Ei ole väliä miten päin haarukka ja veitsi ovat käsissä, sillä on väliä miten niitä käytetään:
Ruokailun etiketti
Etikettiohjeita ruokailua varten
Mies ei koskaan istuudu pöytään ennen vaimoaan tai emäntäänsä.
Älä istuudu liian kauas pöydästä tai liian lähelle pöytää.
Selkä suorana istuminen on ehdottoman tärkeää.
Istuudu sopivaan asentoon ja sopivalle etäisyydelle pöydästä ja vältä vaihtamasta asentoasi turhaan ruokailun aikana.
Älä koskaan aseta kyynärpäitäsi pöydälle.
Pidä kätesi rauhallisesti sylissäsi silloin kun et syö.
Älä käyttäydy rauhattomasti tai malttamattomasti, kuten liikuttele aterimiasi, ruokaa odottaessasi.
Jos luetaan ruokarukous tai pidetään jokin vastaava pieni seremonia, pidä kunnioittava hiljaisuus.
Älä ole malttamaton ruoan suhteen, vaan pidä mielessäsi, että ateria koostuu puoleksi ruoasta, puoleksi keskustelusta.
Keskustelun tulisi koskea vain keveitä ja iloisia aiheita, ja sen tulisi olla niin älykästä kuin seurueelle sopii.
Ruokailun tulee tapahtua hitaasti ja nautiskellen, johtuen paitsi terveyssyistä, myös tunnelman vuoksi.
Mitään ateriaa ei voi syödä kunnollisesti alle puolessa tunnissa, mutta yli tunti yhtä ateriaa kohti on sekä ajan että ruoan hukkaamista.
Syö ääneti, kaikenmoinen maiskuttaminen, rouskuttelu ja vastaava on mautonta.
Lautasliina avataan ja levitetään syliin.
Vaikka et haluaisikaan jotain ruokalajia, sinun ei tule kieltäytyä siitä. Syö mitä haluat ja jätä loput lautaselle. On tyylitöntä kieltäytyä ruoasta. Keskustele sen sijaan enemmän.
Jos sinulta kysytään toiveitasi ruoan suhteen, kerro aina mielipiteesi, jotta tarjoilija osaa toteuttaa ne.
Älä missään tapauksessa laske ruokaa tai ruoantähteitä pöytäliinalle.
Pidä suusi suljettuna pureskellessasi. Älä myöskään laita liikaa ruokaa suuhusi kerralla.
Älä koskaan nouse pöydästä ennen kuin olet syönyt suusi tyhjäksi.
Käytä taiten ruokailuvälineitä ja lautasliinaasi, vältä sotkemasta pöytäliinaa.
Älä koskaan nosta esiin epämiellyttäviä keskustelunaiheita. On otettava huomioon paitsi itselle, myös toisille epämukavat puheenaiheet.
Älä koskaan laita sormia suuhusi tai kaivele hampaitasi ruokapöydässä istuessasi.
Henkilökohtainen siisteys on juurikin ruokapöydässä tärkeimmillään. Likaiset kädet tai huonosti hoidetut vaatteet, paidan hihat tai hiukset ovat ruokapöydässä kerrassaan kuvottavia.
On aina täysin hyväksyttävää ottaa viimeinen annos tarjottavasta ruoasta. Epäröinti tällaisessa tilanteessa voidaan kokea epäilyksi talon vakavaraisuudesta ruoan suhteen.
Leipää ei leikata, vaan se murretaan sopivan kokoisiksi palasiksi. Suuresta leipäpalasta haukkailemista on vältettävä.
On täysin hyväksyttävää syödä sormin esimerkiksi keksejä, oliiveja, selleriä, retiisejä, suolapähkinöitä, sokeroituja hedelmiä, maissintähkää, karamellejä ja suurinta osaa tuoreista hedelmistä.
Omenat, päärynät ja persikat tulee leikata neljään osaan, kuoria ja sitten leikata sopiviksi suupaloiksi. Kirsikat, luumut ja viinirypäleet tulee syödä yksitellen ja niiden kivet voidaan poistaa suusta sormin ja laskea sitten lautaselle.
Juusto voidaan asetella leivän tai keksien päälle sopivina viipaleina tai palasina ja viedä suuhun tällä tavoin.
Parsa ja vastaavat vihannekset tulisi syödä haarukalla ja jättää mahdollinen kova osa koskemattomaksi.
Muodollisella aterialla ei samaa ruokalajia tarjota koskaan toista kertaa, eikä tätä missään nimessä tule vieraan pyytää.
On luvallista pyytää tarjoilijalta toista tai kolmattakin lasillista vettä, se on sallittua jopa virallisemmillakin aterioilla.
Salaatinlehtiä, krassia ja muita lehtivihanneksia ei tule koskaan leikata veitsellä, vaan ne tulee poimia haarukkaan kierittäen ja viedä tällä tavoin suuhun.
Ota aina lusikka pois tee- tai kahvikupista ennen kuin juot siitä.
Lusikka on oikea ruokailuväline puolikkaiksi leikattuja sitrushedelmiä, sisältä pehmeitä kananmunia, vanukkaita, kiisseleitä ja hyydykkeitä syötäessä.
Älä koskaan sylje hedelmän kiveä ulos suustasi.
Älä koskaan pidä ruokaa haarukassa keskustelun aikana. Kohotettuasi haarukan, kuuluu se syödä asianmukaisesti tyhjäksi.
Jos maistat jotain mitä et haluakaan syödä, voit poistaa ruoan suustasi suljetulla vasemmalla kädellä ja asettaa sen sitten lautasellesi. Tämä tulee tehdä niin äänettömästi ja huomaamattomasti kuin suinkin mahdollista.
Älä koskaan ota kananluuta tai kyljystä sormiisi. Erottele aina liha luusta ruokailuvälineillä ja jätä rauhaan se osa, mikä ei irtoa kauniisti.
Veitsi on varattu ainoastaan leikkaamista varten, sekä voin levittämiseen erillisen voiveitsen puuttuessa.
Keitto viedään suuhun lusikan sivusta, äänettömästi.
Älä koskaan kaada kuumia juomia asetille niiden jäähdyttämiseksi.
Hammastikkuja ei koskaan tuoda ruokapöytään, vaan sellaista tarvittaessa sen voi ottaa sivupöydältä tai pyytää tarjoilijalta huoneesta poistuttaessa. Hammastikkua käytetään vain kun muita ei ole läsnä.
Pöydästä noustessa viimeisen ruokalajin astiat jätetään pöydälle ja lautasliina asetetaan taittelemattomana lautasen viereen.
Tuoli asetetaan niin, että se ei estä muiden liikkumista millään muotoa.
Jos joudut pakottavasta syystä nousemaan pöydästä kesken ruokailun, tulee tämä tehdä pahoitellen ja suunnata anteeksipyyntö emännälle, sanoen 'Suokaa anteeksi' pöydästä noustessa.
Jos vanhempien ihmisten etiketti poikkeaa vallalla olevasta, siitä ei koskaan tule huomauttaa heille tai muillekaan. Tavat kuitenkin muuttuvat, joskus jopa useita kertoja sukupolven aikana.
(Edith B. Ordwayn 'The Etiquette of To-Day' -kirjasta käännettynä)