Miksi koulussa on pakko pitää haarukka vasemmassa kädessä?

  • Viestiketjun aloittaja "Tiuhti"
  • Ensimmäinen viesti
"Tiuhti"
[QUOTE="Oho";29095935]Onko? Mää en oo ikinä syönyt niin päin vaikka olen oikeakätinen.[/QUOTE]

On, ainakin meidän lasten koulussa. Jos on haarukka oikeassa kädessä, huomautetaan siitä heti.
 
"Tiuhti"
Empä oo törmänny tohon että ois pakko. Jo hoidossa muksut pitää siinä millä on helpompi syödä. Esim mun oikeakätisen pojan on aivan yhtä hankala syödä vasemmalla kun mun vasurin oikealla.
Tähän sopisi hyvin palstan vakiolause, jokainen taplaa tyylillään. Kunpa vain näin saisi tehdä myös koulussa. Itsekin kirjoitan oikealla kädellä, mutta hyvin monet muut asiat sujuvat vain ja ainoastaan vasemmalla kädellä, mutta ei syöminen, ei sitten millään. Ruokailu muuttuu possuiluksi, mikäli yritän väkisin syödä vasemmalla kädelä, enkä osaa käyttää veistä oikealla kädellä lainkaan :eek:
 
"vieras"
Koulussa yritetään opettaa oikeita käytöstapoja joihin kyllä kuuluu haarukan ja veitsen oikeaoppinen käyttö. Taitaisi ap:lla ja monella muulla palstalaisella mennä sormi suuhun jos pöydässä olisi enemmän kattaustavaraa kuin se haarukka ja veitsi kun niidenkin oikea käyttö on noin vaikeaa, että pitää valittaa :LOL:
 
Jiipu
Olen nyt reilu 30 ja muistan saman omalta peruskouluajalta. Oli todella vaikea pitää haarukkaa vasemmassa kädessä (ei tullut syömisestä mitään) mutta jos piti oikeassa siitä huomautettiin heti. Pitkään koitin syödä haarukka vasemmassa kädessä muiden seurassa ja ruoka oli aina sylissä. Lopetinkohan tuon vasemmassa kädessä pitämisen viitisen vuotta sitten kokonaan kun totesin, että miksi syömistä voi hoitaa helpommin kun en opi niin en opi. Nykyisin siis syön aina haarukka oikeassa ja veitsi vasemmassa kädessä niin sujuu helpommin ja siistimmin :)
 
Ei ole väliä miten päin haarukka ja veitsi ovat käsissä, sillä on väliä miten niitä käytetään:

Ruokailun etiketti

Etikettiohjeita ruokailua varten

Mies ei koskaan istuudu pöytään ennen vaimoaan tai emäntäänsä.

Älä istuudu liian kauas pöydästä tai liian lähelle pöytää.

Selkä suorana istuminen on ehdottoman tärkeää.

Istuudu sopivaan asentoon ja sopivalle etäisyydelle pöydästä ja vältä vaihtamasta asentoasi turhaan ruokailun aikana.

Älä koskaan aseta kyynärpäitäsi pöydälle.

Pidä kätesi rauhallisesti sylissäsi silloin kun et syö.

Älä käyttäydy rauhattomasti tai malttamattomasti, kuten liikuttele aterimiasi, ruokaa odottaessasi.

Jos luetaan ruokarukous tai pidetään jokin vastaava pieni seremonia, pidä kunnioittava hiljaisuus.

Älä ole malttamaton ruoan suhteen, vaan pidä mielessäsi, että ateria koostuu puoleksi ruoasta, puoleksi keskustelusta.

Keskustelun tulisi koskea vain keveitä ja iloisia aiheita, ja sen tulisi olla niin älykästä kuin seurueelle sopii.

Ruokailun tulee tapahtua hitaasti ja nautiskellen, johtuen paitsi terveyssyistä, myös tunnelman vuoksi.

Mitään ateriaa ei voi syödä kunnollisesti alle puolessa tunnissa, mutta yli tunti yhtä ateriaa kohti on sekä ajan että ruoan hukkaamista.

Syö ääneti, kaikenmoinen maiskuttaminen, rouskuttelu ja vastaava on mautonta.

Lautasliina avataan ja levitetään syliin.

