vierailija
Ham=kinkku. Ja hampurilaisessa on naudanlihaa yleensä. Eihän ees hampurilaista saisi sanoa hampurilaiseksi
Ainut vain, että gelaton pitää sisältää 3,5 prosenttia maitorasvaa. Lain mukaan. Kylläkin Italian lain mukaan, mutta kun kyseessä on italialainen jäätelön alalaji, niin voinemme hyväksyä italialaisen määritelmän. Eli ihan määritelmän mukaan gelato ei voi olla vegaaninen. Tosin mistäpä jäätelökarnevaalilla voitaisiin tuollainen detalji tietää.Jäätelön teon kuninkuuslajissa gelatossa oli todella monta hyvää jäätelöä mukana. Voittaja erottui kyllä selkeästi edukseen. Tässä merkityksellistä tuomaristonkin kannalta oli se, että tämä ei ollut vegaanisarja ja kaikista näistä maito- ja kermapohjaisten seassa, vegaani onnistui olemaan paras, summaa Timo Santala gelatokategoriaa.
Ei siinä mitään vaikeuteta, vaan päinvastoin selkiytetään. Tosin fetajuuston kohdalla on typerää, että sen pitää olla Kreikassa tehty, mutta esim. vaatimus lampaanmaidosta on hyvä ja oikein. Feta on lampaanmaitojuusto eikä sellaista pidä saada tehdä mistään muusta. Samanlaista juustoa voi tehdä muista aineista, mutta ei sitä silloin pidä kutsua lampaanmaitojuustoksi eli fetaksi. Tällaisilla säännöillä soditaan juuri sitä epämiellyttävää kehitystä vastaan, että yritykset yrittävät tehdä mahdollisimman halvalla ja huonolla laadulla asioita hinnalla kilpaillakseen. Kuluttajan on hyvin vaikea taistella sellaista vastaan, jos fetana saa myydä mitä tahansa juustoa ja vaikka joulukinkkuna mitä tahansa lihamaista massaa.Vähän sama kun nyt on kielletty fetajuuston ja karjalanpiirakan nimet. Vaikeutetaan vain ihmisten elämää.
Nimi hampurilainen tulee hampurin kaupungista ja viittaa tapaan tarjoilla liha leivän kanssa.Ham=kinkku. Ja hampurilaisessa on naudanlihaa yleensä. Eihän ees hampurilaista saisi sanoa hampurilaiseksi
Olisipa harhaanjohtavaa. Ei jäädyke tarkoita esim. tuutissa tai jäätelötikussa olevaa tuotetta, vaan ihan toisenlaista tuotetta, jälkiruokaa, joka syödään esim. jälkiruokakupista.Vegaanista "jäätelöä" voi ihan hyvin sanoa jäädykkeeksi.
No, kaikki eivät ole niin hyviä kokkeja liharuuissa tai leivonnaisissakaan. Eivätkö tietysti kaikki kasvisruuatkaan ole kaikkien mielestä hyviä, ei edes kasvissyöjien mielestä. Esim. vanhoista perinteisistä kasvisruuista kesäkeitto oli aina kaikkien inhokki, sitten taas pinaattiletut kaikkien suosikkeja.Tuo on kyllä ärsyttävää. Yksi kasvissyöjä tuttuni tarjoaa aina jotain pahviversioita liharuuista, ja tietysti kohteliaana ihmisenä kiitän ja kehun ruokaa, niin aina tulee ne samat ”ei tosiaan edes huomaa, että on soijaa tmv. lihan tilalla ja eikö olekin ihan yhtä hyvää”.
No ei ole.
Olennaista onkin nyt se, kuinka paljon EU:ssa voidaan peukaloida kunkin maan kieltä. Esim. suomen kielessä salaatti on ihan eri asia kuin lehtisalaatti, samoin kuin hampurilainen tarkoittaa eri asiaa kuin hamburger. Tässä on kyse myös kunkin kielen sanoista, kunkin kansan tavasta puhua ja mieltää maailmaa - oletteko tosiaan sitä mieltä, että EU-tasolla voidaan alkaa sanella eri kielten sisältöä ja käytettyä sanastoa?Hampurilaisessa on perinteisesti lihaa eli jauhelihapihvi. Tuo salaatti-esimerkki ei toimi esim. englannin kielessä, vrt. lettuce - salad.
Vegejäätelöitä ja muitakin jäätelöitä syödään myös kupista. Sen kyllä myönnän, että suomalainen sana jäätelö ei sisällä tietoa maidosta toisin kuin ice cream (jääkerma). Jos tällainen eu-säännös tulee, niin en tiedä, miten huomioidaan eri kielten sanat.Olisipa harhaanjohtavaa. Ei jäädyke tarkoita esim. tuutissa tai jäätelötikussa olevaa tuotetta, vaan ihan toisenlaista tuotetta, jälkiruokaa, joka syödään esim. jälkiruokakupista.
