Kaipaatko ruokaohjeita??

Mielen tekee jotain hyvää, erilaista, uutta ehkäpä...
Muttet keksi mitä tai miten tai mistä tekisi...

Tässä pien apu sinulle..
Tykkään kauhiasti tehdä ruokaa ja olen käynyt kokkikurssejakin,
nyt sinulla on mahdollisuus saada pöytääsi oikein hyvää, niin kuin ravintolassa saisit...

Kerro mistä pidät, mistä haluaisit tehdä jotain uutta ja mahdollisesti allergiat.. Niin minä kerron mitä sinä teet ruuaksi tänään, huomennaa tai vieraita varten.. :D:D
 
satunnainen kävijä
Periaatteessa kaikki perusraaka-aineista olevat reseptit olisi tarpeen, kun tuppaa samat ruoat pyörimään viikosta toiseen ruokapöydässä. Raaka-aineina olisi siis jauhelihaa, ulkofilettä, kanaa; lisukkeena perunaa, riisiä, pastaa. Emme pidä sienistä, homejuustosta emmekä äyriäisistä.
Apu olisi kyllä tervetullutta, joten jos hyviä reseptejä löytyy, niin ilomielin otan vastaan. Kiitos jo etukäteen. :flower:
 
Kananpoikaa aasialaiseen tapaan
4 annosta

1 sipuli
1 rkl öljyä
1 rkl tuoretta inkiväärisilppua
½-1 tl chilikastiketta
400g kanafileetä
4 dl kookosmaitoa
1 tl raastettua sitruunan/limen kuorta
1 tl suolaa
pippuria
½ dl yrttisilppua (persilja, korianteri tai ruohosipuli)

- Halutessa voi suurustaa tilkalla vettä ja vehnäjauhoa
- Kuori ja silppua sipuli. Kuullota, lisää joukkoon inkivääri ja chilikastike.
- Suikaloi kana, lisää pannulle ja anna olla hetken aikaa.
- Lisää joukkoon kookosmaito, raastettu kuori, suola ja mausteet
- Keitä n. 15 min. Tarkista maku ja kypsyys ja päälle yrtit.
- Tarjoa riisin kanssa


Broilerirullat

Esimerkiksi 6 kpl broilerin luutonta rintafileetä
Painele rintafileet kelmun alla ohuiksi levyiksi.
Lisää täyte (oma valintainen) toiseen päähän.
esim. ananas, pekoni, kinkku, kasvis. mitä vaan voi laittaa, mutta muista että jos laittaa kasviksia ym. ne kannattaa esikeittää, jotta ne kerkeää kypsyä..
Pyöritä rulla kiinni -> käännä ensin täyte piiloon.
käännä sen jälkeen reunoja hieman sisäänpäin ja rullaa loppuun.
Kiinnitä hammastikuilla.
200-225 astetta ja rullat on valmiit kun broileri on kypsää

Stroganoff
2 annosta

300 g naudanlihaa
öljyä
pippuria
suolaa
60 g sipulia
tomaattisosetta
2 dl vettä tai lihalientä
20 g hapankermaa
40 g suolakurkkua

- Leikkaa liha suikaleiksi joiden koko on n. 1 cm x 4 cm
- Ruskista suikaleet jauhotettuina, paista myös samalla sipulia hetki.
- Lisää suola ja mausteet.
- Lisää joukkoon tomaattisose ja lihaliemi
- Hauduta kypsäksi. Lisää kypsentämisen loppupuolella kerma ja vasta tarjolle pantaessa suolakurkkukuutiot.


Lihapata
2 annosta

100 g possun tai naudan lihaa
1-2 porkkanaa
½-1 paprika
1 iso sipuli
tomaattia
suolaa
pippuria
2 dl vettä

- Palottele liha kuutioiksi ja ruskista se.
- Pilko sipuli 4-6 palaan ja hauduta sitä hetki rasvassa.
- Pilko muut kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi.
- Yhdistä liha, sipuli ja muut kasvikset ja lisää neste kattilaan.
- Hauduta kypsäksi ja lisää halutessasi tilkka kermaa..


Karjalanpaisti
4 annosta

400 g possua
400 g nautaa
suolaa
laakerinlehti
maustepippuria (kokonaisia)
1-2 sipulia
(1-2 porkkanaa myös nauris, lanttu voi laittaa)
vettä niin että liha peittyy

- Palottele lihat annospaloiksi. ja pane ne uunivuokaan. (Ruskista kevyesti)
- Lisää mausteet ja sipulit ja kasvikset
- Kaada sen jälkeen vettä, niin että liha juuri ja juuri peittyvät.
- Kypsennä paistia uunissa 250 asteessa. Anna olla hetken aikaa.
- Vähennä uunin lämpö 150 asteeseen ja kypsennä paistia 3-4 tuntia.
- Tarjoa perunasurvoksen kanssa. Myös haudutetut lanttukuutiot ja puolukkasurvos sopivat lisäkkeeksi. Kuten myös suolakurkut ja punajuuret.


Sveitsin leike

Nuiji pihvit ja täytä ne emmentaljuustolla ja kinkulla. Leivitä ennen paistamista (muna ja vehnäjauho)

Sipulipihvi
- Pariloi sipulipihvi tai paista se rasvassa pannulla.
- Käännä pihvi, kun punaista lihasnestettä pisaroi pintaan.
- Mausta ruskistunut pinta suolalla ja pippurilla.
- Nosta valmiin pihvin päälle rasvassa haudutettua sipulia ja ripota pinnalle persiljaa.
- Tarjoa lisänä paistettuja perunoita ja kypsennettyjä kasviksia.

Lehtipihvi
- Hakkaa pihvi niin ohueksi kuin sen vaan saa.
- Sivele pihvin pinta öljyllä ja paista pannulla ½-1 min/ puoli.
- Ripota suola ja pippurit ruskistuneelle pinnalle.
- Tarjoa heti maustevoin kanssa.
- Lisänä ranskalaisia perunoita ja salaattia.

Maustevoi: Anna voin notkistua huoneenlämmössä hetki.
valitse mieleinen maku esim. yrtit, olut, mausteet ym..
vatkaa voi ja makuaine sekasin. Rullaa pötköksi leivinpaperin väliin ja pakasta niin, että voi kovettuu. Leikkaa pihvin päälle n. 1 cm paksuinen voin pala..

Lihavarras
10-12 varrasta

n. 400 g possun tai naudanlihaa
1-2 pkt pekonia
Pikkusipulia
½ keltainen paprika
½ punainen paprika
½ vihreä paprika
½ -1 kesäkurpitsa
1 rasia kirsikkatomaatteja

Ruskista kevyesti liha, jotta kypsyy nopeammin uunissa.
Valmista marinaadi -> öljyä, mausteita, (sinappia), soija.. ja kaada tämä lihan päälle. Anna maustua mielellään muutama tunti. Pilko kasvikset sopiviksi paloiksi. Myös kasviksille voi tehdä marimaadin, jos haluaa. Sipulia kannattaa hieman kuullottaa. Laita varrastikut veteen likoomaan, jos tikut on puuta  Kokoa mieleisesi tikut ja paista uunissa 225-250 asteessa 10-20 min.

Tournedos pihvi

1. leikkaa naudan sisäfileestä 4-5 cm:n paksuisia paloja.
2. Kierrä pekoniviipale lihan ympärille ja kiinnitä hammastikulla.
3. Paista pannulla ja mausta ruskistunut pinta.
4. Jälkikypsennä pihvi uunissa muutamia minuutteja.

Tarjoa Tournedoksen kanssa paistettuja, ranskalaisia tai uunissa kypsennettyjä perunoita.
Lämmintä haudutettua, höyrytettyä tai muhennettua kasvista.


Broileririsotto
2 annosta yht. n. 600g

200 g broileria
öljyä
100 g raakaa riisiä
1 iso sipuli
1-2 porkkanaa
1 paprika
1 prk ananasta
n. 2 dl kanalientä (vettä ja kanaliemikuutio)
suolaa, pippuria, currya, paprika

Palottele broileri ja ruskista se öljyssä. mausta ja nosta ne syrjään. Kuumenna hieman öljyä pannussa ja lisää riisi. Kypsennä riisiä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää kasvikset ja kypsennä hetki riisin kanssa. Heitä broileri takasin pannuun ja lisää liemi sekä mausteet. Anna hautua kypsäksi. (ananaksen voi lisätä vasta loppuvaiheessa)


Tässä alkuun.. Tulee vielä lisää.... :):):):):) jos kelpaa..
 
Ja tässä pikkasen lisää.. Ilmottele jos vielä jostakin haluat erikseen.. Kyllä ohjeita riittää, niitä on kaapillinen kansioissa ja 10 kansioo koneella :D:D:D

Toivottavasti edes jotkin maistuvat teidänkin perheelle...

Oikein hyvää ruokahalua!


Täytetyt paprikat/kesäkurpitsa

Leikkaa paprikasta kannet pois ja poista täytteet. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä n. 5 min, jotta ne hieman pehmenevät. /Kaiverra kesäkurpitsaan täytteelle kolonen poistamalla siemenet.

1 täyte/paprika
Jauhelihatäyte: 100g jauhelihaa, 1 sipuli, 1 valkosipulin kynsi, pihvitomaatti, ½ lihaliemikuutio, pippuria, suolaa, 1 dl keitettyä riisiä.
Itämainen kanatäyte: 1 broilerin rintafilee, currya, 1 dl pavunituja, 1 rkl soijaa, 1 dl yrttejä (korianteri, persilja, sitruunamelissa..)
Kasvistäyte: 1 punasipuli, 1 valkosipulin kynsi, ½ kesäkurpitsa, 1 rkl hunajaa, 1rkl soijaa, currya.

Aseta paprikat vuokaan. 225 astetta n. 15 min. Halutessa voi laittaa juustoa päälle.


