Kokeile South Beach-dieettiä. Opettaa samalla syömään hyvin (paljon kasviksia, proteiinia, laadukasta raskaa, kokojyvätuotteita jne.). Toimii! Ja on siinä mielessä helppoa, että saa kuitenkin syödä periaatteessa sitä mitä tekee mieli. Minusta siis helppoa. Kunhan muistaa, että pasta, peruna, riisi, jauhot, sokerit ja viljatuotteet on pannassa ekassa vaiheessa, niin muuta saakin sitten periaatteessa syödä. Tämä on siis periaatteessa karppausta, jossa pyritään alussa ketoosiin. Ei kuitenkaan korosteta niin paljon rasvan syöntiä (mutta sitäkään ei ole kielletty, vaan pitää syödä itsensä kylläiseksi). Olen laihtunut tällä 15 kiloa eivätkä ole tulleet takaisin. Alussa tuloksia näki nopeasti.
South Beach dieetin ajanjaksot
Ensimmäinen vaihe on vaikein, sillä ensimmäisen kahden viikon aikana ei saa syödä ollenkaan huonoja hiilihydraatteja. Helpotusta dieettiin on luvassa 14 vuorokauden kuluttua, jolloin siirrytään toiseen osaan.
Toisessa vaiheessa hiilihydraatteja ryhdytään palauttelemaan ruokavalioon. Dieetin ensimmäinen osa on muuttanut elimistön kemiallista tasapainoa, joten syömähaluja hallinneiden mielihalujen pitäisi olla poissa. Dieetin toinen osa kestää laihduttajasta riippuen siihen asti, kunnes saavutetaan haluttu tavoite.
Kolmas vaihe on loppuelämä. Kahden ensimmäisen vaiheen seurauksena dieetin pitäisi muuttua elämäntavaksi, jonka avulla painonhallinta onnistuu jatkossakin. Jos paino lähtee nousuun, ja laihduttaja repsahtaa makeisten, leivonnaisten ja muiden naposteltavien aiheuttamaan huonoja hiilareita sisältävään ruokavalioon, laihduttajan on hyvä palata 1-2 viikoksi ensimmäiseen vaiheeseen.
Seuraavassa perusohjeet South Beach Diet:in eli SBD:n eri vaiheisiin
1. vaihe - kahden viikon kieltäytyminen
Nämä 2 viikkoa ovat vaikeimmat. Tänä aikana on mahdollisuus laihtua 3-6 kiloa (jopa 8) riippuen aloituspainosta.
Ruokavalio sallii kunnon annokset proteiinia, hyviä rasvoja sekä matalan GI:n omaavia hiilihydraatteja, joita tarvitaan mm. verensokerin kontrolliin. Kuitenkin kun tämä vaihe loppuu, kaikkien karkki-, sokeri-, leipomo- tms. tuotteiden himon tulisi olla hävinnyt.
Joka päivä tulisi syödä jopa 6 kertaa, joten nälän ei pitäisi yllättää. Jos näin kuitenkin käy, annosten koot ovat tod.näk. liian pienet. Annosten tulee olla normaalin kokoisia, tarpeeksi isoja viedäkseen nälän, mutta ei enempää (ei ähkyä). Eikä tarvitse laskea mitään kaloreita/hiilihydraatteja!!!
Naudanliha: Mahdollisimman rasvattomat osat, (sisäpaisti, ulkopaisti, ulkofile, sisäfile, jauheliha...)
Sianliha: Keittokinkku, File-pekoni, ulko- ja sisäfile
Vasikanliha: kyljykset, leikkeleet..
Siipikarja (nahaton): kalkkunan- ja broilerin rintaleike/file, kalkkunapekoni
Kalat ja äyriäiset: kaikenlaiset kalat ja äyriäiset.
Juusto (rasvaton tai vähärasvainen): amerikkalainen, cheddar, raejuusto, maidoton tuorejuusto (esim. soija-), feta, mozzarella
Pähkinät: maapähkinävoi, maapähkinät, pecan- ja pistaasipähkinät.
Kananmunat: ei rajoitusta. Käytä halutessasi rasvattomia munavalmisteita.
Tofu: käytä pehmeää, vähärasvaista tai kevyttä tofua.
Makeuttamaton soijamaito.
Vihannekset ja palkokasvit: latva-artisokat, parsa, pavut ja palkokasvit, parsakaali, kukkakaali, selleri, kurkku, munakoiso, salaatti, sienet, pinaatti, tomaatti, kesäkurpitsa, paprika, sipuli.
Rasvattomat tai vähärasvaiset maitotuotteet, mm. rahka, maustamaton jugurtti, maito, viili ? 2 annosta päivässä
Rasva: kasvisrasvat, rypsiöljy, oliiviöljy
Mausteet: kaikki mausteet, joihin ei ole lisätty sokeria.
Sekalaista: (kovat) sokerittomat makeiset (korkeintaan 75 kaloria päivässä): kaakaojauhe (sokeroimaton), keinotekoiset makeutusaineet. Kahviin/teehen voi laittaa rasvatonta maitoa halutessaan.
Vältettavia ruokia 1. vaiheessa:
Naudanliha: maksa, kylkipihvit, muut rasvaiset osat.
Vasikanliha: rinta
Siipikarja: kanansiivet, -reidet ja -koivet, kalkkunansiivet, ankka, hanhi, siipikarjatuotteet (teolliset).