Nykyisin jo erotellaan erilaiset jäätelöt etuliittein, esim. kermajäätelö, kasvisrasvajäätelö, soijajäätelö, kaurajäätelö... Kaikkein selkeintä on tämä.
Tuosta lehtisalaatti vs. salaatti -problematiikasta olen tässä ketjussa jo kirjoittanut. Sen sijaan hampurilainen on mielestäni sama asia kuin hamburger. Miten nämä olisivat eri asia? Sämpylän välissä oleva jauhelihapihvi ynnä mausteet ja muut tykötarpeet.Olennaista onkin nyt se, kuinka paljon EU:ssa voidaan peukaloida kunkin maan kieltä. Esim. suomen kielessä salaatti on ihan eri asia kuin lehtisalaatti, samoin kuin hampurilainen tarkoittaa eri asiaa kuin hamburger. Tässä on kyse myös kunkin kielen sanoista, kunkin kansan tavasta puhua ja mieltää maailmaa - oletteko tosiaan sitä mieltä, että EU-tasolla voidaan alkaa sanella eri kielten sisältöä ja käytettyä sanastoa?
Niin no kun hampurilainen ei edes ei-kasvisversioissa tarkoita tuota. Nykyisinhän on kaikkia kanahampurilaisia, kalahampurilaisia ja sitten vielä ns. "fiinimpien" ravintoloiden omia gourmet-hampurilaisia.Tuosta lehtisalaatti vs. salaatti -problematiikasta olen tässä ketjussa jo kirjoittanut. Sen sijaan hampurilainen on mielestäni sama asia kuin hamburger. Miten nämä olisivat eri asia? Sämpylän välissä oleva jauhelihapihvi ynnä mausteet ja muut tykötarpeet.
Vähän paha on EU:ssa alkaa sanella esimerkiksi vähemmistökieliin muutoksia muiden, valtakielten ehdoilla.Vegejäätelöitä ja muitakin jäätelöitä syödään myös kupista. Sen kyllä myönnän, että suomalainen sana jäätelö ei sisällä tietoa maidosta toisin kuin ice cream (jääkerma). Jos tällainen eu-säännös tulee, niin en tiedä, miten huomioidaan eri kielten sanat.
Maailmassa on todella vähän itsestäänselvyyksiä, ja täytyy kyllä sanoa, että jäätelön koostumus ei tähän harvalukuiseen joukkoon kuulu.On se kumma kun asioita ei voi kutsua niiden oikeilla nimillä. Jäätelöhyllyllä ottaa päähän kun pitää etsimällä etsiä jäätelöä, joka on tehty kermasta ja sokerista, vaikka luulisi olevan itsestäänselvää, että jäätelö on kermasta tai vähintään maidosta tehty ja sokerilla makeutettu.
Tuo on totta, että hampurilaista on varioitu runsaasti, ja itsekin on tullut tehtyä kala- ja kanahampurilaisia. Ehkä tässä sitten kasvisversiot rajataan ulkopuolelle?Niin no kun hampurilainen ei edes ei-kasvisversioissa tarkoita tuota. Nykyisinhän on kaikkia kanahampurilaisia, kalahampurilaisia ja sitten vielä ns. "fiinimpien" ravintoloiden omia gourmet-hampurilaisia.
Alunperin sana varmaan tarkoitti juuri mainitsemaasi, mutta maailma tuppaa olemaan sellainen, että se muuttuu, myös ruokalajit kehittyvät ja alkavat varioitua. Aika moni perinteinen suomalainen (liha)ruokakin on nykyisin erilainen kuin alkuperäinen versio.
Jäädykkeen voi tehdä oikeastaan mistä vain, siksi se sopisi paremmin kasvisperäisen jäätelön nimeksi. Jäätelö on, suomalaisesta nimestään huolimatta, maitoperäinen tuote.Vähän paha on EU:ssa alkaa sanella esimerkiksi vähemmistökieliin muutoksia muiden, valtakielten ehdoilla.
Ja siis tottahan toki vegejäätelöä voi syödä myös kupista, mutta viittasinkin tässä tuutteihin ja tikkujäätelöihin tarkoituksena havainnollistaa, että jäädyke on ihan eri tuote. Jäädyke voidaan tehdä myös kermasta (tai ehkä maidostakin? en ole varma), mutta se ei silti olisi sama asia kuin kerma- tai maitojäätelö.