Possua ja kasviksia wokissa
4 annosta

300 g valmiiksi suikaloitua possua
parsakaalia
kukkakaalia
minimaissia
porkkanaa
papuja
tomaattia
kesäkurpitsaa
öljyä paistamiseen

Paista ja "vokkiin" voit lisätä kookosmaitoa tai kermaa.
Lisäksi riisiä.


Broileria kookosmaidossa
5 annosta

Keitä tarvittava määrä riisiä.

450g Broileria (suikaleita)
2 rkl öljyä
1 iso sipuli
½ kesäkurpitsa
½ punainen paprika
½ keltainen paprika
1 bataatti
kokonaisia pitkiä papuja/ herneenpalkoja
2 rkl soijakastiketta
chilitahnaa
sitruunan mehua
450 ml kookosmaitoa

Ruskista broileri öljyssä ja siirrä se sivuun. Kuullota sipulia hetken, lisää muutkin kasvikset ja mausta. Jatka kuullottamista hetken aikaa. Siirrä broileri takaisin pannuun. Lisää kookosmaito.
Anna kiehua n. 5 min. Tarjoa riisin kanssa.

Lasagne (jauheliha/broileri)
kuudelle

250 g lasagne levyjä

Valkoinen kastike:
5 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja
n. 1 maitoa
2-3 tl suolaa
1 pkt valkosipulilevitettä

Jauhelihakastike:
400 g jauhelihaa 5 rkl voita
1 sipuli 1 dl vehnäjauhoja
mausteita lihaliemikuutio
(tomaattisosetta) ½ l vettä
1-2 valkosipulinkynsi ketsuppia
soijakastiketta


Broilerikastike:
2 rkl öljyä 1 prk tomaattisosetta
1 sipuli 2 dl vettä
400 g broilerisuikaleita kanaliemikuutio
(½ kesäkurpitsa) 1 tl suolaa
2 valkosipulinkynsi paprika, curry, pippuri,
yrttejä (timjami, persilja, sitruunamelissa..)


Jogurtti-curry-kanaa kahdelle

300 g suikaloitua kanaa
pieni punainen paprika
pieni vihreä paprika
minimaissia
1 sipuli
3 rkl Philadelphia-juustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
1 pieni purkki maustamatonta jogurttia
1 tl currya
kanaliemikuutio
2 rkl soijaa

Riisiä

-ruskista kanoja öljyssä ja laita ne odottamaan. Kuullota sipuli ja lisää curry. Lisää pannuun kasvikset ja soija sekä hetken päästä kanat. Sekoita juusto ja jogurtti keskenään ja kaada seos pannulle. Murusta päälle kanaliemikuutio, sekoita ja anna hautua hieman.


Mausteinen uunibroileri

4 broilerin rintafileetä
3 dl riisiä
sipuli
paprika
8 dl vettä
broilerimaustetta, currya..

Mausteliemi:
2 dl jogurttia / ruokakermaa
soijakastiketta
broilerimaustetta, currya, rosépippuria

Sekoita mausteliemen ainekset keskenään. Maun voit itse valita. Anna broilerin maustua liemessä ainakin 2 tuntia. Laita riisi, paprika, sipuli öljyllä voideltuun vuokaan. Kiehauta vesi, lisää siihen broilerimauste ja kaada vuokaan. Laita broileritkin vuokaan ja kypsennä uunin alatasossa 175 asteessa n. 1h. Koristele rosépippurilla ennen tarjoilua.. NAUTI!


Perunavuoka
2 ps. peruna-sipulisekoitusta (voi tehä myös itse.)
4 dl kermaa
1-2 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Uuniin 200-asteeseen (katso aika pussin kyljestä)


Kinkku-pastavuoka
4 - 6 annosta

200 g (n. 8 dl) perhospastaa

vettä
1 liha-juuresliemikuutio
2 pussia (à 300 g) pakastekasviksia, esim. kruunuvihanneksia
1/2 tl suolaa
150 g kinkkusuikaleita

Gratiinikastike
3 dl Valio ruokakermaa
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 pussi (150 g) Valio Polar 15 raastetta
1/2 tl mustapippuria
Keitä pasta liha-juuresliemessä. Valuta ja huuhdo siivilässä kypsä pasta. Sulata kasvikset uunivuoassa. Ripota kasviksille suola, sekoita. Lisää kinkku ja pasta. Sekoita kattilassa kylmä kerma ja jauhot tasaiseksi. Lisää juustoraaste ja pippuri. Keitä sekoittaen 2 min. Kaada kastike vuokaan. Kypsennä 225 asteessa n. 25 min.


Kermaista possun fileetä ja sitruunakastiketta
4 annosta

1 (n. 500 g) Atria Porsaan Sisäfilee, Kermainen pippuri

Sitruunakastike
1 dl vettä
1 prk ( 2 dl) Valio ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sitruunamehua
1/2 lihaliemikuutiota
1/4 tl sitruunapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa ja sitruunamelissaa

Paista porsaan fileetä aluksi 250 asteessa 15 min, ja sen jälkeen 150 asteessa 1/2 tuntia.

Sekoita kastiketta varten kattilassa vesi, kerma, vehnäjauhot ja sitruunamehu. Murenna joukkoon lihaliemikuution puolikas. Sekoita kastiketta kuumentamisen ajan, vähennä lämpöä ja keitä pari minuuttia. Mausta sitruunapippurilla ja hyvin hienoksi silputulla persiljalla ja sitruunamelissalla.

Leikkaa kypsä filee viipaleiksi. Tarjoa kastikkeen, keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.


Liha-kasvisruukku
6 annosta

1 pak (800 g) Atria Karjalanpaistilihaa
1 - 2 sipulia
3 porkkanaa
200 g nauriita tai lanttua
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 tlk (70 g) vahvaa tomaattisosetta
3 dl vettä
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
1 dl persiljasilppua

Lado liha kerroksittain sipulilohkojen ja juurespalojen kanssa uunivuokaan. Lisää mausteet ja veteen sekoitettu tomaattisose. Kypsennä 200 asteessa 1 t. Lisää kerma. Kypsennä vielä 150 asteessa 1 t. Viimeistele pata persiljalla. Tarjoa perunamuusin kanssa.

Broilerin fileepihvit kermakastikkeessa
n. 3 annosta

1 rkl Oivariinia
1 pak (420 g) Chick Broilerin fileepihvejä, Curry
1-2 dl Valio ruokakermaa


Pinnalle
- tuoretta ruohosipulia tai persiljaa
- Paista pihvejä pannulla n. 5 min kummaltakin puolelta. Kaada päälle ruokakerma,
- anna kiehua hiljalleen kannen alla n.5 min.
- Käännä pihvejä välillä.
- Lisää pinnalle kourallinen tuoretta, hienonnettua yrttiä. Tarjoa lisänä kesävihanneksia ja uusia perunoita.

VINKKI Voit korvata broilerin Chick Kalkkunan fileepihvillä, Valkosipuli-yrtti.


Duchesse

n. 1 kg perunoita
2 munan keltuaista
1/2 dl Valio kuohukermaa
25 g Valio voita
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
Keitä kuoritut perunat kypsiksi. Soseuta sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa. Lisää joukkoon keltuaiset, kerma, pehmeä voi ja mausteet. Pursota massasta pieniä ruusukkeita pellille leivinpaperin päälle. Voit nostella nokareita myös kahden ruokalusikan avulla. Paista 225 asteessa noin 15 min, kunnes ruusukkeet ovat kauniin ruskeita. Tarjoa liha- ja kalaruokien lisäkkeenä.

Vinkki
Voit valmistaa Duchesse-perunat etukäteen pakastimeen valmiiksi. Kokeile myös maustamista muutamalla valkosipulin kynnellä ja/tai yrteillä!
 
Mitenkäs salaattikastikkeita - sellaisia mitä voi tehdä pikkasen reilumman määrän kuin pari ruokalusikallista ja sellaisia mitkä säilyy jääkaapissa jonkun aikaa?Kiitti jos löytyy! Ja helppotekoisia vuokaleipiä hakee kanssa....
 
Periaatteessahan mikään ei säily aikaansa pidempään.. Mutta öljy / viinietikka pohjaset kastikkeet säilyvät suhteellisen kauan aikaa, jos niihin ei ole käytetty majoneesia, kananmunia tai muita helposti pilaantuvia raaka-aineita.

Tässä jotain öljy ja viinietikka salaatinkastikeohjeita....

Sauce Vinaigrette
1 litra

1 dl punaviinietikkaa
9 dl öljyä
suolaa
valkopippuria

Vatkaa öljy etikan sekaan.

Kastiketta voi muunnella lisäämällä perusaineiden lisäksi sokeria, sinappia, musta-, rosé-, viher-, tai cayennenpippuria, valkosipulia tai sipulia, hienonnettua paprikaa. Punaviinietikan voi vaihtaa esim. rakuuna-, balsami- tai valkoviinietikaksi tai sitruunan mehuksi.


Talon kastike (Dressing)

50 g sokeria
80 g sinappia
4 dl öljyä
½ dl punaviinietikkaa
1 rkl Worchestershirekastiketta
1 rkl chili-tomaattikastiketta (HP)
1 dl appelsiinimehua (ohennukseen)
suolaa, valkopippuria, valkosipulia

Sekoita sokeri ja sinappi keskenään. Lisää öljy voimakkaasti vatkaten aluksi tipottain, sitten ohuena nauhana. Mausta valmis kastike viinietikalla ja maustekastikkeilla. Ohenna kastike vasta käyttöön otettaessa. (jos kastike leikkaantuu tässä korjaus: uusi kippo -> pikkasen sinappia ->leikkaantunut kastike lisätään ohuena nauhana koko ajan varovasti vatakaten) Ohentamaton kastike säilyy paremmin kuin ohennettu. Kastikkeeseen voidaan lisätä mm. paprikaa, puolukkasosetta tai ananasmurskaa ja ananasmeehua, jos haluaa vaihtelua..

