***loppukevään 2010 hoidoista syntyneet***

Heippa...

Meillä on myös ollut aika levotonta unien suhteen...eka oli yöunet levottomia,joinakin öinä heräili jopa tunnin välein ja sitten kun yöunet alkoi olla taas paremmat niin poika ei nukkunut kunnon päiväunia(ennen nukkui siis 4h ja nyt korkeintaan tunnin). Mutta eiköhän noi levottomat unet kuulu asiaan...meillä ainakin poika oppinut valtavasti uutta,kovasti yrittää jo kääntyä ja päästelee uusia ääniä,kurluttaa ja kiljuu :)
Oltiin silloin 3kk neuvolassa ja poika oli"vain" 5500g ja 62cm. ollaan menty tähän asti lähes pelkästään tissimaidolla ihan muutama hassu kerta annettu korviketta...jos paino vielä "alakäyrällä" 4kk neuvolassa saadaan alotella kiinteitä...toki terkka ei ole huolissaan kun pituutta on kuitenkin hyvin tullut:) ja monesti kuulemma tissimaitoa saavan paino tulee hitaammin,toki se on niin yksilöllistä...
Meillä poika on kyllä tyytyväinen ja nukkuu yötkin ihan hyvin. Tissillä on noi tunnin välein,et odotan jo sitä että syöttövälit vähän pitenisi...mutta kaikki aikanaan...
Meillä myös poika on välillä kakkaamatta ja sitten kun se tulee sitä tulee ja paljon :D

Jokos teidän vauveleilla on tullut hampaita?meillä on yli kuukauden ajan kuolattu todella paljon että saas nähdä joko pian eka hammas tulee:D Tuttuni on hammashoitaja ja kertoi että siinä voi mennä muutamakin kuukausi kun hammasta teettelee,että nyt sitten vaan odotellaan :)

Nopeeta tämä aikaa menee,poika on pian "jo" 4kk:tta :heart:

Mukavaa viikonloppua kaikille!:)
 
Pipa87 mulle taas on neuvolassa sanottu (ja muutenkin olen sitä kuullut) että rintamaidolla olevat vauvat menee useimmiten yläkäyrillä painon suhteen verrattuna korvikevauvoihin. Ekat 6kk ovat helposti pullean pyöreitä kunnes paino tasaantuu. Yksilöllisiä eroja tietty varmasti on.
Meillä tyttö kuolasi pari viikkoa tosi paljon, nyt on hieman vähentynyt. Uusia asioita on viime viikkoina opittu täälläkin, eli nyt tyttö nauraa ja kikattelee ääneen, lattialla selällään ollessa kääntyy ympäri kuin kellonviisarit jalkoja liikutellen. Eli kun laitan tytön selälleen lattialle, niin jonkin ajan päästä tytsy onkin jo siirtynyt reilu puoli metriä ja pää osoittaa eri suuntaan kuin alunperin. Koko ajan yrittää punkea istuma-asentoon sylissä ollessa ja tykkää treenata niskoja kun vetää kädestä istuma-asentoon. Leluja ottaa nyrkkiin ja yrittää viedä suuhun. Tosin suuhun menee yleensä vain se nyrkki, vaikka lelu siinä kädessä olisikin:D Aivan ihana vaihe juuri tämä kun vauva on nyt niin seurallinen jo!
 
Ihania uusia taitoja kaikkien lapsosilla :heart:

Pipa toivottavasti se syöttöväli siitä pikkuhiljaa pitenis, että saisit paremmat yöunet :)

Meidän neiti on sitten todella päättänyt, että nyt kääntyillään oikeen kunnolla. Harrasti tota kellonviisarikääntymistä jonkin aikaa, mutta nyt viikon sisällä on kääntynyt useamman kerran mahalleen leikkimatolla ollessa :O Ja tarttuu leluun, jota pidetään kasvojen edessä sekä nyt parina päivänä on keksinyt, että miten kiljutaan. Sitäpä saa tämä äiti kuunnella sitten niin, että välillä korvia särkee :D
 
Illusia kyllähän niitä yksilöllisiä eroja on, meidän poika on pitkä ja hoikka:) Minä ja mieheni ollaan oltu myös vauvana pitkiä ja hoikkia...
Pikkuperho kerroin vähän epäselvästi ton miten meillä syödään,siis päivällä poika syö tunnin välein.Yöt nukutaan hyvin 6-8h putkeen (tällä hetkellä) :D Toki mielummin se että syö päivällä tiheään ja nukkuu sitten yöt :)

Käytiin tänään neuvolassa paino nyt 5850g,pituus 63cm,päänympärys 40,9cm. Hyvin poika siis kasvaa ja terkka ei ole huolissaan.Muutenkin kaikki ok. Kiinteitä voidaan nyt pikkuhiljaa aloitella:) Tällä viikolla poika tulee 4kk...Perunalla ajattelin aloittaa ja sillä terveydenhoitajakin suositteli aloittaa...

Tässä pikaiset kuulumiset...
 
"viisariliikkuminen" on meillekin tuttua :D Kovasti yrittää jo kääntyä selältä mahalleen ja vaipan vaihto on välillä haasteellista, kun poika kääntyy kyljelleen tai muuten vaan potkii ja äheltää :) Ääniäkin on jo monenlaista ja tarttuu mielellään kiinni kaikkeen ja vie suuhun... Mies erehty aukaseen ponnarinsa pojan eessä, niin heti nappas kunnon otteen hiuksista :LOL:

Daniel taitaa tehdä hampaita... Pari päivää ollut kiukkuinen ja itku on sellaista kipuitkua ja tosiaan kuolannut on ja jyystänyt nyrkkiä jo reilun kuukauden. Eilen piti antaa nestemäistä panadolia kahteen otteeseen, kun pikkunen itki kipua :( Onneksi lääke sitten auttoi ja sai nukuttua pikku tirsat ja yö meni ihan ok. Ylimäärästä ähellystä oli, mutta kipuitkua ei kuitenkaan. Musta näyttää, että alhaalla keskellä ikenistä ois ehkä jotain tulossa läpi. Vielä mitään ei tunnu kuitenkaan.

