\
Alkuperäinen kirjoittaja 21.03.2006 klo 10:35 annu kirjoitti:
Heippa!
Olen vasta mamiksi tullut hyvin kokematon ruuanlaittaja. Olisi ihana kuitenkin oppia perusruokia, ennenkuin pikkuinen alkaa kunnon ruokia syömään.Kaipailisin siis hyvin helppoja ja nopeita kotiruokaohjeita.
Olisipa ihanaa olla hyvä ruuanlaittaja..no joo mutta vastailethan jos ehdit.
Ei haittaa vaikka pari tulistakin ohjetta laittaisit..ukkeli kun kovasti tykkää mausteisesta. =)
No ihan perusruokiahan on helppo tehdä. Tässä joitain helppoja ja nopeita, joita meillä tehdään niin arkena kuin muulloinkin.. En laita näihin kaikkiin kunnon mittoja, koska maustetta voi laittaa oman maun mukaan ja määriä sen verran kuin "vuoat" antaa periksi. Itse käytän (vielä) pojalle 8kk näitä ilman mausteita. Makaronit ja riisit on meillä tummia ja lisäksi käytetään paljon kasviksia ja hedelmiä.. Tavallinen makaronilaatikkokin saa erilaisen säväyksen, kun siihen laittaa sekaan esim. porkkanaa tai vaikka herne-maissi-paprikaa, menee samalla vahingossa kasviksia.. 
Tässä on nyt siis jotain.. Lisää vinkkejä saat kun luet noi kaikki letkat läpi, niissä on paljon hyviä vinkkejä! Jos tarvitset vielä jossain tietyssä apua niin kysy ilmeessä. Tässä nyt ainakin löytyy lihaa, kalaa ja kanaa.. Tais tulla mukaan muutama "aikuisenkin" makuun, miehellesi
PERUNA-LIHAVUOKA 1
Pese ja kuori perunat. Viipaloi ja heittele voideltuun vuokaan. Lisää tilkka öljyä, suolaa, sipulia, muita mausteita.. Väliin kinkkusuikaleita ja päälle perunaa. Lisää kermaa tai maitokermaa päälle niin, että päällimmäiset perunat eivät ihan peity. Päälle voi halutessa heittää juustoa. (kerman sijasta voi laittaa sitä uutta 3.lla juustolla maustettua kermaa..)
PERUNA-LIHAVUOKA 2
Tee kuten edellinenkin, mutta laita lihan tilalle naudan/possun ohuita ja pieniä suikalepaistilihoja (voi halutessa pieniä).. Jätä tällöin kerma pois..
LIHA-PERUNASOSELAATIKKO
Tämä on hyvä, esimerkiksi jos perunamuusia ja jauhelihakastiketta on jäänyt yli. Jos ei niin, keitä perunat ja tee niistä paksua muusia. Paista jauheliha, mausta, tee siitä aika paksuhkokastike. Voitele vuoka, laita pohjalle muusia, lisää kastike ja loput muusit päälle. (halutessa voi lisätä esim. aurajuustoa / juustoa päälle..) Paista uunissa hetken aikaa, jotta pintaan tulee hyvä "rusketus".. Ruokahan on siis jo kypsää..
Isoäidin lihapullat
5 annosta, n. 40 kpl
1 pak (400 g) Naudan paistijauhelihaa
1/2 prk (1 dl) ruokakermaa
1/2 dl korppujauhoja
1 iso sipuli
1 rkl Oivariinia
1 muna
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl hienonnettua mustapippuria
vajaa 1/2 tl (2 maustemitall.) maustepippuria
ripaus (1 maustemitall.) valkopippuria
Sekoita kerma ja korppujauhot keskenään. Anna turvota n. 10 min. Hienonna sipuli, paista se Oivariinissa pannulla pehmeäksi. Yhdistä kaikki ainekset. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta lihapullia. Paista ne Oivariinissa pannulla tai uunipellillä leivinpaperilla 250 asteessa 15 min.
VINKKI Voit valmistaa seoksesta myös jauhelihapihvejä tai murekkeen. Paista mureketta 200 asteessa 45-50 min.
LASAGNE (jauheliha/broileri)
kuudelle
250 g lasagne levyjä
Valkoinen kastike:
5 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja
n. 1 l maitoa
2-3 tl suolaa
1 pkt valkosipulilevitettä
Jauhelihakastike:
400 g jauhelihaa
5 rkl voita
1 sipuli
1 dl vehnäjauhoja
mausteita
lihaliemikuutio
(tomaattisosetta)
½ l vettä
1-2 valkosipulinkynsi
ketsuppia
soijakastiketta
Broilerikastike:
2 rkl öljyä 1 prk tomaattisosetta
1 sipuli 2 dl vettä
400 g broilerisuikaleita kanaliemikuutio
(½ kesäkurpitsa) 1 tl suolaa
2 valkosipulinkynsi paprika, curry, pippuri,
yrttejä (timjami, persilja, sitruunamelissa..)
Ja teko-ohje:
-sulata voi, lisää jauho, älä anna kuitenkaan ruskistua..
-Lisää maitoa vähän kerrallaan, sekottaen..
-Tee tämä valmiiksi, eli koko maito sekasin ja anna hieman pulpahtaa, jotta jauhot kypsyy kunnolla..
- nosta jäähtymään, anna jäähtyä jonkin aikaa ja lisää sitten valkosipulilevite
-sekota ja lisää suolaa..
(tästä pitäisi tulla aika paksua, ettei valu ihan heti pohjalle, eli jos jää löysäksi suurusta vesi+jauho suurusteella, muista kylmää vettä ja kiehauta..)
Ruskea kastike: (näin teen itse)
-Laita vesikattila kiehumaan, siihen lihaliemikuutio -anna kiehua!
-paista jauheliha, sipulit, pannulla, mausta.. -kaada veden joukkoon.
- laita pannulle voita ja jauhoja - anna ruskistua kunnolla (älä polta)
ja lisää kattilaan, sekottaen.. (sama ohje, et tee aika paksua.. )
Sitten vaan kokomaan - voideltuu vuokaan eka pikkasen kumpaakin kastiketta pohjalle ni ei levyt jää kiinni.. sitten vaan levyt ja kastikkeet vuoronperään.. Jätä valkokastiketta päällimmäiseksi, jää kaunis pinta ja juustoraastetta ja eikun uuniin.. NAM!
