Tietysti he edelleen on miun sukulaisia siinä missä ennenkin, mutta kyllä mie olen suoraan sanoen koettanut välttää pitämästä liikaa yhtä, sillä mie haluan varjella miun lapsia vääriltä vaikutteilta.
 
poliisi tiedottaa
Lehdet: Eläkeläinen kolme kuukautta vankina - sieppaajat tehtailivat satojen tuhansien petokset
Julkaistu: 12.4.2013 8:34
Rikollisjoukkio nappasi liikuntakyvyttömän eläkeläisen Tukholmasta, piti häntä vankinaan yli kolme kuukautta Salon Kiskossa ja teki miehen nimissä petoksia 300 000 eurolla.
Ruotsinsuomalainen 68-vuotias mies oli yli kolme kuukautta siepattuna Kiskossa Aijalan kaivoskylässä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Salon Seudun Sanomat, ja tapauksesta on uutisoinut myös Turun Sanomat.

Turun Sanomien mukaan mies ja nainen tapasivat Tukholman seudulla marraskuussa hyväuskoisen miehen ja nappasivat hänet mukaansa Suomeen ja Kiskoon. Siepattu, liikuntakyvytön eläkeläinen ei päässyt pois kerrostaloasunnosta, koska sieppaajat veivät miehen kännykän ja pyörätuolin.

Salon Seudun Sanomat kertoo, että uhri kärsi alkoholi- ja terveysongelmista ja siksi uhriksi valikoitui puolustuskyvytön mies.

Turun Sanomien mukaan mies sai maaliskuussa käsiinsä matkapuhelimen ja soitti apua. Rikoskomisario Pertti Läksy kertoi Turun Sanomille, että uhri oli hyvässä kunnossa, häntä oli ruokittu ja hän oli saanut "varsinkin virolaista alkoholia runsain mitoin".

Kolmen kuukauden sieppauksen aikana siepatun nimissä tehtiin petoksia 300 000 eurolla.

Poliisi on vanginnut sieppauksen johdosta neljä miestä ja yhden naisen. Vangituista kaksi on virolaisia.


Ja kolmesta vangitusta suomalaisesta kaksi on mustalaisia (mies ja nainen).
 
Alkuperäinen kirjoittaja Kyselijäinen;28312769:
Minkälaisia käytöstapoja lapsille opetetaan? Olimme eilen uimahallissa, jossa kolme mustalaislasta reuhkasivat ja meuhkasivat kovasti, kirkuivat ja huusivat, tönivät ja löivät niin toisiaan kuin muitakin lapsia. Uimavalvoja kävi kolme kertaa huomauttamassa, ja sama touhu jatkui aina vaan. Äitinsä istui uimahallin kahviossa, josta suora näköyhteys altaalle.

Lisäksi minua kiinnostaisi että minkälaista ruokaa syötte yleensä? Esim. viikon ruoka-menu? Mitkä ovat ns. perinneruokia jne.

Tämä on ollut todella mielenkiintoinen keskustelu, kiitos sinulle kaalojuuli kun viitsit vastata näihin kysymyksiimme :)
Miun mies ei anna kirjoittaa tähän, mitä mie ajattelen tuosta touhusta, mutta sanotaanko nyt vaikka etten ainakaan pidä tuota hyvänä.

Riippuu ihan kodista ja perheestä, millaisia käytöstapoja lapsille opetetaan. Jotkut perheet tykkää, että lapset on onnellisia jos heitä ei rajoiteta mitenkään, ja toisaalta joku saattaa ajatella että mustalaislapsen tavallaan "kuuluu" olla eloisa (tuolla siun kuvailemallasi tavalla).

Mie en pysty sanomaan jokaisesta kodista, koska mie en jokaisessa kodissa ole käynyt katsomassa, miten siellä tehdään, mutta esim. miun lapsuudenkodissa oltiin tarkkoja siitä, että myö käyttäydyttiin lapsena kauniisti kaikkia kohtaan. Samaa linjaa myö ollaan jatkettu kotona, lapset oppii tavalliset käytöstavat mustalaisvaikutteisesti, mutta heille ei erikseen (toivottavasti, ainakaan kovin paljoa) tarvi teroittaa, miten käyttäytyä esim. julkisilla paikoilla. Myö siis tähdätään siihen, että se, ettei tönitä, karjuta tai muuten häiritä muita, tulisi ihan luonnostaan. Miksipä ei tulisi, koska eihän myökään niin tehdä...

