Kaipaatko ruokaohjeita??

\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.03.2006 klo 10:35 annu kirjoitti:
Heippa!
Olen vasta mamiksi tullut hyvin kokematon ruuanlaittaja. Olisi ihana kuitenkin oppia perusruokia, ennenkuin pikkuinen alkaa kunnon ruokia syömään.Kaipailisin siis hyvin helppoja ja nopeita kotiruokaohjeita.
Olisipa ihanaa olla hyvä ruuanlaittaja..no joo mutta vastailethan jos ehdit.

Ei haittaa vaikka pari tulistakin ohjetta laittaisit..ukkeli kun kovasti tykkää mausteisesta. =)
No ihan perusruokiahan on helppo tehdä. Tässä joitain helppoja ja nopeita, joita meillä tehdään niin arkena kuin muulloinkin.. En laita näihin kaikkiin kunnon mittoja, koska maustetta voi laittaa oman maun mukaan ja määriä sen verran kuin "vuoat" antaa periksi. Itse käytän (vielä) pojalle 8kk näitä ilman mausteita. Makaronit ja riisit on meillä tummia ja lisäksi käytetään paljon kasviksia ja hedelmiä.. Tavallinen makaronilaatikkokin saa erilaisen säväyksen, kun siihen laittaa sekaan esim. porkkanaa tai vaikka herne-maissi-paprikaa, menee samalla vahingossa kasviksia.. 

Tässä on nyt siis jotain.. Lisää vinkkejä saat kun luet noi kaikki letkat läpi, niissä on paljon hyviä vinkkejä! Jos tarvitset vielä jossain tietyssä apua niin kysy ilmeessä. Tässä nyt ainakin löytyy lihaa, kalaa ja kanaa.. Tais tulla mukaan muutama "aikuisenkin" makuun, miehellesi :)



PERUNA-LIHAVUOKA 1

Pese ja kuori perunat. Viipaloi ja heittele voideltuun vuokaan. Lisää tilkka öljyä, suolaa, sipulia, muita mausteita.. Väliin kinkkusuikaleita ja päälle perunaa. Lisää kermaa tai maitokermaa päälle niin, että päällimmäiset perunat eivät ihan peity. Päälle voi halutessa heittää juustoa. (kerman sijasta voi laittaa sitä uutta 3.lla juustolla maustettua kermaa..)

PERUNA-LIHAVUOKA 2

Tee kuten edellinenkin, mutta laita lihan tilalle naudan/possun ohuita ja pieniä suikalepaistilihoja (voi halutessa pieniä).. Jätä tällöin kerma pois..

LIHA-PERUNASOSELAATIKKO

Tämä on hyvä, esimerkiksi jos perunamuusia ja jauhelihakastiketta on jäänyt yli. Jos ei niin, keitä perunat ja tee niistä paksua muusia. Paista jauheliha, mausta, tee siitä aika paksuhkokastike. Voitele vuoka, laita pohjalle muusia, lisää kastike ja loput muusit päälle. (halutessa voi lisätä esim. aurajuustoa / juustoa päälle..) Paista uunissa hetken aikaa, jotta pintaan tulee hyvä "rusketus".. Ruokahan on siis jo kypsää.. :D


Isoäidin lihapullat
5 annosta, n. 40 kpl
1 pak (400 g) Naudan paistijauhelihaa
1/2 prk (1 dl) ruokakermaa
1/2 dl korppujauhoja
1 iso sipuli
1 rkl Oivariinia
1 muna
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl hienonnettua mustapippuria
vajaa 1/2 tl (2 maustemitall.) maustepippuria
ripaus (1 maustemitall.) valkopippuria
Sekoita kerma ja korppujauhot keskenään. Anna turvota n. 10 min. Hienonna sipuli, paista se Oivariinissa pannulla pehmeäksi. Yhdistä kaikki ainekset. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta lihapullia. Paista ne Oivariinissa pannulla tai uunipellillä leivinpaperilla 250 asteessa 15 min.

VINKKI Voit valmistaa seoksesta myös jauhelihapihvejä tai murekkeen. Paista mureketta 200 asteessa 45-50 min.

LASAGNE (jauheliha/broileri)
kuudelle

250 g lasagne levyjä

Valkoinen kastike:
5 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja
n. 1 l maitoa
2-3 tl suolaa
1 pkt valkosipulilevitettä

Jauhelihakastike:
400 g jauhelihaa
5 rkl voita
1 sipuli
1 dl vehnäjauhoja
mausteita
lihaliemikuutio
(tomaattisosetta)
½ l vettä
1-2 valkosipulinkynsi
ketsuppia
soijakastiketta


Broilerikastike:
2 rkl öljyä 1 prk tomaattisosetta
1 sipuli 2 dl vettä
400 g broilerisuikaleita kanaliemikuutio
(½ kesäkurpitsa) 1 tl suolaa
2 valkosipulinkynsi paprika, curry, pippuri,
yrttejä (timjami, persilja, sitruunamelissa..)


Ja teko-ohje:
-sulata voi, lisää jauho, älä anna kuitenkaan ruskistua..
-Lisää maitoa vähän kerrallaan, sekottaen..
-Tee tämä valmiiksi, eli koko maito sekasin ja anna hieman pulpahtaa, jotta jauhot kypsyy kunnolla..
- nosta jäähtymään, anna jäähtyä jonkin aikaa ja lisää sitten valkosipulilevite
-sekota ja lisää suolaa..
(tästä pitäisi tulla aika paksua, ettei valu ihan heti pohjalle, eli jos jää löysäksi suurusta vesi+jauho suurusteella, muista kylmää vettä ja kiehauta..)

Ruskea kastike: (näin teen itse)
-Laita vesikattila kiehumaan, siihen lihaliemikuutio -anna kiehua!
-paista jauheliha, sipulit, pannulla, mausta.. -kaada veden joukkoon.
- laita pannulle voita ja jauhoja - anna ruskistua kunnolla (älä polta)
ja lisää kattilaan, sekottaen.. (sama ohje, et tee aika paksua.. )

Sitten vaan kokomaan - voideltuu vuokaan eka pikkasen kumpaakin kastiketta pohjalle ni ei levyt jää kiinni.. sitten vaan levyt ja kastikkeet vuoronperään.. Jätä valkokastiketta päällimmäiseksi, jää kaunis pinta ja juustoraastetta ja eikun uuniin.. NAM!


MAKAROONIMÖSSÖ

Keitä makaronit. Lisää siihen mitä mielesi tekee.. Meillä perus on paistettu jauheliha ja herne-maissi-paprika. Tähän voi laittaa niin makkaraa, kasviksia, lihapullia, nakkeja, broileripaloja, lihasuikaleita, pekonia ymym.. mitä vain mieleen tulee.. :D Erittäin hyvä kaapin tyhjennysruoka 

MAKAROONILAATIKKO

Keitä pussillinen makaronia melkein kypsäksi. Paista jauheliha ja mausta se hyvin. (lisäksi voi raastaa sekaan esim. porkkanaa tai vaikka he-ma-pa.. Ihan mitä vain..  ) Voitele vuoat. Kaada osa makaroneista vuoan pohjalle, päälle jauheliha ja loput makaronit, sekoita hieman tässä vaiheessa! Munamaito: esim. 3 munaa ja ½-1 litraan maitoa. Kaada päälle pyörittäen, eli ei kaikkea samaan kohtaan, sekottuu paremmin. Laita munamaitoa sen verran, että makaronit juuri ja juuri peittyvät. Tarkista maku. Uuniin tunniksi (225-250), tai on sitten valmista kun muna on hyytynyt.

MAKAROONI ja kastike

Kastikkeenhan voi tehä mistä vain ja lisäkkeeksi voi laittaa makaronia, perunaa, riisiä, nuudeleita.


KINKKU-PASTAVUOKA

4 - 6 annosta

200 g (n. 8 dl) perhospastaa

vettä
1 liha-juuresliemikuutio
2 pussia (à 300 g) pakastekasviksia, esim. kruunuvihanneksia
1/2 tl suolaa
150 g kinkkusuikaleita

Gratiinikastike
3 dl ruokakermaa
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 pussi (150 g) Valio Polar 15 raastetta
1/2 tl mustapippuria
Keitä pasta liha-juuresliemessä. Valuta ja huuhdo siivilässä kypsä pasta. Sulata kasvikset uunivuoassa. Ripota kasviksille suola, sekoita. Lisää kinkku ja pasta. Sekoita kattilassa kylmä kerma ja jauhot tasaiseksi. Lisää juustoraaste ja pippuri. Keitä sekoittaen 2 min. Kaada kastike vuokaan. Kypsennä 225 asteessa n. 25 min.


Lihapata
2 annosta

100 g possun tai naudan lihaa
1-2 porkkanaa
½-1 paprika
1 iso sipuli
tomaattia
suolaa
pippuria
2 dl vettä

- Palottele liha kuutioiksi ja ruskista se.
- Pilko sipuli 4-6 palaan ja hauduta sitä hetki rasvassa.
- Pilko muut kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi.
- Yhdistä liha, sipuli ja muut kasvikset ja lisää neste kattilaan.
- Hauduta kypsäksi ja lisää halutessasi tilkka kermaa..


Broileririsotto
2 annosta yht. n. 600g

200 g broileria
öljyä
100 g raakaa riisiä
1 iso sipuli
1-2 porkkanaa
1 paprika
1 prk ananasta
n. 2 dl kanalientä (vettä ja kanaliemikuutio)
suolaa, pippuria, currya, paprika

Palottele broileri ja ruskista se öljyssä. mausta ja nosta ne syrjään. Kuumenna hieman öljyä pannussa ja lisää riisi. Kypsennä riisiä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää kasvikset ja kypsennä hetki riisin kanssa. Heitä broileri takasin pannuun ja lisää liemi sekä mausteet. Anna hautua kypsäksi. (ananaksen voi lisätä vasta loppuvaiheessa)


Karjalanpaisti
4 annosta

400 g possua
400 g nautaa
suolaa
laakerinlehti
maustepippuria (kokonaisia)
1-2 sipulia
(1-2 porkkanaa myös nauris, lanttu voi laittaa)
vettä niin että liha peittyy

- Palottele lihat annospaloiksi. ja pane ne uunivuokaan. (Ruskista kevyesti)
- Lisää mausteet ja sipulit ja kasvikset
- Kaada sen jälkeen vettä, niin että liha juuri ja juuri peittyvät.
- Kypsennä paistia uunissa 250 asteessa. Anna olla hetken aikaa.
- Vähennä uunin lämpö 150 asteeseen ja kypsennä paistia 3-4 tuntia.
- Tarjoa perunasurvoksen kanssa. Myös haudutetut lanttukuutiot ja puolukkasurvos sopivat lisäkkeeksi. Kuten myös suolakurkut ja punajuuret.