Sinappikastike

suunnilleen litra

200 g sinappia
6 dl öljyä
½ dl viinietikkaa
1½ dl sitruunanmehua
tilliä

vatkaa öljy sinapin sekaan erittäin voimakkaasti. Lisää öljyä aluksi tipottain, sitten ohuena nauhana. Lisää valko- tai punaviinietikkaa. Ohenna sitruunanmehulla tai vedellä. Lisää hienonnettua tilliä vasta tarjolle tuotaessa. Tarjotaan esim. lohen ja nahkiainen kanssa.

Pestokastike

oliiviöljyä
valkosipulia
raastettua parmesaanijuustoa
saksanpähkinöitä
pinjansiemeniä
persiljaa
basilikaa

Hienonnetaan kaikki kerralla tehosekottimessa tai pamiksella..


Kauniin vihreä yrttiöljy


2 punttia persiljaa
1 puntti kirveliä
1 l rypsiöljyä
suolaa
valkopippuria

Sekoita ainekset tehosekoittimessa.
Sopii salaatteihin kastikkeeksi.


Ranskalainen salaattikastike

1 dl punaviinietikkaa
0,5 dl öljyä
valkopippuria
suolaa
sokeria
(halutessa muita mausteita,
esim. sinappia, chilikastiketta, yrttejä, valkosipulia)

Sekoita aineet keskenään.
Kastiketta voi valmistaa suuremman erän kerralla
ja säilyttää suljetussa pullossa jääkaapissa.
Ravista pulloa aina ennen käyttöä.


KEVYT ÖLJY-VIINIETIKKAKASTIKE
(valmista kastiketta noin 4 dl)

2 tl sokeria
1 tl suola
1 tl sinappia
1 tl basilikaa
0.5 dl puna- tai balsamico etikkaa
2,25 dl öljyä
1,25 dl kylmää vettä

Pane mausteet ja viinietikka monitoimikoneen kulhoon ja anna käydä muutama sekunti. Lisää öljy vähitellen ja lopuksi vesi ja anna koneen käydä koko ajan.


KEVYT YRTTINEN KASTIKE

5 dl vettä
0,5 rkl basilikaa
1 rkl kirveliä
1 rkl oreganoa
0,5 dl sokeria
0,25 dl sokeritonta appelsiinimehua
1 tl suolaa
0,5 sinappia
0,3 dl tavallista etikkaa
0,4 dl viinietikkaa
1,25 dl öljyä
2 dl laimennettua sitruunamehua

Sekoita keskenään aineet viinietikkaa myöten. Kiehauta ja jäähdytä. Vatkaa öljy sekaan vähitellen. Ohenna sitruunamehulla.


VALKOSIPULINEN SALAATINKASTIKE

6-10 valkosipulin kynttä
2 rkl sinappia
4 rkl HP kastiketta
2 dl sokeria
2 dl appelsiinituoremehua
2 dl punaviinietikkaa
2 tl valkopippuria
2 tl suolaa
6 dl öljyä
(vesi,mustapippuria)

Sekoita aineet tehosekoittimessa öljy viimeiseksi ,kevennä vedellä jos haluat kevyemmän vaihtoehdon. Säilyy jääkaapissa hyvin, tai tee puoli annosta. Ravistettava ennen käyttöä.

SALAATINKASTIKE

0,5 dl viinietikkaa (balsamico)
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl Hp-kastiketta
0,5 dl sokeria
2 tl yrttisuolaa
2-3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl sinappia
1 muna
1 dl ananas-tai appelsiinituoremehua
pippurisekoitusta
1 rkl rakuunaa
2-4 valkosipulin kynttä
öljyä

Sekoita kaikki aineet paitsi öljy tehosekoittimessa nopeasti. Lisää öljy nauhana pienissä erissä sekoittimen käydessä täydellä teholla. Lisää öljyä kunnes kastike on sopivan sakeaa. Varo ettei öljy juoksetu. Säilytä jääkaapissa.


PAPPILAN PARAS SALAATINKASTIKE

1-4 valkosipulin kynttä
2 rkl sinappia
4 rkl HP kastiketta
1-2 dl sokeria
1-2 dl appelsiinituoremehua
2 dl punaviinietikkaa
2 tl valkopippuria
1-2 tl suolaa
6 dl öljyä
(vesi,mustapippuria)

Sekoita aineet tehosekoittimessa öljy viimeiseksi ,kevennä vedellä jos haluat kevyemmän vaihtoehdon. Säilyy jääkaapissa hyvin, tai tee puoli annosta. Ravistettava ennen käyttöä.


JOHANNAN TAIVAALLINEN SALAATINKASTIKE

1 paprika
1 sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
1 dl sokeria
3 rkl siirappia
3/4 dl omenaviinietikkaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
70 g tomaattisosetta
3-4 dl öljyä

Hienonna paprika ja sipuli. Sekoita muut aineet joukkoon öljy viimeisenä ohuena nauhana. Monitoimikoneella homma käy kätevästi. Leikkuu terällä sipuli ja paprika hienoksi, sitten muut aineet koneeseen lopuksi öljy hyvin vatkaten. Säilytä jääkaapissa.
 
Ja tässä muutamia vuokaleipä -ohjeita...
Toivottavasti näistä ole edes jotakin apua.. :)

-ei muutakun kokkailemaan! :D


Vuokaleipä
2-3 kpl

Juuri:
6 dl piimää tai omenatuoremehua
50 g hiivaa
½ dl siirappia
2 dl omenasosetta (tai -raastetta)
6 dl Hiivaleipäjauhoja (tumma vehnäjauho)

Taikina:
2 tl suolaa
2 tl kuminaa tai fenkolia
1 tl pomeranssinkuorta
1dl rusinoita, pilkottuja luumuja tms
1 dl manteli- tai pähkinärouhetta
50 g voisulaa
n. 3dl puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 200 g)
4 dl Ruisjauhoja (240 g)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja omenasose ja 8 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa. Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, maustavat aineet, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikina jää melko löysäksi. Laita taikinaa pitkiin tai rengasmallisiin voideltuihin uunivuokiin leipä-, kakku- tms. vuokiin, taikinaa riittää puoleen väliin asti vuokaa. Voit myös leipoa taikinasta heti alustuksen jälkeen 2-3 isoa leipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista leipiä 200 asteisen uunin alatasolla 20-25 min kauniin ruskeiksi. Voit voidella leipien pintaa paiston aikana siirappivedellä.Anna leipien jäähtyä ennen kumoamista.


Terveellinen vuokaleipä

Ainekset
. 8 dl. vettä
. pala hiivaa
. 1rkl suolaa
. 1tl sokeria
. 4dl 4-viljanhiutaleita
. 1dl ruishiutaleita (Nalle)
. 1dl auringonkukansiemeniä
. ½dl pellavansiemeniä
. 4dl sämpyläjaujoja
. n.12dl vehnäjauhoja
. ½dl rypsiöljyä (Virgino)

Valmistus
Alustetaan taikina yllä mainituista aineksista, kohotetaan taikina hyvin. Leivotaan 2-leipää vuokiin, taas kohetaan hyvin. Paistetaan kiertoilmauunissa 200 asteessa, noin 45min. Jäähtyneenä leikataan viipaleiksi, pakastetaan, paahtoleipänä maistuu pähkinäiseltä.


Rukiinen vuokaleipä

Ruistaikina soveltuu parhaiten sämpylöihin, reikäleipiin ja muihin mataliin leipiin, jossa voidaan käyttää riittävän löysää taikinaa. Jos haluaa komeamman limpun, se kannattaa paistaa vuoassa.
. 1 kg (16,5 dl) ruisleipäainesta
. 8 dl vettä
. 25 g hiivaa (1 pss kuivahiivaa)

Ruistaikina soveltuu parhaiten sämpylöihin, reikäleipiin ja muihin mataliin leipiin, jossa voidaan käyttää riittävän löysää taikinaa. Jos haluaa komeamman limpun, se kannattaa paistaa vuoassa.
Murenna hiiva kulhoon kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää ruisleipäaines ja vaivaa taikina tasaiseksi. Peitä kulho ja nostata lämpimässä paikassa 60-80 minuuttia. Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile käsin kolme limppua. Kostuta kädet vedellä, niin taikina ei tartu kiinni. Nosta limput kolmeen voideltuun 1,2-1,5 litran vuokaan. Peitä vuoat kelmulla ja kohota limppuja vielä 40 minuuttia. Sumuta vettä limppujen pintaan, kun laitat ne uuniin. Paista 240 asteen uuninlämmössä 40 minuuttia.

Omenainen vuokaleipä

6 dl maitoa
4 dl rapeaa mysliä
2 hapanta omenaa raasteena
50 g tuorehiivaa
0,5 dl siirappia
0,5 dl öljyä
8-9 dl valmista sämpyläjauhoseosta
Lisäksi:
siemeniä koristeluun
Pane uuni päälle 175 asteeseen ja voitele kaksi leipävuokaa. Pane mysli maidon sekaan pehmenemään ja lisää sekaan raastetut omenat. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi mikrossa ja lisää sekaan murennettu hiiva. Lisää sekaan loput aineista ja alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota liinalla tai muovikelmulla peitettynä lämpimässä noin puolen tunnin ajan. Vaivaa taikina tasaiseksi ja jaa taikina tasan voideltuihin uunivuokiin. Anna kohota vielä noin 10 minuuttia. Pistele leivät haarukalla ja koristele siemenillä. Paista keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes leipä on kypsää. Peitä pinta tarvittaessa foliolla.

Vuokaleipä

0,75 dl pellavansiemeniä
TAI
1 dl pellavarouhetta
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
5 dl vettä
1 tl anista
2 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1 dl ruisjauhoja
5 dl hiivaleipäjauhoja

Pane pellavansiemenet ja ohrasuurimot likoamaan yöksi puoleen litraan vettä. Lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää hienonnettu anis, fariinisokeri, suola ja jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Taikinasta tulee löysähkö. Pane taikina voideltuun uunivuokaan. Anna kohota. Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia.
 
pohjis
Hei!