MAKAROONIMÖSSÖ
Keitä makaronit. Lisää siihen mitä mielesi tekee.. Meillä perus on paistettu jauheliha ja herne-maissi-paprika. Tähän voi laittaa niin makkaraa, kasviksia, lihapullia, nakkeja, broileripaloja, lihasuikaleita, pekonia ymym.. mitä vain mieleen tulee..
Erittäin hyvä kaapin tyhjennysruoka 
MAKAROONILAATIKKO
Keitä pussillinen makaronia melkein kypsäksi. Paista jauheliha ja mausta se hyvin. (lisäksi voi raastaa sekaan esim. porkkanaa tai vaikka he-ma-pa.. Ihan mitä vain..  ) Voitele vuoat. Kaada osa makaroneista vuoan pohjalle, päälle jauheliha ja loput makaronit, sekoita hieman tässä vaiheessa! Munamaito: esim. 3 munaa ja ½-1 litraan maitoa. Kaada päälle pyörittäen, eli ei kaikkea samaan kohtaan, sekottuu paremmin. Laita munamaitoa sen verran, että makaronit juuri ja juuri peittyvät. Tarkista maku. Uuniin tunniksi (225-250), tai on sitten valmista kun muna on hyytynyt.
MAKAROONI ja kastike
Kastikkeenhan voi tehä mistä vain ja lisäkkeeksi voi laittaa makaronia, perunaa, riisiä, nuudeleita.
KINKKU-PASTAVUOKA
4 - 6 annosta
200 g (n. 8 dl) perhospastaa
vettä
1 liha-juuresliemikuutio
2 pussia (à 300 g) pakastekasviksia, esim. kruunuvihanneksia
1/2 tl suolaa
150 g kinkkusuikaleita
Gratiinikastike
3 dl ruokakermaa
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 pussi (150 g) Valio Polar 15 raastetta
1/2 tl mustapippuria
Keitä pasta liha-juuresliemessä. Valuta ja huuhdo siivilässä kypsä pasta. Sulata kasvikset uunivuoassa. Ripota kasviksille suola, sekoita. Lisää kinkku ja pasta. Sekoita kattilassa kylmä kerma ja jauhot tasaiseksi. Lisää juustoraaste ja pippuri. Keitä sekoittaen 2 min. Kaada kastike vuokaan. Kypsennä 225 asteessa n. 25 min.
Lihapata
2 annosta
100 g possun tai naudan lihaa
1-2 porkkanaa
½-1 paprika
1 iso sipuli
tomaattia
suolaa
pippuria
2 dl vettä
- Palottele liha kuutioiksi ja ruskista se.
- Pilko sipuli 4-6 palaan ja hauduta sitä hetki rasvassa.
- Pilko muut kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi.
- Yhdistä liha, sipuli ja muut kasvikset ja lisää neste kattilaan.
- Hauduta kypsäksi ja lisää halutessasi tilkka kermaa..
Broileririsotto
2 annosta yht. n. 600g
200 g broileria
öljyä
100 g raakaa riisiä
1 iso sipuli
1-2 porkkanaa
1 paprika
1 prk ananasta
n. 2 dl kanalientä (vettä ja kanaliemikuutio)
suolaa, pippuria, currya, paprika
Palottele broileri ja ruskista se öljyssä. mausta ja nosta ne syrjään. Kuumenna hieman öljyä pannussa ja lisää riisi. Kypsennä riisiä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää kasvikset ja kypsennä hetki riisin kanssa. Heitä broileri takasin pannuun ja lisää liemi sekä mausteet. Anna hautua kypsäksi. (ananaksen voi lisätä vasta loppuvaiheessa)
Karjalanpaisti
4 annosta
400 g possua
400 g nautaa
suolaa
laakerinlehti
maustepippuria (kokonaisia)
1-2 sipulia
(1-2 porkkanaa myös nauris, lanttu voi laittaa)
vettä niin että liha peittyy
- Palottele lihat annospaloiksi. ja pane ne uunivuokaan. (Ruskista kevyesti)
- Lisää mausteet ja sipulit ja kasvikset
- Kaada sen jälkeen vettä, niin että liha juuri ja juuri peittyvät.
- Kypsennä paistia uunissa 250 asteessa. Anna olla hetken aikaa.
- Vähennä uunin lämpö 150 asteeseen ja kypsennä paistia 3-4 tuntia.
- Tarjoa perunasurvoksen kanssa. Myös haudutetut lanttukuutiot ja puolukkasurvos sopivat lisäkkeeksi. Kuten myös suolakurkut ja punajuuret.
KESÄKURPITSA-PEKONIVUOKA
n. 5 annosta
1 1/2 dl risottoriisiä, esim. Uncle Ben´s
2 (n. 600 g) kesäkurpitsaa
2 - 3 (275 g)tomaattia
1/2 pak (125 g) Koskenlaskija kantarelli -sulatejuustoa
1 iso sipuli
1 tl suolaa
1 tl basilikaa
2 dl ruokakermaa
1/2 dl kevytmaitoa
Pinnalle
1 pak (140 g) suomalaista pekonia
Mittaa riisi uunivuokaan. Kuutioi kesäkurpitsat, tomaatit sekä juusto ja leikkaa sipuli reiluiksi lohkoiksi. Lisää ne sekä mausteet uunivuokaan tai annosvuokiin, sekoita. Lisää kerma ja maito. Kypsennä 225 asteessa n. 25 min. Leikkaa pekoniviipaleet 3 osaan ja lisää tasaisesti vuoan pinnalle. Kypsennä vielä n. 20 min, kunnes pekoni on rapeaa.
Kermaista possun fileetä ja sitruunakastiketta
4 annosta
1 (n. 500 g) Porsaan Sisäfilee, Kermainen pippuri
Sitruunakastike
1 dl vettä
1 prk ( 2 dl) ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sitruunamehua
1/2 lihaliemikuutiota
1/4 tl sitruunapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa ja sitruunamelissaa
Paista porsaan fileetä aluksi 250 asteessa 15 min, ja sen jälkeen 150 asteessa 1/2 tuntia.
Sekoita kastiketta varten kattilassa vesi, kerma, vehnäjauhot ja sitruunamehu. Murenna joukkoon lihaliemikuution puolikas. Sekoita kastiketta kuumentamisen ajan, vähennä lämpöä ja keitä pari minuuttia. Mausta sitruunapippurilla ja hyvin hienoksi silputulla persiljalla ja sitruunamelissalla.
Leikkaa kypsä filee viipaleiksi. Tarjoa kastikkeen, keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.
