Meksikolainen fiesta
Meinasin jättää koko ruokahaasteen tällä viikolla väliin. En jaksanut miettiä koko juttua. Lauantaina saimme päähämme viettää meksikolaista iltaa. (Noh, ehkä ruoka meni osittain tex-mexiinkin, mutta ei kai sen ole väliä.) Sitten tajuttiin ruokaa esille laittaessa, että hei, tämähän sopii ruokahaasteeseen kuin nenä päähän. Ei muuta kuin pikapikaa ottamaan kuva ja sitten syömään. Oli muuten hyvää!
Tarjolla oli itse tehtyjä tortilloja quesadilloina ja fajitaksina. Lihatäytteisiä tacoja sekä maissilastuja, guacamolea, papudippiä ja ihan kaupan salsaa.
Quesadilloissa oli vuohenjuustoa ja pico de galloa.
Tortilloiden väliin vuohenjuustoa ja picoa. Paista kuumalla ja kuivalla pannulla niin kauan, että juusto sulaa, käännä välillä.
Fajitaksissa oli katkarapu-täyte. Paista pannulla 3 viipaletta pekonia paloina, lisää 200 g katkarapuja. Paista hetki. Mausta chilillä, pippurilla, limellä ja korianterilla. Laita tortillaan katkarapu-täytettä, lisää picoa ja salaattia. Maun mukaan voi mukaan heittää vielä creme fraichea, guacamolea ja salsaa.
Lihatäytteisissä tacoissa oli lihaa, salaattia, picoa. Lihana oli ns. debris-liha. Tosin lihan voi valmistaa kukin haluamallaan tavalla. (Debris-liha on ruskistettua, pitkään mausteiden kanssa keitettyä lihaa. Keitetään niin kauan, että liha hajoaa kappaleiksi. Käytetään halvempia ruhon osia, kuten lapaa.) Debris on New Orleansilaista kotoisin olevaa ruokaa, ei siis autenttista meksikolaista.
Pico de Gallo
2 tomaattia
1 iso sipuli
chiliä maun mukaan
4 oksaa korianteria
noin 3 sentin pätkä purjoa
maun mukaan valkosipulia
ripaus suolaa ja pippuria
limen mehua
Kuutioi/silppua ainekset. Mausta valkosipulilla, suolalla, pippurilla ja halutessasi limellä. Sekoita kulhossa tasaiseksi. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia. Toimii vaikkapa maissilastujen kaverina!
Guacamole
Kun on kerran maistanut itse tehtyä guacamolea, ei voi enää ikinä syödä sitä kaupan purkkimoskaa.
2 avokadoa
1 keskikokoinen sipuli
2 tomaattia
maun mukaan chiliä, tuoretta korianteria ja sitruunan/limen mehua sekä valkosipulia
ripaus suolaa
Kuutioi ainekset ja sekoita. Tarjoa heti. (Voi myös hienontaa sauvasekoittimella ihan hienoksi. Silloin pääsee silppuamisessa vähemmällä.)
Tortillat
5 dl jauhoja
1tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
1 rkl öljyä
1,75 dl vettä
Sekoita kuivat aineet. Lisää öljy ja vesi. Vaivaa pari minuuttia kimmoisaksi taikinaksi. Jaa kymmeneen palaan. Kaulitse ohuiksi lätyiksi. Paista kuumalla ja kuivalla pannulla molemmin puolin niin kauan, että tortillaan tulee ruskeita pilkkuja.
Papudipissä on tölkillinen papuja, chiliä, paseerattua tomaattia, ripaus sokeria, pippuria, vähän korianteria ja juustokuminaa. Kiehautus ja surautus sauvasekoittimella.