Tänään alettiin maistella pottu+porkkana sekoitusta ja poika oikein "hyökkäili" lusikan kimppuun, kun mies syötti :D Oli ilmeisesti hyvän makuista! Muutaman kerran poika on jo suuttunutkin, kun pottu on loppunut.
 
Viimeksi muokattu:
pipa ok. Luin vähän hätäisesti :D

Nemi vai hampaita jo tulossa!? Huih, nää kasvaa niin nopeeta :O

Meilläkin on nyrkkiä ja kaikkea mahdollista jyrsitty kans kauan ja kuolaa tulee, mutta vielä ei oo kiukunnu kauheesti. Toisaalta meillä on päikkärit vähentyneet ja lyhentyneet huomattavasti ja se aiheuttaa sit semmosta väsyitkukiukkua. Mutta kipuitkua ei oo vielä ollu. Yks tommonen purulelu on ihan hitti, se on suussa "pureskeltavana" jatkuvasti.

Mä ihmettelin, että miten teillä nyt jo vauvat tulee 4kk, että kesäkuun alussahan vasta.. kunnes muistin, että te taisittekin synnyttää ajallanne ja mullahan meni sen kaks viikkoa yli :D Just vasta päässy sanomaan, että tyttö on nyt 3,5kk. Me ei aloteta vielä kiinteitä, jos ens neuvolassa kaikki on ok. Tähän asti ainakin kasvanut keskikäyrällä tai vähän sen päällä. Mutta sitten jos yöt menee ihan mahdottomaksi hulinaksi tai kasvu vaatii, niin sitten aloitellaan soseita. Ennen tyttö nukkui klo 22-06 putkeen. Nyt on "ohjelmistoon" lisätty pari yösyöntiä, joten selkeesti rupee jo kaipaamaan enemmän ravintoa. Nukahtaa yleensä 20.30-21.30 välillä ja herää kahen-kolmen maissa syömään ekan kerran ja sitten kuuden maissa seuraavan kerran. Sitten noustaan ylös kahdeksan ja puoli kympin välissä. Hirveesti vaihtelee nuo heräämisajat.

Miten teillä nukahdetaan yöunille?
Meillä nukahdetaan joko tissille ja kannetaan nukkuva tyttö sänkyyn tai sitten, kun alkaa osoittaa väsymyksen merkkejä, niin laitetaan vaan pinnikseen ja tuttia suuhun ja sinne se jää nukkumaan tai touhuamaan. Yleensä ekan tunnin aikana käydään muutamia kertoja nostamassa tuttia suuhun ja saattaa tuo potkia ilmaa ja pyöriä siellä, mutta usein nukahtaa sitten ihan itekseen jossain vaiheessa.

Alussa ei tiedetty mitään vauvan nukkumisesta tai nukuttamisesta ja kanneltiin sitä aina niin kauan kunnes simahti, isyyslomalla mies kantoi sitä jopa yhteen asti yöllä. Jossain vaiheessa sitten hoksattiin, että kyllä se nukahtaa ihan ittekkin näköjään, kun sen on väsy :D Mutta eihän kaikkea voi tietää näin ensikertalaisena.

Onko teidän lapsilla jompikumpi käsi "vahvempi"?
Meidän tyttö tuntuu olevan "vasemmistolainen". Tarttuu tosi tomerasti vasurilla pururenkaaseen ja muihin leluihin, oikeella ei vielä niin hyvin saa otetta. Muutenkin tuo viihtyis parhaiten vasemmalla kyljellä ja selällään ollessa pyörähtää aina vasemmalle kyljelle. Koitan monesti laittaa sitä lattialle oikeelle kyljelle ja lelut sille puolelle, mutta ei mee kauaa, että se on taas kääntynyt lempipuolelleen. Neuvolantäti kehoitti vaan pitämään enemmän mahallaan ja kantamaan eri tavoilla, että ei oo aina samalla puolella esim. sylissä. Mutta tää on kai aika normaalia, että toinen puoli kehittyy vahvemmaksi alussa.
 
Pikkuperho Ei ole vielä näkynyt hampaita, mutta ikenet näyttää vähän pullottavan alhaalta keskeltä ja hieman valkoista näkyy läpi...

|O Täällä on nyt ollut 4 yötä putkeen tosi levotonta. Viime yönäkin pisin pätkä oli vajaat 4 tuntia ja sitten saattoi olla tissillä jopa reilun tunnin välein. En tiiä vaivaako hampaat, onko ravinnon tarve lisääntynyt vai eikö malta nukkua, kun kehittyy nyt niin vauhdilla :confused: Kiinteitä annetaan kaksi kertaa päivässä, määrät kyllä vielä vähäisiä, joten ei varmaan vielä hirveästi vaikuta maidon juomiseen.

yöunille nukahtaminen Pääsääntöisesti tissille, kun harrastaa iltatankkausta. Sitten kannetaan nukkuvana sänkyyn. Saattaa hieman havahtua sänkyyn laskettaessa, mutta yleensä jatkaa unia tai sitten tutilla rauhottuu. Joskus täytyy käydä antamassa tuttia ja rauhottelemassa useemmin. Joitakin kertoja on nukahtanut pinnikseen ihan valveiltakin tutilla ja tassuttelemalla. Ajateltiin kesän aikana miehen lomaillessa yrittää tuota pinnikseen nukuttamista useemminkin. Mutta toisaalta, kun ei tuosta rinnalle nukahtamisesta ole ainakaan vielä ongelmaa tullut, vaan jatkaa uniaan pääsääntöisesti, vaikka heräisikin.

kätisyyttä ei olla vielä havaittu sen kummemmin. Ehkä aavistuksen verran enemmän oikeaa käyttää, mutta kuitenkin molempia aika paljon.

Huomenna olisi 4kk lääkärineuvola. Hui, kuinka nopeeta aika menee :O Sitten huomenna lähdetään ekaa kertaa mun vanhemmille. Matkaa n. 140km. Hirvee määrä tavaraa pitää ottaa mukaan!

Oikein mukavaa viikon jatkoa kaikille!
 
Moikka pitkästä aikaa! En ehtinyt kaikkia juttuja lukea, mutta kirjoittelen nyt vähän ettei taaaas jää.

