Kun täälä on perheitä joilla menee kauppaan 200€ kuussa,

  • Viestiketjun aloittaja HippuTAR
  • Ensimmäinen viesti
kyykkyvatkaaja harmaana
[QUOTE="Jokuvaan";30622210]

Enemmän vitamiineja on tietty potussa, joka on edelleen suomalaisten tärkeimpiä C-vitamiinilähteitä. Lisäksi perunassa on runsaasti muistaakseni B1, B6-vitamiineja ja foolihappoa sekä kaliumia. Perunaa syödään isompi annos kuin pastaa, joten kuitujakin tulee peruna-annoksesta ainakin sen verran kuin täysjyväpastasta.

Peruna ja kaurapuuro ovat myös todellista lähiruokaa ja hyvin ekologisia pienen hiilijalanjäljen vaihtoehtoja.

Kaurapuuro on myös varsinainen terveysruokien aatelinen ja funktionaalinen elintarvike.

Mutta jatkakaa mun puolesta nokkimista. :D Olen pahoillani mut en tykkää sun hyökkäävästä kirjoitustyylistä.[/QUOTE]

Ai se on nokkimista, kun yrittää kirjoittaa faktaa?

Eikö täällä juuri todettu, että vanhassa perunassa ei sitä c-vitamiinia ole kauheana?
Mä en itse tiedä ketään, joka täyttäisi edes puolet c-vitamiinin tarpeesta perunasta -> en tunne ketään joka vetäisi 600g keitettyjä perunoina päivässä, puhumattakaan enemmästä kilosta. Sen verran nimittäin sitä perunaa pitää keitettynä syödä, että saa siitä suositusten mukaiset arvot c-vitskua.
Puhumattkaaan siitä, että täällä ketjussa juuri sitä ruokaa tehdään 10 annoksen satseja, jotka sit säilytetään kylmässä ja uudelleenlämmitetään.


Vai olisko mitään yksi pieni siivu paprikaa tai yksi ruokalusikallinen vaikka ruusunmarjasosetta puuroon aamulla? Ne täyttää c-vitamiinin tarpeen täysin.


Foolihappoa on enemmän esim pastassa: 100g keitettyä prostkupastaa 46.0µg, 100g keitettyä perunaa: 16.2µg

B1: perunassa 0.16mg, pastassa: 0.16mg

B6: perunassa 0.12mg, pastassa: 0.07mg

Kalium: perunassa 340.0mg, 118.5mg

fosfori: perunassa 45.0mg, pastassa: 103.5mg

magnesium: perunassa 24.0mg, pastassa: 29.1mg

karotenoidit: perunassa 67.9µg, pastassa: 108.2 µg
kuitu: perunassa 1.0g, pastassa: 1.8g

Jos laskee yhteen kaikki hivenaineet ja vitskut (muutkin kuin yllämainitut), niin itseasiassa terveellisesti valitussa pastassa (täysjyvä/protskupasta) on enemmän niitä kuin perunassa.

Ihan sama siis, jos perhe vetäisi sen tajuttoman perunasatsin sijaan pastaa joka päivä. Oletko kuullut jonkun kehuvan, että syö makaroonia joka päivä? Koska sitä se vastaa tuo perunan syönti.

Toki peruna ja kaurapuuro on lähiruokia ja ekologista, kukaan ei ole sitä väittänyt vastaan. Mutta ei se ruokavalio ole terveellistä sillä määrällä, mitä suomalaiset vetää perunaa, esim kasvisten ja juuresten määrän kärsiessä. Perunaa syödään lähinnä sen takia, että se on halpaa, ei kovin järkevää.
 
kyykkyvatkaaja harmaana
[QUOTE="Jokuvaan";30622227]Tähän saanee samanhenkisesti todeta, että sulla taitaa olla aika suppea tuttavapiiri ja kokemusmaailma? ;) Hienoa, että netissä avarrat kokemusmaailmaasi laajemmalle suureen maailmaan.[/QUOTE]

Kaikkein parasta täällä netissä on, että palstalaisilla on kristallipallo. Kerroppas vaikka ekana, missä maassa mä asun?
 
lolz
Ai se on nokkimista, kun yrittää kirjoittaa faktaa?

