Tää ilmeisesti jatkuu vieläkin enkä ole vieläkään onnistunu tehdä itseäni ymmärretyksi
Siis... Mitä lapsi oppii siitä, että vanhemmat aina päättää? Että joku muu päättää paremmin vai? Kyllä äiti saa neuvoa ja tukea pyydettäessä ja vaikka ilmankin, siis asioista voi puhua ääneen, ei sitä pientä lasta yksin jätetä tekemään päätöksiä, mutta loppuen lopuksi kukin on vastuussa itsestään. Vanhemmat ovat sitten vastuussa perheestä.
Me edellytetään tosi usein lapsilta täydellistä, meille itsestä mieleistä käytöstä. Mutta meidän aikuisten taas ei tarvitse käyttäytyä kovinkaan hyvin.
Miten ihmeessä lapsi tunnistaa omat rajansa jos on koko pienen ikänsä toiminut ainoastaan muiden ihmisten rajojen rajoittamana? Siinä missä sun raja menee ei ehkä olekaan lapselle oikea raja.
Siitä keinutuolista: Tyttö tasapainoili oikein hienosti sillä. Jos mä olisin repiny sen siitä pois, niin mitä mä olisin saavuttanu? Itkua ja huutoa, ehkä, parhaimmassa tapauksessa vaa vähän kinaa. Annoin tytön olla, ja hyöty oli: tasapainoilukyvyn harjoittelu ja paljon hauskaa. Mitään välitöntä vaaraa ei ollu, vaikka horjahtaessaan tyttö olis tietenkin voinu satuttaa ittensä. Mutta samoinhan se voi satuttaa ittensä ku harjottelee kävelemistä (ja onkin kopsahtanut pari kertaa) pitäiskö mun estää sekin?
Kyllä pienillä lapsilla yleensä on todella herkät aistit siihen, että kuinka paljon äitiä (isää) tarvitsee ja kuinka paljon osaa tehdä itse. Varsinkin, jos vanhemmat ovat kunnioittaneet lapsen omaa tahtia alusta asti. Jos taas on jättäny lasta hoitoon ennen kun osaa edes puhua ja senkin jälkeen jatkaa lapsen tahdin polkemista, niin ei tarvii hämmästyä jos lapsi ei tunnista omia rajojansa lainkaan
Ja juu, kirjotanhan mä nyt hieman yleistäen ja kärjistäen, koska muuten tää keskustelu menee ihan mahdottomaksi jos pitäis keskustella joka ikisen maailman lapsen erityistilanteesta.