Myö syödään ihan tavallista kotiruokaa, mitä varmaan valtaväestönkin kodeissa syödään, mutta voin mie tähän vaikkapa tämän viikon ruokamenun laittaa:

Maanantai: Lasagne
Tiistai: Karjalanpaisti
Keskiviikko: Tulinen broileririsotto
Torstai: Hernekeitto
Perjantai: Lohimedaljongit ja perunamuusi

Huominen ruoka ei ole vielä tiedossa, sunnuntaiksi mie suunnittelin kermaperunoita :) Juomaksi maitoa, lisukkeeksi itseleivottua leipää (mie tykkään leipoa leivät pääosin itse).

Aamupalat meillä koostuu yleensä puurosta, leivästä (päälle maun mukaan juustoa, kurkkua, salaatinlehteä, maksamakkaraa... jne.), hedelmistä, kalasta, kananmunasta, maidosta ja tuoremehusta. Iltaisin yleensä sama juttu, mutta viikonloppuiltaisin mie olen tavannut laittaa uunissa lisäksi lämpimiä leipiä tai suolaista piirakkaa. Tänään mie en näitä laitellut, joten ne on ohjelmassa huomenna.

Perinneruuat taitaa olla aika samaa kuin teilläkin, karjalanpaistia, kaalilaatikkoa, riisipuuroa ja soppaa... :) Tietysti on myös sitten tämä ns. romanosoppa, mutta kun täällä Suomessa kerran ollaan, niin yleensä siitä tehdään lihakeiton tyyppistä ruokaa enkä mie sitä muuksi osaa nimittääkään tai sitä sillä lailla perinneruokiin laskea :D

Mielelläni vastailen :)
 
[QUOTE="VIERAS";28313814]Hox hox, kirppareilta on alettu pöllimään valtavasti arvotavaraa kansalaispukuisten ihmisten toimesta.

Tullaan isolla porukalla, lapset kiipeilevät kirpparipöytien päälle ja vetävät shown pystyyn, sillävälin tavaraa katoaa toisaalla kun huomio keskittyy muualle.

Ennenhän oli ovissa lappuja että vain yksi mustalainen kerrallaan. Saisivat tulla takaisin.[/QUOTE]

Kantsii ilmoittaa kirpputorien pitäjille ja havainnosta varmaan poliisille. Enempi sie varmasti sillä viisiin kirpparien pitäjiä autat, kuin että täällä tätä surkuttelet... :)
 
Hei.

Sivulle 12 kerkesin vastauksiasi selailemaan, joten en tiedä onko näitä jo täällä kysytty:

Onko teillä tapana ottaa mies mukaan synnytykseen (oliko sinulla mies mukana)?

Käytitkö/ käytättekö sairaalassa ennen synnytystä tai sen jälkeen ollenkaan sairaalavaatteita?

Hoitaako teillä miehet pieniä vastasyntyneitä vai onko se naisten hommaa?

Tiedän muutamia mustalaisperheitä, joissa on lapsia ja näistä isistä vain yhden olen nähnyt kantavan kaukaloa ja hoitavan vauvaa. Muuten miehillä on mukanaan sellaisia päälle neljän vanhoja lapsia.
Nykyään on aika tavallista, että mies on mukana. Ehkä silti vielä yleisempää on, että mukana on joku nainen. Miun mies oli mukana ekassa ja kolmannessa synnytyksessä, toiseen synnytykseen ei ehtinyt mukaan koska oli silloin töissä laivalla eikä sieltä mereltä heti päässyt poiskaan :D

Mie käytin sairaalan vaatteita synnytyksen ajan, mutta sairaalahuoneeseen päästyäni mie oleskelin mieluummin omissa vaatteissani. En nyt siis ihan mustalaisvaatteita vetänyt päälleni kun tiesin, ettei paikalla muita mustalaisia ole, vaan ihan siis alushameella ja paidalla palloilin. Mie luulen, että omien vaatteiden käyttö on ehkä yleisempää.

