Tuija Siltamäen kolumni: Miksei kukaan vaadi ruokakorin hinnasta ruikuttavaa keskiluokkaa ottamaan itseään niskasta kiinni?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Tuija Siltamäen kolumni: Miksei kukaan vaadi ruokakorin hinnasta ruikuttavaa keskiluokkaa ottamaan itseään niskasta kiinni?

Hyvinvointivaltion tehtävä ei ole suojella hyvin toimeentulevia ihmisiä heidän omilta valinnoiltaan, kirjoittaa Siltamäki.

Päivittäin ”viitisensataa kilometriä” haja-asutusalueelta töihin ja lasten harrastuksiin autoileva perhe valitteli(siirryt toiseen palveluun) Hesarin mielipideosastolla ”sietämättömiä” polttoainekuluja. Puolen miljoonan euron omakotitalon lainarahalla hankkinut Laura järkyttyi(siirryt toiseen palveluun) korkojen noususta niin paljon, ettei pystynyt edes puhumaan siitä sukunimellään.

Jälkimmäisessä jutussa väitettiin, että kaikista eniten inflaatiosta kärsii keskiluokka ja että keskiluokan ahdinko on ”vaiettu ongelma”. Itseoppinut talousajattelija Jasmin Hamid penäsi juttua kritisoineilta twiittaajilta myötätuntoa ja linjasi, että ”monilla on nyt tiukkaa tulotasosta riippumatta”.

Silläkin uhalla, että tunteiden vähätteleminen on nykyajan suurimpia loukkauksia, kysyn: oletteko te nyt ihan tosissanne?

Eihän täällä ole vuoteen mistään muusta puhuttukaan kuin siitä, miten Ukrainan sota vaikuttaa ihan tavalliseen suomalaiseen. Vähäisinkin itsekritiikki on karissut, kun keski- ja hyvätuloiset ovat kilvan kiirehtineet ilmoittamaan itsensä kilpaan suurimman kärsijän tittelistä.

Se ei ole kriisi, että joutuu vertailemaan hintoja ruokakaupassa tai vain haaveilemaan merkkivaatteista.

Suhtaudumme muiden kuviteltuunkiin kärsimykseen niin hienotunteisesti, ettei kukaan kehtaa kysyä, että ihan tosissasiko olet sitä mieltä, että on yhteiskunnan syytä, että sinä olet itse valinnut elää mahdollisimman hankalasti kahta autoa vaativan etäisyyden päässä kaupungista, jossa kuitenkin ramppaat koko ajan.

Tämä kirjoitus ei käsittele niitä pienituloisia, jotka ovat joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin vaikkapa kuusinkertaistuneen sähkölaskun, sairauden tai irtisanomisen takia. Ne ovat ihan oikeita kriisejä.

Sen sijaan se ei ole kriisi, että joutuu vertailemaan hintoja ruokakaupassa tai vain haaveilemaan merkkivaatteista. Eikä se, että täytyy suunnitella rahankäyttöä tai jopa lykätä hankintojen tekemistä. Se on ihan normaalia viikkoraha-tason taloudenpitoa, ja juuri tällaisia säästötoimia meidän pitäisi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi muutenkin tehdä.

Ei myöskään ole hallituksen syytä, että ihminen on vapaaehtoisesti nollakorkojen aikana ottanut valtavan lainan ja korkojen noustua yllättynyt seurauksista. Se on tietysti ikävää, mutta ei omistusasuminen ole universaali ihmisoikeus. Jos on maksanut puolen miljoonan kämpästä valtaosan, ei silloin ole mikään keppikerjäläinen. Silloin ihmisellä on satojen tuhansien omaisuus.

Joskus yksi suomalaisen itseymmärryksen kulmakivistä oli tarkka taloudenpito. Tuhlailevia julkimoita paheksuttiin ja ihmeteltiin. Nyt meistä kaikista näyttää median inflaatiopopulismin myötä tulleen pirittahagmaneja(siirryt toiseen palveluun), jotka ostavat hetken mielijohteesta talon ja hevosen ja yllättyvät siitä, että kalliiksihan se sellainen sekoilu tulee.

Valtion pitäisi nyt pelastaa keskiluokka itseltään ja auttaa heitä elämään yli varojensa, koska siihen he ovat tottuneet.