Eikö täällä juuri todettu, että vanhassa perunassa ei sitä c-vitamiinia ole kauheana?
Mä en itse tiedä ketään, joka täyttäisi edes puolet c-vitamiinin tarpeesta perunasta -> en tunne ketään joka vetäisi 600g keitettyjä perunoina päivässä, puhumattakaan enemmästä kilosta. Sen verran nimittäin sitä perunaa pitää keitettynä syödä, että saa siitä suositusten mukaiset arvot c-vitskua.
Puhumattkaaan siitä, että täällä ketjussa juuri sitä ruokaa tehdään 10 annoksen satseja, jotka sit säilytetään kylmässä ja uudelleenlämmitetään.


Vai olisko mitään yksi pieni siivu paprikaa tai yksi ruokalusikallinen vaikka ruusunmarjasosetta puuroon aamulla? Ne täyttää c-vitamiinin tarpeen täysin.


Foolihappoa on enemmän esim pastassa: 100g keitettyä prostkupastaa 46.0µg, 100g keitettyä perunaa: 16.2µg

B1: perunassa 0.16mg, pastassa: 0.16mg

B6: perunassa 0.12mg, pastassa: 0.07mg

Kalium: perunassa 340.0mg, 118.5mg

fosfori: perunassa 45.0mg, pastassa: 103.5mg

magnesium: perunassa 24.0mg, pastassa: 29.1mg

karotenoidit: perunassa 67.9µg, pastassa: 108.2 µg
kuitu: perunassa 1.0g, pastassa: 1.8g

Jos laskee yhteen kaikki hivenaineet ja vitskut (muutkin kuin yllämainitut), niin itseasiassa terveellisesti valitussa pastassa (täysjyvä/protskupasta) on enemmän niitä kuin perunassa.

Ihan sama siis, jos perhe vetäisi sen tajuttoman perunasatsin sijaan pastaa joka päivä. Oletko kuullut jonkun kehuvan, että syö makaroonia joka päivä? Koska sitä se vastaa tuo perunan syönti.

Toki peruna ja kaurapuuro on lähiruokia ja ekologista, kukaan ei ole sitä väittänyt vastaan. Mutta ei se ruokavalio ole terveellistä sillä määrällä, mitä suomalaiset vetää perunaa, esim kasvisten ja juuresten määrän kärsiessä. Perunaa syödään lähinnä sen takia, että se on halpaa, ei kovin järkevää.
nii paljos niitä vitamiineja oli siinä täysjyväpastassa mistä puhuit? kiva se jonkun protskupastan vitamiineja luetella, kun ei niistä ollut puhetta. ja kuka budjettiruikailija muka ostaisi 4,58€ kilohintaista pastaa? samalla hinnalla saa ostettua melkein 10 kertaisen määrän perunaa, jolla lähtee nälkä pidemmäksi aikaa ja ne c-vitamiinit voi hankkia vaikka siitä pienestä siivusta paprikaa (ps. ei muuten oikeasti ihan pieni siivu riitä, taitaa tarvita vähintään puolikkaan). ja joo, ennenku alat näsäviisastelemaan niin en tarkoittanut tolla ettäkö pitäisi sitten pelkkää perunaa ostaa, vaan voi ne protskupastasta säästyneet rahaat johonkin muuhunkin käyttää
 
lasketaanpa
Muassa enää jänskättää meneekö tämä ketju yli tuhannen viestin vai ei. Alle 2000 tuskin saadaan selvyyttä asiaan, jos sittenkään. Kiitos ruokakuittien kirjaajille, jään mielenkiinnolla odottamaan tuloksia.
 
