Alkuperäinen kirjoittaja terveisiä päiväkodista;30199253:
Kyllä ne kevätpuolella jo alkaa enemmän niistä itsekin huolehtimaan, mutta useammissa perheissä vanhemmat ne reput pakkaa. Lapsille kyllä sanotaan, että katsoppa onko repussa sitä tai tätä, eli kyllä sitä itsenäistä huolehtimista opetetaan. Sitä ei kyllä ehditä vahtimaan, miten hyvin niitä reppuja tai repun takana olevia pussukoita katsellaan, joten lapsi voi sanoa ettei ole vaikka olisikin. Meillä kuravaatteille on oma naulakkonsa eteisessä ja sinne on ohjeistettu kurikset jättämään. Omaan naulakkoon mahtuu ihan hyvin ne vaatteet, mitä päiväksi on tarkoitettu päälle. Repussa on sitten vaihtovaatteita kuten kuivia sukkia. Reput kantaa sisällään milloin minkäkinlaista vaatetta, eikä me tiedetä mitä niistä vanhemmat haluaa lapsille päälleen. Itsenäistö toimintaa harjoitellaan koko vuosi, mutta ei voi lapsilta edes olettaa että tietävät tai muistavat mitä äiti on ajatellut päivän pukeutumisesta. Meidän sekä lastenne työtä helpottaa kun tavarat on siellä missä kuuluu eikä niitä tarvitse etsiä ja penkoa; jokaisella pk:lla on tästä omat ohjeistuksensa.
Kuulostaa minusta aika kummalliselta. Olettaisin, kuten päiväkodissamme näyttää homma toimivankin, että päikyntädit antaa pukeutumisohjeet, eikä mieti, pitikö nyt vanhempien mielestä Nico-Petterin laittaa villahaalari, olikohan niin että Milla-Maarian vanhemmat toivoo ettei kymmenen asteen pakkasillakaan laiteta haalarin alle välikerrosta jne. Kuulostaa hankalalta, oli ne vaatteet sitten repussa tai naulakossa.
Siis enhän minä tiedä, mitä päiväkodissa pukeutumisesta ohjeistetaan, joten tarkkoja pukeutumisohjeita en lapselle anna. Kerron sellaisista vaatteista, jotka saatetaan pyytää pukemaan, mutta ei ihan itsestäänselvyyksiä ole, eli esim. sadevaatteet ja välikerrosvaatteet. Eihän sitä aamulla niin tarkkaan tiedä, miten sää kehkeytyy, joten paras onkin, että lopulliset ohjeet annetaan päiväkodissa. Minun lapseni ei ole vielä eskarilainen, vaan vasta 4-vuotias (täyttää vielä tänä vuonna 5 v), mutta kyllä hän silti muistaa tai saa tarkistettua, mitä repussa on.
Olettaisin, että homma siis toimii niin, että päikyntädit ohjeistaa lapsia laittamaan välikerrosvaatteet päälle, jos on kova pakkanen. Sitten 19 lasta kaivaa ne repustaan/naulakostaan ja pukeutuu, yksi ehkä sanoo, ettei hänellä ole sellaisia. Riippuen kuinka kylmä on, onko ne todellakin tarpeen, päikyntäti voi joko sanoa, että selvä, sinun ei sitten tarvitse niitä laittaa. Tai mennä lapsen kanssa vielä etsimään, jos ne kuitenkin löytyisi tai jopa tarjota päikyn varavaatteita, jos lapsella ei tunnu riittävää varustusta muuten olevan. Suurin osa kuitenkin suoriutuu ihan itsenäisesti ja yksi täti saa tuonikäisten pukeutumistilanteen hoidettua, vaikka yksi lapsi tarvitsisi vähän enemmän apua.
Jos lapsella on epäselvyyksiä siitä, mitä pitää pukea päälleen, hän voi tietysti kysyä. Ja itse ainakin luotan päikyntätien maalaisjärkeen tässä asiassa, en oleta että miettivät vanhempien mielipiteitä asiaan. Varsinkaan näin isojen lasten kanssa. Sitä paitsi tasapuolinen kohtelu edellyttää, että esimerkiksi piponkäyttömääräys koskee kaikkia, eikä yksi saa vanhempiensa takia siitä vapautusta.