Nyt on kyllä asiaa Tuija Siltamäellä asiaa 😂🤣😂🤣
 
vierailija
Ei Jeesus mitä paskaa taas. Onko ainoat ketkä saa kauhistella ja valittaa menojen noususta pienituloiset ja kelan tuilla elävät? Että ihmiset ketkä on opiskelleet itselleen ammatin, jossa tienaa pikkasen (tai vähän enemmänkin) paremmin ku jossain toisessa, ei saa valittaa nousseista eli kustannuksista, vaikka luultavasti maksaa vuodessa enemmän veroja mitä 1000€/kk tienaava koko uransa aikana??
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
Tuija on jostakin mystisestä syystä (vasemmistolaisuus?) ottanut kohtekseen "keskiluokan". Pois teeskentely: Miksei kukaan vaadi ruokakorin hinnasta ruikuttavia "köyhiä/työttömiä" ottamaan itseään niskasta kiinni? :cool:
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
vierailija
Keskiluokka on kuitenkin viitsinyt kouluttautua ja ottaa töitä vastaan toisin kuin useimmat köyhät ja työttömät. Miksi keskiluokkaa pitäisi rangaista ahkeruudesta? Usein on suuremmat tulot ja suuremmat menot, kun siihen lisätään vielä menojen odottamaton nousu, voi menot ylittää kestokyvyn. Kyllä siitä on kohtuullista voida valittaa.
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
vierailija
Niin, tämä maa kannustaa siihen että et omista mitään ja vajoat niin alas että roikut vain sosiaalituilla. Todella moni keskiluokasta nyt putoaa tähän kyllä, ellei pian tule muutosta. Ne, ketkä eivät putoa niin todennäköisesti nousevat toisten kustannuksella. Toivottavasti itse saisi sinniteltyä vielä siihen ylempään kastiin.
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
vierailija
Niin, elämä on valintoja. Kyllä, olen kolumnistin kanssa siinä samoilla linjoilla, että se on turha marista, jos tosiaan tekee elämästään hankalaa juurikin noilla esimerkeillä. Ihan saa itseään syyttää, jos ottaa liian ison lainan maksukykyyn nähden tai haalii harrastuksia satojen kilsojen säteellä. Ne eivät ole pakollisia asioita ja niistä voi tinkiä silloin kun maksukyky on heikompi. Muuttaa halvempaan kämppään lähelle harrastuksia, niin kulut tippuu huomattavasti. Niin me muutkin joudutaan punnitsemaan asioita ja tekemään kipeitäkin ratkaisuja, koska emme halua joutua maksuvaikeuksien kautta sossun luukulle. Mikä yksinoikeus tosilla on vaatia kaikkea itselleen ja toiset joutuu tekemään valintansa sen perusteella, mihin on varaa. Itse nyt vielä tulen toimeen omillani nykyisessä maailmantilanteessa, mutta mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa ja monesta asiasta saa vain haaveilla, mutta mielummin näin, kun yli varojen eläminen ja sossunluukulla notkuminen ja somessa kiukutteleminen yhteiskunnalle, kun ei saa ihan kaikkea mitä haluaa.
 
vierailija
Jostakin syystä joillakin miehillä, etenkin keski-ikäisillä tai keski-ikäistyvillä, on hassu kuvitelma, että mitä v...mäisempiä ja empatiakyvyttömiä he ovat, sitä mielenkiintoisemmilta he vaikuttavat. Huomaa täälläkin.

Väärässä ovat. Ei k..päisyyttä pidemmän päälle ainakaan kukaan halua elämäänsä.
 
vierailija
Jostakin syystä joillakin miehillä, etenkin keski-ikäisillä tai keski-ikäistyvillä, on hassu kuvitelma, että mitä v...mäisempiä ja empatiakyvyttömiä he ovat, sitä mielenkiintoisemmilta he vaikuttavat. Huomaa täälläkin.

Väärässä ovat. Ei k..päisyyttä pidemmän päälle ainakaan kukaan halua elämäänsä.
Hyvä huomio. Huonoihin ihmissuhteisiin ei kannata vaivautua.
 
Jostakin syystä joillakin miehillä, etenkin keski-ikäisillä tai keski-ikäistyvillä, on hassu kuvitelma, että mitä v...mäisempiä ja empatiakyvyttömiä he ovat, sitä mielenkiintoisemmilta he vaikuttavat. Huomaa täälläkin.

Väärässä ovat. Ei k..päisyyttä pidemmän päälle ainakaan kukaan halua elämäänsä.
Jostakin syystä joillakin naisilla, etenkin keski-ikäisillä tai keski-ikäistyvillä, on hassu kuvitelma, että miehet olisivat netissä etsimässä heidän seuraansa. Huomaa täälläkin.

Väärässä ovat. Ei turvonnutta ja katkeraa pidemmän päälle ainakaan kukaan halua elämäänsä. ;)
 
  • Tykkää
Reactions: ruuttis
Mä en nyt ihan tajunnut. Johtunee osin siitä, että päätä särkee, poskiontelotulehdus yrittää tappaa mut.


Mut siis. V.ituttaahan toi että ruoka on kallista. Ihan sairaan kallista!

On mulla sitä silti rahaa ostaa. Hyvinkin. Miksi pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni?

Ei tuu kenestäkään hyvätuloista tai hyvin toimeentulevaa jos hassaa rahansa surutta sinne tänne. Tietysti katson mitä mikin maksaa!
 
