Samaa mieltä:
Kiukulla tai uhmalla voi saada vanhemman huomiota.
Väsymys, nälkä tms elimellinen syy.
Huonosti käsitelty psyykkinen stressi, MLL mainitsee mm sisaruksen syntymän ja vanhempien avioeron
Näissä tilanteissa vanhempi on siis tietyssä määrin epäonnistunut tyydyttämään lapsensa tarpeet ja lapsi tuo niitä uhmaamisen ja kiukkuamisen kautta voimakkaammin esille.
Jokseenkin eri mieltä:
Uhma normaalina osana itsenäistymistä
Tahdon harjoitteleminen, päätösten harjoitteleminen
En näe miten uhma olisi muodostunut ihmiselle normaaliksi kehitysvaiheeksi. Mitä evolutionääristä tarkoitusta se on palvellut, jos parhaiten on kuitenkin selvinnyt ne joiden uhma on kukistettu? Eikö luonnonvalinta olisi suosinut niitä lapsia, jotka tottelevat vanhempiansa ja ottavat yhteiskunnan tavat ja säännöt omakseen ilman (turhaa?) kapinaa? No, evoluutiopsykologialla voi selittää vaikka mitä, joten ei siitä enempää. Sen sijaan mitä tunnepuolemme sanoo? Tuntuuko se hyvältä jos lapsi riehuu lattialla koska äiti oli laittamassa ulkovaatteita päälle väärässä järjestyksessä? Ei lapsesta eikä aikuisesta. En ole kuullut kenenkään kokeneen uhmaa miellyttävänä, mukavana tai suhdetta lähentävänä kokemuksena. Sen sijaan olen kuullut monen äidin valittavan väsymystään ja avuttomuuttaan uhmaikäisen kanssa. Pistää ajattelemaan, että kun muut asiat äitiydessä tuntuvat lähinnä hyvältä tai edes luonnolliselta, uhmaa ei ymmärretä eikä jakseta.
Olenkin sitä mieltä, että uhma ei opeta lasta; uhma on lapsen tapa opettaa puutteellisia vanhempiansa
Jos kuitenkin palataan hieman evoluutipsykologiaan... Kuvittele itsesi keskellä sademetsää, vauva sylissä/liinassa. Keräät ruokaa ruokkiaksesi itseäsi, lapsiasi, miestäsi, vanhempiasi... Koko yhteisöä. Sinulla on useita muita lapsia. Onko sinulla oikeasti aikaa tai mahdollisuuksia kontrolloida heidän tekemisiänsä? Jos kolmevuotias toistuvasti päättää uhmakkaasti juosta pois, juoksetko jatkuvasti perässä, vauva yhdessä kädessä ja ruokakori toisessa? Jos teini-ikäinen kapinoi juoksemalla metsään, niin käyttääkö yhteisö resurssejaan hakeakseen hänet sieltä takaisin toistuvasti? Miten tämä on toiminut (ja miten tämä käytännössä toimii tänä päivänä länsimaisen kulttuurin ulkopuolella?)
Lapsella on syntyessään jo tahtoa ja kykyä tehdä päätöksiä sitä mukaan kun hän tahtoo. Jo alle yksivuotiaalla on tahto; miksi vasta 2-3v uhmaikäinen ryhtyisi harjoittelemaan sitä? Sehän on jo olemassa ja ollut käytössä kauan. On tietenkin eri asia onko tahdon annettu kehittyä vai onko sitä estetty. Mutta jo pieni vauva kykenee lopettamaan rinnan imemisen ollessaan kylläinen. Puolivuotias päättää tarttua esineisiin ja tahtoo jo kosketella niitä. Yksivuotias osaa jo pissata huvin vuoksi
(kokemusta on...) Puolitoistavuotiaan kieleen kuuluu jo haluaminen ja päätöksiäkin tulee jatkuvasti. Miksi yhtäkkinen raju, vanhempia kohtaan suunnattu hyökkäys tahtomisen ja päättämisen oppimisessa? Makes no sense.
(1) Jean Liedloff kirjoittaa ettei etelä-amerikkalaisen Yequana-heimon parissa ollut uhmaa. Kaikenikäiset lapset tottelivat vanhempiansa kyseenalaistamatta heidän auktoriteettiansa. Saman kokemuksen hän sai Balilla vieraillessaan paikallisten luona. (Continuum Concept 1975) Jean on ihan tavallinen pulliainen ja kirja vanha, mutta pitää tuo silti mainita
Hänellä ei ollut motiivia valehdella, sillä lähtiessään sademetsään hänellä ei ollut aikomustakaan kirjoittaa kirjaa vanhemmuudesta... Kirjasta tulikin aivan loistava, vaikkei täydellinen, ja suosittelen kaikille! :attn:
(2) Jan Hunt (psykologi) muistuttaa kirjassaan, että ns uhmakohtaukset ovat oire siitä, että jokin on nyt pielessä. Usein vanhempi kiinnittää huomiota vain siihen, että lapsi tekee "väärin" ja käyttäytyy "huonosti" ja pyrkii kitkemään huonon käytöksen miettimättä käytökseen johtaneita syitä. Jos lapsella olisi kaikki hyvin, hän ei kommunikoisi huonoa oloaan raivokohtauksella. Uhma ei siis hänen mielestään ole tarpeellista, mutta hän sanoo, ettei kukaan ole täydellinen eivätkä satunnaiset raivokohtaukset ole vaarallisiakaan. Sen sijaan ei tarvitse huolestua vaikkei uhmaa näkyisikään. (The Natural Child, 2001)
(3) Lapset tottelevat vanhempiansa helpommin ja uhmakohtaukset vähenivät seuraavien ehtojen täyttyessä: Vanhemmat olivat rehellisiä lapsellensa (esim: Tämä tehtävä ei ole kiva, mutta se on silti tehtävä ), vanhemmat kertoivat lapsellensa syyt tekemiseen (esim: Nyt pitää lähteä hakemaan veljeäsi koulusta. Siksi puemme vaatteet päälle ja lähdemme ulos.) ja vanhemmat antoivat lapsellensa mahdollisimman paljon valinnanvaraa. (Deci et al. 1994) Jos uhmakohtauksien määrään ja laatuun voi vaikuttaa noin helposti, miten ne voivat olla normaali ja tarpeellinen osa lapsen kehitystä? Tarvitseeko lapsen myös satuttaa itsensä fyysisestä x monta kertaa kehittyäkseen normaaliksi ihmiseksi? Jos lapsi ei pikkulapsiaikana oikeastaan satuta itseänsä, jääkö hän jostain paitsi? Miksi kova psyykkinen stressi on tarpeellista normaalin kehityksen nimessä?