KESÄKURPITSA-PEKONIVUOKA

n. 5 annosta

1 1/2 dl risottoriisiä, esim. Uncle Ben´s
2 (n. 600 g) kesäkurpitsaa
2 - 3 (275 g)tomaattia
1/2 pak (125 g) Koskenlaskija kantarelli -sulatejuustoa
1 iso sipuli
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
2 dl ruokakermaa
1/2 dl kevytmaitoa

Pinnalle
1 pak (140 g) suomalaista pekonia

Mittaa riisi uunivuokaan. Kuutioi kesäkurpitsat, tomaatit sekä juusto ja leikkaa sipuli reiluiksi lohkoiksi. Lisää ne sekä mausteet uunivuokaan tai annosvuokiin, sekoita. Lisää kerma ja maito. Kypsennä 225 asteessa n. 25 min. Leikkaa pekoniviipaleet 3 osaan ja lisää tasaisesti vuoan pinnalle. Kypsennä vielä n. 20 min, kunnes pekoni on rapeaa.

Kermaista possun fileetä ja sitruunakastiketta
4 annosta

1 (n. 500 g) Porsaan Sisäfilee, Kermainen pippuri

Sitruunakastike
1 dl vettä
1 prk ( 2 dl) ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sitruunamehua
1/2 lihaliemikuutiota
1/4 tl sitruunapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa ja sitruunamelissaa

Paista porsaan fileetä aluksi 250 asteessa 15 min, ja sen jälkeen 150 asteessa 1/2 tuntia.

Sekoita kastiketta varten kattilassa vesi, kerma, vehnäjauhot ja sitruunamehu. Murenna joukkoon lihaliemikuution puolikas. Sekoita kastiketta kuumentamisen ajan, vähennä lämpöä ja keitä pari minuuttia. Mausta sitruunapippurilla ja hyvin hienoksi silputulla persiljalla ja sitruunamelissalla.

Leikkaa kypsä filee viipaleiksi. Tarjoa kastikkeen, keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.


Barbecue-vartaat ja vesimeloni-kurkkusalsa
6 annosta

1 kg porsaanlihaa esim. kassleria TAI ulkofileetä
3 kevät- TAI punasipulia
2 paprikaa
400 g kesäkurpitsaa

grillikastiketta

Vesimeloni-kurkkusalsa
1 limetti TAI sitruuna
1/2 (1 kg) vesimelonia kuorineen
1/2 (150 g) kurkkua
2 rkl korianteria TAI persiljaa hienonnettuna
1/4 dl (30 g) jalapenoviipaleita hienonnettuna
1/4 tl suolaa
1/2 rkl sokeria

mustapippuria myllystä
1 prk (150 g) crème fraîche, 28%, HYLA
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl sinappia
mustapippuria myllystä

Kuutioi liha, lohko sipulit, paprikat ja kesäkurpitsa. Pujota lihakuutioita ja kasviksia vuorotellen vartaisiin tai grillitikkuihin. Grillaa tai paista muurinpohjapannulla. Sivele vartaita grillikastikkeella paiston ajan. Kuori limetti, poista siemenet ja valkoinen osa. Kuutioi pieniksi. Laita laakeaan kulhoon. Kuori vesimeloni, poista siemenet ja kuutioi kurkun kanssa pieniksi kuutioiksi. Yhdistä limetin joukkoon. Lisää joukkoon korianteri, jalopenot ja mausteet. Anna maustua. Sekoita loput ainekset crème fraîchen joukkoon ja tarjoa salsan ja grillivartaiden kanssa. Jos kastike tuntuu liian paksulta, ohenna sitä maidolla.


Liha-kasvisruukku
6 annosta

1 pak (800 g) Karjalanpaistilihaa
1 - 2 sipulia
3 porkkanaa
200 g nauriita tai lanttua
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 tlk (70 g) vahvaa tomaattisosetta
3 dl vettä
1 prk (2 dl) ruokakermaa
1 dl persiljasilppua
Lado liha kerroksittain sipulilohkojen ja juurespalojen kanssa uunivuokaan. Lisää mausteet ja veteen sekoitettu tomaattisose. Kypsennä 200 asteessa 1 t. Lisää kerma. Kypsennä vielä 150 asteessa 1 t. Viimeistele pata persiljalla. Tarjoa perunamuusin kanssa.


AURA kastike kalalle

5 annosta

4,5 dl kuohukermaa
n. 1/2 dl appelsiinimarmeladia tai -hilloa
1/2 pussia (75 g) AURA murua
Sekoita kastikkeen ainekset ja keitä kastiketta kokoon noin 10 min, kunnes on sakeaa. Tarjoa paistetun lohen tai kirjolohen kastikkeena.

Ahven-lohirullat ja sitruunakastike
4-6 annosta

n. 600 g ruodottomia ahvenfileitä
suolaa
mustapippuria myllystä
150 g kylmäsavustettua kirjolohta hienonnettuna
1/2 prk (100 g) Hovi kevyt sinihome tuorejuustoa
1/2 dl tilliä hienonnettuna

Sitruunakastike
1/2 sipulia hienonnettuna
1 rkl Oivariinia
1/4 dl sitruunamehua
2 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
ripaus chilimaustetta

tilliä hienonnettuna

Levitä ruodottomat ahvenfileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Mausta. Sekoita lohi ja juusto keskenään. Mausta tillillä. Levitä lohitahna ahvenfileille. Rääri fileet rulliksi tai käännä vastakkain. Nostele voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 175 asteessa n. 35 min. Peitä kypsymisen puolessa välissä foliolla. Valmista kastike. Hauduta sipulia rasvassa. Lisää joukkoon sitruunamehu, ruokakerma, vesi ja liemikuutio. Suurusta kastike. Mausta ja viimeistele tillillä. Tarjoa rullia sitruunakastikkeen, keitettyjen perunoiden ja punajuuripyreen kanssa.


Hedelmäinen pähkinäkala
6 annosta

n.1 kg kirjolohifileetä, pakasteseitä tai muuta kalaa

Mausteliemi
2 dl appelsiinitäysmehua
2 tl korianteria
1/2 tl mustapippuria rouheena
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/2 tl suolaa

Päälle
1 prk (2 dl) créme fraîchea, 15 %
1/2 dl cashewpähkinöitä tai muita pähkinöitä rouheena
1/2 dl rusinoita hienonnettuna
Leikkaa kirjolohifileen nahkaan viiltoja, jotta mausteliemi imeytyy hyvin. Nosta kala vuokaan, nahkapuoli alaspäin. Hieman sulaneen pakastekalan pinnalle voi tehdä myös muutamia viiltoja. Yhdistä mausteliemen aineet keskenään ja kaada vuokaan. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Kaada päälle kerma. Kypsennä 200 asteessa 30-40 min. Ripottele pinnalle pähkinät ja rusinat. Kypsennä vielä 15 min. Koristele halutessasi sitruunalla ja korianterilla. Tarjoa keitetyn riisin tai peruna-hernepihvien kanssa.

Hunajainen kalapata
5 annosta

500 g kirjolohta fileenä
1 tl sitruunapippuria
1/2 tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita sulatettuna
1/2 dl hunajaa
1 dl ruokakermaa, 15 %, HYLA
1/2 pkt (100 g) herkkusieniä
esikäsiteltyjä metsäsieniä

Kuutioi kala isoiksi kuutioiksi. Laita uunivuokaan. Mausta ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kaada voi kalapalojen päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 15 min eli kunnes kala alkaa ruskistua. Alenna lämpötila 175 asteeseen ja kaada päälle keskenään sekoitetut hunaja, kerma ja viipaloidut sienet. Jatka kypsentämistä vielä 20 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin ja salaatin kanssa.


Juustoinen kalavuoka
3 - 4 annosta

1 pak (400 g) pakastekalaa, esim. seitiä (tai tuoretta lohta ym..)
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 dl hienonnettua tilliä
1 prk (2 1/2 dl) maustettua ruokakermaa (3 juustoa tai lisää juustoa itse TAI käytä ihan tavallista kermaa)

Leikkaa kohmeiseksi sulatettu pakastekala neljään osaan. Lado palat voideltuun uunivuokaan. Ripota päälle sitruunapippuri ja tilli. Lisää juustokerma. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Juustoinen kasvis-kalakeitto
8 annosta

1,2 l vettä
2 kasvis- tai kalaliemikuutiota
3 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
tai tuoreita kasviksia suikaloituna
1 rasia (200 g) Olympia kevyt tilliä
1 pak (400 g) pakastekalaa
tai tuoretta, ruodotonta kalafileetä
suolaa, valkopippuria
hienonnettua tilliä

Kuumenna vesi. Lisää joukkoon liemikuutiot ja kasvissuikaleet. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se on sukanut. Lisää paloiteltu kala. Anna hautua kannen alla noin 10 min, kunnes kala on kypsynyt. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Ripota pinnalle hienonnettua tilliä. VINKKI Voit myös soseuttaa keiton, jos haluat.


Kala-kasvisnyytit
5 annosta

800 g ruodotonta kalaa esim. kirjolohta
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 prk (180 g) fetaa
2 pussia (á 250 g) kasvissuikaleita
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
5 rkl voita

Leikkaa kirjolohi annospaloiksi nahkoineen. Nosta palat reilun kokoisten foliopalojen päälle. Mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Murentele fetaa kerroksittain sulaneiden kasvissuikaleiden, valkosipulin, pippurin ja ruohosipulin kanssa kaloille. Laita lopuksi jokaiseen nyyttiin voinokareita. Sulje nyytit tiiviiksi ja kypsennä grillissä, muurinpohjapannulla tai uunissa 225 asteessa 30-40 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Vinkki
Jos käytät ohutta foliota, laita foliopalan päälle pala leivinpaperia. Paketista tulee vahvempi eikä se repeä kypsennyksen aikana.