Meillä oli 4kk tarkastus, ja poika oli ihan keskiverto kaikin puolin, 7,25 kg ja 65,5 cm. Hän oppi vajaa kuukausi sitten kääntymään mahalleen ja viihtyy nyt niin päin paremmin, peruuttelee toistaiseksi jalkopäätä kohti ja turhautuu kun ei pääse eteenpäin..

Yöunille nukahtaminen menee meillä iltasadun jälkeen sänkyyn laittamalla. Siellä tutin kanssa ja tassuttelun avulla nukahtaa. Nyt on ruvennut tarvitsemaan unirättiä, kun kädet muuten niin kamalasti vipattaa. Kuukauden verran on nukkunut 21-06 heräämättä, päivisin syö n. kolmen tunnin välein. Viimeisen viikon aikana on tihentynyt syöminen ja herännyt välillä yölläkin, joten taidan minäkin ryhtyä pikimmiten kiinteitä antamaan, ettei maitoa ala taas tulla ihan liikaa.

Kätisyyttä
ei olla vielä kummemmin havaittu, ehkä oikea enemmän tekee..

Oltiin viikon reissulla Ranskassa pojan kanssa, ja tosi hyvin meni. Nukkui hyvin vaunukopassa ja lentokoneessa sylissä, leikki ja harjoitteli vatsallaan makuuta kaikissa tarjotuissa paikoissa. Vähän tuli nuhaa, mutta siltikään ei korvat kärsineet lentämisestä, hyvä niin!

Onko teillä hyviä vinkkejä tuohon kiinteiden aloitukseen. Perunaa ja sitten porkkanaa äidinmaidon seassa? Kun on masitelut maisteltu niin sittenkö kerran päivässä? Pidättekö lasta sylissä vai missä? (meillä ei ole sitteriä)

Nemi ja Pikkuperho tosiaan tuo hampaiden tulo mietittyttää, kun meilläkin on kuolaus lisääntynyt (onneksi samalla puklailu vähentynyt!). Mulla itsellä on aikoinaan tullut hampaat tosi myöhään niin en ole vielä tullutkaan ajatelleeksi..
 
Tämä on aika hiljainen ketju...

No ajattelin nyt kumminki tänne jotain kirjoittaa...Viime viikolla ei tullut oltua konella kun oli niin mukavat ulkoilusäät toki pienelle ihan liian kuuma,mutta onneksi ei paljoa vaikuttanut elämään.Päiväunet oli vähän haasteelliset mutta ne nyt on muutenkin ;)

Yöunille menosta... meillä poika nukahti ennen aina tissille ja olen yrittänyt opettaa nukahtamaan ilman tissiä ja vihdoinkin alkaa tuottaa tulosta :) Nyt kun poika on syönyt ja vaikuttaa väsyneeltä viedään hänet sänkyyn,tutti suuhun ja unoirätti käteen niin nukahtaa :) Yleensä nukahtaa siinä klo 22. ja herää syömään noin klo 6.00 eli tällä hetkellä yöt nukutaan hyvin.

Meillä on nyt aloitettu kiinteät ja hyvin maistuu...aloitin ihan perunalla,sitten lisäsin porkkanaa joukkoon,sitten maisteltiin päärynää ja nyt on uutena maisteltu kukkakaalia ja hedelmistä persikkaa.Näillä eväillä mennään nyt jonkin aikaa :). Seuraavaksi ajattelin kokeilla puuroa,mutta vähän mietityttää millä puurolla aloittaisi?Kaurapuuroa olen vähän ajatellut...Maissivelli ei meidän pojalle sopinut ja muutenkin päätin jättää vellit välistä...Meillä poika saa edelleen tissiä mutta aika usea syöttö n.3 päivässä annetaan pullosta ja joskus enemmänkin.Nyt on sitten käynyt niin että poika ei meinaa huolia enää toista rintaa :( Se on ollut alusta asti huonompi rinta... Illalla/aamulla tissi kelpaa ja joskus päivälläkin suostuu syömään n.5-10min tästä huonosta tissistä ja välillä vain huutaa eikä huoli...välillä olen väsynyt tyrkyttämiseen ja pumppaamiseen,pumppaamalla ei oikeen meinaa herua noin 30-60ml.eli ei kovin paljoa.Tätä on jatkunut nyt kaksi viikkoa.Vielä en haluaisin lopettaa imetystä kokonaan mutta saas nähdä miten käy...Joinakin päivinä en ole antanut pullosta ettei se vaikuttaisia asiaan ja kiinteitäkin saa vain kaksi kertaa päivässä (lounaalla ja välipalaksi) ja määrätkin minusta vielä pieniä.

Nukutatteko vauvanne ulos vai sisälle päiväunille? Monetko päikkärit teillä nukutaan ja miten kauan kerralla nukkuvat? Meillä poika ei nuku sisällä kovista yrityksistä huolimatta,vaunuihin ja autoon nukahtaa lähes heti...No eiköhän sitkeä yritys vielä palkita :)Meillä nukutaan 4-5 pikkupäikkärit päivässä,yleensä 30-45 min kerralla.

Meillä on opittu nyt kääntymään ja muutenkin poika on tosi eloisa kaveri :heart: Juhannuksen jälkeen olisi neuvola ja odotankin mielenkiinnolla miten poika on kasvanut taas:)

-Pipa ja poika 4kk ja 3vkoa :heart:
 
pipa toivottavasti tuo imetys voisi vielä jatkua onnistuneesti :hug:

Päikkäreistä Meillä tyttö nukkuu melkein yksinomaan sisällä (minkä havaitsin aika hyväksi jutuksi helteiden aikoihin). Alussa nukkui sitterissä olohuoneessa, mutta nyt olen noin kuukauden kantanut sen vaan pinnasänkyyn, kun on osoittanut väsymisen merkkejä ja sinne on sipannut tutin ja rievun kanssa. Yleensä yöunia nukutaan noin 12h (parilla syötöllä) ja loput 12h on sitten menty kaksilla tai kolmilla päiväunilla. Unien pituudesta ei ole mitään hajua, joskus nukkuu puoli tuntia ja joskus 1,5-2 tuntia kerrallaan. Pääsääntöisesti kolmet "keskimittaiset" (= 30-45min) unet päivässä tai sit yhet pitkät ja parit minitirsat. Valvoo noin 3 tuntia kerrallaan, joskus vähemmän.