Barbecue-vartaat ja vesimeloni-kurkkusalsa
6 annosta
1 kg porsaanlihaa esim. kassleria TAI ulkofileetä
3 kevät- TAI punasipulia
2 paprikaa
400 g kesäkurpitsaa
grillikastiketta
Vesimeloni-kurkkusalsa
1 limetti TAI sitruuna
1/2 (1 kg) vesimelonia kuorineen
1/2 (150 g) kurkkua
2 rkl korianteria TAI persiljaa hienonnettuna
1/4 dl (30 g) jalapenoviipaleita hienonnettuna
1/4 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
mustapippuria myllystä
1 prk (150 g) crème fraîche, 28%, HYLA
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 rkl sinappia
mustapippuria myllystä
Kuutioi liha, lohko sipulit, paprikat ja kesäkurpitsa. Pujota lihakuutioita ja kasviksia vuorotellen vartaisiin tai grillitikkuihin. Grillaa tai paista muurinpohjapannulla. Sivele vartaita grillikastikkeella paiston ajan. Kuori limetti, poista siemenet ja valkoinen osa. Kuutioi pieniksi. Laita laakeaan kulhoon. Kuori vesimeloni, poista siemenet ja kuutioi kurkun kanssa pieniksi kuutioiksi. Yhdistä limetin joukkoon. Lisää joukkoon korianteri, jalopenot ja mausteet. Anna maustua. Sekoita loput ainekset crème fraîchen joukkoon ja tarjoa salsan ja grillivartaiden kanssa. Jos kastike tuntuu liian paksulta, ohenna sitä maidolla.
Liha-kasvisruukku
6 annosta
1 pak (800 g) Karjalanpaistilihaa
1 - 2 sipulia
3 porkkanaa
200 g nauriita tai lanttua
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
1 tlk (70 g) vahvaa tomaattisosetta
3 dl vettä
1 prk (2 dl) ruokakermaa
1 dl persiljasilppua
Lado liha kerroksittain sipulilohkojen ja juurespalojen kanssa uunivuokaan. Lisää mausteet ja veteen sekoitettu tomaattisose. Kypsennä 200 asteessa 1 t. Lisää kerma. Kypsennä vielä 150 asteessa 1 t. Viimeistele pata persiljalla. Tarjoa perunamuusin kanssa.
AURA kastike kalalle
5 annosta
4,5 dl kuohukermaa
n. 1/2 dl appelsiinimarmeladia tai -hilloa
1/2 pussia (75 g) AURA murua
Sekoita kastikkeen ainekset ja keitä kastiketta kokoon noin 10 min, kunnes on sakeaa. Tarjoa paistetun lohen tai kirjolohen kastikkeena.
Ahven-lohirullat ja sitruunakastike
4-6 annosta
n. 600 g ruodottomia ahvenfileitä
suolaa
mustapippuria myllystä
150 g kylmäsavustettua kirjolohta hienonnettuna
1/2 prk (100 g) Hovi kevyt sinihome tuorejuustoa
1/2 dl tilliä hienonnettuna
Sitruunakastike
1/2 sipulia hienonnettuna
1 rkl Oivariinia
1/4 dl sitruunamehua
2 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
ripaus chilimaustetta
tilliä hienonnettuna
Levitä ruodottomat ahvenfileet työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Mausta. Sekoita lohi ja juusto keskenään. Mausta tillillä. Levitä lohitahna ahvenfileille. Rääri fileet rulliksi tai käännä vastakkain. Nostele voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 175 asteessa n. 35 min. Peitä kypsymisen puolessa välissä foliolla. Valmista kastike. Hauduta sipulia rasvassa. Lisää joukkoon sitruunamehu, ruokakerma, vesi ja liemikuutio. Suurusta kastike. Mausta ja viimeistele tillillä. Tarjoa rullia sitruunakastikkeen, keitettyjen perunoiden ja punajuuripyreen kanssa.
Hedelmäinen pähkinäkala
6 annosta
n.1 kg kirjolohifileetä, pakasteseitä tai muuta kalaa
Mausteliemi
2 dl appelsiinitäysmehua
2 tl korianteria
1/2 tl mustapippuria rouheena
2 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/2 tl suolaa
Päälle
1 prk (2 dl) créme fraîchea, 15 %
1/2 dl cashewpähkinöitä tai muita pähkinöitä rouheena
1/2 dl rusinoita hienonnettuna
Leikkaa kirjolohifileen nahkaan viiltoja, jotta mausteliemi imeytyy hyvin. Nosta kala vuokaan, nahkapuoli alaspäin. Hieman sulaneen pakastekalan pinnalle voi tehdä myös muutamia viiltoja. Yhdistä mausteliemen aineet keskenään ja kaada vuokaan. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Kaada päälle kerma. Kypsennä 200 asteessa 30-40 min. Ripottele pinnalle pähkinät ja rusinat. Kypsennä vielä 15 min. Koristele halutessasi sitruunalla ja korianterilla. Tarjoa keitetyn riisin tai peruna-hernepihvien kanssa.
Hunajainen kalapata
5 annosta
500 g kirjolohta fileenä
1 tl sitruunapippuria
1/2 tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita sulatettuna
1/2 dl hunajaa
1 dl ruokakermaa, 15 %, HYLA
1/2 pkt (100 g) herkkusieniä
esikäsiteltyjä metsäsieniä
Kuutioi kala isoiksi kuutioiksi. Laita uunivuokaan. Mausta ja ripottele päälle vehnäjauhot. Kaada voi kalapalojen päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 15 min eli kunnes kala alkaa ruskistua. Alenna lämpötila 175 asteeseen ja kaada päälle keskenään sekoitetut hunaja, kerma ja viipaloidut sienet. Jatka kypsentämistä vielä 20 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai riisin ja salaatin kanssa.
Juustoinen kalavuoka
3 - 4 annosta
1 pak (400 g) pakastekalaa, esim. seitiä (tai tuoretta lohta ym..)