Kala-kasvisnyytit

6 annosta

1 pussi (500 g) peruna-sipulisekoitusta tai keitettyjä uusia perunoita
1/2 tl suolaa
1 pak (300 g) marinoitua kirjolohisuikaletta tai
2 pientä tlk (à 185 g) tonnikalafileepaloja tomaatissa
1 pieni (250 g) kesäkurpitsa kuutioina
4 (350 g) tomaattia kuutioina
1/2 tl suolaa
1 prk (200 g) fraîchea 5% Välimeren maut
1 1/2 dl tuoretta tilliä tai kevätsipulia hienonnettuna

Repäise alumiinifoliosta ja leivinpaperista reiluja paloja (n. 25 x 25 cm). Laita leivinpaperipalat foliopalojen päälle ja jaa niille peruna-sipulisekoitus. Jos käytät uusia perunoita, kuutioi ne. Ripota perunoille suolaa. Lisää kirjolohisuikaleet tai hienonnettu tonnikala kastikkeineen.Lisää kalan päälle puolet fraîchesta sekä kesäkurpitsa- ja tomaattikuutiot. Ripota päälle suolaa. Lisää loput fraîchesta ja sulje nyytit. Kypsennä grillissä tai uunissa 225 asteessa n. 25 min. Avaa nyytit ja ripota niille tilli- tai kevätsipulisilppua juuri ennen tarjoilua. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.


Kala-kasvisvuoka

3-4 annosta

2 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
1 1/2 tl sitruunapippuria
1 prk (2 dl) ruokakermaa
2 dl emmental raastetta
500 g kirjolohifileetä tai
1-2 pak (à 400 g) pakastekalaa

Levitä kasvissuikaleet uunivuokaan, sekoita joukkoon puolet sitruunapippurista ja ruokakermaKypsennä 200 asteessa 30 min. Poista sillä aikaa kirjolohifileestä kaikki ruodot, jätä nahka. Paloittele filee annospaloiksi. (Jos käytät pakastekalaa, ota se sulamaan ja leikkaa jähmeänä annospaloiksi.) Mausta kalapalat lopulla sitruunapippurilla. Ota vuoka uunista, ripota päälle juustoraastetta ja nosta kalapalat vihannesten päälle nahkapuoli ylöspäin. Jatka kypsentämistä 15 min. Tarjoa salaatin kanssa.


Kala-pinaattilasagne
5 annosta

9 lasagnelevyä

Kala-pinaattiseos
1 rkl Oivariinia
1 iso sipuli hienonnettuna
1 pak (400 g) pakasteseitiä tai muuta ruodotonta kalaa
1/2 tl sitruunapippuria
3/4 - 1 tl suolaa
1 pak (150 g) pakastepinaattia

Juustokastike
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tlk (1 l) kevytmaitoa
1 kasvisliemikuutio
1/2 tl sitruunapippuria
1 pussi (150 g) emmental raastetta
Kuullota sipuli Oivariinissa pehmeäksi. Lisää joukkoon kohmeinen, paloiteltu kala. Ripota kalalle pippuri ja suola. Lisää pinaatti. Anna kypsyä hieman. Yhdistä toisessa kattilassa vatkaten vehnäjauhot ja maito. Anna kiehua 2 - 3 min samalla sekoittaen. Mausta ja lisää joukkoon 2 dl juustoraastetta. Säästä loppu raasteesta vuoan pinnalle. Sekoita, kunnes kastike on tasaista ja juusto on sulanut. Levitä juustokastiketta ja kala-pinaattiseosta kerros vuoan pohjalle. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Tee loput kerrokset samoin, laita päällimmäiseksi kerros kastiketta. Ripota pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä 175 asteessa 50 min. Peitä kypsennyksen puolivälissä leivinpaperilla, ettei ruoan pinta tummu liikaa. Tarjoa salaatin kanssa.


Kalakeitto
5 annosta

8 dl vettä
10 maustepippuria
10 valkopippuria
1-2 laakerinlehteä
2 (200 g) sipulia
4 (400 g) perunaa
1 (reilu 1 kg) made TAI hauki
2 prk (à 2 dl) ruokakermaa, 15 %
2 tl suolaa
1 dl hienonnettua tilliä

Laita kylmään veteen perattu/nyljetty kala reiluina paloina. Kun vesi kiehuu, poista vaahto pinnalta. Lisää pippurit ja laakerinlehti. Keitä noin 20 min. Kun kalapalat ovat kypsiä, nosta ne kattilasta ja poista ruodot. Siivilöi liemi. Lisää liemeen kuoritut ja lohkotut sipulit. Keitä noin 5 min. Lisää perunat kuutioina. Keitä keitto kypsäksi. Lisää kalapalat, kerma ja suola. Anna hautua kannen alla noin 5 min. Lisää pinnalle hienonnettu tilli vähän ennen tarjoilua.
VINKKI Halutessasi voit lisätä keittoon vanhan tavan mukaisesti jälkiuunileivän palan valmistuksen loppuvaiheessa.


Kalaseljanka
6 annosta

1 l kalalientä kuutioista tai fondista
1 tlk (70 g) vahvaa tomaattisosetta
2 sipulia
4 perunaa, esim. Bintje
500 g kalafileetä, esim. ahventa ja/tai kirjolohta
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
2 dl Valio kevytmaitoa
1-2 mauste- tai suolakurkkua
1/2 dl tilliä
ripaus
valkopippuria, suolaa

Kuumenna liemi. Lisää joukkoon tomaattisose ja paloitellut sipulit sekä perunat. Anna kiehua kannen alla alhaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsät. Lisää kuutioidut kalafileet, ruokakerma, maito, kuutioidut kurkut ja hienonnettu tilli. Kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila levyltä ja anna hautua muutama minuutti kannen alla, kunnes kala on kypsää. Mausta tarvittaessa valkopippurilla ja suolalla. Tarjoa esim. hapankorppujen ja juuston kanssa. Valitse juustoksi esim. Oltermanni 17 %.


Keväiset kalamurekepihvit
12 kpl

500 g tuoreita, nahattomia ahven- tai haukifileitä
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, HYLA
3 vaaleaa paahtoleipäviipaletta, reunat poistettuna
1 sipuli
1 dl tilliä tai ruohosipulia
2 munaa
3/4 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl valkopippuria

Paistamiseen
Oivariinia, HYLA

Jauha kalafileet hyvin hienoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Paista pieni koepala ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa. Muotoile taikinasta 12 kpl pihvejä ja paista Oivariinissa kypsiksi ja kauniin ruskeiksi. Tarjoa esim. curry-ananasdipin tai pirteän parsakastikkeen (ks. ohjeet nimihaulla) ja perunasoseen tai keitettyjen perunoiden kanssa.


Lohikeitto
6 annosta

2 porkkanaa
2 (250 g) lehtisellerin vartta
1 sipuli
1 rkl Oivariinia 60 %
n. 5 dl kalalientä tai vettä
5 perunaa
400 g perattua kalaa, esim. kirjolohta fileenä
100 g kylmäsavustettua kirjolohta
1 l ykkösmaitoa
1 rkl vehnäjauhoja
(suolaa)
1 dl tuoretta hienonnettua tilliä

Leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja viipaloi lehtiselleri. Hienonna sipuli. Sulata rasva kattilassa. Lisää kasvikset ja sipuli kattilaan. Kuumenna sekoittaen muutaman minuutin ajan, älä ruskista. Lisää kalaliemi tai vesi. Kun liemi on kiehunut hetken aikaa, lisää pienet perunakuutiot. Anna kiehua n.15 min. Poista kalafileestä nahka. Leikkaa filee kuutioiksi ja savukirjolohi ohuiksi suikaleiksi. Lisää kattilaan kalat ja maito, johon on sekoitettu vehnäjauhot. Anna hautua, kunnes keitto on kypsää (n. 10 min).


Paistettua kalaa maustevoin kera
5 annosta

Valio voita tai Oivariinia
n. 800 g kuha- tai ahvenfileitä tai 1 kpl / ruokailija lohimedaljonkeja

suolaa

(mustapippuria myllystä)
Ruskista voi pannulla vaalean ruskeaksi. Paista kalat kypsiksi kummaltakin puolelta. Mausta paistopinta suolalla ja halutessasi mustapippurilla. Tarjoa maustevoinappien kanssa.


Värikäs lohi-kasviswokki
4 annosta

1 rkl Oivariinia
1 tl currya tai
2 tl currytahnaa
300 g nahatonta lohifileetä
1 pussi (500 g) wokkivihanneksia, esim. Thai
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
1/2 tl suolaa
Kuumenna Oivariini pannulla ja lisää curry tai currytahna. Lisää kuutioitu lohi. Paista varovasti lastalla käännellen. Lisää wokkivihannekset ja kääntele seosta kevyesti. Lisää vesi, liemikuutiopuolikas, ruokakerma ja suola. Anna kypsyä kannen alla muutama minuutti. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa hiukan vettä.Tarjoa basmati- tai jasmiiniriisin tai nuudelien kanssa.


HÖYRYSTÄMINEN

Mausta kalafilee tai -pala kevyesti, pane se paistopussiin, lisää tilkka vettä tai valkoviiniä ja sulje pussi huolellisesti.
Pane uunivuokaan vettä sentin verran, kuumenna se, pane pussi veteen ja vuoka 200-220-asteiseen uuniin.
Kun pussi on pullistunut, sen sisään on muodostunut höyryä. Kypsyminen tapahtuu nopeasti, noin 5 minuutissa.
Voit tehdä paketin samaan tapaan myös foliosta saumaamalla. Pane foliopaketti veteen, mutta nyt 250-asteiseen uuniin. Kypsymisaika on 12 minuuttia.
Uunivuoassa: voitele vuoka ohuelti rasvalla, pane pohjalle tilkka vettä, valkoviiniä tai kalalientä. Lisää kevyesti maustettu kalafilee ja peitä lopuksi tiiviisti foliolla.
Pane 200-asteiseen uuniin. Pohjalla oleva neste ja kalassa itsessään oleva kosteus synnyttävät vuokaan höyryä ja kypsennys tapahtuu nopeasti.

