Kateus, kateus... Mitä sillä on väliä vaikka omat edut paranisivat jos naapurin (jonka mies on halukas jäämään kotiin) edut paranevat vielä enemmän. Mielummin sitten vaan kärvistellään molemmat samalla vanhalla systeemillä ja viedään vaikka ne lapset hoitoon 9kk iässä. :/Alkuperäinen kirjoittaja Kata-76:Puuttuuko ihmisiltä ymmärrys, kun tämä ei oikeasti heikennä kenenkään etuja vaan tuo niitä lisää????? Lisäksi rahan suuruuskin lisääntyisi.
Nykyinen järjestelmä
Äiti saa pitää n. 4 kk äitiysvapaata
Äiti TAI isä saa pitää n. 6 kk vanhempainvapaata (tämähän monilta unohtuu, että se on nytkin äiti TAI isä)
Isä saa pitää 3 vk isyysvapaata (+isäkuukausi)
Ehdotus
Äiti saa pitää 6 kk
Äiti tai isä saa pitää 6kk
Isä saa pitää 6 kk
Ei tuo nyt niin vaikeaa pitäisi olla ymmärtää...
Kenenkään ei myöskään ole pakko pitää 6 kk, kuten ei nykyisessä järjestelmässäkään ole pakkoa pitää koko äitiysvapaata tai vanhempainvapaata. Eikä tämän ole tarkoitus muuttaa hoitovapaajärjestelmääkään.
Tietysti voidaan jättää jotain pitämättä, mutta mielestäni on julmaa joutua laittamaan lapsi aikaisemmin päiväkotiin siksi, että esim. isä ei halua olla kotona tai ei koe voivansa olla (esim. suhdanneherkkä ala, irtisanomispelko ja asuntovelat yhdistettynä) , mutta äiti vielä haluaisi, mutta ei voi.Alkuperäinen kirjoittaja Cat:Minkä ihmeen takia pitää valtiovallan määräillä, että isät varmasti ovat myös kotona tietyn ajan??? No, tietysti tasa-arvon nimissä. Ja suvaitsevaisuuden.
Mutta eikö tasa-arvo ja suvaitsevaisuus ole sitä, että jokainen perhe itse päättää, kuka on kotona ja milloin????!! Esim. eri kulttuureissa tulevilla voi olla kotiäitiperinne vallassa. Annetaan sen olla! Ja yhtä lailla: Jos isä haluaa olla kotona yli vuoden, annetaan olla, jos se perheelle sopii!!
Raivostuttaa tuollainen määräily. Annetaan perheiden itse päättää, eli ne 6kk systeemit pois ja tilalle 18 kk, jossa vanhemmat itse päättävät, miten sen käyttävät. Nyt oikeasti mitataan, onko Suomi tasa-arvon ja suvaitasevaisuuden maa.
Nyt ilmeisesti on äitiysvapaa ensimmäiset 3kk (oliko noin??). Tämän toki ymmärrän, koska jo synnytyksestä toipuminen on oma juttunsa. Mutta ei ainakaan enempää määräilyä!!!
Mietin itse samaa. Onko toimituksella tietoa?Alkuperäinen kirjoittaja Nirppurotta laiskana:Onko tietoa, mikäli tämä uudistus menee läpi, milloin se otetaan käyttöön?
Veit jalat suustani!Alkuperäinen kirjoittaja Isä:Onpas täällä monella todella itsekeskeinen tapa tarkastella tätä asiaa. Yksi jos toinen äiti on täällä asettunut vastustamaan tällaista vanhempainvapaa järjestelmän muutosta sillä perusteella, että he saisivat "vain" kahden kuukauden pidennyksen vanhempainvapaaseensa sen 8 kuukauden sijaan mikäli perheet saisivat "valita". Joillekin
tuntuu olevan ylitsepääsemätöntä ymmärtää, että kaikkien muutosten tarkoituksensa EI ole tyydyttää omia henkilökohtaisia haaveita. Tämän muutoksen tarkoituksena olisi edistää lapsen oikeutta molempiin vanhempiinsa, kannustaa molempia vanhempia aktiiviseen vahemmuuteen, sekä parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla jakamalla vanhemmuuden kustannukset työnantajien kesken tasaisemmin. Käsittämätöntä kuinka toiset katsovat, että
kaikkien vanhempainvapaiden on toimittava tukiautomaattina äideille ikään kuin asiaan ei liittyisi mitään omaa napaa suurempia asioita. Mahtavatkohan samat ihmiset vastustaa vanhusten hoitoa, eläkkeitä, opintotukea yms. sillä perusteella, että he eivät itse saa noista palveluista ja etuuksista suoraa taloudellista hyötyä?
