Söivätköhän ihmiset ennen vanhaan terveellisemmin kuin nykyään?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Ruoka oli puhtaanpaa siinä ei ollut ihmisen valmistamia kemikaaleja ja myrkkyjä. Ruoka oli vain ennen yksipuolista ja joskus sitä oli saatavilla liian vähä, tästä aiheutui sitten puutostiloja energian saannista ja tärkeistä ravintoaineista. Ihmisen oli ennen myös kovemmassa käytössä ja terveydenhoito oli alkeellista joten ihmiset olivat lyhytikäisempiä kuin nykyään keskimäärin.
Määrittele "ennen". 30 vuotta, 50 vuotta, 100, 150 vuotta, 200 vuotta sitten. Milloin oli tämä mystinen "ennen"?
 
Ainakin ravinto oli paljon yksipuolisempaa, eikä suinkaan aina ravitsemuksellisesti eikä määrällisesti riittävää.

Varsinainen teollinen vallankumous oli paljon ennen sotia.
Just, teolliseksi vallankumoukseksi sanottu aikakausi oli 1700- ja 1800- lukujen vaihteessa. Höyrykonetta, tai paremminkin sen keksimistä, pidetään kyseisen ajan keulakuvana, mutta taustalla oli paljon muutakin.
 
vierailija
Kirkonkirjoissa useimmat kuolinsyyt 1800-ja 1900- luvun alkupuolella olivat vanhuus, sydänvaivat, kasvaimet, keuhkotauti, tuhkarokko ja verenmyrkytys.
3 kuukautta mennyt:
yle kertoo:
"Mikkelin koulujen oppilaista ja henkilökunnasta yli 800 henkilöä kertoi ruokamyrkytysoireista, jotka olivat alkaneet 16. elokuuta tarjotun lounaan jälkeen.

Oireet vaihtelivat vatsaoireista päänsärkyyn, lihas- ja nivelkipuihin ja vereen ulosteessa.

Epäilyt kohdistuivat nopeasti lounaalla tarjottuihin tortillalettuihin, jotka olivat oirekyselyn perusteella haisseet oudolle ja maistuneet saippualle.

Ruokavirasto on tutkinut aiemmin kouluruokanäytteitä ja etsinyt tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita sekä ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- ja homemyrkkyjä.

Tämän jälkeen selvitystyötä on jatkettu tortillalettujen valmistusmaan viranomaisten kanssa."
 
vierailija
Ainakin ravinto oli paljon yksipuolisempaa, eikä suinkaan aina ravitsemuksellisesti eikä määrällisesti riittävää.

Varsinainen teollinen vallankumous oli paljon ennen sotia.
Ei Suomessa. Suomi oli ennen sotia 90 prosenttisesti maatalousyhteiskunta. 1960-1970 luvulla puhuttiin voivuorista joita piti viedä ulkomaille vientituen avulla, kun kansa ei kerinnyt syödä kaikkea mitä maatalous tuotti. Sitten keksittiin peltojen paketointi jotta saadaan maataloustuotantoa alas. Tästä seuras valtava muutto töihin Ruotsiin, kun Suomen maataloudesta vapautu paljon työvoimaa jolle ei löytynyt Suomesta tarpeeksi teollisuudesta töitä. Suomi oli tuolloin vielä suurelta osin maatalousyhteiskunta.
 
vierailija
3 kuukautta mennyt:
yle kertoo:
"Mikkelin koulujen oppilaista ja henkilökunnasta yli 800 henkilöä kertoi ruokamyrkytysoireista, jotka olivat alkaneet 16. elokuuta tarjotun lounaan jälkeen.

Oireet vaihtelivat vatsaoireista päänsärkyyn, lihas- ja nivelkipuihin ja vereen ulosteessa.

Epäilyt kohdistuivat nopeasti lounaalla tarjottuihin tortillalettuihin, jotka olivat oirekyselyn perusteella haisseet oudolle ja maistuneet saippualle.

Ruokavirasto on tutkinut aiemmin kouluruokanäytteitä ja etsinyt tavanomaisia ruokamyrkytysbakteereita sekä ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteeri- ja homemyrkkyjä.

Tämän jälkeen selvitystyötä on jatkettu tortillalettujen valmistusmaan viranomaisten kanssa."
Eivät kuolleet kumminkaan vaan selvisivät oksentamisella ja ripuloimalla.
 
vierailija
Jauhot jauhettiin myllynkivien välissä, josta syystä jauhoissa oli hiekkaa ja pikkukiviä, ja ihmisten hampaat kärsi siitä.
Liha ja maito oli kesäaikaan usein vähän pilaantunutta mutta se syötiin silti. Kesäripuli oli yleinen sairaus.
Maito tehtiin piimäksi ja viiliksi. Ei sitä kierrätetty meijeri putkistoissa. Kesäripuli saattoi tulla pesemättömistä käsistä kun kaikki marjat ym syötiin likaisia sormin?
 
vierailija
Mauri Kunnaksen koiramäen kirjat on luettu lasten kanssa!:D
Ne ovat muuten opettavaisia ja lumoavia kirjoja lapsille ja miks ei aikuisillekin.❤ Siellä tulevat mäkitupalaiset, talonpojat, papisto yms. tutuksi.
Pettuleipäkin söivät.
Meidän lempparihahmo on ruotiukko Hiski Piskinen jonka letkautukset ovat vailla vertaa ja saa lapset aina nauramaan. mm ”Yö puolessa, nälkä suolessa”.:D


Koulussakin opetetaan vielä hissan tunnilla vanhat luokat - Aatelistosta loisiin.
Oliko sortovuosia?
 
vierailija
Ainakin Suomessa maaseudulla syötiin varmasti joskus 1800-luvulla ruokaa, joka oli tehty alusta asti itse. Esimerkiksi vilja saatiin omasta pellosta ja siitä tehtiin leipää tai puuroa. Liha saatiin vaikka itse kasvatetusta porsaasta ja perunat omalta perunamaalta. Eikä ollut mitään pizzoja, hampurilaisia, rankanperunoita, sushia tai muuta pikaruokaa.
Luulisin että just säilöntäaineita ym tälläsiä oli vähemmän. En tosin tiiä varmaks en oo asiaa tutkinut.
 

Yhteistyössä