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 dl hienonnettua tilliä
1 prk (2 1/2 dl) maustettua ruokakermaa (3 juustoa tai lisää juustoa itse TAI käytä ihan tavallista kermaa)
Leikkaa kohmeiseksi sulatettu pakastekala neljään osaan. Lado palat voideltuun uunivuokaan. Ripota päälle sitruunapippuri ja tilli. Lisää juustokerma. Paista 200 asteessa n. 45 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
Juustoinen kasvis-kalakeitto
8 annosta
1,2 l vettä
2 kasvis- tai kalaliemikuutiota
3 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
tai tuoreita kasviksia suikaloituna
1 rasia (200 g) Olympia kevyt tilliä
1 pak (400 g) pakastekalaa
tai tuoretta, ruodotonta kalafileetä
suolaa, valkopippuria
hienonnettua tilliä
Kuumenna vesi. Lisää joukkoon liemikuutiot ja kasvissuikaleet. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se on sukanut. Lisää paloiteltu kala. Anna hautua kannen alla noin 10 min, kunnes kala on kypsynyt. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Ripota pinnalle hienonnettua tilliä. VINKKI Voit myös soseuttaa keiton, jos haluat.
Kala-kasvisnyytit
5 annosta
800 g ruodotonta kalaa esim. kirjolohta
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 prk (180 g) fetaa
2 pussia (á 250 g) kasvissuikaleita
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä
1 dl ruohosipulia hienonnettuna
5 rkl voita
Leikkaa kirjolohi annospaloiksi nahkoineen. Nosta palat reilun kokoisten foliopalojen päälle. Mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Murentele fetaa kerroksittain sulaneiden kasvissuikaleiden, valkosipulin, pippurin ja ruohosipulin kanssa kaloille. Laita lopuksi jokaiseen nyyttiin voinokareita. Sulje nyytit tiiviiksi ja kypsennä grillissä, muurinpohjapannulla tai uunissa 225 asteessa 30-40 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.
Vinkki
Jos käytät ohutta foliota, laita foliopalan päälle pala leivinpaperia. Paketista tulee vahvempi eikä se repeä kypsennyksen aikana.
Kala-kasvisnyytit
6 annosta
1 pussi (500 g) peruna-sipulisekoitusta tai keitettyjä uusia perunoita
1/2 tl suolaa
1 pak (300 g) marinoitua kirjolohisuikaletta tai
2 pientä tlk (à 185 g) tonnikalafileepaloja tomaatissa
1 pieni (250 g) kesäkurpitsa kuutioina
4 (350 g) tomaattia kuutioina
1/2 tl suolaa
1 prk (200 g) fraîchea 5% Välimeren maut
1 1/2 dl tuoretta tilliä tai kevätsipulia hienonnettuna
Repäise alumiinifoliosta ja leivinpaperista reiluja paloja (n. 25 x 25 cm). Laita leivinpaperipalat foliopalojen päälle ja jaa niille peruna-sipulisekoitus. Jos käytät uusia perunoita, kuutioi ne. Ripota perunoille suolaa. Lisää kirjolohisuikaleet tai hienonnettu tonnikala kastikkeineen.Lisää kalan päälle puolet fraîchesta sekä kesäkurpitsa- ja tomaattikuutiot. Ripota päälle suolaa. Lisää loput fraîchesta ja sulje nyytit. Kypsennä grillissä tai uunissa 225 asteessa n. 25 min. Avaa nyytit ja ripota niille tilli- tai kevätsipulisilppua juuri ennen tarjoilua. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
Kala-kasvisvuoka
3-4 annosta
2 pussia (à 250 g) kasvissuikaleita
1 1/2 tl sitruunapippuria
1 prk (2 dl) ruokakermaa
2 dl emmental raastetta
500 g kirjolohifileetä tai
1-2 pak (à 400 g) pakastekalaa
Levitä kasvissuikaleet uunivuokaan, sekoita joukkoon puolet sitruunapippurista ja ruokakermaKypsennä 200 asteessa 30 min. Poista sillä aikaa kirjolohifileestä kaikki ruodot, jätä nahka. Paloittele filee annospaloiksi. (Jos käytät pakastekalaa, ota se sulamaan ja leikkaa jähmeänä annospaloiksi.) Mausta kalapalat lopulla sitruunapippurilla. Ota vuoka uunista, ripota päälle juustoraastetta ja nosta kalapalat vihannesten päälle nahkapuoli ylöspäin. Jatka kypsentämistä 15 min. Tarjoa salaatin kanssa.
Kala-pinaattilasagne
5 annosta
9 lasagnelevyä
Kala-pinaattiseos
1 rkl Oivariinia
1 iso sipuli hienonnettuna
1 pak (400 g) pakasteseitiä tai muuta ruodotonta kalaa
1/2 tl sitruunapippuria
3/4 - 1 tl suolaa
1 pak (150 g) pakastepinaattia
Juustokastike
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tlk (1 l) kevytmaitoa
1 kasvisliemikuutio
1/2 tl sitruunapippuria
1 pussi (150 g) emmental raastetta
Kuullota sipuli Oivariinissa pehmeäksi. Lisää joukkoon kohmeinen, paloiteltu kala. Ripota kalalle pippuri ja suola. Lisää pinaatti. Anna kypsyä hieman. Yhdistä toisessa kattilassa vatkaten vehnäjauhot ja maito. Anna kiehua 2 - 3 min samalla sekoittaen. Mausta ja lisää joukkoon 2 dl juustoraastetta. Säästä loppu raasteesta vuoan pinnalle. Sekoita, kunnes kastike on tasaista ja juusto on sulanut. Levitä juustokastiketta ja kala-pinaattiseosta kerros vuoan pohjalle. Lado päälle kerros lasagnelevyjä. Tee loput kerrokset samoin, laita päällimmäiseksi kerros kastiketta. Ripota pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä 175 asteessa 50 min. Peitä kypsennyksen puolivälissä leivinpaperilla, ettei ruoan pinta tummu liikaa. Tarjoa salaatin kanssa.
Kalakeitto
5 annosta
8 dl vettä
10 maustepippuria
10 valkopippuria
1-2 laakerinlehteä
2 (200 g) sipulia
4 (400 g) perunaa
1 (reilu 1 kg) made TAI hauki
2 prk (à 2 dl) ruokakermaa, 15 %
2 tl suolaa
1 dl hienonnettua tilliä
Laita kylmään veteen perattu/nyljetty kala reiluina paloina. Kun vesi kiehuu, poista vaahto pinnalta. Lisää pippurit ja laakerinlehti. Keitä noin 20 min. Kun kalapalat ovat kypsiä, nosta ne kattilasta ja poista ruodot. Siivilöi liemi. Lisää liemeen kuoritut ja lohkotut sipulit. Keitä noin 5 min. Lisää perunat kuutioina. Keitä keitto kypsäksi. Lisää kalapalat, kerma ja suola. Anna hautua kannen alla noin 5 min. Lisää pinnalle hienonnettu tilli vähän ennen tarjoilua.