Sianliha: hunajakinkku
Juusto: Brie, Edam, kaikki täysrasvaiset juustot.
Vihannekset ja palkokasvit: ohra, punajuuret, pitkäpavut/ lehmänpavut/mustasilmäpavut, porkkanat, maissi, pintopavut, bataatti, perunat, jamssi.
Hedelmät: vältä kaikkia hedelmiä ja hedelmämehuja 1. vaiheen aikana.
Tärkkelys: vältä kaikkia tärkkelyspitoisia ruokia 1. vaiheen aikana, mm. kaikkea leipää, muroja, puuroa, riisiä, pastaa, piirakoita, perunoita, leivonnaisia.
Maitotuotteet: jäätelö, vanukkaat.
Alkoholi: vältä kaikkea alkoholia 1. vaiheen aikana.
2. vaihe
Kahden viikon jälkeen aletaan taas syödä monipuolisemmin, mm. täysjyväleipää, tummaa riisiä ja -pastaa, mysliä, kuitupitoisia muroja, puuroa, hedelmiä ja marjoja, sekä vihanneksista muita kuin punajuuria, porkkanoita, maissia ja perunoita (näitäkin voi toki syödä, mutta harvoin). Vältä kakkuja, pullia, keksejä, vaaleata leipää/pastaa/riisiä. Ideana on tuoda vaiheessa 1 olleita kiellettyjä aineksia pikkuhiljaa takaisin ruokavalioon. Ei kaikkia samaan aikaan eikä kertarysäyksellä.
Aloita esim. lisäämällä lounaaseen/välipalaan hedelmä, lisää seuraavaksi esim. aamupuuro/pala leipää jne. jne... Painon lasku hidastuu hieman (terve painonlasku on 0,5-1,0 kg/viikossa) Pysyttele tässä 2-vaiheessa kunnes olet saavuttanut tavoitepainosi. Mikäli painosi alkaa nousta, palaa takaisin 1.vaiheeseen.
Onnistumisen salaisuus on glykeeminen indeksi (GI) joka luokittelee hiilihydraatit sen mukaan miten ne vaikuttavat veren sokeriin. Tavoite on syödä enemmän hiilihydraatteja samalla kun painosi laskee. Jos lisäät omenan ja palan leipää/aamupuuron ruokavalioosi päivässä ja painosi laskee, hyvä. Jos kokeilet omenaa, kahta leipäpalaa ja banaania päivässä ja huomaat että painonlasku pysähtyy, olet mennyt liian pitkälle. Vähennä jotain tai kokeile muita hiilihydraatteja.
Ole tällä varovaisella polulla niin kauan kuin olet vaiheessa 2, syöden useimpia hyödyllisiä hiilihydraatteja ja kiinnittäen huomiota siihen miten ne vaikuttavat sinuun. Varo myös ruokia, jotka saavat aikaan himon.
Ruoat, joita voit taas syödä:
Hedelmät: Omenat, marjat, cantaloupe-meloni, viinirypäleet, greippi, mangot, appelsiinit, persikat, banaani (keskikokoinen)
Tärkkelys (käytä varoen): bagelit (täysjyvä), ruis-/täysjyvä-/rouhe-/täysjyvävehnä- leipä, puurot (kaura-, ruis-, ohra- jne. [EI PIKA]), murot (täysjyvä esim. ALLBRAN, CHEERIOS), pasta (täysjyvä, esim. kaura- ruis-), täysjyväriisi, pitaleipä
Vihannekset ja palkokasvit: porkkana, ohra, mustasilmäpavut, pintopavut, bataatti, jamssi.
Sekalaista: Suklaa (tumma, säästeliäästi), vähärasvainen vanukas
Ruoat, joita voi syödä joskus/ joita voit välttää kokonaan:
Tärkkelys: vaalea leipä/sämpylät, pullat, keksit, maissihiutaleet, vaalea pasta, vaalea riisi, riisikakut, riisipuuro
Vihannekset: Punajuuri, maissi, peruna
Hedelmät: Säilykehedelmät, ananas, rusinat, vesimeloni Sekalaista: Hunaja, hillo, jäätelö
3. vaihe - loppuelämä?
Tämä on ylläpitovaihe, näin syöt lopun elämääsi. Se on kaikkein liberaalein vaihe. Voit jatkaa välipalojen syöntiä, mutta saatat pärjätä niitä ilmankin.
Aina tulee hetki, jolloin herkuttelet liikaa. Näinä aikoina voit mennä takaisin 1. vaiheeseen viikon/parin ajaksi. Pääset takaisin tavoitepainoosi ja siirryt suoraan takaisin 3. vaiheeseen.
ÄLÄ UNOHDA (kaikissa vaiheissa)
1. Juo ainakin 8 lasillista vettä / kivennäisvettä / kahvia / teetä / makeuttamattomia virvoitusjuomia päivässä
2. Suositus on rajoittaa kofeiinin juontia 1 kuppiin/päivä. Jos kahvista mahdotonta luopua niin korkeintaan pari kuppia.
3. Ota päivässä multivitamiinitabletti ja b-vitamiinitabletti.
4. Ota päivässä kalkkitabletti (500 mg miehet [kaikenikäiset] ja alle 50v. naiset, 1000 mg yli 50v. naiset)