Tämä olikin vaikea haaste. Mun ei tehnyt mieli mitään Kiovan kanaa tai kulitchia. Sitten kun oikein mietin, niin huomasin olevani pikkuisen pölvästi. Monet herkkunihan pohjautuvat venäläisiin ruokiin. Ei muuta kuin hommiin! Reseptit ovat omia, en jaksanut kaivaa netistä "aitoja" venäläisiä ohjeita.
Suomineidon venäläinen lounas
Sienisalaatti
Suolattuja, esikäsiteltyjä karvarouskuja (liotus runsaassa vedessä pari tuntia)
purjosipulia
0,5 dl vispikermaa vatkattuna
0,5 dl creme fraichea
suolaa, pippuria, sitruunamehua maun mukaan
Silppua sienet ja purjosipuli pieneksi. Yhdistä keskenään. Vatkaa kerma, lisää siihen creme fraiche, sieni-purjoseos sekä mausteet. Anna maustua parisen tuntia jääkaapissa. Tarjoile vaikka ruissipsien kera.
Borssikeitto
Kasvisversio
1 sipuli
1 jauhoinen peruna
1 porkkana
5 punajuurta
2 tomaattia
kasvislientä
vettä
suolaa, pippuria, sokeria
tarjoiluun creme fraichea
Kuullota sipuli, lisää joukkoon kasvikset, kuullota pari minuuttia lisää. Lisää vesi, kasvisliemi ja mausteet. Hauduta kypsäksi. Soseuta keitto ja tarjoile creme fraice-nokareen kera. (Pehmensin makua lisäämällä keittoon vielä 1 dl ruokakermaa.)
Pirozhki-piiraat
Näistä sai mukavasti vierasvaraakin pakkaseen.
taikina:
2,5 dl maitoa
puoli pussia kuivahiivaa
1 tl sokeria
kananmuna
suolaa
vehnäjauhoja sopivasti, en mitannut
2 rkl voisulaa
Täyte:
1,5 dl riisiä
sipulia
sieniä
suolaa, pippuria, persiljaa, kirveliä
Keitä täytteen riisi lihaliemessä. Tee sitten taikina. Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Lisää voisula, sokeri, hiiva ja vähän vehnäjauhoja. Anna kuplahtaa. Lisää sitten kananmuna, suola ja loput jauhot. Leivo normaaliksi taikinaksi ja kohota.
Paista sipulia öljyssä hetki, lisää sitten sienet ja paista kypsäksi. (Käytin kuivattuja suppiksia.) Lisää riisi ja mausta maun mukaan. Voit paistaa myös pekonia/jauhelihaa ym. mukaan. Kaali ja keitetty kananmuna olisivat suorastaan oikeaoppisia.
Vaivaa ilma pois taikinasta ja kaulitse levyksi. Ota taikinasta pyörylöitä. Laita keskelle täytettä ja sudi reunat kananmunalla. Painele tiiviisti kiinni. Nostata jälleen. Voitele munalla ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Jääkarpalot ja kinuskikastike
Tulivat vähän ylimääräisenä, teki vaan ihan hirvittävästi mieli...
1 dl fariinisokeria
1 dl kermaa
1 tl voita
Karpaloita pakastimesta
Kiehauta kermaa ja sokeria noin viitisen minuuttia. Lisää lopuksi voi. Sekoita tasaiseksi. Kaada jäisten karpaloiden päälle. Tarjoa heti.