Kaa:Ovulaation aikaan voi olla ovulaatiokipuja eli alavatsan nipistelyä tai jomotusta toispuoleisesti. HUOM! Kipuja voi esiintyä myös ennen ovulaatiota (munasolun "kasvukivut") ja ovulaation jälkeen (keltarauhanen). Kuulostaa, että sinulla oli ovulaatio siis silloin sunnuntai-iltana. Koska munasolu on hedelmöityskelpoinen yleensä vain 18-24 tuntia ovulaation, eli munasolun irtoamisen, jälkeen, niin hedelmöitysmahdollisuus olisi siis ollut maanantai-iltaan asti. Sitä ovislimaa voi tulla parin päivän ajan, mutta itse ovulaatio tapahtuu ovulaatioliman viimeisenä päivänä, joten ovulaatiota seuraa heti kuiva kausi. Joillakin naisilla siis luonnostaan esiintyy limaa paljon (jopa 6 päivän aikana) ja joillakin naisilla sitä esiintyy jopa vain parin tunnin aikana! Mutta kun limaa ei enää tule, on ovulaatio jo ohi! Eli, kun ovulaation oli sulla sunnuntaina ja samaan aikaan olitte yhdynnässä, on mahdollista, että solut olisivat laittaneet kromosomit yhteen, näin romanttisesti ilmaistuna.
Toivotaan niin!
Pitää paikkansa,
Unico, että tuon laskumenetelmän hahmottamiseen menee aluksi vähän aikaa ja vaivaa. Tuo lasku perustuu siihen, mitä olen selvittänyut kierrosta ja ovulaation ajankohdasta. Tuossa olisi kyllä hyvä olla aika säännöllisen pituinen kierto, jotta sitä edes kannattaa käyttää. Mutta, siis jos asia kiinnostaa ja on motivoitunut sen opettelemaan, niin jatkossa se on kyllä ihan vaivaton, kun oma kierto on tullut tutuksi - jos siis muutenkin seuraa, mikä kp on itsellä menossa. Ja kun oppii tuntemaan oman ovulaation, ei oikeastaan tarvitse tietää muuta kuin milloin omaa kiertoa hedelmällinen aika alkaa ja sitten kun ovulaatio on mennyt ja sen on tunnistanut, niin siitä noin 1 vrk eteenpäin on enää mahdollista tulla raskaaksi. Eli suht simppeliä. Aluksi on tietysti hankalampaa, kun ei kierto ole velä mahdollisesti säännöllistynyt ja toisaalta ei ehkä osaa vielä tunnistaa ovulaatiota kovin hyvin.
Toivo79 No, olin kyllä varmasti aika sekavasti esittänyt tuon laskennan periaatteen. Yritän kertoa sen vähän selventävämmin ja yksityiskohtaisemmin.
Menetelmä perustuu tavallaan siihen, että otetaan kunnolla varman päälle - eikä se toki siltikään ole 100% varma, mutta oikein käytettynä kyllä varsin hyvä ja varma kumminkin.
Eli perusidea on se, että määritetään aluksi kaikkein aikaisin ja myöhäisin mahdollinen ovulaatiopäivä. Kierron pituus voi siis vaihdella, mutta ovulaatio yleensä tapahtuu aina n. 14 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkamista. Ovulaation aika voi eri henkilöillä vaihdella hieman, mutta useimmiten se on kumminkin 12-16 vrk ennen kierron loppua siis seuraavien kuukautisten alkamista. Tästä ajasta ovulaation ja kuukautisten välissä käytetään nimeä luteaalivaihe. Olen ymmärtänyt, että samalla henkilöllä luteaalivaiheen pituus on kuitenkin aika vakio. Esimerkiksi itselläni se näyttäisi olevan vain 12-13 vrk. Kuitenkaan ei riitä, että määritettään pelkästään aikaisin ja myöhäisin mahdollinen ovulaation aika ja ollaan sillä välin vaikkapa kondomiehkäisyllä, koska siittiöt elävät muutaman vuorokauden ja munasolu on hedelmöityskelpoinen vielä 24 h ovulaation jälkeen. Tämä tarkoittaa, että sekä ennen ovulaatiota tapahtunut yhdyntä, yleensä enintään 5 vrk, että ovulaation jälkeen, n. 1 vrk, on kumminkin mahdollista hedelmöityä. Tästä saadaan, että 5 vrk:ta ennen aikaisinta mahdollista ovulaatiota -> yksi vrk myöhäisimmän mahdollisen ovulaation jälkeen = aika, millä välin on teoriassa mahdollista tulla raskaaksi ns. pisimmän kaavan mukaan. Jos luonnollisen kierron pituutta ei tiedetä, niin lyhimpänä kiertona voidaan käyttää 21 vrk ja pisimpänä 35 vrk, koska alle 21 ja yli 35 vrk kestävissä kierroissa, ei välttämättä ovulaatiota tapahdu ollenkaan.