Ananas-broileri

6 - 8 annosta
6 - 8 broilerin marinoitua rintapalaa
1 pieni tlk ananaspaloja

Kastike
3 dl Gefilus mehu ananas-porkkanaa
2 rkl soijakastiketta (esim. Ketjap Manis)
1 1/2 rkl siirappia
1-2 valkosipulin kynttä
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl cayennepippuria
1 1/2 dl maustamatonta A jogurttia
1/2 dl vehnäjauhoja

Kurkku-raejuustoraita
puolikas (150 g) tuoretta kurkkua
1/2 tl sitruunapippuria
3 dl Valion maustamatonta A jogurttia
200 g raejuustoa
ripaus cayennepippuria
1/2 tl hienonnettua kuminaa
2 rkl minttua TAI
1 tl kuivattua minttua

Laita broilerin rintapalat ja ananaspalat liemineen uunivuokaan. Kypsennä 30 min 200 asteessa. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kaada seos vuokaan. Kypsennä vielä 200 asteessa 30 min. Tarjoa kurkku-raejuustoraidan, keitetyn riisin ja salaatin kera. Kuori kurkku ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Ripota päälle sitruunapippuri. Anna seistä 1t. Valuta ylimääräinen neste pois. Valuta jogurttia kahvisuodattimessa 1 t. Kaada neste pois. Yhdistä jogurttiin kaikki ainekset. Anna jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua.


Wokkibroileri

4 annosta
400 g broilerisuikaleita
2 rkl voita
1 sipuli
50 g aurinkokuivattua tomaattia
1 prk (240/140 g) paprikatäytteisiä oliiveja
1 dl korintteja
1 laakerinlehti
2 tuoretta timjaminoksaa TAI
1/2 tl kuivattua timjamia
3 dl valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
1 prk (200 g ) Hovi valkosipulia
tuoretta korianteria TAI
persiljaa

Ruskista broilerisuikaleet voissa wokkipannussa. Lisää wokkiin hienonnettu sipuli. Hauduta, kunnes sipuli on hieman pehmennyt. Lisää joukkoon suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit sekä muut ainekset tuorejuustoa ja korianteria lukuunottamatta. Anna hautua kypsäksi noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Ripottele päälle hienonnettua, tuoretta korianteria tai persiljaa. Tarjoile couscousin tai basmatiriisin kanssa.

Viinisuositus: chileläinen valkoviini TAI portugalilainen punaviini


Eksoottinen broileriwokki

4 annosta
1 pak (300 g) marinoituja broilerifileesuikaleita
1 tl paprikajauhetta
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1/2 -1 kanaliemikuutiota
2 pussia (à 300 g) wokvihanneksia
1/2 prk (1 dl) ruokakermaa, HYLA
2 rkl makeaa chilikastiketta
hienonnettua persiljaa

Paahda broilerifileesuikaleet wokissa tai paistokasarissa. Lisää paprikajauhe, vehnäjauhot, vesi, liemikuutio ja vihannekset. Kuumenna, lisää kerma ja chilikastike. Anna kiehua pari minuuttia. Tarkista maku mieleiseksesi. Lisää pinnalle hienonnettua persiljaa. Tarjoa nuudelien tai riisin kanssa.


Broileriruukut

5 annosta

Kansitaikina
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja

Kastike
300 g suikaloitua broilerinlihaa
1 rkl voita
1/2 tl currya
1/2 tl paprikajauhetta
2 sipulia hienonnettuna
1 pieni purjo hienonnettuna
2 dl vettä
2 valkosipulin kynttä
1 paprika kuutioituna
1 prk (227/136 g) ananaskuutioita
1 rkl rakuunaa
1 tl suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl smetanaa

Sekoita pehmeään voihin maitorahka ja jauhot. Laita hetkeksi kylmään. Paahda pannulla rasvassa broileri suikaleet, mausta. Lisää joukkoon sipulit ja purjo, anna hetki paahtua. Lisää vesi ja hauduta hetki. Lisää loput ainekset, vehnäjauhot pieneen vesimäärään liuotettuina. Anna kiehua kypsäksi. Jaa kastike uuninkestäviin vuokiin. Kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa neliöiksi. Nosta taikinapalat kansiksi vuokien päälle. Voitele halutessasi munalla. Kypsennä loppuun 175 asteessa, kunnes taikina on saanut kauniin värin.Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kanssa.


Itämainen broilerikeitto

4 - 5 annosta
2 rkl voita, HYLA
n. 300 g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
1 - 2 valkosipulin kynttä
1 tl kurkumaa
1 pussi (300 g) pakastekasvissekoitusta esim. Wok Peking
10 dl vettä
1 1/2 kanaliemikuutiota
3 dl (75 g) munanuudeleita katkottuina
1 prk (200 g) Hovi kevyt itämaista chiliä tai paprika-chiliä, HYLA
mustapippuria myllystä
1/2 dl persiljaa tai korianteria

Kuumenna kattilassa voi. Ruskista fileesuikaleet kauttaaltaan. Lisää puristetut valkosipulin kynnet ja kurkuma, kuumenna hetki sekoittaen. Lisää jäiset kasvikset ja kuullota välillä sekoittaen, kunnes neste on haihtunut. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä kannen alla n. 5 min. Lisää keittoon munanuudelit, Hovi ja mustapippuria. Jatka kypsentämistä n. 5 min. Koristele hienonnetulla persiljalla tai korianterilla.


Jambalaya

4 annosta
1 dl pikariisiä
300 g marinoituja broilerisuikaleita
1 rkl voita
1 iso sipuli
1 pss (200 g) herne-maissi-paprikaa
1 tlk (227/136 g) ananaskuutioita liemineen
1 kanaliemikuutio
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 dl kevytkermaa, HYLA

Keitä riisit kypsiksi pakkauksen ohjeiden mukaan. Sulata wokissa tai kattilassa voi ja ruskista siinä kevyesti broilerisuikaleet. Lisää hienonnettu sipuli, vihannessekoitus ja ananakset liemineen. Hienonna liemikuutio joukkoon ja mausta. Kypsennä noin 10 min. Sekoita joukkoon kerma ja kypsät riisit. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.


Seesamkuorrutettu broileri

4 annosta
2 pak (à 300 g) Chick Broilerin Filee, Curry
1 paprika
2 tlk (à 227/139 g) ananaspaloja
1 prk (2 dl) ruokakermaa
1/2 tl currya
2 rkl mango-chutneya
1/2 dl seesaminsiemeniä

Kuutioi paprika. Levitä ananas- ja paprikapalat uunivuoan pohjalle. Sekoita ruokakerma, curry ja mangochutney. Lisää seos vuokaan. Mittaa seesaminsiemenet lautaselle. Kasta broilerifileiden yläpuolet siemeniin. Laita broilerifileet siemenpuoli ylöspäin ananas-paprikapedille. Paista 200 asteessa n.50 min. Tarjoa riisin ja vihreän salaatin kanssa.


Broilerikääryleet

5 annosta
5 broilerin rintafilettä

Täyte
25 g voita
150 g katkarapuja
1/2 tl sitruunapippuria
1 tl rakuunaa
1/2 dl hienonnettua tilliä

Kastike
5 dl kanalientä
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 tl currya
1/2 rkl rakuunaa hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
1 prk (150 g) crème fraîchea, 28 %, HYLA

Sulata ja valuta katkaravut. Hienonna veitsellä ja sekoita pehmeään voihin. Lisää muut aineet joukkoon. Laita fileet muovipussiin ja nuiji kevesti. Levitä täyte fileille ja kääri rullalle. Kiinnitä cocktailtikuilla tai sido puuvillalangalla. Ruskista rullat kevyesti pannulla. Kaada päälle kanaliemi ja mausteet. Hauduta noin puoli tuntia. Poista rullista tikut tai langat. Sekoita vehnäjauhot pieneen vesi tilkkaan ja sekoita joukkoon. Lisää kastikkeesseen crème fraîche, kuumenna, älä keitä. Lisää joukkoon broilerirullat. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kanssa.


Broileri-pastasalaatti

6 annosta
4 (500 g) broilerin rintafileetä
2 rkl Oivariinia
1 tl currya
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl ruohosipulia
3 dl pastaa esim. penne tricoloria
1 paprika
2 maustekurkkua
1 prk (227/135 g) ananaspaloja

Sitruunakastike
1 prk (200 g) ruokajogurttia
1/2 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunan kuorta
2 tl sokeria
1/4 tl mustapippurirouhetta

Lisäksi
1 ruukkusalaatti

Suikaloi broilerin liha. Sulata Oivariini pannulla ja lisää mausteet. Paista suikaleet kypsiksi. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Valuta ja jäähdytä. Kuutioi kurkku ja paprikat. Valuta ananas. Yhdistä kaikki aineet keskenään. Yhdistä kastikkeen aineet keskenään ja kaada salaatin joukkoon. Revi ruukkusalaatti vadille ja kaada salaatti päälle.


Broileri-kasviswokki

4 annosta
1 pak (n. 300 g) marinoituja broilerifileesuikaleita
1 rkl Oivariinia
1 pussi (200 g) keittojuureksia
1 pussi (200 g) herne-maissi-paprikaa
1 prk (2 dl) ruokakermaa
suolaa, mustapippurirouhetta

Paista brolerifileesuikaleet pannulla tai wokissa lähes kypsiksi. Lisää keittojuurekset ja kypsennä välillä sekoittaen muutama minuutti. Lisää herne-maissi-paprika ja ruokakerma. Kuumenna ja mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Voit lisätä muitakin mausteita halutessasi, esim. hiukan currya. Tarjoa riisin tai nuudeleiden kanssa.


Broilerivartaat ja kookosriisi

4 annosta
500 g broilerinrintaa kuutioina
1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
3 dl jogurtti maustamatonta
2 rkl sitruunamehua

Kastike
1 prk kermaviiliä
1/2 tl chilijauhetta
1/2 dl hienonnettua korianteria tai persiljaa
2 tl lime- tai sitruunamehua
1/2 tl suolaa
(1 tl garam masala-mausteseosta)

Mausteriisi
2 dl basmatiriisiä
4 dl vettä
2 rkl lime- tai sitruunamehua
2 dl ruokakermaa, 15 %, HYLA
1 dl kookoshiutaleita
1 punainen paprika

Yhdistä kaikki broilerivartaan ainekset keskenään ja anna maustua muutaman tunnin ajan kulhossa. Pujota lihapalat vartaisiin ja paista uunivuoassa 225 asteessa 15 - 20 min tai grillivastuksen alla. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Lisää huuhdotut riisit kiehuvaan limemaustettuun veteen. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää kerma ja kookoshiutaleet. Kiehauta ja nosta pois levyltä. Peitä kannella ja anna nesteen imeytyä riiseihin noin 20 min. Sekoita joukkoon pieniksi kuutioitu paprika ja kuumenna. Tarjoa vartaat kastikkeen kanssa kookosriisipediltä.