Minulla ei ole tietoa, kyseisen jutun kirjoittaja on nyt lomalla. Jutun mukaan perhevapaiden uudistus on kirjattu hallitusohjelmaan ja on nyt Liisa Hyssälän pöydällä. Hän on luvannut perustaa asiasta työryhmän, joka tekee oman ehdotuksensa. Nämä asiat ratkaistaan lopulta yleensä kolmikantatyöryhmässä, jossa on työnantajien, työntekijöiden ja valtion edustus. Eli ihan lähiaikoina uudistus tuskin tulee käytäntöön, ja vielä epävarmempaa on, toteutuuko se tällä 6+6+6-mallilla vai jollain muulla. Valtion rahatilanne on todennäköisesti tämän mallin suurin este, vaikka se on muuten saanut paljon kannatusta.Alkuperäinen kirjoittaja merimies:Mietin itse samaa. Onko toimituksella tietoa?Alkuperäinen kirjoittaja Nirppurotta laiskana:Onko tietoa, mikäli tämä uudistus menee läpi, milloin se otetaan käyttöön?
Niin jännäähän sekin, että harva isi synnyttää ja imettää lapsen jopa 1,5 vuotiaaksi astiAlkuperäinen kirjoittaja vieras:Jännää, että moni kysyy, miksei äiti saa käyttää koko 18 kk:ta, vaan "määrätään", että isän pitää käyttää 6 kk.
Mutta kukaan ei kysy, miksei isä saa käyttää koko 18 kk:ta, vaan "määrätään", että äidin pitää käyttää 6 kk
Kauhean itsekkäitä äitejä ja naisia. Mutta olihan se tutkimus, että vain 3 % äideistä sallisi lapsen isän jäädä kotiin hoitamaan lasta.
Jos tuosta 18 kk ei korvamerkitä mitään isälle, käy niin, että äidit pitävät koko loman. Tarkoitus, kun on kannustaa isiä pitämään myös vanhempainlomia. Useimmissa perheissä, kun on vain yksinkertaisempaa se, että äiti hoitaa lapset! Eli mitään 18 kk ei ikinä tule, jos siitä ei korva merkitä mitään isälle. Ja tuossa joka tapauksessa loman määrä lisääntyisi, siitä iso plussa!Alkuperäinen kirjoittaja Cat:Tietysti voidaan jättää jotain pitämättä, mutta mielestäni on julmaa joutua laittamaan lapsi aikaisemmin päiväkotiin siksi, että esim. isä ei halua olla kotona tai ei koe voivansa olla (esim. suhdanneherkkä ala, irtisanomispelko ja asuntovelat yhdistettynä) , mutta äiti vielä haluaisi, mutta ei voi.Alkuperäinen kirjoittaja Cat:Minkä ihmeen takia pitää valtiovallan määräillä, että isät varmasti ovat myös kotona tietyn ajan??? No, tietysti tasa-arvon nimissä. Ja suvaitsevaisuuden.
Mutta eikö tasa-arvo ja suvaitsevaisuus ole sitä, että jokainen perhe itse päättää, kuka on kotona ja milloin????!! Esim. eri kulttuureissa tulevilla voi olla kotiäitiperinne vallassa. Annetaan sen olla! Ja yhtä lailla: Jos isä haluaa olla kotona yli vuoden, annetaan olla, jos se perheelle sopii!!
Raivostuttaa tuollainen määräily. Annetaan perheiden itse päättää, eli ne 6kk systeemit pois ja tilalle 18 kk, jossa vanhemmat itse päättävät, miten sen käyttävät. Nyt oikeasti mitataan, onko Suomi tasa-arvon ja suvaitasevaisuuden maa.
Nyt ilmeisesti on äitiysvapaa ensimmäiset 3kk (oliko noin??). Tämän toki ymmärrän, koska jo synnytyksestä toipuminen on oma juttunsa. Mutta ei ainakaan enempää määräilyä!!!
Monessa perheessä kannattaisi ottaa laskin käteen, jos tulot putoavat 20 %, myös veroprosentti putoaa. Voi jopa olla, että kun äiti menee töihin, ja isän tuloja verotetaan vähemmän - tulos onkin se, että perhe saattaa saada enemmän rahaa, kuin jos äiti on kotona.Alkuperäinen kirjoittaja ja toinen huoh:Tyrmistyttävää on myös, kuinka moni vastustaa uudistusta sillä periaatteella, että "meillä ei ainakaan miehen kannata jäädä kotiin, koska hänellä on meistä kahdesta niin paljon paremmat tulot".
Jos ne miehen tulot ovat olennaisesti naisen tuloja paremmat, niin luulisi että 80 prosentillakin jo joten kuten pärjää. Tai jos sosiaalietuudesta ei ole omasta mielestä riittävästi hyötyä, sitä ei ole mikään pakko käyttää: käyköön se hyväpalkkainen ukko töissä ja olkoon akka kotihoidon tuella. Omituista, miten jotkut hyvätuloiset ajattelevat, että heidän pitää saada kaikki samat sosiaalietuudet kuin köyhempienkin - paitsi tietenkin euromääräisesti suurempina. Ja päälle kitistään vielä, kun on niin korkeat verot.
Taitaa mammojen työhaluttomuus olla pääasiallinen syy vastustaa näin fiksua uudistusta.