Tuo lasagneohje kiinnostaa minua mutta muutama kysymys :) Jaksaisitko vastata :heart:

Eli 1 maitoa tarkoittaa litraa? vai desiä?tuossa valkoisessa kastikkeessa siis. Miten tuo kastike tehdään? Siis sulatetaan voi, ruskistetaan siinä jauhot? lisätään maito, suola ja levitä, kiehautetaanko sitten?? vai miten?

Ruskeassa kastikkeessa pitääkö samaan tapaan tehdä??

Kokeilemalla oppii tietysti mutten ihan kamalia mokia tekisi :ashamed:

Mutta suuri kiitos noista ohjeista :heart:
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 19:10 pohjis kirjoitti:
Hei!

Tuo lasagneohje kiinnostaa minua mutta muutama kysymys :) Jaksaisitko vastata :heart:

Eli 1 maitoa tarkoittaa litraa? vai desiä?tuossa valkoisessa kastikkeessa siis. Miten tuo kastike tehdään? Siis sulatetaan voi, ruskistetaan siinä jauhot? lisätään maito, suola ja levitä, kiehautetaanko sitten?? vai miten?

Ruskeassa kastikkeessa pitääkö samaan tapaan tehdä??

Kokeilemalla oppii tietysti mutten ihan kamalia mokia tekisi :ashamed:

Mutta suuri kiitos noista ohjeista :heart:

Juu, siitä maidosta oli jäänyt se litra pois..
Ja teko-ohje:
-sulata voi, lisää jauho, älä anna kuitenkaan ruskistua.. :)
-Lisää maitoa vähän kerrallaan, sekottaen..
-Tee tämä valmiiksi, eli koko maito sekasin ja anna hieman pulpahtaa, jotta jauhot kypsyy kunnolla..
- nosta jäähtymään, anna jäähtyä jonkin aikaa ja lisää sitten valkosipulilevite -sekota ja lisää suolaa..
(tästä pitäisi tulla aika paksua, ettei valu ihan heti pohjalle, eli jos jää löysäksi suurusta vesi+jauho suurusteella, muista kylmää vettä :) ja kiehauta..)


Ruskea kastike: (näin teen itse :))
-Laita vesikattila kiehumaan, siihen lihaliemikuutio -anna kiehua!
-paista jauheliha, sipulit, pannulla, mausta.. -kaada veden joukkoon.
- laita pannulle voita ja jauhoja - anna ruskistua kunnolla (älä polta)
ja lisää kattilaan, sekottaen.. (sama ohje, et tee aika paksua.. )

Sitten vaan kokomaan - voideltuu vuokaan eka pikkasen kumpaakin kastiketta pohjalle ni ei levyt jää kiinni.. sitten vaan levyt ja kastikkeet vuoronperään.. Jätä valkokastiketta päällimmäiseksi, jää kaunis pinta ja juustoraastetta ja eikun uuniin.. NAM! :p
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 00:43 Texas Flame kirjoitti:
Mulle tuottaa ongelmia tuo kalan valmistus... Eli heitäppäs muutamia nopeita/helppoja kalajuttuja :wave:

Tässä jotain. Itse usein vain paistan pannulla ja syön sellasenaan 
Tai laitan uuniin (maustan, ja kermaa päälle)


Toivottavasti uskallat kokeilla näitä ja kysele, jos vielä jäi jotai.


mantelikala

1 pkt seitifilettä pakasteltaasta
2 dl kermaa
suolaa
sitruunapippuria
sitruunaa
pippuria
tilliä
juustoa
mantelilastuja

Kala vuokaan, mausta, kerma päälle ja juustot.. Itse olen lisännyt mantelit vasta myöhemmin, ettei ne ole ihan palaneita..
Helppo ja nopea..


AURA kastike kalalle

5 annosta

4,5 dl kuohukermaa
n. 1/2 dl appelsiinimarmeladia tai -hilloa
1/2 pussia (75 g) AURA murua
Sekoita kastikkeen ainekset ja keitä kastiketta kokoon noin 10 min, kunnes on sakeaa. Tarjoa paistetun lohen tai kirjolohen kastikkeena.


Ahven-lohirullat ja sitruunakastike
4-6 annosta

n. 600 g ruodottomia ahvenfileitä
suolaa
mustapippuria myllystä
150 g kylmäsavustettua kirjolohta hienonnettuna
1/2 prk (100 g) Hovi kevyt sinihome tuorejuustoa
1/2 dl tilliä hienonnettuna

Sitruunakastike
1/2 sipulia hienonnettuna
1 rkl Oivariinia
1/4 dl sitruunamehua
2 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
ripaus chilimaustetta

tilliä hienonnettuna
Levitä ruodottomat ahvenfileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Mausta. Sekoita lohi ja juusto keskenään. Mausta tillillä. Levitä lohitahna ahvenfileille. Rääri fileet rulliksi tai käännä vastakkain. Nostele voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 175 asteessa n. 35 min. Peitä kypsymisen puolessa välissä foliolla. Valmista kastike. Hauduta sipulia rasvassa. Lisää joukkoon sitruunamehu, ruokakerma, vesi ja liemikuutio. Suurusta kastike. Mausta ja viimeistele tillillä. Tarjoa rullia sitruunakastikkeen, keitettyjen perunoiden ja punajuuripyreen kanssa.


Hedelmäinen pähkinäkala

6 annosta

n.1 kg kirjolohifileetä, pakasteseitä tai muuta kalaa

Mausteliemi
2 dl appelsiinitäysmehua
2 tl korianteria
1/2 tl mustapippuria rouheena
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/2 tl suolaa

Päälle
1 prk (2 dl) créme fraîchea, 15 %
1/2 dl cashewpähkinöitä tai muita pähkinöitä rouheena
1/2 dl rusinoita hienonnettuna

Leikkaa kirjolohifileen nahkaan viiltoja, jotta mausteliemi imeytyy hyvin. Nosta kala vuokaan, nahkapuoli alaspäin. Hieman sulaneen pakastekalan pinnalle voi tehdä myös muutamia viiltoja. Yhdistä mausteliemen aineet keskenään ja kaada vuokaan. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Kaada päälle kerma. Kypsennä 200 asteessa 30-40 min. Ripottele pinnalle pähkinät ja rusinat. Kypsennä vielä 15 min. Koristele halutessasi sitruunalla ja korianterilla. Tarjoa keitetyn riisin tai peruna-hernepihvien kanssa.

Hunajainen kalapata

5 annosta

500 g kirjolohta fileenä
1 tl sitruunapippuria
1/2 tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita sulatettuna
1/2 dl hunajaa
1 dl ruokakermaa, 15 %, HYLA
1/2 pkt (100 g) herkkusieniä
esikäsiteltyjä metsäsieniä


Kuutioi kala isoiksi kuutioiksi. Laita uunivuokaan. Mausta ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kaada voi kalapalojen päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 15 min eli kunnes kala alkaa ruskistua. Alenna lämpötila 175 asteeseen ja kaada päälle keskenään sekoitetut hunaja, kerma ja viipaloidut sienet. Jatka kypsentämistä vielä 20 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin ja salaatin kanssa.

Juustoinen kalavuoka

3 - 4 annosta

1 pak (400 g) pakastekalaa, esim. seitiä
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 dl hienonnettua tilliä
1 prk (2 1/2 dl) maustettua ruokakermaa (3 juustoa tai lisää juustoa itse )

Leikkaa kohmeiseksi sulatettu pakastekala neljään osaan. Lado palat voideltuun uunivuokaan. Ripota päälle sitruunapippuri ja tilli. Lisää juustokerma. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Juustoinen kasvis-kalakeitto

8 annosta

1,2 l vettä
2 kasvis- tai kalaliemikuutiota
3 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
tai tuoreita kasviksia suikaloituna
1 rasia (200 g) Olympia kevyt tilliä
1 pak (400 g) pakastekalaa
tai tuoretta, ruodotonta kalafileetä
suolaa, valkopippuria
hienonnettua tilliä


Kuumenna vesi. Lisää joukkoon liemikuutiot ja kasvissuikaleet. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se on sukanut. Lisää paloiteltu kala. Anna hautua kannen alla noin 10 min, kunnes kala on kypsynyt. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Ripota pinnalle hienonnettua tilliä. VINKKI Voit myös soseuttaa keiton, jos haluat.


Kala-kasvisnyytit

5 annosta

800 g ruodotonta kalaa esim. kirjolohta
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 prk (180 g) fetaa
2 pussia (á 250 g) kasvissuikaleita
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
5 rkl voita

Leikkaa kirjolohi annospaloiksi nahkoineen. Nosta palat reilun kokoisten foliopalojen päälle. Mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Murentele fetaa kerroksittain sulaneiden kasvissuikaleiden, valkosipulin, pippurin ja ruohosipulin kanssa kaloille. Laita lopuksi jokaiseen nyyttiin voinokareita. Sulje nyytit tiiviiksi ja kypsennä grillissä, muurinpohjapannulla tai uunissa 225 asteessa 30-40 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Vinkki
Jos käytät ohutta foliota, laita foliopalan päälle pala leivinpaperia. Paketista tulee vahvempi eikä se repeä kypsennyksen aikana.

Kala-kasvisnyytit

6 annosta

1 pussi (500 g) peruna-sipulisekoitusta tai keitettyjä uusia perunoita
1/2 tl suolaa
1 pak (300 g) marinoitua kirjolohisuikaletta tai
2 pientä tlk (à 185 g) tonnikalafileepaloja tomaatissa
1 pieni (250 g) kesäkurpitsa kuutioina
4 (350 g) tomaattia kuutioina
1/2 tl suolaa
1 prk (200 g) fraîchea 5% Välimeren maut
1 1/2 dl tuoretta tilliä tai kevätsipulia hienonnettuna

Repäise alumiinifoliosta ja leivinpaperista reiluja paloja (n. 25 x 25 cm). Laita leivinpaperipalat foliopalojen päälle ja jaa niille peruna-sipulisekoitus. Jos käytät uusia perunoita, kuutioi ne. Ripota perunoille suolaa. Lisää kirjolohisuikaleet tai hienonnettu tonnikala kastikkeineen.Lisää kalan päälle puolet fraîchesta sekä kesäkurpitsa- ja tomaattikuutiot. Ripota päälle suolaa. Lisää loput fraîchesta ja sulje nyytit. Kypsennä grillissä tai uunissa 225 asteessa n. 25 min. Avaa nyytit ja ripota niille tilli- tai kevätsipulisilppua juuri ennen tarjoilua. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.