Juusto-broilerisalaatti

4 annosta
1 pak (300 g) marinoituja broilerifileesuikaleita
150 g Turunmaata
1 ruukku tai kerä salaattia
1 punainen paprika
1/2 tlk makeaa maissia

Kastike
1 prk ruokajogurttia, HYLA
1 tl currya
1 rkl hunajaa tai sokeria

Ruskista broilerisuikaleet, hauduta kypsiksi ja jäähdytä. Kuutioi juusto. Revi salaatti, suikaloi paprika ja valuta maissi. Kerrostele ainekset salaattikulhoon. Koristele halutessasi herneenversoilla. Sekoita kastike ja tarjoa salaatin kanssa


Vihanneswokki ja kookosmaito (liha)

Suikalelihaa
Kukkakaalia
parsakaalia
purjoa
auringonkukan siemeniä
kesäkurpitsaa
vesikastanjaa
hunajaa
currya
kookosmaitoa
paprikajauhetta
ananasmurskaa

1. Pehmitä pilpottu purjo mikrossa vesitilkassa.
2. Laita tilkka öljyä pannulle (tai wok-pannulle).
3. Paista (liha) ja keitetyt vihannekset.
4. Lisää mausteet ja kookosmaito sekä pehmennetyt purjot.
5. Tarjoa Basmati-riisin kera.


Kookosmaito-broilerikeitto
(4 hengelle)

2 prk kookosmaitoa
8 dl kanaliemi
2 rkl limen kuorta
2 cm:n pala inkivääriä
100 g herkkusieniä
tuoretta punaista chiliä
500 g marinoitua broileria
5-6 rkl suolaa + tilkka soijaa
4 rkl limetin mehua / sitruunaa
valkosipulia
sipulia
porkkanaa
kesäkurpitsaa
(nuudeleita)
purjoa
minimaissia
Curry-tahnaa
chiliä

1. Kuumenna kevyesti suolattu vesi.
2. Laita nuudelit turpoamaan (3 min.), valuta.
3. Viipaloi chili, poista siemenet.
4. Paloittele sieniä, jos ovat liian isoja.
5. Kaada kookosmaito ja kanaliemi kattilaan.
6. Lisää limen kuori, inkivääri ja sienet sekä chiliä maun mukaan.
7. Mausta liemi soija-suolakastikkeella varovasti - tarkista makua!
8. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.
9. Lisää ruskistetut broilerin palat.
10. Anna kiehua vielä vajaat 5 min.
11. Viimeistele keiton hapokkuus limetin mehulla ja currytahnalla.
12. Voit ripotella keiton päälle tuoretta korianterinsilppua tai persiljaa.


Kasviscurry

1-2 punasipulia
2-3 valkosipulin kynttä
1 vihreä thaichili
1 sitruunaruoho
1 tl kurkumaa
4 viipaletta galangaa
1-2 rkl öljyä
2-3 perunaa
3 porkkanaa
lohko keräkaalia
½ prk (a´400 g) kookosmaitoa
2 rkl soijakastiketta
100 g pitkäpapuja
3 tomaattia

Pinnalle
tuoretta korianteria

1. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi lohkoiksi.
2. Hienonna chili, sitruunaruoho ja valkosipulin kynnet.
3. Kuori ja kuutioi perunat; viipaloi kuoritut porkkanat.
4. Paloittele pavut.
5. Suikaloi kaali ja lohko tomaatit.
6. Kiehauta öljyssä sipulit, chili, kuorittu sitruunaruoho, galanga - viipaleet ja kurkuma.
7. Lisää kasariin porkkanat, perunat, kaali.
8. Kaada joukkoon kookosmaito.
9. Mausta soijakastikkeella.
10. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia.
11. Lisää pavut ja hauduta vielä noin 10 minuuttia.
12. Sekoita lopuksi joukkoon tomaattilohkot ja kuumenna pata kiehuvaksi.
13. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria hienonnettuna.
14. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

KASVIS-kookoskastike

1 sipuli tai punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl öljyä
1 iso punainen Rico paprika
1 (400 g) Rico kesäkurpitsa
1 pkt (100 g) sokeriherneen palkoja
1 pkt (100 g) minimaissin tähkiä
½ prk (a´400 g) kookosmaitoa
1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl punaista currypastaa
1-2 tl soijakastiketta
2-3 rkl hienonnettua korianteria

1. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi.
2. Hienonna valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri.
3. Paloittele paprika ja kesäkurpitsa.
4. Kiehauta paistokasarissa öljyssä ensin sipulit.
5. Sekoita joukkoon peratut sokeriherneen palot ja vinosti kahtia leikatut minimaissit.
6. Lisää paprika- ja kesäkurpitsapalat.
7. Kaada päälle kookosmaito.
8. Hauduta, kunnes vihannekset ovat juuri ja juuri kypsiä.
9. Mausta kastike inkiväärillä, soijakastikkeella ja currytahnalla.
10. Ripottele pinnalle hienonnettua korianteria.
11. Tarjoa kypsän kalan tai lihan ja keitetyn riisin kanssa.

ISOÄIDIN LIHA
neljälle hengelle

900 g fileetä tai paistia
2 rkl öljyä
nippu kevätsipuleita hienonnettuna
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 rkl soijakastiketta
suuri nippu korianteria hienonnettuna
2 tuoretta chiliä hienonnettuina
1/2 hienonnettua sitruunaruohoa (saa etnisistä kaupoista)
2 tlk (à 4 dl) kookosmaitoa
1 limetin mehu

1. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu ja ruskista lihan pinta nopeasti.
2. Ota liha pannusta pois.
3. Kuumenna öljy samassa pannussa ja paista siinä kevätsipulit, valkosipuli sekä inkivääri läpikuultaviksi ja pehmeiksi.
4. Lisää soijakastike, puolet korianterista sekä chili.
5. Valitse chilin tulisuusaste oman mieltymyksesi mukaan.
6. Jos haluat ruoasta erittäin tulista, käytä scotch bonnet -lajiketta tms..
7. Mietoon versioon sopivat siemenettömät jalapenot.
8. Pane ruskistettu liha uunipannuun.
9. Kaada päälle kuullotettu vihannesseos.
10. Lisää sitruunaruoho ja kaada kookosmaito sekä limettimehu lihan päälle.
11. Kypsennä 180 asteen uuninlämmössä 40 minuuttia.
12. Pane liha tarjoiluvadille.
13. Siivilöi kastike ja lisää siihen loppu korianteri.
14. Kaada kastike lihan päälle.
15. Tarjoa heti.


LÄMMIN kasvis-broilerisalaatti

4 annosta

1 rkl Valio Oivariinia
1 pak (300 g) marinoituja broilerifileesuikaleita
1- 2 dl Valio ruokakermaa
1 pussi (n. 500 g) wokkivihanneksia, esim. Classic
1 hapan omena, esim. Granny Smith
1 dl cashew- tai suolapähkinöitä
1 ruukku rapeaa jääsalaattia
1 rasia kirsikkatomaatteja


- Kuumenna Oivariini pannulla.
- Lisää broilerisuikaleet, ruskista kevyesti.
- Lisää ruokakerma, anna kiehua muutama minuutti.
- Lisää pannulle wokkivihannekset ja kuorittu, kuutioitu omena.
- Kypsennä välillä sekoitellen, n.7 min.
- Lisää pähkinät.
- Revi jääsalaatti ja aseta lehdet laakean kulhon pohjalle ja reunoille.
- Kaada päälle salaatti.
- Koristele halkaistuilla kirsikkatomaateilla.
- Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.


DIPPIKASVIKSET
6hlö

Chilidippi
1 prk Puutarhan yrtit, Ruohosipuli- tai Valkosipuli-tuorejuustoa (Keiju)
3 rkl kevytmaitoa
2 rkl chilikastiketta

Currydippi
1 prk Puutarhan yrtit, Ruohosipuli- tai Valkosipuli-tuorejuustoa (Keiju)
3 rkl appelsiinimehua
½ tl curryä


Mieto dippi (esim. lapsille)
1 prk kermaviiliä
(suolaa, sit.mehua, sokeria, ketsuppia/sinappia)
Ihan pienille riittänee pelkkä kermaviili :)


Mausteinendippi
1 prk kermaviiliä
suolaa / aromisuolaa
sokeria
grillimaustetta
pippureita
sit.mehua


Aura Dippi
kermaviiliä
aurajuustoa pieninä paloina


Dippikasvikset
3 porkkanaa
½ kurkku
3-4 lehtisellerin vartta
1 paprika
1 rasia tuoreita herkkusieniä (170 g)
1 pussi retiisejä (125 g)
1 kukkakaali
½ kaalia
1 parsakaalia
(käytä mielikuvitustasi, kaikkea mitä voi syödä voi myös dipsta :))

yhdistä haluamasi dippiaineet ja laita kaappiin maustumaan
kuori ja pilko kasvikset ja aseta erillisiin kuppeihin tai laakealle isoille lautaselle!
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.03.2006 klo 15:26 vieraana kirjoitti:
saisinko HELPPOJA ohjeita
joihin ei tulisi

kananmunaa
gluteeniton
maidoton
eikä saa olla kalaa

punaisista linsseistä jotain muuta kuin keittoa?

No tässä jotain mitä kävin etsimässä ihan netistä, kun itsellä ei juuri sattunut tuohon sinun kategoriaan olemaan yhtään mitään.. : D Toivottavasti näistä on jotain apua..

Avokadosalaatti

150 g grillattua broileria
100 g tuoreita herkkusieniä
0,5 punainen paprika
2 avokadoa
sileälehtistä persiljaa tai rucolaa

Kastike:
3 rkl sitruunan mehua
0,5 rkl vahvaa, makeaa sinappia
suolaa
2 rkl öljyä

Leikkaa broilerinliha pieniksi kuutioiksi. Kuutioi herkkusienet ja paprika pieniksi kuutioiksi.
Puolita avokadot ja kaiva hedelmänliha kuoresta. Säästä kuoret. Kuutioi avokado pieniksi kuutoiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Sekoita kastike ja lisää salaatin joukkoon. Täytä avokadonkuoret salaatilla ja tarjoile alkupalana.


