henk.koht.avustajan tarve..

  • Viestiketjun aloittaja iloitsen pienistä
  • Ensimmäinen viesti
iloitsen pienistä
onko kellään kokemusta jos papereis lukee henkilökohtaisen koulunkäyntiavustajan tarpeesta,että jos ei saa sitä koulussa;pärjääkö silti(!)yhdellä luokan yhteisellä avustajalla,kannattaako asiasta valittaa ja kenellä on vastuu jos jotain pääsee tapahtumaan??!nimim."yhtä kysymysmerkkiä tuleva koulunkäynti"...
 
erityislapsen äiti
Pärjääminen riippuu niin paljon lapsesta itsestään ja avun tarpeesta.
Itselläni erityislapsi (vasemman puoleinen spast. jäykkähalvaus, epilepsia, hahmotusvaikeudet), joka tällä hetkellä yläasteella.

Ala-asteella oli avustaja, 2 vuotta ikioma ja sen jälkeen yhteinen. Käytännössä sai olla aika omillaan tuon 2 vuoden jälkeen. Olisi varmaan tarvinnut enemmän apua vielä 3-4 -luokilla, mutta oppi kyllä hyvin itsenäiseksi ja toimeentulevaksi.

Yläasteelle emme enää edes avustajaa hakeneet ja hyvin on mennyt.
 
Jos teille on myönnetty henk.kohtainen avustaja lapsellenne, niin pidä siitä kiinni ja vaadi se vanhempana...aivan ehdottomasti!!

Näen itse työssäni (koulussa) tilanteita, joissa lapsella pitäisi olla henk.kohtainen avustaja mutta resurssit eivät siihen riitä, niin tällainen lapsi jää helposti vain "sivuun" piirtämään tai katsomaan kirjoja...sellaista opetusta ei pystytä antamaan, mitä lapsesi tarpeet ovat, kun henkilökuntaa ei ole tarpeeksi....


 
Neljän äiti
Hei !

Se että lapselle suositellaan henkilökohtaista avustajaa ei tarkoita että se on myönnetty ! Tämän saa moni perhe kokea tänä päivänä kun rahaa ei tahdo löytyä. Aina kannattaa kuitenkin tapella avustajan puolesta.
 
Moi!
Itselläni vanhemmalla lapsella epäilty adhd:tä ja eskarissa suositeltiin henkilökohtaista avustajaa ensimmäiselle luokalle.
Ekalla luokalla oli oma avustaja joka "tuuppi" tehtävissä eteenpäin. Lisäksi tuolla koululla on se ihanteellinen asie, että sieltä löytyy myös pienryhmä jossa voi käydä tarpeen vaatiessa. Pojalla se on lähinnä tarkoittanut matematiikkaa jossa täytyy keskittymistä. Suuressa ryhmässä se tuppa herpaantumaan hälyn keskellä. Saimme lääkärin lausunnon avustajan tarpeellisuudesta myös toiselle luokalle.
Edistystä on tapahtunut avustajan takia aivan mahdottomasti. Kannattaa ehdottomasti vaatia aivan henkilökohtainen avustaja, jos kerran lääkäri on siitä lausunnon kirjoittanut.
Meillä avustajan hankinnassa auttoi sitten koulun rehtori joka hoiti sitten lääkärin lausunnon avulla henkilökohtaisen avustajan.
Mutta kannattaa todella vaatia henkilökohtainen avustaja vaikka luokassa olisikin jo avustaja muutenkin.
 
Se onkin yllättävän paljon kiinni koulusta ja erityisesti rehtorista, miten näihin avustaja-asioihin suhtaudutaan. Joissakin kouluissa homma toimii moiteettomasti ja avustajia hankitaan, joissakin ei. Ja tämä ihan saman kunnan alueella.
 

Yhteistyössä