Kyllä mies voi hoitaa vastasyntynyttä ja yleensä hoitaakin, päävastuu on silti enemmän naisella.
 
Hei! Olenko ymmärtänyt oikein, että romanien häveliäisyysääntöjen mukaan lapsen syntymään ei saisi viitata vanhempien ihmisten läsnäollessa? Esim. kysyä lapsen syntymäpäivää? Lisäksi vanhempia puhutellaan etunimellä, ei äidiksi ja isäksi? Pohdin joskus, että vietättekö sitten esim. lasten syntymäpäiviä, äitienpäivää/isäinpäivää samalla tavalla kuin valtaväestö?
Hei :) Kyllä sie olet ymmärtänyt oikein. Yleensä ei sanota lapsen tarkkaa ikää tai syntymäpäivää.

Lasten syntymäpäiviä kyllä juhlitaan ja mie luulen että juhlinta sen osalta on melkolailla samanlaista kuin valtaväestöllä. Jos lapsi on isompi, pidetään varmaan kaverisynttärit ja ns. sukulaissynttärit erikseen. Pöytään laitetaan tarjottavaksi kakkua/kakkuja, ja muita herkkuja. Tosin lapselle ei sanota, että "Hyvää syntymäpäivää" vaan että onneksi olkoon, samoin kuin ei puhuta "X:n syntymäpäivästä" vaan "X:n päivistä".

Mie en itse asiassa tiedä, kuinka monessa kodissa äitien/isänpäivää vietetään. Mie olen leiponut kakut kumpanakin päivänä ja viime vuonna miun mies oli hakenut kukkia, jotka vanhin lapsista antoi miulle lahjana. Mie ja mieskin muistetaan omia vanhempiamme, huomioidaan noina päivinä erityisesti vaikkei äitienpäivästä tai isänpäivästä erityisesti puhutakaan.
 
[QUOTE="Laila";28329336]Onko teillä sallittua/hyväksyttävää ottaa puolisoksi serkku?
Meidän valtaväestön keskuudessa sitä yleisesti paheksutaan, vaikka lakihan antaa siihen mahdollisuuden.[/QUOTE]

Jotkut hyväksyy tuon kyllä etenkin, jos serkku on vieraampi henkilö. Mie en voisi kuvitella ottavani ketään serkkuani kaverikseni, koska miun miespuoliset serkut on miulle ihan samanlaisia kuin miun veljet. Pikkuserkkujen välisiä suhteita on enemmän. Irvailua esiintyy paljolti, jos liitto on ensimmäisten serkkujen välillä.
 
kiitos vastauksesta
Onko noloa jos on käymässä huoltoaseman vessassa ja sit kun tulee sieltä niin paikalle on ilmestynyt joku vanhempi sukulainen, oma veli tai joku?
Yks mun tuttu väittää näin.
 
"vieras"
Täällä Suomessa on hieman kylmempi ilmasto, joten sekin on miun tietääkseni vaikuttanut aikanaan asiaan. Toisaalta vaikuttimena on ollut elintaso, ja Keski-Euroopassahan mustalaisten olot on suurimmaksi osaksi aika kurjia.
Mutta sinähän itsekin totesit tuossa jossain välissä, että nykyisen kaltainen asu otettiin käyttöön vasta 90-luvun paikkeilla. Sitä ennen oli tavallisempi pitkä hame ja paita. Ei varmasti ole ilmasto niin paljon kylmennyt 80- ja 90-lukujen välillä, että sillä voi perustella tuota teidän nykyajan tyyliä.
 