VINKKI Halutessasi voit lisätä keittoon vanhan tavan mukaisesti jälkiuunileivän palan valmistuksen loppuvaiheessa.
Kalaseljanka
6 annosta
1 l kalalientä kuutioista tai fondista
1 tlk (70 g) vahvaa tomaattisosetta
2 sipulia
4 perunaa, esim. Bintje
500 g kalafileetä, esim. ahventa ja/tai kirjolohta
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
2 dl Valio kevytmaitoa
1-2 mauste- tai suolakurkkua
1/2 dl tilliä
ripaus
valkopippuria, suolaa
Kuumenna liemi. Lisää joukkoon tomaattisose ja paloitellut sipulit sekä perunat. Anna kiehua kannen alla alhaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsät. Lisää kuutioidut kalafileet, ruokakerma, maito, kuutioidut kurkut ja hienonnettu tilli. Kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila levyltä ja anna hautua muutama minuutti kannen alla, kunnes kala on kypsää. Mausta tarvittaessa valkopippurilla ja suolalla. Tarjoa esim. hapankorppujen ja juuston kanssa. Valitse juustoksi esim. Oltermanni 17 %.
Keväiset kalamurekepihvit
12 kpl
500 g tuoreita, nahattomia ahven- tai haukifileitä
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa, HYLA
3 vaaleaa paahtoleipäviipaletta, reunat poistettuna
1 sipuli
1 dl tilliä tai ruohosipulia
2 munaa
3/4 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl valkopippuria
Paistamiseen
Oivariinia, HYLA
Jauha kalafileet hyvin hienoksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi. Paista pieni koepala ja tarkista maku. Lisää mausteita tarvittaessa. Muotoile taikinasta 12 kpl pihvejä ja paista Oivariinissa kypsiksi ja kauniin ruskeiksi. Tarjoa esim. curry-ananasdipin tai pirteän parsakastikkeen (ks. ohjeet nimihaulla) ja perunasoseen tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Lohikeitto
6 annosta
2 porkkanaa
2 (250 g) lehtisellerin vartta
1 sipuli
1 rkl Oivariinia 60 %
n. 5 dl kalalientä tai vettä
5 perunaa
400 g perattua kalaa, esim. kirjolohta fileenä
100 g kylmäsavustettua kirjolohta
1 l ykkösmaitoa
1 rkl vehnäjauhoja
(suolaa)
1 dl tuoretta hienonnettua tilliä
Leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi ja viipaloi lehtiselleri. Hienonna sipuli. Sulata rasva kattilassa. Lisää kasvikset ja sipuli kattilaan. Kuumenna sekoittaen muutaman minuutin ajan, älä ruskista. Lisää kalaliemi tai vesi. Kun liemi on kiehunut hetken aikaa, lisää pienet perunakuutiot. Anna kiehua n.15 min. Poista kalafileestä nahka. Leikkaa filee kuutioiksi ja savukirjolohi ohuiksi suikaleiksi. Lisää kattilaan kalat ja maito, johon on sekoitettu vehnäjauhot. Anna hautua, kunnes keitto on kypsää (n. 10 min).
Paistettua kalaa maustevoin kera
5 annosta
Valio voita tai Oivariinia
n. 800 g kuha- tai ahvenfileitä tai 1 kpl / ruokailija lohimedaljonkeja
suolaa
(mustapippuria myllystä)
Ruskista voi pannulla vaalean ruskeaksi. Paista kalat kypsiksi kummaltakin puolelta. Mausta paistopinta suolalla ja halutessasi mustapippurilla. Tarjoa maustevoinappien kanssa.
Värikäs lohi-kasviswokki
4 annosta
1 rkl Oivariinia
1 tl currya tai
2 tl currytahnaa
300 g nahatonta lohifileetä
1 pussi (500 g) wokkivihanneksia, esim. Thai
1 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1 prk (2 dl) Valio ruokakermaa
1/2 tl suolaa
Kuumenna Oivariini pannulla ja lisää curry tai currytahna. Lisää kuutioitu lohi. Paista varovasti lastalla käännellen. Lisää wokkivihannekset ja kääntele seosta kevyesti. Lisää vesi, liemikuutiopuolikas, ruokakerma ja suola. Anna kypsyä kannen alla muutama minuutti. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa hiukan vettä.Tarjoa basmati- tai jasmiiniriisin tai nuudelien kanssa.
HÖYRYSTÄMINEN
Mausta kalafilee tai -pala kevyesti, pane se paistopussiin, lisää tilkka vettä tai valkoviiniä ja sulje pussi huolellisesti.
Pane uunivuokaan vettä sentin verran, kuumenna se, pane pussi veteen ja vuoka 200-220-asteiseen uuniin.
Kun pussi on pullistunut, sen sisään on muodostunut höyryä. Kypsyminen tapahtuu nopeasti, noin 5 minuutissa.
Voit tehdä paketin samaan tapaan myös foliosta saumaamalla. Pane foliopaketti veteen, mutta nyt 250-asteiseen uuniin. Kypsymisaika on 12 minuuttia.
Uunivuoassa: voitele vuoka ohuelti rasvalla, pane pohjalle tilkka vettä, valkoviiniä tai kalalientä. Lisää kevyesti maustettu kalafilee ja peitä lopuksi tiiviisti foliolla.
Pane 200-asteiseen uuniin. Pohjalla oleva neste ja kalassa itsessään oleva kosteus synnyttävät vuokaan höyryä ja kypsennys tapahtuu nopeasti.