Banaaniohukaiset (gluteeniton, maidoton, munaton)


1 tl hiivaa
1,5 dl vettä
1 dl tattarijauhoja
0,5 dl riisijauhoja
1 tl fariinisokeria
1 banaani
maidotonta margariinia paistamiseen

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna seistä lämpimässä noin 30 minuuttia. Lisää soseutettu banaani ja fariinisokeri. Paista ohukaisia pannulla. Taikinasta tulee 8-10 pientä lettua. Banaaniohukaiset sopivat mm. keliaakikoille, vilja-allergisille ja maitoallergisille.


BROILERIKEITTO ITÄMAISEEN TAPAAN
4 annosta

400 g broilerisuikaleita, maustamattomia tai maustettuja
0,5 rkl öljyä
(suolaa, currya, valkopippuria)
0,5 dl riisiä
4 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 keltainen ja punainen paprika
pala purjoa tai 2 kevätsipulin vartta
1 pss pakasteherneitä tai maissinjyviä
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 tl rakuunaa
2-3 tl maissisuurustetta vaaleille kastikkeille ja keitoille
(persilja- tai korianterisilppua)

Ruskista broilerisuikaleet kattilan pohjalla kevyesti öljyssä. Mausta.
Lisää riisi ja ruskista sitäkin hiukan. Lisää vesi ja liemikuutio. Keitä hiljalleen.
Kuori ja suikaloi porkkanat ja palsternakka kattilaan. Huuhtele ja suikaloi joukkoon paprikat, joista olet poistanut kannat ja siemenet. Lisää samoin purjorenkaat ja vähitellen kookosmaito. Sekoita kiehuvaan keittoon lopuksi pakasteherneet tai -maissi, rakuuna ja maissisuuruste. Kiehauta nopeasti sekoittaen. Tarjoa lisänä leipää.


GRILLIVARTAAT
grillitikkuja

Mausteöljy:
0,75 dl ruokaöljyä
3-4 valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria

Grillitikkuihin:
pieniä, kiinteitä perunoita
naudan fileetä
herkkusieniä
paprikoita
sipulia

Jos käytät puisia grillitikkuja, liota niitä kylmässä vedessä 15 minuuttia ennen kuin pujotat ainekset vartaisiin. Liotetut grillitikut eivät kärähdä niin helposti kypsentämisen aikana kuin kuivat.
Sekoita mausteöljyn ainekset. Anna maustua 15 minuuttia. Esikeitä perunoita noin 5-10 minuuttia. Pujota vartaisiin pieniä perunoita, naudanfileekuutioita, paprikapaloja ja sipulilohkoja vuorotellen. Sivele vartaat öljyllä ja anna maustua ainakin 30 minuuttia ennen kypsentämistä.
Kypsennä keskilämpöisessä grillissä tai uunin grillitoiminnolla. Sivele vartaita kypsentämisen aikana mausteöljyllä. Mausteöljy riittää 4-6 vartaaseen. Tarjoa salaatin ja leivän kanssa.

Broilerivokki


n. 400 g marinoituja broilerisuikaleita
1 rkl rypsiöljyä kuullottamiseen
2 valkosipulin kynttä
1 ps kotimaisia suikalejuureksia tai n. 200 g tuoreita,
ohuita porkkana-, lanttu-, kaali- ja punasipulisuikaleita
1 dl kana-, kasvis- tai yrttilientä
1 rs kotimaisia herkku- tai siitakesieniä viipaleina
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl currya
koristeluun kotimaisia yrttejä

Kuullota hienonnettu valkosipuli wokissa tai teflonpannulla. Lisää broilerisuikaleet ja ruskista ne. Lisää vihannekset ja sienet ja paista viitisen minuuttia. Lisää kanaliemi ja mausteet. Hauduta hetki, kunnes vihannekset ovat rapean kypsiä.
Tarkista maku.
Tarjoa esim. keitettyjen tattari- tai ohrasuurimoiden ja salaatin kera.


Punaisia linssejä voi käyttää keittojen lisäksi esim. salaateissa, pataruoissa, kasvispihveissä (tai liha-) ja pasteijoissa. Miksei vaikka lisätä leipätaikinan joukkoon.. Ohjeita onkin sitten eriasia löytää

Chilillä höystetty linssi-papupata

1.5 dl Punainen linssi
Kasvisliemikuutio
5 dl Vettä
1.5dl Red kidney papu, säilyke
3 dl maustettua tomaattisurvos
maun mukaan Knorr Sambal Manis Chilijauhe
3 dl Riisi, pitkäjyväinen
8 dl Vesi


Keitä punaisia, liotettuja linssejä kasvisliemessä n. 15 minuuttia.
Lisää säilykepavut ja Pronto. Mausta Sambal Maniksella ja chilillä.
Keitä riisi lisäkkeeksi.

En kauhiasti tähän näitä kerää, kun ovat suoraan tuolta sivulta. Kannattaa käydä katsomassa, jos et ole vielä tutustunut, sieltä löytyy paljon hyviä ohjeita. (itse käytän näitä paljon, vaikkei allergiaa olekaan :) )

http://www.finfood.fi/finfood/ff2.nsf/0/0587BA90CAB61DFDC2256F95002569D1?opendocument&cat1=Erityisruokavaliot&cat2=Maitoallergia

 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 23.03.2006 klo 23:59 äätä kirjoitti:
aivan herkku ohjeit!! :p Kasvisruoka ohjeita kaipailisin lisää... Jos siulta vaa löytyy ja kehtaat laitella! =) lämpimiä ja kylmiä, salaatteja ja "oikeita ruokia".. tofulla tai ilman.
Kiitti tooosi paljon ohjeista!! =) :flower: :hug:
Hei

Tässäpä jotain uutta.. Olet kai nuo aikasemmat jo lukenut ja kopsinut itsellesi, joten tässä jotain uutta ja maistuvaa lisäksi. Kannatta myös itse hakea netistä (googlettaa kasvisruokaa) löytyy aivan mielettömän paljon kaiken maailman kasvisruokasivuja ja muuta kasvisruokailijoille tarkoitettua "infoa". Tässäpä muutamia, ei kun kokeilemaan. Hyvä ruokahalua!! Tulen laittamaan myöhemmin lisää..


FENKOLIVUOKA

4 fenkolia (keskikokoisia)
vettä ja suolaa

valkokastike:
5 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
4 dl fenkolin keitinlientä
1 dl kermaa
muskottipähkinää
suolaa
1 dl juustoraastetta


Pilko fenkoleita hieman koosta riippuen. Keitä vedessä melkein kypsiksi. Valuta ja asettele uunivuokaan. Mittaa keitinlientä 4 dl kattilaan. Sulata voi, sekoita siihen vehnäjauhot. Vispaa suurus kuumaan keitinliemeen ja kiehauta sekoittaen. Lisää kerma ja mausteet. Kaada kastike fenkolien päälle ja ripottele kaiken kukkuraksi juustoraastetta. Paista 225 asteessa n. 20 min.

Kasvisgratiini
800 g puolikypsäksi keitettyjä tai höyrytettyjä kasviksia
( kukkakaalia, parsakaalia, ruusukaalia, porkkanaa, paprikaa, ymymym )

Kuorrutuskastike:
2,5 dl maitoa
75 g juustoraastetta
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa, jauhettua valkopippuria

Laita kasvikset voideltuun uunivuokaan.
Kastike: Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua muutamia minuutteja. Kaada kastike vuokaan. Kuorruta kuumassa uunissa 30 min.


Palsternakka-tomaattivuoka

1 dl riisiä tai ohraa
3-4 keskikokoista palsternakkaa
suolaa
4 pientä tomaattia tai 2 isoa
tuoretta inkivääriä
basilikaa
tuoretta persiljaa
1-2 dl kermaa
3 dl tofua / juustoraastetta

Keitä riisi tai ohra kypsäksi vedessä. Keitä palsternakan viipaleet puolikypsiksi. Asettele uunivuokaan ensin riisi / ohra pohjalle, sen päälle palsternakat, sitten tomaattiviipaleet. Ripota väleihin aina hieman suolaa. Kaada sekaan kerma. Ripottele päälle inkiväärimurskaa, basilikaa, persiljasilppua ja tofua / juustoraastetta. Paista 225 asteessa 15-20 min.

Kurkkusalaatti

2 kurkkua
3.6 dl maustamatonta jogurttia
¼ tl cayenne-pippuria
½ rkl suolaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 tl sinapinsiemeniä

Laita jogurtti kankaaseen ja anna valua 1 h. Raasta kurkut, purista hieman nestettä pois. Kuumenna oliiviöljy kattilassa, paista sinapinsiemeniä öljyssä kannen alla, kunnes ne ovat poksahtaneet. Jos sinulla ei ole sinapinsiemeniä, lisää vain sinappijauhoa ilman oliiviöljyä. Sekoita kaikki aineet.


Kuku sibzämäni:
Aineet neljälle hengelle:

6 perunaa
4 kananmunaa
suolaa
kurkumajauhetta
mustapippuria

Kuori perunat ja keitetään kypsäksi vähässä vedessä. Raasta tai soseuta kypsät perunat. Lisää perunasoseeseen raa'at kananmunat ja sekoita hyvin. Mausta.
Kuumenna melko runsaasti öljyä tai voita paistinpannussa. Annostele peruna-kananmuna-sosetta lusikalla pannulla ja muotoile niistä soikeita noin sentin paksuisia pihvejä "pihvejä". Paista kummaltakin puolelta kullanruskeiksi ja rapeakuorisiksi.

Tarjoile kukut leivän ja salaatin tai riisin kera.