Vaikka et haluaisikaan jotain ruokalajia, sinun ei tule kieltäytyä siitä. Syö mitä haluat ja jätä loput lautaselle. On tyylitöntä kieltäytyä ruoasta. Keskustele sen sijaan enemmän.

Jos sinulta kysytään toiveitasi ruoan suhteen, kerro aina mielipiteesi, jotta tarjoilija osaa toteuttaa ne.

Älä missään tapauksessa laske ruokaa tai ruoantähteitä pöytäliinalle.

Pidä suusi suljettuna pureskellessasi. Älä myöskään laita liikaa ruokaa suuhusi kerralla.

Älä koskaan nouse pöydästä ennen kuin olet syönyt suusi tyhjäksi.

Käytä taiten ruokailuvälineitä ja lautasliinaasi, vältä sotkemasta pöytäliinaa.

Älä koskaan nosta esiin epämiellyttäviä keskustelunaiheita. On otettava huomioon paitsi itselle, myös toisille epämukavat puheenaiheet.

Älä koskaan laita sormia suuhusi tai kaivele hampaitasi ruokapöydässä istuessasi.

Henkilökohtainen siisteys on juurikin ruokapöydässä tärkeimmillään. Likaiset kädet tai huonosti hoidetut vaatteet, paidan hihat tai hiukset ovat ruokapöydässä kerrassaan kuvottavia.

On aina täysin hyväksyttävää ottaa viimeinen annos tarjottavasta ruoasta. Epäröinti tällaisessa tilanteessa voidaan kokea epäilyksi talon vakavaraisuudesta ruoan suhteen.

Leipää ei leikata, vaan se murretaan sopivan kokoisiksi palasiksi. Suuresta leipäpalasta haukkailemista on vältettävä.

On täysin hyväksyttävää syödä sormin esimerkiksi keksejä, oliiveja, selleriä, retiisejä, suolapähkinöitä, sokeroituja hedelmiä, maissintähkää, karamellejä ja suurinta osaa tuoreista hedelmistä.

Omenat, päärynät ja persikat tulee leikata neljään osaan, kuoria ja sitten leikata sopiviksi suupaloiksi. Kirsikat, luumut ja viinirypäleet tulee syödä yksitellen ja niiden kivet voidaan poistaa suusta sormin ja laskea sitten lautaselle.

Juusto voidaan asetella leivän tai keksien päälle sopivina viipaleina tai palasina ja viedä suuhun tällä tavoin.

Parsa ja vastaavat vihannekset tulisi syödä haarukalla ja jättää mahdollinen kova osa koskemattomaksi.

Muodollisella aterialla ei samaa ruokalajia tarjota koskaan toista kertaa, eikä tätä missään nimessä tule vieraan pyytää.

On luvallista pyytää tarjoilijalta toista tai kolmattakin lasillista vettä, se on sallittua jopa virallisemmillakin aterioilla.

Salaatinlehtiä, krassia ja muita lehtivihanneksia ei tule koskaan leikata veitsellä, vaan ne tulee poimia haarukkaan kierittäen ja viedä tällä tavoin suuhun.

Ota aina lusikka pois tee- tai kahvikupista ennen kuin juot siitä.

Lusikka on oikea ruokailuväline puolikkaiksi leikattuja sitrushedelmiä, sisältä pehmeitä kananmunia, vanukkaita, kiisseleitä ja hyydykkeitä syötäessä.

Älä koskaan sylje hedelmän kiveä ulos suustasi.

Älä koskaan pidä ruokaa haarukassa keskustelun aikana. Kohotettuasi haarukan, kuuluu se syödä asianmukaisesti tyhjäksi.

Jos maistat jotain mitä et haluakaan syödä, voit poistaa ruoan suustasi suljetulla vasemmalla kädellä ja asettaa sen sitten lautasellesi. Tämä tulee tehdä niin äänettömästi ja huomaamattomasti kuin suinkin mahdollista.

Älä koskaan ota kananluuta tai kyljystä sormiisi. Erottele aina liha luusta ruokailuvälineillä ja jätä rauhaan se osa, mikä ei irtoa kauniisti.

Veitsi on varattu ainoastaan leikkaamista varten, sekä voin levittämiseen erillisen voiveitsen puuttuessa.