4kk neuvolassa tämän kuun alussa mitat olivat 6648g ja 65cm. Painoa oli tullut vain 300g kuukaudessa, mutta terkka (eikä lääkäri) ei ollut yhtään huolissaan tuosta, koska lapsi on täysimetetty =) Ja imetyksellä jatkamme vielä tovin.

Mitä luonteenpiirteitä ootte lapsissanne huomanneet jo?
Meidän tyttö on selvä tarkkailija, sivustaseuraaja ja turvanhakija. Kun mennään uuteen paikkaan/tilanteeseen; katselee hyvinkin tarkasti mun sylistä ja silloin jopa hymyilee ja muut saavat tulla juttelemaan lähellekin. Mutta jos lasken lattialle ja "väärän näköinen" ihminen katsoo liian pitkään päälle, tai toinen lapsi kiljuu vähän kovemmalla äänellä, tulee itku heti. Säikky ja arka siis (kuin äitinsä :ashamed: ).
Väärän näköisiä ihmisiä ovat mm. mustatukkaiset naiset (mukaanlukien anoppi) ja minun parrakas isäni (paitsi eilen sai vaari tulla ihan naaman eteen ja tyttö repi paapan partaa kulmat hyvin miettivissä kurtuissa). Vierastaminen on siis meillä alkanut, väsyneenä ja vastaheränneenä vierastaa tosi kovaa. Pirteänä ja syöneenä tuntuu sietävän uusia naamoja paremmin.

Pienet kivut ja kolhut (esim. rokotukset tai sitten tuo eilisiltainen pään kopautus lattiaan) hoidetaan kamalalla huudolla, jota jatketaan ihan varmuuden vuoksi tosi kauan, vaikka mitään hätää ei enää olisikaan. Noista ei olla selvitty ilman puolen tunnin huutoa ja tissillistä. Sitten nukahtaa syvään nyyhkyttäen syliin. Ah, mikä tuleva dramaqueen :D

Pikkuperho ja tytär pian 4,5kk :heart:
 
Pipa tosiaa on turhan hiljaista ollut täällä ketjussa, olisi kiva jos olisi juttua enemmänkin.

Päikkäreistä Meillä menee noin neljät päivässä, noin tunnin mittaisia, yhdet voi olla pidemmät. Nukkuu sekä sisällä (kun rauhoitetaan tutilla ja lukemisella) että ulkona, ulkona yleensä vähän pidempään. Hereillä jaksaa hyvällä tuulella vain kaksi tuntia kerrallaan. Öisin syö nyt taas kerran yössä, eli loppui läpinukkumiset toistaiseksi, mutta ei tuo nyt niin kauheaa ole kerran imettää.

Aloitettiin 4,5 kk iässä perunasose, sitten porkkanasose ja nyt 5kk on vuorossa kukkakaali. Poika saa siis sosetta vasta kerran päivässä, nyt tosin syö jo ihan kunnon annoksen ja mielellään. Muuten olen imettänyt. En ole samalla aterialla antanut rintaa ettei jää sitä jatkossa odottamaan. En tiedä onko hyvä idea näin vai ei?

Luonteesta Meidän poika on vierastanut vasta kerran. On aika sosiaalinen tyyppi, jokeltelee paljon ja kaikille, hymyilee vain sillä tuulella ollessaan. Tykkää myös olla rauhassa itsekseen tai kun hänelle luetaan kirjaa, eli selvästi väsyy kun on liikaa leperrystä. Nyt on alkanut suosia äitiä, tai ainakin maidon tuoksua - heti kun tulen lähelle alkaa ruokakitinät. Kivuista ja kolhuista kuulostaa tuo Pikkuperhon kuvaus aivan tutulta!!
 
Luonteesta mei illä poika on uteliaan oloinen ja muutenki aika rohkea :D Kun jonnekki mennään kylään niin poika katselee uteliaana ympärilleen että mitä täällä on:D Poika ei vierasta ollenkaan,usein esim.juhlissa poika menee sylistä syliin(äitinä en tästä tykkää ja toivon että poika edes vähän vierastaisi :D) Varsinkin miehen sukulaiset varsinkin tätä harrastaa ja hyvä kun itse saan pojan syöttää:kieh: Kävinkin tässä aika kiivaan keskustelun miehen sukulaisen kanssa siitä että pitääkö vanhempien toiveita kunnioittaa,hänen mielestää vanhemmat voi vaatia sitä mutta meidän myös pitäisi ottaa huomioon myös muut ja ymmärtää muita?!:kieh: Omat sukulaiseni antaa meidän vanhempien hoitaa itse lapsemme eikä koko aikaa sekaa meidän asioissa.

Meillä myös poika viihtyy lattialla ja leikkii siellä ja katselee mitä ympärillä tapahtuu:) Nyt kovasti poika jo kääntyilee lattialla :)

tämmöstä tällä kertaa...
 
On tosiaan aika hiljaista ollut täällä... Meillä on netti tökkinyt useampaan kertaan, joten sen takia en ole itse päässyt tänne kirjoittelemaan silloin, kun olisi ollut aikaa :kieh:

4kk neuvola tosiaan oli ja lääkärineuvola samassa. Paino oli 7480 ja pituus 66,2 ja py 43,6. Kaikki kunnossa, mutta hieman olin pettynyt siihen kuinka nopeesti lääkäri pojan tutki. Olin jotenkin kuvitellut, että olis tarkempi tutkimus. Sanoin tiheästä syönnistä yöllä ja sekä terkka että lääkäri sanoivat, että antakaa vaan lisää kiinteitä. Ja lääkäri sanoi, että voidaan kokeilla velliäkin illalla (vaikka ei sitä nykyisin niin enää suositellakaan). Annettiin sitten pojalla lounaalla pilttipurkillisen verran pottua + porkkanaa / kukkakaalia / parsaa ja iltapäiväunien jälkeen jotain hedelmää ja illalla velliä. Lisäksi tietenkin poika on tissillä. Aluksi yöunet paranikin ja nukkui n.23-7. Mutta nyt on taas 3 yötä ollut taas sellasia, että heräilee 2 tunnin välein tissille. Eli ilmeisesti tuokaan määrä ei riitä :confused: Pojalla on kyllä ihan älyttömän hyvä ruokahalu ja syö todella mielellään. Suu on auki, kuin linnunpojalla ja välillä on suuttunut, kun ruoka loppuu :D Paiju tais kysellä tissittelystä kiinteiden päälle. Ite olen antanut, kun neuvolassa sanottiin, että voi antaa ennen tai jälkeen kiinteiden. Välillä annan sitten tissiä ennen, jos on kovin nälkäinen ja välillä jälkeen. Monesti saattaa mennä vajaa tuntikin ennen, kuin annan tissiä. Eli vaihtelee kovasti. Onko sulle Paiju joku neuvonut, ettei annettais tissiä kiinteiden päälle? Meillä poika on sitterissä, kun annetaan soseita, mutta välillä on ollut sylissäkin.

Tänään aloitettiin sitten maisteleen jo puuroa, onhan poika jo kohta sen vaadittavan 5kk :O ja kun yöt meni taas tissiä syödessä. Ostin Muksun riisipuuroa ja tehtiin se korvikkeeseen ja hyvin upposi pojalla. Annettiin nyt eka kerta lounaalla ja vaan muutama lusikallinen, et näkee jos tulee masuoireita. Laitettiin vähän luumuhilloa mukaan, kun vatsa on ollu vähän kovalla välillä. Luumu on kyllä auttanut ja kakka tulee helpommin. Tavara on kyllä jo ihan tiivistä tavaraa ja paljon helpompaa putsata! Kakan voi vaan kipata pönttöön ja se pysyy hyvin kestovaipoissa :D

Poika on maistellut perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, parsakaalia, banaania, luumua, mustikkaa, mangoa ja päärynää, maissi- ja riisivelliä ja tänään uutena riisipuuroa. Suosikit on selvästi tällä hetkellä peruna+porkkana ja peruna+kukkakaali (itse tehdyt, kaupan valmiit ei uppoa niin hyvin). Banaani, luumu ja mustikka ovat myös herkkua! Mutta banaani näyttää pojalla kovettavan vatsaa, niin pitää antaa myös sitten lisäksi luumua. Banaanisose on tehty itse, mutta muut marja/hedelmäsoseet valmiina. Vielä ei ole tullut muita oireita, kuin tuo vatsan kovettuminen banaanista. Toivottavasti jatkuiski näin hyvin! Jos tuosta puurosta ei tule oireita, niin vellin tilalla aletaan antaan iltapuuroa.

Poika kääntyi kesäkuun alussa kaksi kertaa peräkkäin selältä mahalleen, mutta sen jälkeen ei ole kääntynyt. Ilmeisesti laiskottaa ;), kun häntä vähän avittaa alkuun, niin sitten kyllä kierähtää itse. Ilmeisesti helteet vähän laiskotti.

Juttua tulee jo tosi paljon ja selvästi kuuntelee itsekin millaisia erilaisia ääniä sieltä suusta tulekaan :D Esineisiin tarttuu mielellään ja lehti ei saa enää olla rauhassa, kun on sylissä. Yöunille meno onnistuu jo välillä niin, että hänet viedään sänkyyn, kun silmä luppasee ja sitten nukahtaa sinne tutti suussa ja unilelu tai riepu kädessä.

Ensi tiistaina on sitten 5kk neuvola.
 
Nemi tuon syömiskuvion kanssa ajattelin vaan itse, että olisiko siirtymä tissistä pois aikanaan helpompi, jos niitä ei yhdistäisi samaan ateriaan, vaan vaikka noin tunnin erolla. Oletteko muuten antaneet sormiruokaa? Ja olisi muutenkin kiinnostavaa kuulla muita syömiskokemuksia!

Pohdin vähän tänään taas tuota syömisjuttua ja ajattelin, että ei lähdetä lyhentyneitä yöunipätkiä ruoalla hoitamaan, kun tosiaan voi olla ettei auta ja syy on joku ihan muu (meillä ehkä kova liikkumisen opettelu, nyt viettää jo paljon aikaa konttausasennossa) Käytetään ennemmin tämä aika 6kk asti mukavan syömisen opetteluun (eli ruoalla leikkimiseen) ja yritetään hiljalleen vähentää rintaruokien määriä siitä 7x/vrk:sta. Tänään syötiin parsakaalimuhennosta ja poika sai samalla mutustella pehmeää parsanvarsitikkua. Piteli itse lusikkaa ja vei suuhunkin. 5 kk neuvolassa oli ainakin kasvu hyvin tasaista, eli sitä ei onneksi tarvitse ajatella.
 
Luonteesta Meidän herra on aika rauhallinen ja hyväntuulinen, mutta pinna on nälkäisenä ja väsyneenä lyhyt niin kuin äidilläänkin :p Muutaman kerran hän on vierastanut, mutta silloin on ollut väsynyt. Pirteänä ei ole ainakaan vielä vierastanut. Pikkuveljen valmistujaisissa katseli kiinnostuneena muita vieraita ja väläytteli vastustamattomia hymyjä ja korotti välillä ääntään jutellessaan, että hänet varmasti huomattaisiin :LOL:

Pipa87 ]Nyt vasta huomasin, että imetyksen jatkuminen tuottaa sulla murhetta :hug: Meilläkin on pojalla rinnan imeminen vähentynyt. Luonnollista, kun saa nyt enemmän kiinteitä. Välillä oli pari päivää, ettei huolinut rintaa päivisin, mutta nyt on taas kelvannut päivälläkin. Olisikohan sitten ollut jotain rintalakkoilua :confused: Itse olen murehtinut imetykseen liittyviä asioita jo niin paljon, että yritän enää olla liiemmälti murehtimatta. Pojalla näyttää olevan selvä herkkyyskausi menossa kiinteiden syömistä kohtaan ja kaikki näyttää uppoavan eikä oireita ole tullut. Joten antaa toisen nauttia uusista elämyksistä ja erimakuisista ruoista! Varmaan myöhemmällä iällä nirsoilua ruokaa kohtaan kuitenkin tulee... Toivottavasti teillä imetys jatkuu hyvin niin kauan kuin vaan mahdollista. Meilläkin poika on alusta asti kiukunnut enemmän toisella rinnalla. Välillä imi hyvin siitä ainoastaan öisin. Onpas kyllä hieman ihmeellistä, että teidän pitäisi ottaa sukulaiset huomioon lasta koskevissa asioissa :confused: Eikös ne vanhemmat ole ne, jotka päätökset tekee ja heitä pitäisi kuunnella? Pitkää pinnaa tollasten sukulaisten kanssa!