Kesäkurpitsalasagne
16 lasagnelevyä

öljyä
1 - 2 sipulia silputtuna
3 - 4 valkosipulinkynttä silppuna
400 g tomaattimurskaa
keskikokoinen kesäkurpitsa raastettuna tai kuutioituna
timjamia, meiramia
(1 chili tai hiven cayennepippuria)
1 paprika paloina
musta- tai valkopippuria
soijakastiketta
1 - 2 rkl paprikajauhetta
basilikaa
Pinnalle: 3 tomaattia viipaleina ennen juustokastiketta


Pastasalaatti

250 g putki- tai simpukkapastaa
½ kurkkua kuutioina
(suolakurkku kuutioina)
1 omena kuutioina
1 punainen paprika kuutioina
100 - 200 g pakasteherneitä
100 - 200 g maissia
½ purjoa suikaleina
3 - 4 dl maustamatonta jogurttia
(1 - 2 puristettua valkosipulinkynttä)
2 tl balsamiviinietikkaa
mustapippuria
(timjamia, kynteliä, ruohosipulia)


Keitä pasta, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Sekoita valkosipuli, etikka, pippuri ja mahdolliset yrttimausteet jogurttiin. Yhdistä ainekset, sekoita ja anna maustua vähintään ½ tuntia kylmässä ennen tarjoilua. Jogurttikastikkeen voi jättää sekoittamatta muiden ainesten joukkoon ja tarjoilla erikseen salaatin seurana, jolloin jokainen voi ottaa sitä mielensä mukaan. Annos on melko reilu, joten tarvitset ison kulhon sen sekoittamiseen. Kalansyöjät voivat lisätä salaattiin purkillisen tonnikalaa tai parisataa grammaa savukalaa.


Uuniriisi

3 dl tummaa riisiä
paprikajauhetta
timjamia, meiramia
(liperiä)
musta- tai valkopippuria
valkosipuli- tai sipulijauhetta
(mustatorvisienijauhetta)
soijakastiketta
3 rkl parmesanraastetta
öljyä
(2 - 3 tomaattia)
(juustoviipaleita)
6 dl kiehautettua vettä

Sekoita kuivat ainekset ja kaada voideltuun uunivuokaan. Kaada kuuma vesi päälle ja pirskottele soijakastiketta sekaan. Kypsennä uunissa 175 asteessa, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Jos riisi ei tässä vaiheessa tunnu kypsältä, lisää hieman nestettä ja kypsennä lisää. Ruisleipä ja valkosipulijogurtti sopivat erinomaisesti lisäkkeeksi. Ruokaisamman vaihtoehdon saat, kun peität pinnan tomaatti- ja juustoviipaleilla ennen uuniin panemista.


Vihannespaistos

sipuli lohkoja
kesäkurpitsa paloja
tomaatti lohkoja
valkosipulinkynsiä (pienittynä)
paprika suikaleita/paloja
peruna lohkoja
porkkana paloja
lanttu viipaleita
öljyä
tuoreita tai kuivattuja yrttejä
pippuria
paprikajauhetta
(juustoraastetta)


Käytä kaikkia tai vain osaa yllämainituista vihanneksista makusi mukaan. Pelkistä perunoista ja sipulista mausteiden kanssa tulee myös erinomaista. Laita öljyttyyn uunivuokaan paloiteltuja vihanneksia ja haluamiasi yrttimausteita, kaada vielä pinnalle öljyä ja lisää hieman vettä vuokaan. Anna kypsyä uunissa 175 asteessa puolisentoista tuntia, tarkista välillä, ettei kaikki neste ole pohjalta haihtunut ja lisää vettä tarvittaessa. Ripottele vähän ennen valmistumista pinnalle juustoraastetta ja pane vielä uuniin.


Rakuunaporkkanat

3-4 porkkanaa kuutioina
vettä, suolaa
nokare rasvaa
ripaus valkopippuria
kuivattua tai tuoretta rakuunaa

Keitä porkkanapalat kypsiksi vähässä, suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Pane tilkka rasvaa kattilaan. Sekoita porkkanat joukkoon ja mausta pippurilla ja rakuunalla.
 
Voi kiitos kamalasti sinulle!!! =) :heart:
Taidankin heti tänään tehdä lasagnea!!
Jokin aika sitten jo testailinkin lihapullia,joihin laitoin fetaa sisälle!!nam nam nam!!
KIITOS!!!
Varmasti tulee reseptit hyvään käyttöön!! =) :flower:
 
Ällistynyt
Olen ihan ällikälllä, että noin paljon erilaisia ruokia on olemassa, kun en ole itse ollut kiinnostunut ruuanlaitosta ja äitini on tehnyt aina ihan niitä samoja.. Nyt haluan kyllä opetella tekemään itsekin jotain ! Voitko suositella jotain hyvää ja helppoa keittokirjaa ? Mulla pari on, mutta niissä on aika vanhanaikaisia ohjeita. Vai pitäisikö ostaa erikseen esim. liharuokien valmistuskirja ? En löydä netistäkään mitään helppoja ohjeita. Osaan tehdä ruskean kastikkeen yms. mutta enpä oikein kunnon ruokia. Ällöttää kun en tiedä mistä kysyä jos en jotain ymmärrä ohjeessa ! T:Tyhmä äiti :/
 
Ällistynyt: Pirkan keittokirja on aika helppo... Ja täältä palstalta löytyy ainakin mun mielestä paljon helppoja ohjeita. Nyt kun tossa on vielä toi haku niin voi vaikka suoraan etsiä jotain tiettyä, mutta muuten selaile reseptejä läpi niin varmaan löytyy monta helppoa ohjetta myös sinun makuusi! Onnea ruuanlaittoon! :)

Ja KIITOKSIA todella paljon näistä resepteistä :) Ihanaa että joku viittii nähdä vaivaa toisten puolesta :flower:
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 20:20 minä vain kirjoitti:
mantelikala

1 pkt seitifilettä pakasteltaasta
2 dl kermaa
suolaa
sitruunapippuria
sitruunaa
pippuria
tilliä
juustoa
mantelilastuja

Kala vuokaan, mausta, kerma päälle ja juustot.. Itse olen lisännyt mantelit vasta myöhemmin, ettei ne ole ihan palaneita..
Helppo ja nopea..


Täältä vasta löysin tämän ohjeen mitä olen kauan metsästänyt!
:) Pari kysymystä tosin olisi.
Ensinnäkin, onko mitään väliä mitä juustos tuohon kalaan käyttää?
Ja toiseksi kauanko kalan tulee uunissa olla..?
Toivottavasti käyt täällä vielä ja vastailet! :)
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.04.2006 klo 12:52 tättä kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 10.02.2006 klo 20:20 minä vain kirjoitti:
mantelikala

1 pkt seitifilettä pakasteltaasta
2 dl kermaa
suolaa
sitruunapippuria
sitruunaa
pippuria
tilliä
juustoa
mantelilastuja

Kala vuokaan, mausta, kerma päälle ja juustot.. Itse olen lisännyt mantelit vasta myöhemmin, ettei ne ole ihan palaneita..
Helppo ja nopea..


Täältä vasta löysin tämän ohjeen mitä olen kauan metsästänyt!
:) Pari kysymystä tosin olisi.
Ensinnäkin, onko mitään väliä mitä juustos tuohon kalaan käyttää?
Ja toiseksi kauanko kalan tulee uunissa olla..?
Toivottavasti käyt täällä vielä ja vastailet! :)

Enpäs olekaan täällä muistanut pitkään aikaan käydä näitä lukemassa, anteeksi siitä..

Ei kai juustolla ole väliä. Ainoastaan se, että jos juusto on kamalan suolasta tai mausteista niin ei sitten laita mausteita liikaa.. Itse olen käyttänyt ihan samaa mitä kotona sattuu olemaan tai sitten 3 x juustokermaa, siitä tulee oikein hyvää!!! ei kuitenkaan kannata laittaa juustoa liikaa, kun se menee mielestäni sitten sellaiseksi pelkäksi juustoksi koko kala.. Aika riippuu aika paljon uunista, mutta sanoisinko, että sellanen puolisen tuntia (??), kun juusto on tarpeeksi sulanut ja saanut väriä niin eiköhän se ole silloin valmistakin.. :D
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 11.04.2006 klo 11:24 Ällistynyt kirjoitti:
Olen ihan ällikälllä, että noin paljon erilaisia ruokia on olemassa, kun en ole itse ollut kiinnostunut ruuanlaitosta ja äitini on tehnyt aina ihan niitä samoja.. Nyt haluan kyllä opetella tekemään itsekin jotain ! Voitko suositella jotain hyvää ja helppoa keittokirjaa ? Mulla pari on, mutta niissä on aika vanhanaikaisia ohjeita. Vai pitäisikö ostaa erikseen esim. liharuokien valmistuskirja ? En löydä netistäkään mitään helppoja ohjeita. Osaan tehdä ruskean kastikkeen yms. mutta enpä oikein kunnon ruokia. Ällöttää kun en tiedä mistä kysyä jos en jotain ymmärrä ohjeessa ! T:Tyhmä äiti :/
Hei,
kaupathan on täynnä hyviä ohjekirjoja.. Netissä löytyy paljon kanssa.. Niin ja paras mistä itse olen löytänyt ihan helppoja ja normaaleja ohjeita, niin käypäs läpi nuo kauppojen ilmaisjakeluohjeet!! Niissä on ihan perusruokaohjeita ja paljon hyviä vinkkejäkin.. Mielikuvitus vain liikkeelle, jokaiseen ruoan voi muuttaa itselleen sopivaksi niin, että poistaa niistä sen, mistä ei tykkää/pysty syömään... Niin ja kannattaa käydä eri valmistajien sivuilla, niistä löytyy sekä ohjeita, että hyviä vinkkejä ruoanlaittoon!!