On en kyllä ihmettele enää pieniä ruokabudjetteja, jos kerran ravinnosta suuri osa on perunaa :O

Onkohan ihmisille unohtunut jotkut 1800-luvun nälkävuodet päälle? Se, jos rahaa ei yksinkertaisesti ole, on tietysti eri asia, mutta jos jostain "tarkan markan" tai muista säästösyistä ruokkii perhettään perunapainotteisesti, niin huhhuh. Samaan aikaan kaupat olisivat täynnä vaikka mitä vaihtelevaa ja monipuolista ja hyvää ruokaa! En käsitä.
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
noh.
Alkuperäinen kirjoittaja Mörköäiti;30625338:
On en kyllä ihmettele enää pieniä ruokabudjetteja, jos kerran ravinnosta suuri osa on perunaa :O

Onkohan ihmisille unohtunut jotkut 1800-luvun nälkävuodet päälle? Se, jos rahaa ei yksinkertaisesti ole, on tietysti eri asia, mutta jos jostain "tarkan markan" tai muista säästösyistä ruokkii perhettään perunapainotteisesti, niin huhhuh. Samaan aikaan kaupat olisivat täynnä vaikka mitä vaihtelevaa ja monipuolista ja hyvää ruokaa! En käsitä.
Me ostetaan keskimäärin 1 10kg:n perunasäkki noin kuukaudessa. Meitä on 5 eli se tekee pyöreästi n. 2 kiloa perunaa kuukaudessa, mikä on yli puolet vähemmän mitä keskiverto suomalainen syö. Ei mielestäni lainkaan liikaa. Peruna sopii moneen ruokaan, eikä sen tarvitse olla jokaisessa ateriassa pääosassa. Meillä menee keskimäärin alle 300€ ruokaan kuussa, mutta meillä on kyllä marjoja, vihanneksia ja hedelmiä omastakin takaa, etenkin kesäisin. Vaikea uskoa että kukaan söisi perunaa päivittäin paljon, ellei olisi pakko rahallisen tilanteen vuoksi. Toki jotkut tykkää potusta muutoinkin.
 
"Jokuvaan"
Kaikkein parasta täällä netissä on, että palstalaisilla on kristallipallo. Kerroppas vaikka ekana, missä maassa mä asun?
Tokihan netissä kukin voi olla ja väittää olevansa mitä haluaa. :) Sinä nyt vain luot palstaimagoasi hieman aggressiivisesta ihmisestä, jonka kokemusmaailma rajoittuu yhteen pääkaupunkilaiseen lähiöön. Laajasti sivistynyt ihminen ei teilaa asioita epätosiksi sen vuoksi, että itse ei koskaan ole nähnyt perheessä kahta arkkupakastinta tai ei itse ole tavannut paljon perunaa syövää ihmistä.

Varmaan puolet maailman ihmisistä syö "protskupastan" sijaan riisiä kolmesti päivässä, vaikket taida sellaistakaan ihmistä tietää... Järkyttävää?
 
"Jokuvaan"
Ai se on nokkimista, kun yrittää kirjoittaa faktaa?

Eikö täällä juuri todettu, että vanhassa perunassa ei sitä c-vitamiinia ole kauheana?
Mä en itse tiedä ketään, joka täyttäisi edes puolet c-vitamiinin tarpeesta perunasta -> en tunne ketään joka vetäisi 600g keitettyjä perunoina päivässä, puhumattakaan enemmästä kilosta. Sen verran nimittäin sitä perunaa pitää keitettynä syödä, että saa siitä suositusten mukaiset arvot c-vitskua.
Puhumattkaaan siitä, että täällä ketjussa juuri sitä ruokaa tehdään 10 annoksen satseja, jotka sit säilytetään kylmässä ja uudelleenlämmitetään.


Vai olisko mitään yksi pieni siivu paprikaa tai yksi ruokalusikallinen vaikka ruusunmarjasosetta puuroon aamulla? Ne täyttää c-vitamiinin tarpeen täysin.

