\
Alkuperäinen kirjoittaja 24.05.2006 klo 14:59 anneli kirjoitti:
Saatiin hirven jauhelihaa n. kilon verran. Mitä ihmettä voisin siitä tehdä?? Kannattaisiko sekoittaa esim. porsaan jauhelihaa joukkoon, ettei se riistan maku maistuisi..?
Kiitoksia paljon etukäteen ja kiitos myös muista resepteistä.
Jos ette tykkää riistan mausta, kannattaa sitä sekoittaa naudan/possun jauhelihan sekaan. Yleisesti voisin melkein sanoa, et hirven jauhelihaa voi käyttää aivan samalla tavalla kuin muitakin jauhelihoja..
Mausteiksi sopivat yrtit, mustaherukka ja karpalot..
Jo pelkkä suola ja pippurit saavat riistan maun esille
tässä muutama ohjetta...
HIRVIKÄRISTYS
1 kg hirveä
1 pullo tummaa olutta
½ maustepurkillista katajanmarjoja
1-2 tl rouhittua mustaa pippuria
2 lihaliemikuutiota
3-4 dl ruokakermaa
Vettä tarpeen mukaan
1. Vuole jäinen hirvi lastuiksi ja käristä lastut pannulla voissa.
2. Laita käristetyt hirvenlihat pataan, johon lisätään myös kerroksittain katajanmarjat, mustapippurirouhe ja lihaliemikuutiot.
3. Kaada pataan olut ja vettä tarpeen mukaan, niin että lihat lähes peittyvät nesteeseen.
4. Paista hirvikäristystä uunissa 200ºC lämmössä 2-3 tuntia. Lisää käristykseen nestettä paistamisen aikana mikäli se meinaa kuivua.
5. Lisää lopuksi kerma ja jatka hauduttamista vielä tunti.
HIRVENJAUHELIHARULLAT MUSTAHERUKKATÄYTTEELLÄ
1 kg hirvenlihaa
300g vaalea leipä
Vettä
4-5 sipulia
Tilkkanen öljyä
1-2 tl maustepippuria
1-2 tl valkopippuria
Hiven neilikkaa
2 kananmunaa
Suolaa
Mustaherukkaa
Loraus kermaa
1. Murskaa leipä ja peitä se vedellä.
2. Kuori ja lohko sipulit. Käristä ne kevyesti öljytilkassa.
3. Jauha liotettu leipä ja sipulit
4. Sekoita leipäsipulimassaan mausteet. Lisää munat ja sekoita massa tasaiseksi.
5. Jauha lihat kahteen kertaan. Puhdista mylly lihasta jauhamalla viimeksi pala leipää, perunaa, tms.
6. Kuohkeuta jauheliha; tipauta lihaan tilkka vettä ja sekoita tehokkaasti.
7. Yhdistä jatkeaineet ja mausteet.
8. Muotoile lihasta tasakokoisia pihviä ja lisää nokare mustaherukkaa pihvin päälle. Rullaa kääryleeksi.
9. Paista kääryleet pannulla voissa. Jotta kääryleet ruskistuvat nopeasti paista muutama kääryle kerralla.
10. Testaa maku ja lisää mausteita tarpeen vaatiessa.
11. Lisää pannulle lopuksi loraus kermaa ja tarjoa se kastikkeena.