Kala-kasvisvuoka

3-4 annosta

2 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
1 1/2 tl sitruunapippuria
1 prk (2 dl) ruokakermaa
2 dl emmental raastetta
500 g kirjolohifileetä tai
1-2 pak (à 400 g) pakastekalaa
Levitä kasvissuikaleet uunivuokaan, sekoita joukkoon puolet sitruunapippurista ja ruokakermaKypsennä 200 asteessa 30 min. Poista sillä aikaa kirjolohifileestä kaikki ruodot, jätä nahka. Paloittele filee annospaloiksi. (Jos käytät pakastekalaa, ota se sulamaan ja leikkaa jähmeänä annospaloiksi.) Mausta kalapalat lopulla sitruunapippurilla. Ota vuoka uunista, ripota päälle juustoraastetta ja nosta kalapalat vihannesten päälle nahkapuoli ylöspäin. Jatka kypsentämistä 15 min. Tarjoa salaatin kanssa.


Kala-pinaattilasagne

5 annosta

9 lasagnelevyä

Kala-pinaattiseos
1 rkl Oivariinia
1 iso sipuli hienonnettuna
1 pak (400 g) pakasteseitiä tai muuta ruodotonta kalaa
1/2 tl sitruunapippuria
3/4 - 1 tl suolaa
1 pak (150 g) pakastepinaattia

Juustokastike
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tlk (1 l) kevytmaitoa
1 kasvisliemikuutio
1/2 tl sitruunapippuria
1 pussi (150 g) emmental raastetta

Kuullota sipuli Oivariinissa pehmeäksi. Lisää joukkoon kohmeinen, paloiteltu kala. Ripota kalalle pippuri ja suola. Lisää pinaatti. Anna kypsyä hieman. Yhdistä toisessa kattilassa vatkaten vehnäjauhot ja maito. Anna kiehua 2 - 3 min samalla sekoittaen. Mausta ja lisää joukkoon 2 dl juustoraastetta. Säästä loppu raasteesta vuoan pinnalle. Sekoita, kunnes kastike on tasaista ja juusto on sulanut. Levitä juustokastiketta ja kala-pinaattiseosta kerros vuoan pohjalle. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Tee loput kerrokset samoin, laita päällimmäiseksi kerros kastiketta. Ripota pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä 175 asteessa 50 min. Peitä kypsennyksen puolivälissä leivinpaperilla, ettei ruoan pinta tummu liikaa. Tarjoa salaatin kanssa.

Kalakeitto

5 annosta

8 dl vettä
10 maustepippuria
10 valkopippuria
1-2 laakerinlehteä
2 (200 g) sipulia
4 (400 g) perunaa
1 (reilu 1 kg) made TAI hauki
2 prk (à 2 dl) ruokakermaa, 15 %
2 tl suolaa
1 dl hienonnettua tilliä

Laita kylmään veteen perattu/nyljetty kala reiluina paloina. Kun vesi kiehuu, poista vaahto pinnalta. Lisää pippurit ja laakerinlehti. Keitä noin 20 min. Kun kalapalat ovat kypsiä, nosta ne kattilasta ja poista ruodot. Siivilöi liemi. Lisää liemeen kuoritut ja lohkotut sipulit. Keitä noin 5 min. Lisää perunat kuutioina. Keitä keitto kypsäksi. Lisää kalapalat, kerma ja suola. Anna hautua kannen alla noin 5 min. Lisää pinnalle hienonnettu tilli vähän ennen tarjoilua.
VINKKI Halutessasi voit lisätä keittoon vanhan tavan mukaisesti jälkiuunileivän palan valmistuksen loppuvaiheessa.


Kalaseljanka

6 annosta

1 l kalalientä kuutioista tai fondista
1 tlk (70 g) vahvaa tomaattisosetta
2 sipulia
4 perunaa, esim. Bintje
500 g kalafileetä, esim. ahventa ja/tai kirjolohta
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
2 dl Valio kevytmaitoa
1-2 mauste- tai suolakurkkua
1/2 dl tilliä
ripaus valkopippuria, suolaa

Kuumenna liemi. Lisää joukkoon tomaattisose ja paloitellut sipulit sekä perunat. Anna kiehua kannen alla alhaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsät. Lisää kuutioidut kalafileet, ruokakerma, maito, kuutioidut kurkut ja hienonnettu tilli. Kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila levyltä ja anna hautua muutama minuutti kannen alla, kunnes kala on kypsää. Mausta tarvittaessa valkopippurilla ja suolalla. Tarjoa esim. hapankorppujen ja juuston kanssa. Valitse juustoksi esim. Oltermanni 17 %.


Keväiset kalamurekepihvit

12 kpl

500 g tuoreita, nahattomia ahven- tai haukifileitä
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, HYLA
3 vaaleaa paahtoleipäviipaletta, reunat poistettuna
1 sipuli
1 dl tilliä tai ruohosipulia
2 munaa
3/4 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl valkopippuria

Paistamiseen
Oivariinia, HYLA

Jauha kalafileet hyvin hienoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Paista pieni koepala ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa. Muotoile taikinasta 12 kpl pihvejä ja paista Oivariinissa kypsiksi ja kauniin ruskeiksi. Tarjoa esim. curry-ananasdipin tai pirteän parsakastikkeen (ks. ohjeet nimihaulla) ja perunasoseen tai keitettyjen perunoiden kanssa.


Lohikeitto

6 annosta

2 porkkanaa
2 (250 g) lehtisellerin vartta
1 sipuli
1 rkl Oivariinia 60 %
n. 5 dl kalalientä tai vettä
5 perunaa
400 g perattua kalaa, esim. kirjolohta fileenä
100 g kylmäsavustettua kirjolohta
1 l ykkösmaitoa
1 rkl vehnäjauhoja
(suolaa)
1 dl tuoretta hienonnettua tilliä

Leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja viipaloi lehtiselleri. Hienonna sipuli. Sulata rasva kattilassa. Lisää kasvikset ja sipuli kattilaan. Kuumenna sekoittaen muutaman minuutin ajan, älä ruskista. Lisää kalaliemi tai vesi. Kun liemi on kiehunut hetken aikaa, lisää pienet perunakuutiot. Anna kiehua n.15 min. Poista kalafileestä nahka. Leikkaa filee kuutioiksi ja savukirjolohi ohuiksi suikaleiksi. Lisää kattilaan kalat ja maito, johon on sekoitettu vehnäjauhot. Anna hautua, kunnes keitto on kypsää (n. 10 min).


Paistettua kalaa maustevoin kera
5 annosta

Valio voita tai Oivariinia
n. 800 g kuha- tai ahvenfileitä tai 1 kpl / ruokailija lohimedaljonkeja

suolaa

(mustapippuria myllystä)
Ruskista voi pannulla vaalean ruskeaksi. Paista kalat kypsiksi kummaltakin puolelta. Mausta paistopinta suolalla ja halutessasi mustapippurilla. Tarjoa maustevoinappien kanssa.



Värikäs lohi-kasviswokki

4 annosta

1 rkl Oivariinia
1 tl currya tai
2 tl currytahnaa
300 g nahatonta lohifileetä
1 pussi (500 g) wokkivihanneksia, esim. Thai
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
1/2 tl suolaa

Kuumenna Oivariini pannulla ja lisää curry tai currytahna. Lisää kuutioitu lohi. Paista varovasti lastalla käännellen. Lisää wokkivihannekset ja kääntele seosta kevyesti. Lisää vesi, liemikuutiopuolikas, ruokakerma ja suola. Anna kypsyä kannen alla muutama minuutti. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa hiukan vettä.Tarjoa basmati- tai jasmiiniriisin tai nuudelien kanssa.


HÖYRYSTÄMINEN

Mausta kalafilee tai -pala kevyesti, pane se paistopussiin, lisää tilkka vettä tai valkoviiniä ja sulje pussi huolellisesti.
Pane uunivuokaan vettä sentin verran, kuumenna se, pane pussi veteen ja vuoka 200-220-asteiseen uuniin.
Kun pussi on pullistunut, sen sisään on muodostunut höyryä. Kypsyminen tapahtuu nopeasti, noin 5 minuutissa.
Voit tehdä paketin samaan tapaan myös foliosta saumaamalla. Pane foliopaketti veteen, mutta nyt 250-asteiseen uuniin. Kypsymisaika on 12 minuuttia.
Uunivuoassa: voitele vuoka ohuelti rasvalla, pane pohjalle tilkka vettä, valkoviiniä tai kalalientä. Lisää kevyesti maustettu kalafilee ja peitä lopuksi tiiviisti foliolla.
Pane 200-asteiseen uuniin. Pohjalla oleva neste ja kalassa itsessään oleva kosteus synnyttävät vuokaan höyryä ja kypsennys tapahtuu nopeasti.


 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 14:37 rosmariini kirjoitti:
Turkissa sekä Suomessa kreikkalaisessa ravintolassa olen syönyt todella hyvää kasvispataa. Sellaisen ohjetta kaipailisin kovasti.
No sitähän on vaikea metsästää..  Kävin kaikki läpi, mutten oikeen sellasta kreikkalaista kasvispataa löytänyt.. Mutta tässä ois jonkinlaista muuta kreikkalaista (ja muuta) kasvisruokaa, ehkä niistä löytyy jonkin samantyylinen.??