puuroista Nyt on annettu muutamana päivänä muksun riisipuuroa. On tehty se korvikkeeseen ja välillä lisäksi luumuhilloa. Ja tosiaan hyvin maistuu pojalle! Eilen illalla annettiin kokonainen satsi ja poika nukkui ensimmäisen kerran 23-8.20 :O Muutamaan kertaan piti tuttia laittaa, mutta hyvin nukkui kuitenkin koko yön. Eli meillä levottomat yöt johtui varmaankin suurimmaksi osaksi lisääntyneestä ravinnon tarpeesta. Tietenkäänhän hyvät yöt ei ole pysyvä ilmiö, mutta saisi kyllä tapahtua tollasta useamminkin! Poika oli niin hyvän tuulinen herätessään :D, että näki kyllä hyvien yöunien tehneen terää hänellekin (eikä vaan äidille ;)) Rinnat oli kyllä aamulla ihan räjähtämispisteessä, mutta onneksi poika imi ahnaasti herättyään. Jos tällaisia öitä tulee enemmän, niin kyllähän tilanne rinnoissa sitten rauhoittuu.

Paiju Ohhoh, teilläkö ollaan jo konttausasennossa :D

Vauvauinnista Nyt on parilla viime kylvetyskeikalla huomattu, että poika osaa jo ihan eri tavalla nauttia kylpyhetkistä. Eilenkin potki jo tosi paljon kylvyssä :D Harmi, että uimahalli on kiinni kesällä! Missähän sitä pääsisi uimaan kesällä :confused:

Hyvää juhannusta kaikille! Toivottavasti aurinkokin paistaa välillä :cool:
 
Viimeksi muokattu:
Neuvola kuulumiset...

Paino 6720g ja pituus 67,8cm.Poika on hyvin kehittynyt ja terkka oli ihmeissään kun osaa jo paljon sellaista mitä moni 5kk ikäinen ei vielä osaa :D
Meillä on puuroa maisteltu nyt aamuisin ja saatiin "lupa" aloittaa puuro myös iltaisin ja nyt on sitten maisteltu kaurapuuroa+ marja/hedelmäsose ja hyvin maistuu :) seuraava neuvola on vasta elokuulla (neuvola kiinni heinäkuun)joten lihat saadaan aloittaa sitten 6kk ikäisenä...

Nyt se ensimmäinen hammas sitten tuli meidän vauvalle :heart: Tai ei se ihan kokonaan ole vielä tullut mutta terävä piikki jo näkyy ja tuntuu :D Mitään itkuja ei ole sen suhteen ollut...kovasti hinkaa ikeniä leluilla ja sormella.

Palaan lukemaan muiden jutut ja kertomaan lisää meidän kuulumisia kunhan ehdin.

Aurinkoista ja helteistä viikonloppua kaikille!:cool:

Pipa ja poika 5kk
 
Huh näitä kesähelteitä!

Pipa ja Nemi tosiaan tuo imetyksen lopettaminen tai loppuminen on varmaan taas raskasta tavalla tai toisella. Harmi jos tuntuu että loppuu aiemmin kuin haluaisi :(.

Öistä vielä. Meillä on nyt palattu taas yön läpi nukkumiseen ja yösyönnit loppuneet. Veikkaisin että heräisyn syynä oli lopulta hampaiden tulo, niitä tuli kaksin kappalein tuossa 5 kk + viikon iässä. Kiinteitä ollaan edelleen annettu vain epäsäännöllisesti ja pikkuannoksia.

Ruokailuista Miten te jotka jo olette velleihin asti päässeet: miten teette vellit, veteen vai korvikkeeseen ja mitä vellejä olette antaneet? En ihan hirveästi haluaisi antaa kaupan valmistuotteita, mutta ilmeisesti vellien kohdalla ne olisivat kuitenkin parhaita? Toistaiseksi meillä syödään vasta kasviksia ja hedelmiä 0-2 kertaa päivässä, eli tissimaidolla mennään. Kun 6 kk täyttyy ajattelin ottaa vähän spurttia, kun pojan kiinnostuskin on taas lisääntymään päin - ei esimerkiksi voi pitää häntä sylissä kun itse syö jotain lusikalla, muuten tulee iso harmitus..

Liikkumisesta Miten teillä liikkumiset? Meillä ryömitään ja harjoitellaan konttausta, poika tuntuu suhtautuvan asiaan jotenkin ahkeran maltillisesti, harvoin hermostuu jos ei onnistu, ja viihtyy vielä paljon selälläänkin. Pallo pitää hankkia kun sen perässä näyttäisi kylässä olevan kiva venkoilla, mutta ihan mielellään vielä nauttisin näistä paikallaan pysymisen hetkistä vähän pidempään..
 
pipan pojulla hienoja neuvolakuulumisia ja onnea hampaasta :)
Paiju sinnekin hammasonnittelut :)

Meillä oli 5kk neuvola muutama päivä sitten ja mitat olivat 6810g ja 66cm, py 44,2cm. Kasvua oli nyt tosi hintsusti kaikilla osa-alueilla. Painoa oli tullut vajaa 200g, pituutta sentti ja päänympärysmittaan milli :D Ja nyt tuo neitin pääkin mahtuu käyrien sisälle, eli kasvu oli vaan alussa rajua, viimeksi pudottiin jopa yläkäyrän alapuolelle. Pituudessa ja painossa ollaan myös hienosti käyrillä, vaikka painoa on tullut 2,5 kuukauden aikana alle kilo. Mutta terkka ei ole kertaakaan ollut huolissaan tuosta ja pituutta on kuitenkin tullut aina hyvin. Lapsi on tyytyväinen, nukkuu ja syö hyvin, pissaa paljon ja kakkaa joka päivä, niin syytä huoleen ei ole. Pyysin kuitenkin nyt ohjeistusta soseiden aloitteluun, josko sitä ihan kohta jaksais ryhtyä siihen rumbaan :) Näiden helteiden aikaan olen antanut tytölle illalla pakkasesta pumpattua maitoa pullosta 70-120ml ennen nukkumaanmenoa. Lähinnä oman mielenrauhan vuoksi, että saa varmasti tarpeeksi nestettä, vaikka pissavaippoja tuleekin hyvin päivän mittaan. Huomaa kyllä, että tyttö tarvitsee jo enemmän ravintoa, kun ennen riitti yksi tissi kerrallaan ja nyt syötän monesti päivässä molemmat samalla kertaa ja tosiaan illasta vielä tuon "lisämaidon" annan.