Oletko kuullut jonkun kehuvan, että syö makaroonia joka päivä? Koska sitä se vastaa tuo perunan syönti.

.
Eikös tuossa esimerkkiruokavaliossani juuri mainittu, että kotimaisia marjoja syödään päivittäin? Siinähän tulee päivän C-vitamiinit jo aamupuuron ensimmäisillä lusikallisilla kokoon?

Tuohon ylle jo kommentoinkin, että muutama miljardi ihmistä syö riisiä kolmella aterialla päivässä. Ja pastaakin lapataan pastamaassa oikein urakalla napaan, oletkos kuullut?
 
"Jokuvaan"
Vielä viranomaisten sairasta ja salattua ja väärennettyä yms. ruokapropagandaa, jossa kerrotaan perunan olevan ravitsemukseltaan ylivoimainen pastaan ja riisiin nähden:

http://www.evira.fi/files/products/1355997004915_1355920402080_perunaopas_fi_web.pdf
 
noh.
Aijjai. Huomasin että kyykkyvatkaaja on kaikenlisäksi verrannut tätä hemmetin protskupastaa KUORITTUUN perunaan. Perunan kuoressahan ne suurin osa kuiduista ja vitamiineista on! Annappas nyt kyykkyvatkaaja vertailu TÄYSJYVÄpastan (ei protskupastan) ja kuoriMATTOMAN perunan vitamiineistä. Itse en näitä löytänyt netistä, mutta kun sulla on vastaus kaikkeen.
 
Kuten joku jo sanoikin, niin työpaikkaruokalassa syöminen pitää myös lukea perheen ruokakuluiksi, ellei työpaikkalounas satu olemaan ilmainen.
Tokaluokkalainen lapsi käy vielä aamu- ja iltapäiväkerhossa, jossa saa aamupalan ja välipalan. Kerho maksaa 140e/kk, joten ei nyt ihan ilmaiseksi niitäkään välipaloja laske.
Mun työpaikkalounas maksaa vain 3,5e, mikä lienee aika halpa lounashinta. En kuitenkaan käy ruokalassa syömässä kuin ehkä kerran viikossa. Syy siihen on, että lounaspaikkojen ruoka on niin raskasta yleensä.

Minäkin pakastan marjoja joka syksy, mutta ne eivät riitä millään koko vuodeksi. Mä syön marjoja lähes joka päivä. Joskus ostan pakastemansikoita ja joskus pensasmustikoita jne. Sipulia käytän ruuanlaitossa paljon. Sipuli on halpaa ja terveellistä. Lisäilen kyllä ruokaan kuin ruokaan sipulia aika reilusti. Porkkanaraaste tulee edulliseksi, eikä lehtisalaattiruukkukaan maksa kuin 0,9e/ruukku. Kurkkua ja tomaattia on aina jääkaapissa ja viikossa menee kolmella hengellä yhteensä ehkä noin neljä kurkkua ja yhdeksän tomaattia. Kukkakaalta ja parsakaalta on jossain muodossa tarjolla vähintään kerran viikossa ja kiinankaalta lisäilen salaattien joukkoon.
Kalaa syödään kerran viikossa. Ostan aina naudan paistinjauhelihaa, maustamatonta kanaa ja keittopäivä kerran viikossa. Ruisleipää on aina kaapissa, samoin juustoa, maitoa, rahkaa, mehukeittoa, näkkäriä, raejuustoa, vihanneksia, juureksia, hedelmiä yms.

Ei meillä riittäisi 200e kuukaudessa millään. 600e lienee lähellä totuutta.
 
