En minä tiedä.
Mut ne, jotka ovat asettaneet kriteerit luomuhunajalle, varḿasti tietävät miten isolta alalta ne mettä normaalisti keräävät.
Mä taas ajattelen asian niin, että mehiläinen on sikäli herkkä ja massaltaan pieni, ettei se pysty mitään myrkkyjä liiemmin keräilemään.
Tässä mun naapurissa oli ennen melkoinen hunajantuottaja, joka opetti mullekin koko lailla kyseisten otusten elämästä ja vaatimuksista, joita ne ympäristölleen asettavat.
Aika oli ennen EU:a, joten myrkkyjen käytön ohjeet ja rajoitukset pohjautuivat pelkästään pakkausten käyttöohjeisiin. Ja nehän eivät tunnetusti tuohon aikaan juurikaan ottaneet ympäristöasioita huomioon.
Naapuri väitti, että kukkimattomien kasvustojen myrkytys pitäisi aina tehdä aamupäivisin, kasteen haihduttua. Tämä siksi, että aamuisin lennolle lähtiessän mehiläiset ovat yön jälkeen janoisia ja juovat aamukastetta.
Jos kasvusto on, pakkauksen ohjeita noudattaen, myrkytetty kasteen aikana, sillä alueella lentävät mehiläiset kuolevat lähes poikkeuksetta.
Kukkivia kasvustoja ei taas mehiläisten keruualueilla pitäisi myrkyttää ollenkaan, vaan myrkytys pitäisi tehdä vasta kukinnan jälkeen.
Hänellä ei siis ollut niinkään huolta (vaikka luomutuottaja olikin) siitä, että myrkyt kulkeutuisivat hunajaan, kerääjien hengissäpysyminen oli se pointti.