KASVISPANNU
4 annosta

. ½ kesäkurpitsaa
. 500 g pakaste peruna-sipulisekoitusta
. 4 tomaattia
. 2-3 valkosipulin kynttä
. 1 tl suolaa
. rouhittua mustapippuria
. 2 dl ruokakermaa
. ½dl tuoretta basilikaa silputtuna
. öljyä paistamiseen

Kaada pannulle öljy ja kuullota siinä pienityt valkosipulit, pienitty kesäkurpitsa ja peruna-sipulisekoitus. Paloittele tomaatit ja poista sisukset. Lisää tomaattilohkot pannulle ja kaada päälle kerma. Mausta suolalla, mustapippurilla ja silputuilla yrteillä. Tarjoa sellaisenaan tai lisäkkeenä esimerkiksi paistetun tai grillatun lihan seurassa.

MOUSSAKÁ

n. 1 kg munakoisoa
4 isoa keitettyä perunaa
4 tomaattia
400 g ruskistettua jauhelihaa
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl vehnäjauhoja
2 hienonnettua sipulia
6-7 dl lihalientä
1 ½ dl kermaa
1 dl juustoraastetta
2 hienonnettua valkosipulin kynttä
suolaa, valkopippuria

Ladotaan munakoisot, perunat, tomaatit ja jauheliha kerroksittain uunivuokaan. Valmistetaan valkokastike. Vuoan "kansi" tehdään munakoisoviipaleista ja pinta peitetään juustoraasteella. Annetaan hautua uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.


KASVISLAUTANEN
4 annosta

. 1 pieni lanttu tai nauris
. 1-2 porkkanaa
. ½ vihreää kesäkurpitsaa
. ½ keltaista kesäkurpitsaa
. 1 pieni fenkoli

Mausteöljy
. 1 dl rypsiöljyä
. 1 murskattu valkosipulin kynsi
. 1 tl tuoretta timjamia pilkottuna
. 1 tl tuoretta rakuunaa pilkottuna
. ripaus sokeria
. rouhittua merisuolaa
. rouhittua mustapippuria

Päälle
. ½ dl parmesaanijuustoraastetta

Kuori juurekset ja leikkaa kasvikset ohuiksi viipaleiksi. Sekoita mausteöljyn aineet keskenään ja voitele kasvispalat kevyesti öljyllä. Paahda kasvispaloja kevyesti grillissä molemmin puolin, juureksia voit kypsentää hiukan kauemmin. Asettele tarjolle ja koristele juustoraasteella. Nauti joko lämpimänä tai viileänä alkupalaksi tai pääruoan lisäkkeenä.


KASVISTÄYTTEISET PAPRIKAT

. 4-6 paprikaa
. 1 rkl öljyä
. ripaus suolaa ja valkopippuria
. Täyte:
. 2 rkl öljyä
. 1 iso sipuli
. 1 munakoiso
. pala varsiselleriä
. pala maustepaprikaa
. 1 tlk (400 g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
. sitruunapippuria
. hunajaa, aromisuolaa
. yrttiseosmaustetta, esim. Provencen yrtit

Leikkaa paprikoista "lakit" ja poista siemenet. Voitele sisus öljyllä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Hauduta paistinpannussa öljyssä silputut kasvikset, myös paprikoiden lakit, pehmeiksi. Lisää säilötyt pavut ja mausta hyvin. Täytä paprikat ja kuumenna mikroaaltouunissa täydellä teholla 3-4 minuuttia. Käännä paprikoita välillä ellei alusta pyöri.

KASVISYLLÄTYS
4 annosta

. 400 g kasvisgrillimakkaraa tai soijamakkaraa
. ½ kesäkurpitsaa paloina
. 1 punainen paprika paloina
. 1 keltainen paprikan paloina
. 1-2 sipulia isoina lohkoina
. 2 tuoretta maissia paloiteltuna
Tomaattiseos
. 70 g tomaattipyreetä
. 2 murskattua valkosipulinkynttä
. 1 tl provencen yrttisekoitusta
. 1 tl öljyä
. ½ tl cayennenpippuria
. suolaa
. rouhittua mustapippuria

Paloittele kasvismakkara ja jaa se sekä paloitellut kasvikset neljälle öljyllä voidellulle foliopaperille. Sekoita keskenään tomaattipyree sekä mausteet ja jaa seos nyyttien kesken. Sulje nyytit huolellisesti ja kypsennä grilliritilän päällä, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.


KASVISPYTTIPANNU
4 annosta
(gluteeniton, maidoton)

. 2 rkl öljyä
. 1 sipuli
. 6 keitettyä perunaa
. 1 (100 g) palsternakka
. 2 (200 g) punajuurta
. 150 g lanttua
. 2 dl vettä
. mustapippuria
. persiljaa
. 4 munaa

Hienonna sipuli. Kuutioi perunat, palsternakka, punajuuri ja lanttu. Kuullota kypsentämättömät kasvikset öljyssä pannulla. Lisää vesi ja keitä miedolla lämmöllä kypsäksi. Lisää kypsät perunakuutiot ja mausta suolalla, mustapippurilla ja persiljalla. Paista pannulla 1 kananmuna jokaiseen annokseen tai tarjoile smetanan kanssa.

KASVISGUMBO eli kasvisvuoka
4 annosta

. 2 valkosipulin kynttä
. 1 jalapenochili
. 4 kiinteämaltoista perunaa tai vastaava määrä bataattia
. 3 tomaattia
. 2 maissintähkää (pakaste-, säilyke- tai tuore)
. 425 g valkoisia papuja tomaattiliemessä
. ½ dl chilikastiketta
. 1 rkl sokeria tai hunajaa
. 1 dl vettä
. 2 tl suolaa
. 1 rkl tuoretta oreganoa silputtuna
. (2 rkl tuoretta korianteria silputtuna)

Kuori ja murskaa valkosipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja paloittele pieneksi. Kuori perunat tai bataatit ja paloittele ne kookkaiksi kuutioiksi. Paloittele tomaatit ja poista siemenet. Leikkaa maissintähkät kolmeen osaan. Sekoita keskenään valkosipuli- ja chilisilppu, pavut, chilikastike, sokeri, vesi, suola ja silputut yrtit. Pane uunivuoan pohjalle kasvispalat ja kaada päälle papuseos. Pane vuoka uuniin ja anna hautua 200 asteessa kunnes perunapalat ovat pehmenneet eli noin ½ tunnin ajan. Tarjoile gumboa esimerkiksi keveiden keitettyjen lihapyöryköiden kanssa.

BOUILLABAISSE

noin kilon painoinen kuha
400 g kirjolohifileetä
(katkaravunkuoria)
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1,5 l vettä
2 laakerinlehteä
noin 10 valkopippuria
2 tl suolaa
timjaminoksia
(5 dl valkoviiniä)
1 tl sahramia
1 tölkki tomaattimurskaa
puolen sitruunan mehu
2 sellerinvartta tai pala juuriselleriä
300 g palsternakkaa
3-4 porkkanaa
(4 perunaa)
1 fenkoli
pakastettuja tai säilöttyjä simpukoita
250 g katkarapuja
tilliä tai kirveliä
Rouille:
2 valkosipulinkynttä
250 g majoneesia
2 tl sahramia
ripaus chiliä

Perkaa kalat. Keitä päästä, ruodoista ja nahasta kalaliemi veden, pippureiden, suolan, laakerin, sipuleiden, timjamin ja katkaravunkuorien kanssa, keittoaika noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi. Lisää viini ja sitruunamehu. Jos käytät kuorineen pakastettuja simpukoita, kiehauta ne liemessä. Lisää kuoritut ja suikaloidut kasvikset, tomaatti-murska ja sahrami. Lisää lopuksi simpukat ja kat-karavut sekä yrtit. Painonvatijoiden pointsit: Ilman majoneesia 5 pistettä, majoneesin kanssa +1 p pistettä. Katkaravut tai jättikatkaravunpyrstöt sopivat hyvin pastan tai nuudelien seuraksi. Laihduttajan kannattaa olla maltillinen pastan ja nuudelien kanssa. Ruoka kevenee, kun joukkoon lisää kasviksia.


KATKARAPUNUUDELIT

paketti nuudeleita
3 l vettä
2 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä
pieni pala tuoretta inkivääriä
1 rkl punaista chilitahnaa (säilyke)
1 rkl soijakastiketta
500 g jättikatkaravunpyrstöjä
tai katkarapuja
(2 dl kookosmaitoa)
korianteria

Kiehauta vesi, mausta se suolalla. Ota kattila liedeltä ja anna nuudeleiden turvota kuumassa vedessä noin 15 minuuttia. Jos käytät pastaa, keitä se normaalisti suolavedessä kypsäksi. Silppua valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Kuullota silppu chilitahnassa. Lisää joukkoon soijaa (ja kookos-maitoa). Kuumenna katkaravut nopeasti liemessä. Lisää lopuksi silputtu korianteri.
Kaada nuudelit lävikköön, valuta, kaada tarjoilumaljaan ja kaada päälle katkarapukastike. Tarjoile heti. Painonvatijoiden pointsit: Ilman kookosmaitoa 4 pistettä, kookosmaidon kanssa 6 pistettä.

PASTITSIO - kreikkalainen pastavuoka
(6 annosta, á 350 g)

7-8 dl (300 g) penne-pastaa keittämiseen vettä ja suolaa 3 dl (150 g)
juustoraastetta

Jauhelihakastike:
400 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tl suolaa
3/4 tl mustapippuria
2 tl rosmariinia

Valkokastike:
2 rkl öljyä
1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
1 tl suolaa
2 munaa

Voitele noin 2 litran vetoinen, mieluiten korkeareunainen uunivuoka.
Valmista ensin valkokastike. Kuumenna rasva kattilassa, sekoita joukkoon jauhot ja lämmitetty maito vähitellen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon 1 dl juustoraastetta ja mausta suolalla. Nosta kattila liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä täysin kypsäksi. Valuta hyvin. (Älä lisää pastan joukkoon öljyä: pennet saavat tarttua toisiinsa.)
Valmista jauhelihakastike pastan kiehuessa. Ruskista jauheliha isossa paistokasarissa. Lisää hienonnettu sipuli ja tomaattimurska. Anna kiehua ilman kantta reilut viisi minuuttia, kunnes neste on osittain haihtunut. Mausta kastike sen kiehuessa mustapippurilla ja rosmariinilla.