Tässä muutamia sivuja, nää taitavat olla ne kaikista "perus"ruokasivut.. Näistä löytyy paljon ihan normaaleja, helppoja, nopeita ohjeita, joita kannattaa kokeilla! TAI laita googleen hakusanaksi: ruoka, reseptit, ruokaohjeet, ym, niin johan alkaa lisää ohjeita löytymään.. :D

http://www.valio.fi/channels/www/etusivu.html
http://www.makupalat.fi/reseptit.htm
http://www.ruokala.tv/Public/Reseptit
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/default.aspx
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptit/

Toivottavasti näistä on jotain apua sinulle.. :D
Hyvää vappua! :wave: :flower:
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 12.04.2006 klo 09:24 anna83 kirjoitti:
Ällistynyt: Pirkan keittokirja on aika helppo... Ja täältä palstalta löytyy ainakin mun mielestä paljon helppoja ohjeita. Nyt kun tossa on vielä toi haku niin voi vaikka suoraan etsiä jotain tiettyä, mutta muuten selaile reseptejä läpi niin varmaan löytyy monta helppoa ohjetta myös sinun makuusi! Onnea ruuanlaittoon! :)

Ja KIITOKSIA todella paljon näistä resepteistä :) Ihanaa että joku viittii nähdä vaivaa toisten puolesta :flower:
Kiitos oikein paljon! Ihanaa, että voin auttaa teitä näillä ohjeillani! :hug: :hug:

 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 12.04.2006 klo 12:32 Kiitos kirjoitti:
Kiitos myös minun puolestani, yritän opetella ja käyn vaikka täällä kysymässä jos en jotain tajua.. T:Ällistynyt äiti :wave:
KIITOS! :flower: :hug:
Tule vain kyselemään, jos joku vaivaa mieltäsi, siis ruoka-asioissa! :D
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 30.04.2006 klo 17:58 Minä vain kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 11.04.2006 klo 11:24 Ällistynyt kirjoitti:
Olen ihan ällikälllä, että noin paljon erilaisia ruokia on olemassa, kun en ole itse ollut kiinnostunut ruuanlaitosta ja äitini on tehnyt aina ihan niitä samoja.. Nyt haluan kyllä opetella tekemään itsekin jotain ! Voitko suositella jotain hyvää ja helppoa keittokirjaa ? Mulla pari on, mutta niissä on aika vanhanaikaisia ohjeita. Vai pitäisikö ostaa erikseen esim. liharuokien valmistuskirja ? En löydä netistäkään mitään helppoja ohjeita. Osaan tehdä ruskean kastikkeen yms. mutta enpä oikein kunnon ruokia. Ällöttää kun en tiedä mistä kysyä jos en jotain ymmärrä ohjeessa ! T:Tyhmä äiti :/
Hei,
kaupathan on täynnä hyviä ohjekirjoja.. Netissä löytyy paljon kanssa.. Niin ja paras mistä itse olen löytänyt ihan helppoja ja normaaleja ohjeita, niin käypäs läpi nuo kauppojen ilmaisjakeluohjeet!! Niissä on ihan perusruokaohjeita ja paljon hyviä vinkkejäkin.. Mielikuvitus vain liikkeelle, jokaiseen ruoan voi muuttaa itselleen sopivaksi niin, että poistaa niistä sen, mistä ei tykkää/pysty syömään... Niin ja kannattaa käydä eri valmistajien sivuilla, niistä löytyy sekä ohjeita, että hyviä vinkkejä ruoanlaittoon!!

Tässä muutamia sivuja, nää taitavat olla ne kaikista "perus"ruokasivut.. Näistä löytyy paljon ihan normaaleja, helppoja, nopeita ohjeita, joita kannattaa kokeilla! TAI laita googleen hakusanaksi: ruoka, reseptit, ruokaohjeet, ym, niin johan alkaa lisää ohjeita löytymään.. :D

http://www.valio.fi/channels/www/etusivu.html
http://www.makupalat.fi/reseptit.htm
http://www.ruokala.tv/Public/Reseptit
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/default.aspx
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptit/

Toivottavasti näistä on jotain apua sinulle.. :D
Hyvää vappua! :wave: :flower:
Juu ja tuli tuossa mieleen et kannattaa käydä katsomassa myös finfoodin sivut, niissä on paljon hyviä ohjeita.. Myös allergisille..

http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/9FF68FC0FD5FABD9C2256F2C003BE2AE?opendocument&ryhma=2

ja itselläni on koulusta saadut oikein hyvät kirjat, joita voi lainata esim. kirjastostakin, tai ostaa omaksi kirjakaupoista:

Elintarvikkeet ja ruoanvalmistus
kirjoittajat: Lampi, Luola ja seppänen
(tässä on ihan alusta asti esitelty kaikki mahdollinen ja helppoja ohjeita!)

Kokin käsikirja
Kirjoittajat: P. Lehto ja A Patala
(mennään jo pidemmälle, tässä enimmäkseen ohjeita.. Kaikki mahdollinen löytyy. Mielestäni hyvä kirja)

Sitten minulla on Tammen uusi keittokirja, jossa on kaikkea mahdollista ja paljon hyviä vinkkejä. Kaapissa on vielä joku kirja, jossa on juhlia varten kaikkea mahdollista tietoa, mutta tämä ei ole mielestäni kovin käytännöllinen, ohjeet on aika höhliä, mutta juhlien järjestelystä ja muusta kyllä löytyy tietoa paljon.. Sekä Joka kodin keittokirja, jonka oon saanut mieheltäni lahjaksi :D ..
 
Tytöllä synttärit tulossa ja vieraita ikähaitarilla 2-72 vee. Täytekakku ja jotain suolaista piirakkaa (ehkä Quiche Lorraine) tarjoan. Sit ajattelin kokeilla jotain kylmänä tarjottavaa suolaista. Sellaiset rieskarullat vois olla kivoja. Toisiin ehkä kylmäsavulohta, toisiin ehkä neutraalimpaa mutta mitä, poroako vai ihan kinkkua? Ja mikä tuorejuusto lohelle, mikä taas sille toiselle? Valkosipuli ei käy laatuun. Sitten tietty vielä sallaatinlehtiä, mutta tarvitseekos vielä muuta täytteeksi? Rullat kai tehdään päivällä ja sitten jääkaappiin muutamaks tunniks, ennen tarjoilua leikkaan paloiks?
En ehtinyt lukea koko ketjua, saikohan sulta kysyä tämäntyyppisiäkin juttuja, toivotaan niin!
Ja oiskos joku toinen imelä paikallaan. Tuulihattuja vai mitä?
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 07.05.2006 klo 21:57 tyyne kirjoitti:
Tytöllä synttärit tulossa ja vieraita ikähaitarilla 2-72 vee. Täytekakku ja jotain suolaista piirakkaa (ehkä Quiche Lorraine) tarjoan. Sit ajattelin kokeilla jotain kylmänä tarjottavaa suolaista. Sellaiset rieskarullat vois olla kivoja. Toisiin ehkä kylmäsavulohta, toisiin ehkä neutraalimpaa mutta mitä, poroako vai ihan kinkkua? Ja mikä tuorejuusto lohelle, mikä taas sille toiselle? Valkosipuli ei käy laatuun. Sitten tietty vielä sallaatinlehtiä, mutta tarvitseekos vielä muuta täytteeksi? Rullat kai tehdään päivällä ja sitten jääkaappiin muutamaks tunniks, ennen tarjoilua leikkaan paloiks?
En ehtinyt lukea koko ketjua, saikohan sulta kysyä tämäntyyppisiäkin juttuja, toivotaan niin!
Ja oiskos joku toinen imelä paikallaan. Tuulihattuja vai mitä?

hei, tuun huomenna miettimään lisää, oon just menossa saunaan :D
mutta minulle tuli tuosta suolasesta mieleen sellainen suolanen "pannukakkupitsa" mieleen.. On niin suolanen piirakka, jonka voi tarjota sekä kylämänä, että lämmitettynä.. "pannukakkumainen" pohja, johon täytteeksi voi laittaa sitä mistä itse tykkää.. Tämä "pitsa" voisi upota ainakin pienimmille :D mutta tuun huomenna kertoo lisää jos kiinnostaa ja laitan samalla sitten muitakin ohjeita, joita tuolta löytyy :D

onkohan tulossa kuinka monta vierasta? yleensä kuitenkaan ei tarvita kuin pari kakkua ja muutamia suolasia tarjottavia.. Melkein yleisisesti voisin sanoa, että suolanen menee kuitenkin paremmin kuin makeat, mutta sehän kuitenkin riiippuu aika paljon millasista tarjottavista on kyse.. :D
 
\[quote="

onkohan tulossa kuinka monta vierasta? yleensä kuitenkaan ei tarvita kuin pari kakkua ja muutamia suolasia tarjottavia.. Melkein yleisisesti voisin sanoa, että suolanen menee kuitenkin paremmin kuin makeat, mutta sehän kuitenkin riiippuu aika paljon millasista tarjottavista on kyse.. :D

[/quote]

Vieraina lapsia 7 ja aikuisia 15. Joo, ajattelinkin että kaks suolasta ja täytekakun lisäks ehkä jokin toinen makea. Laita vaan pannukakkupitsan ohje, muta ehkä kuitenkin teen sen Quiche Lorrainen, ja sehän on vähän pitsamainen juustoineen ja kinkkuineen. Mut olen ajatellut joskus kokeilla sitä pannukakkupitsaa, söin yksissä häissä ja hyvää oli :p
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 08.05.2006 klo 22:43 tyyne kirjoitti:
\[quote="

onkohan tulossa kuinka monta vierasta? yleensä kuitenkaan ei tarvita kuin pari kakkua ja muutamia suolasia tarjottavia.. Melkein yleisisesti voisin sanoa, että suolanen menee kuitenkin paremmin kuin makeat, mutta sehän kuitenkin riiippuu aika paljon millasista tarjottavista on kyse.. :D
Vieraina lapsia 7 ja aikuisia 15. Joo, ajattelinkin että kaks suolasta ja täytekakun lisäks ehkä jokin toinen makea. Laita vaan pannukakkupitsan ohje, muta ehkä kuitenkin teen sen Quiche Lorrainen, ja sehän on vähän pitsamainen juustoineen ja kinkkuineen. Mut olen ajatellut joskus kokeilla sitä pannukakkupitsaa, söin yksissä häissä ja hyvää oli :p

[/quote]


tässä ois sen pannukakkupitsan ohje..

Pohja:
2 dl maitoa
2 dl kermaa
(2 kpl kananmunaa)
1 rkl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
ripaus pizzamaustetta

-sekoitetaan keskenään. Itse en ole munia laittanut ja hyvää on tullut.. :D Kaada pellille ja levitä tasaiseksi. Löysytä pyre juoksevaksi ja lisää se. Laita tässä vaiheessa hieman juustoa päälle, niin se sitoo täytteen paremmin..

Täyte:

-oman maun mukaan-

jauheliha
tonnikala
ananas
kinkku
sieni
aurajuusto, juusto
kebab


paista 200-225, noin tunnin verran... (itse olen kyllä paistanu n. 200 niin, että pohja hieman ruskettuu :D )
 

Yhteistyössä