Keitto viedään suuhun lusikan sivusta, äänettömästi.

Älä koskaan kaada kuumia juomia asetille niiden jäähdyttämiseksi.

Hammastikkuja ei koskaan tuoda ruokapöytään, vaan sellaista tarvittaessa sen voi ottaa sivupöydältä tai pyytää tarjoilijalta huoneesta poistuttaessa. Hammastikkua käytetään vain kun muita ei ole läsnä.

Pöydästä noustessa viimeisen ruokalajin astiat jätetään pöydälle ja lautasliina asetetaan taittelemattomana lautasen viereen.

Tuoli asetetaan niin, että se ei estä muiden liikkumista millään muotoa.

Jos joudut pakottavasta syystä nousemaan pöydästä kesken ruokailun, tulee tämä tehdä pahoitellen ja suunnata anteeksipyyntö emännälle, sanoen 'Suokaa anteeksi' pöydästä noustessa.

Jos vanhempien ihmisten etiketti poikkeaa vallalla olevasta, siitä ei koskaan tule huomauttaa heille tai muillekaan. Tavat kuitenkin muuttuvat, joskus jopa useita kertoja sukupolven aikana.

(Edith B. Ordwayn 'The Etiquette of To-Day' -kirjasta käännettynä)
 
"Pinna"
On se hulluksi mennyt, kun lapsia yritetään sivistää koulussa väkisin. Lippiskin pakotetaan ottamaan päästä ruokapöydässä, vaikka meidän Timijere on jo nelivuotiaasta pitänyt lippistä kaikkialla! Ja kerran poika sai jälkkää, kun otti puolikkaan maitotölkin ja joi siitä suoraan. Lasiin olisi pitänyt kaataa kuulemma, vaikka meidän pojat ne ei kotonakaan paljoa laseja likaa.
 
"vieras"
Syötteko te siis vaikkapa pihvin (tai minkä tahansa paloiteltavan ruoan) niin, että leikkaatte vasemmassa kädessä olevalla veitsellä paloja ja lapatte niitä sitten oikeassa kädessä olevalla haarukalla suuhun.... eiks tuo oo ihan hirveen vaikeeta aikuisellekin?

Käytättekö yleensäkään syödessä sekä haarukkaa että veistä???
 
[QUOTE="vieras";29096011]Koulussa yritetään opettaa oikeita käytöstapoja joihin kyllä kuuluu haarukan ja veitsen oikeaoppinen käyttö. Taitaisi ap:lla ja monella muulla palstalaisella mennä sormi suuhun jos pöydässä olisi enemmän kattaustavaraa kuin se haarukka ja veitsi kun niidenkin oikea käyttö on noin vaikeaa, että pitää valittaa :LOL:[/QUOTE]

Ehei...ei oo ollenkaan vaikeaa käyttäytyä pöydässä ja osata tapoja vaikka syönkin vasemmalla ja lapsi oikealla. Turhaa nipotusta tollanen että haarukalle on ainoa oikea käsi.
 
[QUOTE="vieras";29096063]Syötteko te siis vaikkapa pihvin (tai minkä tahansa paloiteltavan ruoan) niin, että leikkaatte vasemmassa kädessä olevalla veitsellä paloja ja lapatte niitä sitten oikeassa kädessä olevalla haarukalla suuhun.... eiks tuo oo ihan hirveen vaikeeta aikuisellekin?

Käytättekö yleensäkään syödessä sekä haarukkaa että veistä???[/QUOTE]

Ei se oo vaikeaa kun sen tekee siten miten parempi on. Meillä sen huomaa hyvin että kätisyys vaikuttaa. Kaksi pitää haarukkaa oikeassa ja leikkaa vasemmalla,minä osaan leikata oikealla ja syödä vasemmalla. Isäni tekee samaten koska on vasuri. Kuten sanoin, en ole törmänny tohon töissä/koulussa että haarukka pitäs olla vasemmassa kattomatta kätisyyteen. Vaikka töissäkin joka arkipäivä pöytätapoja opetamme lapsille. Harvemmin ollaan kattauksessa jossa välineita rivi lautasen molemmin puolin. Arjessa voi hyvin pitää kummin vain.
 