Kaada puolet pastasta vuokaan. Ripottele päälle 1 dl juustoraastetta. Levitä päälle jauhelihakastike ja kaada päälle loppu pasta.
Vatkaa munat valkokastikkeen joukkoon. Kaada kastike pastan päälle ja ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes pastitsio on saanut kauniin värin. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa lisäksi tomaateista, sipulista ja oliiveista tehtyä salaattia.


KREIKKALAISET KASVIKSET
(4 annosta)


500 g jauhoisia perunoita (keltainen tai punainen pussi)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
4 rkl Pirkka fetajuuston öljymarinadia
1 varsi tuoretta rosmariinia
400 g pientä kesäkurpitsaa
1 iso keltainen paprika
300 g pieniä kiinteitä kypsiä tomaatteja
1 tl suolaa
1/4 tl vastajauhettua mustapippuria
1tlk (340 g) Pirkka fetajuustokuutioita öljymarinadissa
12 mustaa oliivia

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pese perunat harjalla ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Viipaloi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Mittaa kookkaan uunivuoan pohjalle 4 rkl fetajuuston siivilöityä öljymarinadia ja kääntele siinä perunalohkot, sipulirenkaat, valkosipulisilppu ja oksa tuoretta rosmariinia. Kypsennä vuokaa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Kääntele aineksia kerran kuumennuksen aikana. Viipaloi kesäkurpitsat noin sentin viipaleiksi. Leikkaa viipaleet kahtia, jos ne ovat kookkaita. Lohko tomaatit. Puhdista ja paloittele paprika. Lisää loput vihannekset ja kääntele öljyssä. Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Jatka kypsentämistä vielä 15 - 20 minuuttia kunnes perunat ovat pehmeitä. Levitä siivilöidyt fetakuutiot ja oliivit vuoan pinnalle. Tarjoa lisäksi rapeaa leipää. Kreikkalaiset kasvikset maistuvat myös grillattujen makkaroiden tai broilerin kanssa.
 
pohjis
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 19:45 minä vain kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 19:10 pohjis kirjoitti:

Juu, siitä maidosta oli jäänyt se litra pois..
Ja teko-ohje:
-sulata voi, lisää jauho, älä anna kuitenkaan ruskistua.. :)
-Lisää maitoa vähän kerrallaan, sekottaen..
-Tee tämä valmiiksi, eli koko maito sekasin ja anna hieman pulpahtaa, jotta jauhot kypsyy kunnolla..
- nosta jäähtymään, anna jäähtyä jonkin aikaa ja lisää sitten valkosipulilevite -sekota ja lisää suolaa..
(tästä pitäisi tulla aika paksua, ettei valu ihan heti pohjalle, eli jos jää löysäksi suurusta vesi+jauho suurusteella, muista kylmää vettä :) ja kiehauta..)


Ruskea kastike: (näin teen itse :))
-Laita vesikattila kiehumaan, siihen lihaliemikuutio -anna kiehua!
-paista jauheliha, sipulit, pannulla, mausta.. -kaada veden joukkoon.
- laita pannulle voita ja jauhoja - anna ruskistua kunnolla (älä polta)
ja lisää kattilaan, sekottaen.. (sama ohje, et tee aika paksua.. )

Sitten vaan kokomaan - voideltuu vuokaan eka pikkasen kumpaakin kastiketta pohjalle ni ei levyt jää kiinni.. sitten vaan levyt ja kastikkeet vuoronperään.. Jätä valkokastiketta päällimmäiseksi, jää kaunis pinta ja juustoraastetta ja eikun uuniin.. NAM! :p
Kiitos!!! Muutaman mokan olisin siis tehnyt ;)
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 18:04 vauvakuume75 kirjoitti:
Hei!Laitatko myös iltapala,ym suolasia ohjeita,homejuusto....
No tässäpä jotain.. Toivottavasti jotain hyödyllistäkin löytyy.. :)

- Nää taitaapi olla enemmän aamupaloja, kun kellokin on jo noin paljon :)


AURA paprikapiiras

8 annosta

Pohja
125 g Oivariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 tl suolaa
1 rkl kylmää vettä

Täyte
1 sipuli
1 rkl Oivariinia
1 pussi (300 g) paprikasekoitusta
1/2 tl pippurisekoitusta
1 pak (150 g) AURA 17 sinihomejuustoa
1 tlk (227/135 g) ananaspaloja
1 muna
1 prk (200 g) ruokajogurttia
1 rkl hunajaa
1 rkl kuivattua basilikaa

Nypi Oivariini, jauhot, kaurahiutaleet ja suola keskenään. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina n. 26 cm:n piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuliviipaleet ja paprikasuikaleet pannulla Oivariinissa. Mausta pippurisekoituksella. Raasta AURA ja valuta ananaspalat. Lisää AURA ja ananaspalat sipuli-paprikaseokseen. Levitä seos taikinapohjalle. Sekoita keskenään muna, ruokajogurtti, hunaja ja basilika. Kaada seos täytteen päälle tasaisesti. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 40 min, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja täyte on hyytynyt. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.


Bagel (4 annosta)

Ainekset
bageleita
kylmäsavulohitäyte:
tuorejuustoa
kylmäsavulohta
salaattia

tonnikalatäyte:
majoneesia
tonnikalaa
purjoa
Dijon-sinappia
suolaa pippuria myllystä

Bagel halkaistaan kahtia, paahdetaan ja täytetään. Tarjoillaan niin, että etureuna on korkealla ja takareunat vastakkain. Mikäli bagel on uunituore, paahtamista ei tarvita eikä puolikkaita tarvitse leikata toisistaan kokonaan irti. Täytteen perustaksi sopii mainiosti tuorejuusto. Klassinen yhdistelmä on maustamaton tuorejuusto, kylmäsavulohi ja salaatti. Entäpä sitten tonnikalatahna: sekoita majoneesia, pieneksi murskattua tonnikalaa, purjosilppua, Dijon-sinappia, suolaa ja pippuria. Nauti tomaatin ja salaatin kera.

BLT (4 annosta)
Ainekset
8 viip. vaaleaa tai graham paahtoleipää
3 rkl majoneesia
16 viip. pekonia
2 pihvitomaattia
1 iso sipuli
salaatinlehtiä
suolaa
mustapippuria

Paista pekoni rapeaksi kuumalla paistinpannulla, nosta pekoniviipaleet talouspaperille, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Paahda leivät ja voitele majoneesilla, lado väliin ohueksi viipaloitua sipulia, tomaattiviipaleita, salaatinlehtiä ja pekonisiivut. Mausta välit suolalla ja pippurilla. Tarjoile esimerkiksi maalaischipsien ja salaatin kanssa.


Kinkku-artisokkapaninit (4 annosta)

Ainekset
4 kpl ciapatta-sämpylää tai panini-sämpylää(pitkulaista)
oliiviöljyä
1 tl valkosipulijauhetta
mustapippuria myllystä
suolaa
4 viip. savukinkkua
4 kpl artisokansydäntä
4 viip kermajuustoa
muutama lehti rucolaa
Viillä sämpylä kahtia. Voitele molemmat puolet oliiviöljyllä ja mausta valkosipulijauheella, pippurilla ja suolalla. Aseta leivälle kinkkuviipale, hieman litistetty artisokansydän, rucolaa ja kermajuustoviipale. Paahda parilapannulla molemmin puolin noin 3 minuuttia eli kunnes pinta on rapea ja juusto alkaa sulaa. Paina sämpylää grillauksen aikana, jotta se saa kauniin pinnan. Leikkaa kahtia ja nauti lämpimänä.


Aamupalatoastit

1 annos

2 paahtoleipäviipaletta

Kevyt Leviä tai Valio Oivariinia
1 kinkku- tai kalkkunaleikkeleviipale
1- 2 Olympia kevyt maustamatonta TAI Polar 15 TAI Valio Turunmaa 15 viipaletta

Voitele leivät. Laita toiselle leivälle kinkku- tai kalkkunaleikkele- ja juustoviipaleet ja paina toinen leipä tiukasti päälle. Paista pannulla molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Voit tehdä leivän myös voileipägrillissä tai parilapannussa. Nauti heti maitokahvin tai teen kanssa. Toast maistuu yhtä hyvin myös väli- ja iltapalana.


Ahvenanmaan pannukakku

6 annosta

4 dl vettä
1 dl maitojauhetta
1 dl vettä
1/2 dl mannasuurimoita
2 munaa
2 rkl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl kardemummaa

Vuokaan
1 rkl Valio voita
Kiehauta 4 dl vettä ja vispilöi joukkoon mannasuurimot. Keitä 5 minuuttia. Sekoita maitojauhe desilitraan vettä ja lisää vellin joukkoon. Anna jäähtyä. Sekoita muut ainekset joukkoon. Sulata uunivuoassa (halkaisija 24 cm) ruokalusikallinen voita. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa 50 - 60 minuuttia. Tarjoa lämpimänä hillon ja kermavaahdon kera.


Club sandwich

3 annosta

3 munaa
rapeaa salaattia, esim jääsalaattia
3 tomaattia
1 pak (140 g) Atria suomalaista pekonia
9 isoa paahtoleipäviipaletta, esim. kaura tai ruis
1 prk (200 g) fraîchea 5% Välimeren maut
6 viipaletta Aamupala cheddaria

Laita kananmunat kiehuvaan veteen ja keitä 8 - 10 min. Revi huuhdottu, kuivattu salaatti ja viipaloi tomaatit. Paista pekoniviipaleet keskilämmöllä ja pidä folion alla lämpimänä. Kuori ja viipaloi kananmunat. Paahda leipäviipaleet. Levitä jokaiselle leipäviipaleelle fraîchea. Levitä kolmelle leivälle puolet täyteaineksista. Laita toiset leipäviipaleet päälle ja lisää loput täytteet kuten edellä. Laita kolmannet leipäviipaleet päälle voideltu puoli alaspäin. Paina kämmenellä ja leikkaa kolmioiksi. Laita leipiin puiset grillitikut. Leivät ovat parhaimmillaan heti tarjottuina, lämpinä.