Ananas-broileri
6 - 8 annosta
6 - 8 broilerin marinoitua rintapalaa
1 pieni tlk ananaspaloja
Kastike
3 dl Gefilus mehu ananas-porkkanaa
2 rkl soijakastiketta (esim. Ketjap Manis)
1 1/2 rkl siirappia
1-2 valkosipulin kynttä
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl cayennepippuria
1 1/2 dl maustamatonta A jogurttia
1/2 dl vehnäjauhoja
Kurkku-raejuustoraita
puolikas (150 g) tuoretta kurkkua
1/2 tl sitruunapippuria
3 dl Valion maustamatonta A jogurttia
200 g raejuustoa
ripaus cayennepippuria
1/2 tl hienonnettua kuminaa
2 rkl minttua TAI
1 tl kuivattua minttua
Laita broilerin rintapalat ja ananaspalat liemineen uunivuokaan. Kypsennä 30 min 200 asteessa. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kaada seos vuokaan. Kypsennä vielä 200 asteessa 30 min. Tarjoa kurkku-raejuustoraidan, keitetyn riisin ja salaatin kera. Kuori kurkku ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Ripota päälle sitruunapippuri. Anna seistä 1t. Valuta ylimääräinen neste pois. Valuta jogurttia kahvisuodattimessa 1 t. Kaada neste pois. Yhdistä jogurttiin kaikki ainekset. Anna jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Wokkibroileri
4 annosta
400 g broilerisuikaleita
2 rkl voita
1 sipuli
50 g aurinkokuivattua tomaattia
1 prk (240/140 g) paprikatäytteisiä oliiveja
1 dl korintteja
1 laakerinlehti
2 tuoretta timjaminoksaa TAI
1/2 tl kuivattua timjamia
3 dl valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
1 prk (200 g ) Hovi valkosipulia
tuoretta korianteria TAI
persiljaa
Ruskista broilerisuikaleet voissa wokkipannussa. Lisää wokkiin hienonnettu sipuli. Hauduta, kunnes sipuli on hieman pehmennyt. Lisää joukkoon suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit sekä muut ainekset tuorejuustoa ja korianteria lukuunottamatta. Anna hautua kypsäksi noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Ripottele päälle hienonnettua, tuoretta korianteria tai persiljaa. Tarjoile couscousin tai basmatiriisin kanssa.
Viinisuositus: chileläinen valkoviini TAI portugalilainen punaviini
Eksoottinen broileriwokki
4 annosta
1 pak (300 g) marinoituja broilerifileesuikaleita
1 tl paprikajauhetta
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1/2 -1 kanaliemikuutiota
2 pussia (à 300 g) wokvihanneksia
1/2 prk (1 dl) ruokakermaa, HYLA
2 rkl makeaa chilikastiketta
hienonnettua persiljaa
Paahda broilerifileesuikaleet wokissa tai paistokasarissa. Lisää paprikajauhe, vehnäjauhot, vesi, liemikuutio ja vihannekset. Kuumenna, lisää kerma ja chilikastike. Anna kiehua pari minuuttia. Tarkista maku mieleiseksesi. Lisää pinnalle hienonnettua persiljaa. Tarjoa nuudelien tai riisin kanssa.
Broileriruukut
5 annosta
Kansitaikina
1/2 prk (125 g) maitorahkaa
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
Kastike
300 g suikaloitua broilerinlihaa
1 rkl voita
1/2 tl currya
1/2 tl paprikajauhetta
2 sipulia hienonnettuna
1 pieni purjo hienonnettuna
2 dl vettä
2 valkosipulin kynttä
1 paprika kuutioituna
1 prk (227/136 g) ananaskuutioita
1 rkl rakuunaa
1 tl suolaa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl smetanaa
Sekoita pehmeään voihin maitorahka ja jauhot. Laita hetkeksi kylmään. Paahda pannulla rasvassa broileri suikaleet, mausta. Lisää joukkoon sipulit ja purjo, anna hetki paahtua. Lisää vesi ja hauduta hetki. Lisää loput ainekset, vehnäjauhot pieneen vesimäärään liuotettuina. Anna kiehua kypsäksi. Jaa kastike uuninkestäviin vuokiin. Kaulitse taikina ohueksi ja leikkaa neliöiksi. Nosta taikinapalat kansiksi vuokien päälle. Voitele halutessasi munalla. Kypsennä loppuun 175 asteessa, kunnes taikina on saanut kauniin värin.Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kanssa.
Itämainen broilerikeitto
4 - 5 annosta
2 rkl voita, HYLA
n. 300 g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
1 - 2 valkosipulin kynttä
1 tl kurkumaa
1 pussi (300 g) pakastekasvissekoitusta esim. Wok Peking
10 dl vettä
1 1/2 kanaliemikuutiota
3 dl (75 g) munanuudeleita katkottuina
1 prk (200 g) Hovi kevyt itämaista chiliä tai paprika-chiliä, HYLA
mustapippuria myllystä
1/2 dl persiljaa tai korianteria
Kuumenna kattilassa voi. Ruskista fileesuikaleet kauttaaltaan. Lisää puristetut valkosipulin kynnet ja kurkuma, kuumenna hetki sekoittaen. Lisää jäiset kasvikset ja kuullota välillä sekoittaen, kunnes neste on haihtunut. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä kannen alla n. 5 min. Lisää keittoon munanuudelit, Hovi ja mustapippuria. Jatka kypsentämistä n. 5 min. Koristele hienonnetulla persiljalla tai korianterilla.
Jambalaya
4 annosta
1 dl pikariisiä
300 g marinoituja broilerisuikaleita
1 rkl voita
1 iso sipuli
1 pss (200 g) herne-maissi-paprikaa
1 tlk (227/136 g) ananaskuutioita liemineen
1 kanaliemikuutio
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 dl kevytkermaa, HYLA
Keitä riisit kypsiksi pakkauksen ohjeiden mukaan. Sulata wokissa tai kattilassa voi ja ruskista siinä kevyesti broilerisuikaleet. Lisää hienonnettu sipuli, vihannessekoitus ja ananakset liemineen. Hienonna liemikuutio joukkoon ja mausta. Kypsennä noin 10 min. Sekoita joukkoon kerma ja kypsät riisit. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.
Seesamkuorrutettu broileri
4 annosta
2 pak (à 300 g) Chick Broilerin Filee, Curry
1 paprika
2 tlk (à 227/139 g) ananaspaloja
1 prk (2 dl) ruokakermaa
1/2 tl currya
2 rkl mango-chutneya
1/2 dl seesaminsiemeniä
Kuutioi paprika. Levitä ananas- ja paprikapalat uunivuoan pohjalle. Sekoita ruokakerma, curry ja mangochutney. Lisää seos vuokaan. Mittaa seesaminsiemenet lautaselle. Kasta broilerifileiden yläpuolet siemeniin. Laita broilerifileet siemenpuoli ylöspäin ananas-paprikapedille. Paista 200 asteessa n.50 min. Tarjoa riisin ja vihreän salaatin kanssa.