Täydellisen epätäydellinen
Tuota pitkää listaa voisi tulostella suht isolla fontilla koulujen ruokaloitten seinille. Siinä voisivat oppilaat lueskella jonottaessa. Tai no, tuon astioiden pöytään jättämisen voisi jättää pois, nuoret osaavat välillä noudattaa ohjeita liiankin kirjaimellisesti :D

Tuon listan laatija voisi kertoa minulle miten raakaa porkkanaa syödään rouskuttamatta? Tätä aloin miettimään kun satuin tässä porkkanaa syömään. Jotkut salaatit (kaalit?) rouskuvat myös vaikka kuinka pitää sitä suuta kiinni. Tai jos joku täällä tietää vastauksen niin kerro toki.
 
[QUOTE="vieras";29096092]Sanoo moukka :hug:[/QUOTE]

Vaikka sitten. Missäs oikeen lukee että haarukka kuuluu vasempaan ja veitsi oikeaan? Onko se merkattuna etikettiin? Meitä moukkia on kyllä paljon kun kattelee ihmisten syöntiä ravintolassa tms paikassa. Opettajat on nmoukkia, tarhatädit jne.
 
"Oho"
[QUOTE="vieras";29096063]Syötteko te siis vaikkapa pihvin (tai minkä tahansa paloiteltavan ruoan) niin, että leikkaatte vasemmassa kädessä olevalla veitsellä paloja ja lapatte niitä sitten oikeassa kädessä olevalla haarukalla suuhun.... eiks tuo oo ihan hirveen vaikeeta aikuisellekin?

Käytättekö yleensäkään syödessä sekä haarukkaa että veistä???[/QUOTE]

Kyllä, aina leikkaan vasemmalla. En edes osaisi syödä toistepäin, olen kokeillut kyllä.
 
"vieras"
Vaikka sitten. Missäs oikeen lukee että haarukka kuuluu vasempaan ja veitsi oikeaan? Onko se merkattuna etikettiin? Meitä moukkia on kyllä paljon kun kattelee ihmisten syöntiä ravintolassa tms paikassa. Opettajat on nmoukkia, tarhatädit jne.
Niin jos tietäisit ruokailun/käytöstapojen etiketistä et sitä tässä(kään) kyseenalaistaisi. Ja kyllä, kuten mainitsit moukkia on olemassa paljon - eri ammattiryhmissä myös mainitsemissasi. Se että on "tarhantäti" ei ole yhtäkuin sivistynyt :D
 
[QUOTE="vieras";29096063]Syötteko te siis vaikkapa pihvin (tai minkä tahansa paloiteltavan ruoan) niin, että leikkaatte vasemmassa kädessä olevalla veitsellä paloja ja lapatte niitä sitten oikeassa kädessä olevalla haarukalla suuhun.... eiks tuo oo ihan hirveen vaikeeta aikuisellekin?

Käytättekö yleensäkään syödessä sekä haarukkaa että veistä???[/QUOTE]

Yleensä pidän veistä oikeassa kädessä kun leikkaan pihviä, vaihdan veitsen takaisin vasempaan käteen kun pala on leikattu.
 
"vieras"
Meillä joskus koulussa rehtori vaan kysyi, että olenko vasenkätinen, kun haarukka on oikeassa kädessä. Ei onneksi alkanut paasaamaan asiasta. En ole tosin vasuri, mutta en kyllä täysin oikeakätinenkään. Kätisyys vaihtelee sen mukaan mitä teen. Kauhea moukka kun olen :D Kyllähän sitä joskus kaverit tai opettajat ihmetteli, kun joissain asioissa oon vasuri ja joissain oikeakätinen. Itse huomasin asian vasta just silloin kouluiässä, kun sitä ihmeteltiin.
 
"Tiuhti"
[QUOTE="vieras";29096011]Koulussa yritetään opettaa oikeita käytöstapoja joihin kyllä kuuluu haarukan ja veitsen oikeaoppinen käyttö. Taitaisi ap:lla ja monella muulla palstalaisella mennä sormi suuhun jos pöydässä olisi enemmän kattaustavaraa kuin se haarukka ja veitsi kun niidenkin oikea käyttö on noin vaikeaa, että pitää valittaa :LOL:[/QUOTE]

Aloitetaan uloimmista <3
 

Yhteistyössä