Broileritacot

6-8 kpl
1 pak (300 g) broileri- tai kalkkunafileesuikaleita
1 sipuli hienonnettuna
2-3 rkl Oivariinia
1 rkl soijakastiketta
1/2 dl mietoa, makeaa chilikastiketta
1 makea appelsiini
1 vihreä omena
1/2 dl viipaloituja säilykejalapenoja
1 pussi (150 g) pizzajuusto raastetta
1 pak (6-8 kpl) vehnätortilloja

Voiteluun
Oivariinia

Paista liha ja sipuli pannulla Oivariinissa. Lisää pannulle maustekastikkeet ja kuoritut, pieniksi paloiksi leikatut hedelmät sekä jalapenot. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Jaa täyte tortilloille ja lisää päälle juustoraaste. Käännä tortillat kahtia tai kolmioiksi ja lado uunivuokaan. Sivele tortillat kevyesti sulatetulla Oivariinilla. Paista 200 asteessa 10-15 min, kunnes tacot ovat kullan ruskeita. Tarjoa pikkuruokana salaatin ja maustetun kermaviilikastikkeen kanssa.


Brie-kinkkupatongit

2 kpl

n. 1/2 patonkia
2-3 rkl hyvää sinappia

rapeaa salaattia revittynä
n. 50 g ohuita kinkkuviipaleita
100 g Charme brietä viipaleina

Leikkaa patongin puolikas kahteen osaan ja halkaise palat. Levitä patongeille sinappia ja salaattia. Lisää kinkku- ja brieviipaleet. Paina päälle toiset patongin palat.
VINKKI Voit korvata kinkun makeilla päärynäviipaleilla, jätä silloin sinappi pois.


Eväsleipä

1 annos

1 ruisleipä, 2 palaa

Hovi kevyt sinihometta
muutamia
salaatinlehtiä, tomaatti- ja maustekurkkuviipaleita
muutamia
juustoviipaleita,

esim. Valio Salaneuvos 17 tai


Valio emmental punaleima 17 juustoa

persiljaa tai yrttejä tai herneenversoja
Voitele leivät Hovilla. Lisää muut ainekset. Nosta leivän kansipuoli päälle. Ota esim. evääksi ja nauti lounaaksi tai välipalaksi.
VINKKI Jos haluat leivästä tuhdimman, lisää täytteeseen esim. kinkku-, kalkkuna- tai broilerileikettä.


Grillitoastit

4 annosta
8 isoa paahtoleipäviipaletta

Valio Oivariinia
4 Aamupala voimakas viipaletta
1-2 tomaattia

tuoretta basilikaa tai ruohosipulia

Voitele leipäviipaleet ja päällystä 4 leipää juustolla ja ohuilla tomaattiviipaleilla. Mausta halutessasi musta- tai valkopippurilla. Lisää päälle basilikalehtiä tai ruohosipulisilppua. Paina toiset leipäviipaleet päälle. Nosta leivät grilliritilälle, kun grillissä on hiillos. Painele leipiä paistinlastalla ja ruskista molemmin puolin. Voit paistaa leivät myös muurikkapannulla grillissä.

VINKKI Voit lisäksi laittaa toastien täytteeksi kinkkua tai makkaraa.


Juustolla kuorrutetut uunileivät

4 kpl

4 isoa graham- tai ruisleipäviipaletta

Voiteluun
Oivariinia

Sienitäyte
1/2 l (200 g) kauden tuoreita sieniä
1 sipuli
1 rkl Oivariinia
1/2 tl mustapippurirouhetta
2 dl (100 g) mozzarella raastetta

Kinkku-ananastäyte
4-8 kinkkuviipaletta
4 ananasviipaletta
1 dl (50 g) AURA murua
2 dl (100 g) pizzajuusto raastetta

Broileritäyte
1 pak (n. 300 g) marinoituja broilerifileesuikaleita
1 rkl Oivariinia
1 pussi (200 g) herne-maissi-paprikaa
2 dl (100 g) emmental raastetta

Voitele leivät. Valmista valitsemasi täyte. Sienitäyte: Paloittele sienet ja hienonna sipuli. Paista niitä Oivariinissa pannulla, kunnes neste on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa seos leiville ja ripota päälle juustoraaste. Kinkkutäyte: Päällystä voidellut leivät kinkku- ja ananasviipaleilla ja ripota päälle juustot. Broileritäyte: Paista broilerisuikaleet voissa kypsiksi. Sekoita joukkoon herne-maissi-paprika. Jaa täyte leiville ja ripota päälle juustoraaste. Nosta leivät leivinpaperille pellille. Kuorruta 250 asteessa n. 8 min. Tarjoa salaatin kanssa.


Kolmen juuston leivät

4 kpl

5 - 6 isoa grahampaahtoleipää
Oivariinia

salaattia, esim. rosee- ja vihreää keräsalaattia
n. 100 g AURA sinihomejuustoa
n. 150 g Charme brietä
n. 100 g Valio Kipparia
1 prk säilykemandariineja
12 hillosipulia
mustaherukkahyytelöä
tuoretta yrttiä

Kastike
1 prk (150 g) crème fraîchea, 28 %
1 rkl sitruunamehua
2 tl sokeria tai hunajaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Paahda ja voitele leivät. Laita leivät isoille matalille lautasille. Päällystä leivät runsaasti salaatilla, viipaloiduilla juustoilla, noin 2 viipaletta/juustolaji. Lisää leiville valutettuja mandariinilohkoja, halkaistuja hillosipuleita ja mustaherukkahyytelöä. Koristele tuoreen yrtin oksalla. Sekoita kastike ja tarjoa leipien kanssa. Tarjoa esim. illanistujaisissa pikkuruokana tai lounasleipänä.

Vinkki
Jos kastiketta jää, käytä se esim. salaatinkastikkeena tai lisää keiton tai kastikkeen joukkoon.


PESTOHYRRÄT

22 kpl

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
3 rkl siirappia tai hunajaa
3 dl speltti- tai kaurahiutaleita
n. 8 dl vehnäjauhoja

Täyte
1 pussi (150 g) emmental raastetta
1/2 dl valmista pestokastiketta
2 dl hienonnettua persiljaa

Sekoita hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen maitoon. Alusta joukkoon hiutaleet ja jauhot. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa se kahteen osaan. Kaaviloi taikina kahdeksi suorakaiteeksi (30 x 40 cm). Levitä levyille pestokastike, juustoraaste ja persilja. Kääri levyt rullalle ja leikkaa niistä noin 4 cm:n levyisiä paloja. Aseta palat 1 - 2 cm:n välein leivinpaperille uunipannulle leikkauspinta ylöspäin. Kohota hyvin liinan alla. Paista 200 asteessa noin 20 min.

Kermainen aura-juustobuudelit/pastaa
1 broilerin rintafile
70 g aurajuustoa
0.5 dl kermaa
1/2 kasvisliemikuutio
0.5 dl vettä
75 g Soba- nuudeleita/ pasta

Koristeluun:
mustia oliiveja
aurajuustorouhetta
persilja

1. Leikkaa broilerin rintafile paloiksi
2. Ruskista palat pannulla voissa
3. Lisää pannulle vesi ja kasvisliemi
4. Sulata joukkoon aurajuusto
5. Lisää mukaan kerma
6. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä välillä sekoitellen n. 30 min.
7. Keitä nuudeleita runsaassa vedessä ja öljyssä (n.2min.)
8. Sekoita kastike ja nuudelit


LÄMMIN ILTAPALA:

8 viipaletta kokojyväpaahto- tai ruisleipää

Täyte
2 dl kannuswurstisuikaleita
50 g juustoa raasteena
1 dl raejuustoa
2 rkl sinappi-kurkkusalaattia
2 rkl papricanokastiketta

1. Sekoita täyteen ainekset keskenään ja levitä täyte leiville. Kuorruta 225-asteisessa uunissa, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.


Homejuusto-kanasalaatti

1/2 grillattu broileri
200 g homejuustoa, esim.
edelpilz
pala kurkkua
nippu salaatin lehtiä
nippu ruohosipulia
2 dl kuorittuja viinirypäleitä

Portviinikastike:
1/2 dl oliiviöljyä
4 rkl makeaa portviiniä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

1. Paloittele broilerinliha ja
murenna homejuusto. Viipaloi
kurkku ja revi salaatit.
Asettele ne kauniisti tarjoiluastiaan.

2. Silppua päälle ruohosipulia.
Kuori viinirypäleet, halkaise
ja poista siemenet, lisää
ne joukkoon.

3. Sekoita kastikkeen ainekset
keskenään ja kaada salaatin
joukkoon. Nostele varovasti.
Tarjoa tuoreen maalaisleivän
kanssa.
 
pohjis
Kiitos ohjeosta ! Täällä tein eilen lasagnen ja hyvää tuli! :flower: Ruskean kastikeen jauhomäärää vaan laskin kun riitti pienempikin :) Mutta lopputulos oli onnistunut :heart:

Broileriruoan tein myös, tästä samasta ketjusta taisi olla, se johon tuli valkosipulituorejuustoa. Sweet chili sour kastiketta en paikallisesta pikkukaupasta löytänyt mutta jotain vastaavaa kyllä, ja kyllä oli taivaallista! :heart:
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 13.02.2006 klo 16:44 Vieras kirjoitti:
Minä Vain, todella paljon oot nähnyt vaivaa! Kiitos minunkin puolesta, jotain reseptejä kopioin kansioon :)

Oletko ajatellut nettisivuja koostaa noista ohjeistasi?

Olisihan se kivaa, mutten osaa sellasia tehdä... :(
- mutta hyvä, jos ohjeista on ollut teille jotain hyötyä :D :hug:
 

Yhteistyössä