  • Tykkää
Reactions: AivanSama
vierailija
Kolumnistilla oli hyviä esimerkkejä lyhytnäköisistä lainoista ja suunnittelemattomasta kulutuksesta, ja huolettomuudesta luopumisen tuskasta.

Muutamaan kommenttiin pitkästä kouluttautumisesta ja tuloista. Nehän eivät ole eikä niiden tule olla suoraan verrannollisia. Pitkällä kouluttautumisella hankitaan myös muita etuja elämään kuten vapaampia työaikoja ja ”siistiä sisätyötä”. Ei palkan tule seurata koulutustasoa sokeasti. Työn vaativuus (fyysinen ja/tai henkinen raskaus, vastuu, älyllinen monimutkaisuus). Moni ”manageri” ei osu noista todellisuudessa mihinkään, vaikka niin itse kuvittelevat…
 
vierailija
Sulla meni juttu aika hyvin yli hilseen. Aika noloa kun juurikin näin tehdään ja siksipä kysytään miksei sitä vaadita myös keskituloisilta?



Kai nyt edes vähän hävettää yksinkertaisuutesi?
👍Kolumni kannattaa lukea kunnolla ajan kanssa.
Vauva av:lla on kolumnista runsaasti mielipiteitä laidasta laitaan.
Jokainen taaplaa tyylillään.
Tämän päivän ip-lehdessä on kahden sivun juttu tuotteista ja palveluista ja miten paljon niiden niiden hinta on noussut lähiaikoina. Lähes kaikkien tuotteiden ja palveluiden hinnat ivat nousseet noin 20 %.
Minulla on pienet ruikamenot. Kotimaisen kurkun hinta on tänään vähän päälle euro. Iso pudotus talven hintaan.
 
vierailija
Ja vain naiset on turvonneita ja katkeria?
Vaikea kuvitella niin puutteessa olevaa naista, että hän lirkuttelisi nm m1es-kirjoittajalle.
Hän on antanut kai tarkoituksella itsestään hyvin negatiivisen käsityksen.
Vein kirjan kirjastoon ja pidän tai ainakin yritän pitää lukutaukoa. Netti on hyvä apuväline oikein käytettynä. Kannattaa olla valikoiva kenen viesteihin vastaa. Vain itseään voi muuttaa. Turha kinastelu syö ihmistä.
 
vierailija
Tuija on jostakin mystisestä syystä (vasemmistolaisuus?) ottanut kohtekseen "keskiluokan". Pois teeskentely: Miksei kukaan vaadi ruokakorin hinnasta ruikuttavia "köyhiä/työttömiä" ottamaan itseään niskasta kiinni?
Sulle tekis hyvää joku Morgan spurlock tyylinen kokeilu, pari kk minimituella sinnittelyä niin katotaan miten otat ittees niskasta. Tosin pari kk on ehkä liian helppo koska siinä ei vielä tarvii ostaa uusia vaatteita, huonekaluja ym. Shampoopulloakaan ei välttämättä vielä tossa ajassa tarvii budjetoida. Pidempään kun on minimituella on vaikeempaa kun kaikkea ei voi laittaa vaan ruokaan vaan on muutakin.
 
vierailija
Sulle tekis hyvää joku Morgan spurlock tyylinen kokeilu, pari kk minimituella sinnittelyä niin katotaan miten otat ittees niskasta. Tosin pari kk on ehkä liian helppo koska siinä ei vielä tarvii ostaa uusia vaatteita, huonekaluja ym. Shampoopulloakaan ei välttämättä vielä tossa ajassa tarvii budjetoida. Pidempään kun on minimituella on vaikeempaa kun kaikkea ei voi laittaa vaan ruokaan vaan on muutakin.
👍
 
vierailija
Kolumni kannattaa lukea kunnolla ajan kanssa.
Vauva av:lla on kolumnista runsaasti mielipiteitä laidasta laitaan.
Jokainen taaplaa tyylillään.
Tämän päivän ip-lehdessä on kahden sivun juttu tuotteista ja palveluista ja miten paljon niiden niiden hinta on noussut lähiaikoina. Lähes kaikkien tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat nousseet noin 20 %.
Minulla on pienet ruokamenot. Kotimaisen kurkun hinta on tänään vähän päälle euro. Iso pudotus talven hintaan.
NikkiMackenzie18.4. 15:31
Moni keskiluokkaan kuuluvaksi ilmoittautunut huusi keskustelupalstoilla ennen vaaleja, että äänestävät oikeistoa joka lopettaa rahan jakamisen köyhille. Siihen loppui minun myötätuntoni keskiluokkaa kohtaan. Tuntemillani keskiluokkaisilla suurin huoli on ollut juurikin se, voiko pitää kolmea autoa ja onko varaa bensaan Lapinreissuja varten. Köyhillä on kyse eloonjäämisestä.

Kopio yhdestä kolumnin yli 800:sta kommentista.
 

Yhteistyössä