Meille nousi tällä kertaa muuten rokotteista pientä lämpöä, mutta onneksi laski saman päivän aikana, enkä antanut lääkettäkään, kun lapsi oli kuitenkin virkeä ja söi hyvin. Huomenna onkin maanantai, katsotaan jos sitä kokkailis pari perunaa tuolle neidille, että pääsis aloittelemaan maistelut. Millä te olette aloittaneet kiinteät? Näistä on varmasti puhuttu, mutta mulla on menny ihan ohi :whistle:

Pikkuperho ja neiti 5kk 1vko :heart:
 
Moikka pitkästä aikaa!

Meillä tyttö on nyt 5,5 kk ja hyvin on mennyt. Soseita olen antanut 4 viikon ajan, mutta vasta viimeisen viikon aikana se on ollut säännöllistä. Eli annan aamupäivällä kaupan hedelmäkaurapuuroa mikä sekoitetaan lämpöiseen veteen. Tyttö tykkää siitä tosi paljon ja sitä menee suunnilleen sen verran kuin kaupan pikkupurkeissa on. Välipalalla annan hedelmäsosetta ja iltapuuron annan myös. Vatsavaivoja ei ole tullut, vaikka tyttö on maistellut jo vaikka kuinka monia ruokia. Mansikkaakin annoin jo maistella, ilmeet oli hauskoja:) Perunan antamista olen nyt vältellyt, kun aluksi sitä annon ja tytön vatsa meni ihan kovalle siitä. Oli viikon kakkaamatta ja selvästi oli jo kivulias oli, niin ostin apteekista Mikrolax peräruiskeen (sopivat myös vauvoille) ja minuutissa tuli helpotus. Sen jälkeen kun aloitettiin tuo kaurapuuro, niin vatsa on toiminut loistavasti. Lihaa en ole vielä antanut. Imetän edelleen aika paljon. Paiju kysyi velleistä..ei olla annettu, eikä aiotakaan antaa. Mun mielestä ovat turhia..eli en osaa antaa vinkkejä vellin tekoon.

Vauva on hyväntuulinen, nauravainen, jäntevä -istuu jo niin että vain pikkasen pidän toisesta kädestä kiinni. Ei suostu olemaan sylissä makuuasennossa, vaan pitää istua:) Kääntyilee lattialla heti vatsalle kun laittaa selälleen. Ei varsinaisesti ryömi, mutta jollain konstilla kuitenkin onnistuu liikkumaan vajaan metrin säteellä lattialla. Takapuoli menee konttausasentoon, kädet on vielä siinä hilkulla.

Yöt ei ole muuttuuneet vieläkään helpommiksi. Yhden ainoan yön tyttö nukkui aamuun asti ja silloin olin ihan sekaisin itekin, et ollaanko me tosiaan nukuttu KOKO yö?? En edes muista milloin olisin nukkunut edellisen kerran koko yön:O Mut tytsy siis nukahtaa 21-22 aikaan yöunille ja syö edelleen pari kertaa. Lisäksi saattaa olla 1-3 kertaa tutin laittamista takaisin suuhun, eli kyllä siinä uni katkeaa:( Ajattelin laittaa pinnasängyn oman sängyn viereen niin ei tarttisi nousta ylös tuttia laittaessa. Mutta päivisin vauveli on niin ihanan aurinkoinen ja helppo että ei tuo yöhomma niin haittaa.

Mitähän vielä..no, hampaita ei oo vielä näkyvissä, mutta kovasti ikeniä kutittaa selvästi ja alhaalla kuultaa valkoista. Ai niin, aamuisin herätään aina 7-8 aikaan kovaan kälätykseen ja pälpätykseen. Ei voi kun nauraa kun tyttö huutelee sängyssään "heiiiii, heiiiii" "iiihhh, ooooh, heiiii" :D
 
Viimeksi muokattu:
Illusia onpas hienoa että osaa istua, meillä ei vielä suju ollenkaan vaikka herra konttaa. Ja upeat unet on! Meillä syödään nyt taas 1-2 kertaa yössä - liekö lisää hampaita tulossa vai nälkä vai mikä. Onneksi ruokailuiden välillä edelleen nukutaan. Niin ja vellien kanssa todettiin tuota samaa kuin sinä

Pikkuperho aloitettiin perunalla, porkkanalla, bataatilla, parsakaalilla ja kukkakaalilla. Näistä maistuvat porkkana ja bataatti, muut vain seoksissa :(, ja välillä ei niissäkään. Äskenkin meni ateria ihan pipariksi, hohhoijaa. Rintaa syö aina mielellään, ja hedelmäsoseita. Pitää tosissaan pohtia
 
Heippa!

