Voiko blondi olla kaunis?

  • Viestiketjun aloittaja brune
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
"”Jos sanomme kauniin olevan sitä, mikä tuottaa meille mielihyvää – en tarkoita mitä tahansa nautintoja, vaan niitä joita saamme kuulon ja näön kautta –, pystymme kenties jotenkin puolustamaan kantaamme. Kauniiden ihmisten ja kaikenlaisten kauniiden koristelujen, maalausten ja veistosten näkeminen ilahduttaa meitä, ja sama vaikutus on kauniilla äänillä, kaikella musiikilla, puheilla ja tarinoilla.” (Hippias, laajempi dialogi 297e–298a; suom. M. Itkonen-Kaila.)"

"Kun vielä huomioidaan kauneuden määrittelemättömyys, saadaan selitys sille mitä kauneus on: ”Kaunis on se, mikä ilman käsitettä tuottaa yleisesti mielihyvää” (Kritik der Urteilskraft § 9). (ks. "Kant, Immanuel".)"

”kaunis on esine [kohde], joka pelkällä muodollaan herättää välitöntä ja puhdasta mielihyvää. Tai: kaunis on esine, jonka pelkkään havaitsemiseen tai mielikuvaan liittyy välitön ja puhdas (s.o. pyyteistä vapaa) hyväntunne.” (Laurila 1947, 115.)

Tässä tapauksessa kauneudessa on kyse mielihyvästä joka tulee näköaistimuksen kautta. Jos liität siihen jotain muuta niin ehkä et itse ole sisäisesti niin kaunis.
 

Yhteistyössä