Miten alkoholi vaikuttaa hedelmällisyyteen?
Runsas alkoholinkulutus sekä naisella että miehellä aiheuttaa hedelmällisyyden laskua. Monet epidemiologiset tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että myös kohtuullisella alkoholinkulutuksella ja heikentyneellä hedelmällisyydellä on yhteys. Alkoholin välittömät vaikutukset tulevat esille tutkittaessa raskauden alkamisen todennäköisyyttä. Verrattaessa naisten edellisen kuukauden alkoholin kulutusta raskaustuloksiin todetaan, että alkoholin kulutuksen kasvaessa raskauden alkamisen todennäköisyys pienenee ( raskausuluvut: raittiit 21,6%, 1-12 g alkoholia/ viikko 14,3%, 13-90 g alkoholia/viikko 10,5% )
Naisella runsas alkoholinkäyttö saa aikaan häiriöitä kuukautiskierrossa ja aiheuttaa hormonitasapainon muutoksia. Tämä johtaa munasolujen kypsymis- ja irtoamishäiriöihin. Ovulaation liittyvät häiriöt tulevat esille myös kohtuukäyttäjillä. Lisäksi keskenmenojen riski lisääntyy naisilla, jotka käyttävät yli 10 viikottaista alkoholiannosta. Alkoholin kertakäyttö ei vaikuta aivolisäkehormoneihin ( FSH, LH ), mutta voi aikaansaada ohimenevän keltarauhashormonin laskun ja vastaavasti estradioli - ja testosteronipitoisuuksien nousun.
Miehellä runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa suoraan kiveksiin heikentämällä kivesten testosteronin tuotantoa ja sitä kautta vähentäen siittiöiden muodostumista. Myös kohtuukäyttäjillä siittiötuotanto voi heikentyä. Muina riskitekijöinä mainittakoon tupakointi, anaboliset steroidit, tietyt lääkeaineet ja kemikaalit. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö johtaa testosteronin laskuun ja aivolisäkkeen vajaatoimintaan. Heikentyneen siittiötuotannon lisäksi alkoholi aiheuttaa erektiohäiriötä ja libidon laskua.
Vähäisellä alkoholin käytöllä ei ole havaittavissa edellä kuvattuja muutoksia, mutta kohtuukäyttökin saattaa joillakin pareilla viivästyttää raskaaksituloa.