Kiitos salaattivastauksista, juuri tuo listeria tms mietityttänyt. Olisi pitänyt laittaa se tuon kysymyksen yhteyteen heti. Uskallan nyt hyvillä mielin jatkaa valmiiden salaattipussien ostamista
Enpä ole ajatellutkaan listeriaa salaatissa, mutta voihan siinäkin toki riski olla.
Ruokavirasto:
Mistä listeria on peräisin?
Listeria tarttuu yleensä elintarvikkeiden välityksellä.
Listeriaa voi esiintyä kuumentamattomissa
elintarvikkeissa kuten raa’assa kalassa ja lihassa,
pastöroimattomassa maidossa, tuoreissa
kasviksissa ja näistä valmistetuissa tuotteissa
silloin kun valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa. Myös
kuumennetut tuotteet voivat saastua listerialla
lämpökäsittelyn jälkeen.
Mitkä ovat riskielintarvikkeita?
Riskielintarvikkeita ovat sellaisenaan
kuumentamatta syötävät tuotteet, joilla on
pitkä säilyvyysaika. Tähän ryhmään kuuluvat
erityisesti tyhjiö- ja suojakaasupakatut graavatut
tai kylmäsavustetut kalatuotteet, tyhjiöpakatut
sillituotteet ja mäti. Näiden tuotteiden
valmistusprosessit eivät tuhoa listeriaa.
Riskielintarvikkeina pidetään myös pastöroimatonta
maitoa ja siitä valmistettuja juustoja, pastöroidusta
maidosta valmistettuja home-, kittijuustoja,
(esimerkiksi brie, gorgonzola, chèvre, vacherol
ja taleggio) sekä lihahyytelöä, lihaleikkeleitä,
-suikaleita ja pateita. Raaka kala (myös itse
graavattu) kuuluu tähän ryhmään. Kovissa
juustoissa listeria ei lisäänny.
Jälkisaastumisen riski on kaikissa tuotteissa, joita
käsitellään kuumennuksen jälkeen (esimerkiksi
siivutus, suikalointi, paloittelu). Sama listeriakanta
voi tehokkaasta pesusta huolimatta säilyä
tuotantolaitoksessa vuosia saastuttaen aika ajoin
tuotteita.
Miten vähennetään listeriariskiä?
Elintarvikkeiden hyvällä käsittelyhygienialla
ja lyhyillä säilytysajoilla voidaan vähentää
elintarvikkeiden listeriariskiä sekä kotona,
tuotantolaitoksissa että laitosruokailussa.
Kypsennä liha ja kala kauttaaltaan.
Pese tuoreet vihannekset huolellisesti ennen
syömistä.
Pese raakana syötävät juurekset huolellisesti
sekä ennen että jälkeen kuorimisen.
Säilytä kypsentämätön liha ja kala erillään
vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja
valmisruoista.
Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi
niillä kypsentämättömiä elintarvikkeita.
Säädä jääkaapin lämpötila riittävän kylmäksi,
useimmille elintarvikkeille sopiva lämpötila on
alle +6 °C. Kalatuotteille turvallinen lämpötila on
kuitenkin enintään +3 °C.
Älä käytä viimeisen käyttöpäivän ohittaneita
tuotteita.
Käytä avatut tuotteet mahdollisimman pian.
Mitä riskiryhmiin kuuluvien pitää lisäksi
ottaa huomioon?
Koska sairastumisriski listerioosiin on yleensä
pieni, lainsäädäntö sallii elintarvikkeissa pienen
listeriamäärän (100 pmy/g). Kuitenkin riskiryhmille
jo erittäin pienet listeriapitoisuudet voivat aiheuttaa
vakavan sairauden.
Ja foliohattu päähän, mitä vain voi siis tapahtua.