Broilerikääryleet
5 annosta
5 broilerin rintafilettä
Täyte
25 g voita
150 g katkarapuja
1/2 tl sitruunapippuria
1 tl rakuunaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
Kastike
5 dl kanalientä
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 tl currya
1/2 rkl rakuunaa hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
1 prk (150 g) crème fraîchea, 28 %, HYLA
Sulata ja valuta katkaravut. Hienonna veitsellä ja sekoita pehmeään voihin. Lisää muut aineet joukkoon. Laita fileet muovipussiin ja nuiji kevesti. Levitä täyte fileille ja kääri rullalle. Kiinnitä cocktailtikuilla tai sido puuvillalangalla. Ruskista rullat kevyesti pannulla. Kaada päälle kanaliemi ja mausteet. Hauduta noin puoli tuntia. Poista rullista tikut tai langat. Sekoita vehnäjauhot pieneen vesi tilkkaan ja sekoita joukkoon. Lisää kastikkeesseen crème fraîche, kuumenna, älä keitä. Lisää joukkoon broilerirullat. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kanssa.
Broileri-pastasalaatti
6 annosta
4 (500 g) broilerin rintafileetä
2 rkl Oivariinia
1 tl currya
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl ruohosipulia
3 dl pastaa esim. penne tricoloria
1 paprika
2 maustekurkkua
1 prk (227/135 g) ananaspaloja
Sitruunakastike
1 prk (200 g) ruokajogurttia
1/2 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunan kuorta
2 tl sokeria
1/4 tl mustapippurirouhetta
Lisäksi
1 ruukkusalaatti
Suikaloi broilerin liha. Sulata Oivariini pannulla ja lisää mausteet. Paista suikaleet kypsiksi. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Valuta ja jäähdytä. Kuutioi kurkku ja paprikat. Valuta ananas. Yhdistä kaikki aineet keskenään. Yhdistä kastikkeen aineet keskenään ja kaada salaatin joukkoon. Revi ruukkusalaatti vadille ja kaada salaatti päälle.
Broileri-kasviswokki
4 annosta
1 pak (n. 300 g) marinoituja broilerifileesuikaleita
1 rkl Oivariinia
1 pussi (200 g) keittojuureksia
1 pussi (200 g) herne-maissi-paprikaa
1 prk (2 dl) ruokakermaa
suolaa, mustapippurirouhetta
Paista brolerifileesuikaleet pannulla tai wokissa lähes kypsiksi. Lisää keittojuurekset ja kypsennä välillä sekoittaen muutama minuutti. Lisää herne-maissi-paprika ja ruokakerma. Kuumenna ja mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Voit lisätä muitakin mausteita halutessasi, esim. hiukan currya. Tarjoa riisin tai nuudeleiden kanssa.
Broilerivartaat ja kookosriisi
4 annosta
500 g broilerinrintaa kuutioina
1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
3 dl jogurtti maustamatonta
2 rkl sitruunamehua
Kastike
1 prk kermaviiliä
1/2 tl chilijauhetta
1/2 dl hienonnettua korianteria tai persiljaa
2 tl lime- tai sitruunamehua
1/2 tl suolaa
(1 tl garam masala-mausteseosta)
Mausteriisi
2 dl basmatiriisiä
4 dl vettä
2 rkl lime- tai sitruunamehua
2 dl ruokakermaa, 15 %, HYLA
1 dl kookoshiutaleita
1 punainen paprika
Yhdistä kaikki broilerivartaan ainekset keskenään ja anna maustua muutaman tunnin ajan kulhossa. Pujota lihapalat vartaisiin ja paista uunivuoassa 225 asteessa 15 - 20 min tai grillivastuksen alla. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Lisää huuhdotut riisit kiehuvaan limemaustettuun veteen. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää kerma ja kookoshiutaleet. Kiehauta ja nosta pois levyltä. Peitä kannella ja anna nesteen imeytyä riiseihin noin 20 min. Sekoita joukkoon pieniksi kuutioitu paprika ja kuumenna. Tarjoa vartaat kastikkeen kanssa kookosriisipediltä.
Juusto-broilerisalaatti
4 annosta
1 pak (300 g) marinoituja broilerifileesuikaleita
150 g Turunmaata
1 ruukku tai kerä salaattia
1 punainen paprika
1/2 tlk makeaa maissia
Kastike
1 prk ruokajogurttia, HYLA
1 tl currya
1 rkl hunajaa tai sokeria
Ruskista broilerisuikaleet, hauduta kypsiksi ja jäähdytä. Kuutioi juusto. Revi salaatti, suikaloi paprika ja valuta maissi. Kerrostele ainekset salaattikulhoon. Koristele halutessasi herneenversoilla. Sekoita kastike ja tarjoa salaatin kanssa
Vihanneswokki ja kookosmaito (liha)
Suikalelihaa
Kukkakaalia
parsakaalia
purjoa
auringonkukan siemeniä
kesäkurpitsaa
vesikastanjaa
hunajaa
currya
kookosmaitoa
paprikajauhetta
ananasmurskaa
1. Pehmitä pilpottu purjo mikrossa vesitilkassa.
2. Laita tilkka öljyä pannulle (tai wok-pannulle).
3. Paista (liha) ja keitetyt vihannekset.
4. Lisää mausteet ja kookosmaito sekä pehmennetyt purjot.
5. Tarjoa Basmati-riisin kera.
Kookosmaito-broilerikeitto
(4 hengelle)
2 prk kookosmaitoa
8 dl kanaliemi
2 rkl limen kuorta
2 cm:n pala inkivääriä
100 g herkkusieniä
tuoretta punaista chiliä
500 g marinoitua broileria
5-6 rkl suolaa + tilkka soijaa
4 rkl limetin mehua / sitruunaa
valkosipulia
sipulia
porkkanaa
kesäkurpitsaa
(nuudeleita)
purjoa
minimaissia
Curry-tahnaa
chiliä
1. Kuumenna kevyesti suolattu vesi.
2. Laita nuudelit turpoamaan (3 min.), valuta.
3. Viipaloi chili, poista siemenet.
4. Paloittele sieniä, jos ovat liian isoja.
5. Kaada kookosmaito ja kanaliemi kattilaan.
6. Lisää limen kuori, inkivääri ja sienet sekä chiliä maun mukaan.
7. Mausta liemi soija-suolakastikkeella varovasti - tarkista makua!
8. Keitä hiljalleen 10 minuuttia.
9. Lisää ruskistetut broilerin palat.
10. Anna kiehua vielä vajaat 5 min.
11. Viimeistele keiton hapokkuus limetin mehulla ja currytahnalla.
12. Voit ripotella keiton päälle tuoretta korianterinsilppua tai persiljaa.
Kasviscurry
1-2 punasipulia
2-3 valkosipulin kynttä
1 vihreä thaichili
1 sitruunaruoho
1 tl kurkumaa
4 viipaletta galangaa
1-2 rkl öljyä
2-3 perunaa
3 porkkanaa
lohko keräkaalia
½ prk (a´400 g) kookosmaitoa
2 rkl soijakastiketta
100 g pitkäpapuja
3 tomaattia
Pinnalle
tuoretta korianteria
1. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi lohkoiksi.