"vieras"
Mitä erioikeuksia mustalaiset siusta vaatii itselleen? Mie en nimittäin osaa nimetä yhtään. Miusta tasa-arvo tarkoittaa sitä, että samat lait, oikeudet ja velvollisuudet koskee kaikkia. Toki mie olen sitä mieltä, että romanikulttuuri on hyvä huomioida tilanteissa joissa se on mahdollista, mutta en mie sitä mitenkään "vaadi". Sehän ei ole miun päätettävissä miten tehdään.
Joskus (ei siis monesti tai aina) sitä lukee, että meteli on nostettu siitä ettei nainen voi jossain työssä käyttää perinteisiä vaatteita. Tämä siitä huolimatta, että muutkin joutuvat käyttämään työvaatteita tai muuten tietyn tyylistä vaatetusta. Kyllä siinä minusta vaaditaan erioikeutta on työnantajia haukutaan rasisteiksi kun vaativat romaneitakin noudattamaan samoja sääntöjä kuin muut työntekijät.
 
"piukkis"
Hirmuisan mielenkiintoinen ketju, ap:lle kiitos kun jaksaa vastailla. :)

Itselläni ei pahemmin ole kokemusta mustalaisista, tällä hetkellä töissä lapsiryhmässäni on yksi mustalaislapsi, joka on (aiempaa termiä käyttäen) hyvin 'eloisa' tapaus. Olen häneen liittyen usein miettinyt, että kuinka haastavaa hänen elämästään mahtaakaan vielä tulla ihan jo persoonansa takia ja lisäksi ennakkoluulojen vuoksi. Eloisuutensa lisäksi on todella valloittava ja mukava, mutta jekkujen keksiminen ja sääntöjen kiertäminen asettaa haasteita. Tällaisia lapsia on toki muitakin, ja itse heihin suhtaudun kaikkiin tasavertaisesti, mutta varmastikaan kaikki eivät niin tee. Etenkin sitten kun ko. lapsi kasvaa kouluikään voisin kuvitella hänen kohtaavan jonkinlaista paheksuntaa ihan vain jo taustansa takia. Hänen perheessään vanhemmat käyvät töissä ja ovat kertoneet kotona opetettavan hyviä käytöstapoja (minkä lapsesta kyllä näkeekin, mutta hän tykkää kokeilla rajojaan), mutta kuten tiedämme ovat jotkut lapset vaan niin ehtiviä, ettei kaikkea voi estää.

Kysymyksenä, toivottavasti tätä ei ole aiemmin kysytty, ihan ei jaksa muistaa kaikkea 25 sivun verran :); miten sinuun on lapsena suhtauduttu? Oliko sinulla kavereita myös valkolaisissa? Koitko ennakkoluuloja?

Ja toinenkin; ovatko mustalaisten lapset päivähoidossa yleisesti yhtä paljon kuin valtaväestön? Jos ei, niin miten lasten hoito järjestetään? Minulle on työurani aikana osunut vain kaksi mustalaisperhettä, jotka kumpikin olivat todella mukavia ja heidän kanssaan sai puhua hyvin avoimesti ja he olivat kiinnostuneita lapsensa tekemisistä - ongelmineen ja onnistumisineen. :)
 
mitä mieltä itse olet homoudesta? miten suhtautuisit jos tyttäresi olisi lesbo?:)
Miun ajatukset homoudesta on hieman kaksijakoiset ja ristiriitaiset.

Mie uskon, että Jumala loi ihmisen alunperin mieheksi ja naiseksi. Siten miusta naisen ja miehen välinen suhde ja liitto on se luonnollisin ja oikein. Mie uskon Sanaan, ja siinä annetaan ymmärtää homouden olevan syntiä. Tietysti myö kaikki ollaan syntisiä, kysymys kuuluukin, tekeekö valinnan pidättäytyä synnistä vai ei.

Mie en silti ole kenenkään tuomitsija. Mie en tuomitse homoja tai pidä heitä sairaina. Mie en vain kykene näkemään kahden homoseksuaalin välistä rakkautta tai suhdetta samanlaisena, kuin kahden heteron. Silti mie ajattelen, että homot on ihan yhtä lailla Luojan luomia ihmisiä, heillä on oikeus rakkauteen, onneen ja ihmisarvoon.

Mie luulen että tuollainen tilanne olisi miulle aika hankala. Luulen, etten mie silti omaa lastani pystyisi ikinä hylkäämään, vaikka varmaan menisi aikaa tuollaisen asian sulattelussa...
 

Yhteistyössä