Aikaisimman mahdollisen ovulaation ja hedelmällisen ajan alun määrittäminen:
Koska ovulaatio on yleensä vaikea tunnistaa ennalta, lasketaan varhaisin mahdollinen ovulaatio lyhyimmän kierron mukaan. Jos ei myöskään tiedetä, kuinka pitkä oma luteaalivaihe on, niin lasketaan se pisimmän mukaan, jotta saadaan aikaisin teoreettinen ovulaatiopäivä. Tässä lasketaan tavallaan "pahimman" kaavan mukaan, jotta riski olisi mahdollisimman pieni. Siis lyhin kierto olisi 21 vrk ja pisin luteaalivaihe olisi 16 vrk, jolloin 21-16=5. Tämän mukaan varhaisin mahdollinen ovulaatio tapahtuisi kp5. Mutta siis, jos siittiöt elävät jopa 5 vrk, niin jo noin 4-5 vrk ennen ovulaatiota tapahtunut yhdyntä, voi johtaa hedelmöitymiseen. Siis ensimmäisen mahdollisen ovulaation eteen jätetään vielä 5 vrk. 5-5=0. Tämän mukaan jo kp1 olisi siis mahdollista saattaa raskaaksi. (siis 21-16-5=0)
Myöhäisimmän mahdollisen ovulaation ja hedelmällisen ajan lopun määrittäminen:
Myöhäisin mahdollinen ovulaatio määritetään vastaavasti pisimmän kierron ja lyhimmän luteaalivaiheen mukaan. Pisin oletettu kierto olisi tässä tapauksessa 35 vrk ja lyhin luteaalivaihe 12 vrk: 35-12=23. Myöhäisin mahdollinen ovulaatio olisi siis kp23. Koska munasolu on hedelmöityskelpoinen n. 18-24 tuntia ovulaation jälkeen, lisätään myöhäisimpään ovulaatioon vielä yksi vrk: 23+1=24. Tästä saadaan myöhäisin mahdollinen hedelmöitysaika: kp 24. (35-12+1=24)
Näistä kahdesta yhteenvetona ns. mahdollinen hedelmällinen aika olisi kp1-24. Tämä on sinänsä älytöntä, kun tietää, että todellisuudessa on mahdollista tulla raskaaksi vain 2-3 vrk:na kierrossa, mutta tämä homma perustuukin siihen, että ovulaatio on mahdollista tulla kp5-23, koska kierron pituutta ei vielä tunneta ja lisäksi alkuun lisätään siittiöiden ja loppuun munasolun elinikä.
Kun oman kierron ja luteaalivaiheen pituus saadaan määritettyä riittävällä tilastolla (esim. 6 kiertoa), niin tuota pystyy tosiaan tarkentamaan huomattavasti. Ensimmäisissä kierroissa ehkä tosiaan kannattaakin käyttää kondomia ja vain opetella oma kierto. Sainkohan yhtään selvemmin selitettyä?
Voin antaa vielä esimerkin omasta kierrosta uudestaan (tarkistin vähän noita omia tilastoja):
Kierto on siis 25-29 vrk ja luteaalivaihe 12-13 vrk. Aikaisin mahd. ovulaatio olisi siis 25-13=12. Jos oletetaan, että miehelläni on pitkäikäiset siittiöt, niin ovulaatio miinus siittiöiden elinikä: 12-5=7. Mun hedelmällinen aika alkaisi siis kp7, ja tästä lähtien pitäisi ehkäistä muilla keinoilla, jollei halua tulla raskaaksi.
Myöhäisin mahdollinen ovis olisi pisin kierto miinus lyhin luteaaluvaihe: 29-12=17 ja tähän lisätään vielä 1 vrk munasolun elinikää: 17+1=18.
Mun hedelmällinen aika olisi siis kp7-18.
Tämän mukaan siis vapaata luomujänöilyaikaa jäisi kiertoon kp 6 (menkat loppuu yleensä kp 5) ja kp 19-25/29 eli kiertoon jää vain noin kymmenkunta ns. varmaa päivää.
Kaikille pahoittelut näin pitkistä selostuksista ja niille, jotka ei noita limajuttuja yms tykkää lukea! Sori!
:ashamed:
Muoks. Lisään tänne loppuun vielä yhteenvedon:
hedelmällinen aika alkaa: lyhyin kierto - pisin luteaalivaihe- 5 vrk siitiöiden elinikää = kp x
Hedelmällinen aika loppuu: pisin kierto - lyhyin luteaalivaihe + 1 vrk munasolun hedelmöityskelposuusaikaa = kp xx