2. Hienonna chili, sitruunaruoho ja valkosipulin kynnet.
3. Kuori ja kuutioi perunat; viipaloi kuoritut porkkanat.
4. Paloittele pavut.
5. Suikaloi kaali ja lohko tomaatit.
6. Kiehauta öljyssä sipulit, chili, kuorittu sitruunaruoho, galanga - viipaleet ja kurkuma.
7. Lisää kasariin porkkanat, perunat, kaali.
8. Kaada joukkoon kookosmaito.
9. Mausta soijakastikkeella.
10. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia.
11. Lisää pavut ja hauduta vielä noin 10 minuuttia.
12. Sekoita lopuksi joukkoon tomaattilohkot ja kuumenna pata kiehuvaksi.
13. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria hienonnettuna.
14. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
KASVIS-kookoskastike
1 sipuli tai punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl öljyä
1 iso punainen Rico paprika
1 (400 g) Rico kesäkurpitsa
1 pkt (100 g) sokeriherneen palkoja
1 pkt (100 g) minimaissin tähkiä
½ prk (a´400 g) kookosmaitoa
1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl punaista currypastaa
1-2 tl soijakastiketta
2-3 rkl hienonnettua korianteria
1. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi.
2. Hienonna valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri.
3. Paloittele paprika ja kesäkurpitsa.
4. Kiehauta paistokasarissa öljyssä ensin sipulit.
5. Sekoita joukkoon peratut sokeriherneen palot ja vinosti kahtia leikatut minimaissit.
6. Lisää paprika- ja kesäkurpitsapalat.
7. Kaada päälle kookosmaito.
8. Hauduta, kunnes vihannekset ovat juuri ja juuri kypsiä.
9. Mausta kastike inkiväärillä, soijakastikkeella ja currytahnalla.
10. Ripottele pinnalle hienonnettua korianteria.
11. Tarjoa kypsän kalan tai lihan ja keitetyn riisin kanssa.
ISOÄIDIN LIHA
neljälle hengelle
900 g fileetä tai paistia
2 rkl öljyä
nippu kevätsipuleita hienonnettuna
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 rkl soijakastiketta
suuri nippu korianteria hienonnettuna
2 tuoretta chiliä hienonnettuina
1/2 hienonnettua sitruunaruohoa (saa etnisistä kaupoista)
2 tlk (à 4 dl) kookosmaitoa
1 limetin mehu
1. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu ja ruskista lihan pinta nopeasti.
2. Ota liha pannusta pois.
3. Kuumenna öljy samassa pannussa ja paista siinä kevätsipulit, valkosipuli sekä inkivääri läpikuultaviksi ja pehmeiksi.
4. Lisää soijakastike, puolet korianterista sekä chili.
5. Valitse chilin tulisuusaste oman mieltymyksesi mukaan.
6. Jos haluat ruoasta erittäin tulista, käytä scotch bonnet -lajiketta tms..
7. Mietoon versioon sopivat siemenettömät jalapenot.
8. Pane ruskistettu liha uunipannuun.
9. Kaada päälle kuullotettu vihannesseos.
10. Lisää sitruunaruoho ja kaada kookosmaito sekä limettimehu lihan päälle.
11. Kypsennä 180 asteen uuninlämmössä 40 minuuttia.
12. Pane liha tarjoiluvadille.
13. Siivilöi kastike ja lisää siihen loppu korianteri.
14. Kaada kastike lihan päälle.
15. Tarjoa heti.
LÄMMIN kasvis-broilerisalaatti
4 annosta
1 rkl Valio Oivariinia
1 pak (300 g) marinoituja broilerifileesuikaleita
1- 2 dl Valio ruokakermaa
1 pussi (n. 500 g) wokkivihanneksia, esim. Classic
1 hapan omena, esim. Granny Smith
1 dl cashew- tai suolapähkinöitä
1 ruukku rapeaa jääsalaattia
1 rasia kirsikkatomaatteja
- Kuumenna Oivariini pannulla.
- Lisää broilerisuikaleet, ruskista kevyesti.
- Lisää ruokakerma, anna kiehua muutama minuutti.
- Lisää pannulle wokkivihannekset ja kuorittu, kuutioitu omena.
- Kypsennä välillä sekoitellen, n.7 min.
- Lisää pähkinät.
- Revi jääsalaatti ja aseta lehdet laakean kulhon pohjalle ja reunoille.
- Kaada päälle salaatti.
- Koristele halkaistuilla kirsikkatomaateilla.
- Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.
DIPPIKASVIKSET
6hlö
Chilidippi
1 prk Puutarhan yrtit, Ruohosipuli- tai Valkosipuli-tuorejuustoa (Keiju)
3 rkl kevytmaitoa
2 rkl chilikastiketta
Currydippi
1 prk Puutarhan yrtit, Ruohosipuli- tai Valkosipuli-tuorejuustoa (Keiju)
3 rkl appelsiinimehua
½ tl curryä
Mieto dippi (esim. lapsille)
1 prk kermaviiliä
(suolaa, sit.mehua, sokeria, ketsuppia/sinappia)
Ihan pienille riittänee pelkkä kermaviili
Mausteinendippi
1 prk kermaviiliä
suolaa / aromisuolaa
sokeria
grillimaustetta
pippureita
sit.mehua
Aura Dippi
kermaviiliä
aurajuustoa pieninä paloina
Dippikasvikset
3 porkkanaa
½ kurkku
3-4 lehtisellerin vartta
1 paprika
1 rasia tuoreita herkkusieniä (170 g)
1 pussi retiisejä (125 g)
1 kukkakaali
½ kaalia
1 parsakaalia
(käytä mielikuvitustasi, kaikkea mitä voi syödä voi myös dipsta
)
yhdistä haluamasi dippiaineet ja laita kaappiin maustumaan
kuori ja pilko kasvikset ja aseta erillisiin kuppeihin tai laakealle isoille lautaselle!