Paiju, sinä varmaan saatkin koko ajan kulkea vauvan perässä kun lähti aikaisin liikkeelle:)

Nuo yörytmit tuntuu vaihtelevan kovasti. Välillä on vain yksi yösyöttö eikä muuta heräilyä ja välilllä taas herätään tunnin välein..Siirrettiin tytön sänky omaan huoneeseen viikko sitten ja nyt ollaan kyllä nukuttu paremmin kun ei kuulla kaikkia vauvan tuhinoita. Tyttö on nyt alkanu kääntymään kyljelleen aina nukahtaessaan, ehkä se sitten tuntuu paremmalta asennolta kuin selällään olo. Päikkäreitä nukkuu myös välillä vatsallaan, silloin kun on liian kuuma nukkua vaunuissa ulkona.
Päivärytmi on jo aika hyvä, aamulla noustaan vasta 9 jälkeen ja annan aamupuuron hedelmäsoseella. 11 aikaan tyttö vaunuihin ja siellä se nukkuu kolmisen tuntia. 16-18 tyttö nukkuu toiset parin tunnin unet ja saa kasvissoseen herättyään. 20 aikaan iltapuuro ja maidon jälkeen nukkumaan. Maustamatonta broileria ostin ja aion keittää ja tarjota ensi viikolla kasvissoseen kera.
Käytiin 6kk neuvolassa viime torstaina ja siellä sanottiin, että lihat mukaan ruokavalioon ja 4 kertaa päivässä olisi hyvä antaa kiinteitä. Usein kyllä jää kolmeen kertaan vielä.
Tyttö kasvoi ekat 4kk niin nopeasti, että on edelleen lähes saman painoinen kuin 4-kuisena. Vain 400g enemmän painaa. Pituutta on tosin tullut yli 4cm parissa kuukaudessa. Tuo on sellainen suloinen pallero, oikein kunnon jalkamichelinit löytyy:) 68.3cm ja 8.5kg.
 
Viimeksi muokattu:
Hei....

Sellasta ajattelin kysyä että miten te muut äidit meinaatte palata työelämään?Onko teillä vakituinen työ?

Meillä jo vähän mietinnässä minun töihin paluu siis sitten syksyllä...minulla ei ole vakituista työtä,mutta ehkä olisi tiedossa määräaikainen työ ja nyt mietimme menenkö vai enkö ja minne lapsi hoitoon...Olin ennen lapsen syntymää kolmivuorotyössä ja sinne ne minua takaisin toivovat.Myös miehellä epäsäännölliset työajat.isovanhemmat ovat vielä työelämässä.Toisalta olisi ihana hoitaa lasta pidempään kotona mutta rahallisesti olisi hyvä palata töihin,me aletaan rakentaa taloa ja muutenkin.Itse olen saanut olla lapsena kotona ja olen siitä tyytyväinen. Olen itse lastentarhassa töissä ja siellä myös näitä alle vuoden ikiäsiä hoitanut,minusta se ei ole pienen lapsen paikka eikä varsinkaan jos lapset ovat yö tai iltahoidossa.Toki lapset saavat siellä hyvää hoitoa yms. mutta kotona paras paikka. Onneksi on vielä vähän aikaa miettiä mitä tekee...jos vakipaikan saan mielelläni otan sen vastaan :)
 
Itekkin oon miettiny näitä työkuvioita monen monta kertaa:(Luultavasti menen helmikuussa töihin kun poika täyttää vuoden.Lokakuussa loppuu ä loma mutta siihen perään on vuosilomat ja hoitovapaata luultavastikkin se pari kk.Minulla on vakipaikka ja olen miettinyt josko menisin aluksi viikonloppuja tekemään,mutta katsotaan nyt.Olisi mukava olla pidempään kotona jos se olis rahallisesti mahdollista, varsinkin kun täällä meidän seudulla on tasan 1 päiväkoti alle 3 vuotiaille..en haluaisi lastani perhepv hoitoon,mutta ei liene vaihtoehtoja jollen kotona hoida.Mies tekee onneksi päivätyötä.
 
Viimeksi muokattu:
Työhön menosta..mulla on vakkarityö jossa olen jo lähes 10v ollut. Kiire ei ole takaisin, eli tarkoitus on olla kotona mahdollisimman kauan tai niin kauan kuin rahat riittää:) Eli ainakin ens vuoden syksyyn olen jolloin tyttö on 1,5v. Ehkä jopa 2v päivään asti..sen näkee sitten myöhemmin että miten kauan tuolla hoitotuella pystyy kituuttamaan.
 
Karmilla ja illusia mukava jos pystytte olla kotona siihen asti että lapsi on edes sen 1v tai kauemman.Itselläkin olisi parempi kun olisi "ehtinyt" saada vakipaikan.Olen ollut kuitenkin yli 4 vuotta työelämässä,mutta meidän paikka kunnalla ei vakipaikkaa helpolla ja saa tässä omassa tilanteessa perhe meni työn edelle.Eiköhän sen vakipaikan ehdi saada sitten myöhemminkin:) Päätettiin miehen kanssa että jos työnantajalla ei ole antaa mulle päivätyötä niin jään sitten vielä kotiin pojan kanssa,menee muuten niin hankalaksi pojan hoidon kanssa :( Meidän paikka kunnalla on vain yksi vuorohoitoa tarjoava päiväkoti ja en halua lasta samaan paikkaan hoitoon missä olen töissä.Itse olen senkin puolen nähnyt tässä vuosien varrella ja se ei ole paras ratkaisu. Mutta eiköhän sitä hetken pärjäillä pienemmälläkin rahalla,sitä mukaa täytyy elää...

Mites teillä muilla nukutaan yöt?
Meillä on taas aikamoista hulinaa:( Kai tämä kuumuuskin vaikuttanut,onneksi vähän viilenee. Joskus poika heräää vain kerran ja välillä kitisee jatkuvasti:( Nälkä ei yleensä ole,rauhoittuu kun saa tutin.Mutta aamuyöllä sitten nukahtaa vasta kun saa huikan maitoa,luulen että tämä on enemmänkin tapa kuin se että hänellä olisi nälkä...Välillä ollaan tosi väsyneitä jos monta yötä on pompittu vuorotellen laittamaan tuttia tai antamaan maitoa.Meillä imetys siis loppunut:( Poika ei vaan enää huolinut rintaa,kuukauden taistelin asian kanssa ja sitten kun poika oli 5,5kk päätin että nyt saa riittää. Kiinteitä meillä syödään jo 5 kertaa päivässä. Toki annokset ei ole kovin suuria,pikkuhiljaa olen suurentanut:) Lihaa on nyt vähän maisteltu:) Nyt poika alkaa kitistä nälkää eli siis pottua antamaan :)Palaillaan...
 

Yhteistyössä