"Kiia"
Meillä riittää tuo 200e kuukaudessa. Kaksi aikuista ja 9v lapsi. Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa muuhun, joten tuo 200e/kk on PAKKO. Sillä ei todellakaan syö terveellisesti ja monipuolisesti. Kunnon salaattia meillä ei ole koskaan, koska siihen ei ole varaa. Porkkanaa raastan ja kurkkua on aina kaapissa. Joskus tomaattia ja joskus kaalta. Mitään lohta ei tosiaan ole varaa ostaa ja jauhis on nautasikaa.
 
minttu74
meillä nelihenkinen perhe, ruokaan ja hygieniatarvikkeisiin menee 800-1000e kuukaudessa.
Koitetaan syödä terveellisesti. Kunnon lihaa, kanaa, kalaa,
ruokakuluja nostaa se että kaikki maitotuotteet pitää olla laktoosittomia.
Ruokia ei mietitä viikkoa etukäteen vaan pari päivää kerrallaan. Mutta juu, liikaa menee. Olisi hyvä jos saisi tiputettua summaa kun toinen jää kohta työttömäksi.
 
soopelitsi
aika vakio on 600-800e/kk 7 hlö perheen perus kauppatarpeet. (plussa tiedote).
sis. 2 vaippalaista :D . ei kyllä syödä paljon lihoja eikä kalojakaan. plussa tarjous tuotteita lähinnä.
 
"Emilia"
Meitä on kolme ja silti ruokaan menee (sisältäen kyllä pesuaineet jne) noin tuhat euroa kuussa.
Ostetaan kaikki mikä voidaan kotimaista, varsinkin vihannekset, liha, kala jne
 
Laatumutsi
Perheemme 2+2 (1v & 3v) ruokakauppalasku kuukaudessa n 1200€ (sisältäen vaipat, pesuaineet ja hygieniat). Meillä syödään tällä hetkellä lähes kaikki ateriat kotona. Tuon ruokabudjetin lisäksi vielä ulkona syömiset pari-kolme krt/kk. Ja miehen työlounaat arkisin. Kaupasta ostetaan laatua, kotimaista ja lähes kaikki luomuna, esim. pelkkää luomumaitoa käytetään. Törkeesti rahaa menee, tiedetään... Mutta arvostetaan laadukkaasti syömistä ja ollaan valmiita panostamaan tuoreeseen ja monipuoliseen ravintoon. Itse suunnittelen tarkkaan viikon menun eikä ruokaa mene paljoakaan hukkaan, esim jauhelihakeitossa meillä käytetään vain 400g lihaa - ja tästä jää syötävää vielä toiseksi kerraksi.

Jos joku todella hankkii nelihenkiselle perheelle kuukauden ruoat kahdellahuntilla, on se ihmeteko! Varmasti joutuu laadusta tinkimään, syömään usein tähteitä ja pelkkää tärkkelyspitoista settiä, just pelkkää makaronia, puuroa, riisiä, perunaa... Lisukkeilla ja leivänpäällisillä (kinkut, juustot) ei tohon hintaan juhlita! Eikä tuoretta tohon hintaan ei saa todellakaan, koska lihat, kalat, hedelmät ja vihannekset on tyyriitä...
 
miljav
Voi tsiisus teidän kanssa... Näkis vaan tyypin joka ruokakaupassa laskee kalorimääriä!

Minä kyllä väitän, ettei iso kauppalasku tarkoita automaattisesti terveellistä ja monipuolista ruokaa ja pieni epäterveellistä.
Ja suositukset on SUOSITUKSIA. Ei ihminen siihen kuole tai heti sairastu, jos joka päivä ei ole suositusten mukaista satsia hiilihydraatteja ja vitamiineja.
 
"niin"
Voi tsiisus teidän kanssa... Näkis vaan tyypin joka ruokakaupassa laskee kalorimääriä!

Minä kyllä väitän, ettei iso kauppalasku tarkoita automaattisesti terveellistä ja monipuolista ruokaa ja pieni epäterveellistä.
Ja suositukset on SUOSITUKSIA. Ei ihminen siihen kuole tai heti sairastu, jos joka päivä ei ole suositusten mukaista satsia hiilihydraatteja ja vitamiineja.
Kyllä sairastuu jos kauan aikaa joutuu tuolla lailla syömään.Ja toki viime kädessä kuoleekin :(
 

Yhteistyössä