No se taas ei olisi perusteltua. Ja silloin ainakaan mikään tähän mennessä esitetty perustelu ei olisi pätevä. Ja silloin se vaikuttaisi nimenomaan joltain lihateollisuuden paniikilta.Tuo on totta, että hampurilaista on varioitu runsaasti, ja itsekin on tullut tehtyä kala- ja kanahampurilaisia. Ehkä tässä sitten kasvisversiot rajataan ulkopuolelle?
Alunperin. Mutta ei enää. Ja jäätelöähän on varioitu ennenkin - hyvä esimerkki se kasvirasvajäätelö. Tuotteet kehittyvät ajan kanssa, sellaista se on.Jäädykkeen voi tehdä oikeastaan mistä vain, siksi se sopisi paremmin kasvisperäisen jäätelön nimeksi. Jäätelö on, suomalaisesta nimestään huolimatta, maitoperäinen tuote.
Vegaanisen ei tarvitse olla soijaa, koska sitä ei kaikki ihmiset siedä missään muodossa eikä nuoret miehet saisi syödä ollenkaan jäätelöäSopiiko mihin?
Näin se näyttäisi kuitenkin menevän, että nimenomaan vegetuotteet rajataan ulkopuolelle.No se taas ei olisi perusteltua. Ja silloin ainakaan mikään tähän mennessä esitetty perustelu ei olisi pätevä. Ja silloin se vaikuttaisi nimenomaan joltain lihateollisuuden paniikilta.
No veikkaan, että suurin osa ihmisistä mieltää jäätelön maitotuotteeksi.Alunperin. Mutta ei enää. Ja jäätelöähän on varioitu ennenkin - hyvä esimerkki se kasvirasvajäätelö. Tuotteet kehittyvät ajan kanssa, sellaista se on.
Ihan yhtä lailla puhutaan juuressipseistä, vaikka sipsit alunperin ovat tarkoittaneet nimenomaan perunalastuja. Ja lisäksi on bataattiranskalaisia, juuresleipää, sokerittomia karkkeja, jne. En nyt itse valitettavasti tiedä, mitä kaikkia variaatioita liharuuista on tehty, mutta kyllä niissäkin takuulla on sellaisia lihaversioita, jotka eivät enää koostumukseltaan vai valmistustavalta vastaa alkuperäistä.
Ei tarvitsekaan olla.Vegaanisen ei tarvitse olla soijaa, koska sitä ei kaikki ihmiset siedä missään muodossa eikä nuoret miehet saisi syödä ollenkaan jäätelöä
Hyvin todennäköisesti. Vähän samoin kuin suurin osa mieltää karkit sokeria sisältäviksi, mutta silti olemme vuosikaudet tulleet toimeen sen kanssa, että karkkihyllyllä on erikseen se osio, jossa myydään sokerittomia karkkeja esim. diabeetikoille. Ne, jotka haluavat sokerikarkkia, löytävät kyllä ongelmitta omansa.No veikkaan, että suurin osa ihmisistä mieltää jäätelön maitotuotteeksi.
Jaa-a, mielenkiintoista nähdä saattaako tällainen selkeästi asenteellinen uudistus mennä läpi.Näin se näyttäisi kuitenkin menevän, että nimenomaan vegetuotteet rajataan ulkopuolelle.
Erilaisia kasvijäätelöitä on selkeästi enemmän kuin sokerittomia karkkeja, ja moni menee varmasti sekaisin jäätelöaltaalla. Syy on tietysti siinä, että sokeri sopii vegaaneille, mutta maito ei.Hyvin todennäköisesti. Vähän samoin kuin suurin osa mieltää karkit sokeria sisältäviksi, mutta silti olemme vuosikaudet tulleet toimeen sen kanssa, että karkkihyllyllä on erikseen se osio, jossa myydään sokerittomia karkkeja esim. diabeetikoille. Ne, jotka haluavat sokerikarkkia, löytävät kyllä ongelmitta omansa.
Erilaisia tuotteita erilaisiin tarkoituksiin ja erilaisille ihmisryhmille voi ihan hyvin kehitellä ja myydä. Mutta väärinkäsitysten välttämiseksi on asiallista, että tuotteiden nimestä käy selville, mistä on kyse, oli se sitten kanahampurilainen tai kasvishampurilainen, tai sitten kermajäätelö, kasvirasvajäätelö, soijajäätelö tai vaikka kaurajäätelö. Ja lisäksi kaikissa tuotteissaan edellytetäänkin tarkkaa tuoteselostetta tarkempia määrittelyjä varten.
Itse asiassa näissä kasvisvaihtoehdoissahan on ilmaistu asia jopa paljon selkeämmin kuin sokerittomissa karkeissa. Karkkien kohdalla jossain kohtaa pussia vaan lukee "sokeriton", mutta tuotteen nimestä sitä ei voi tietää. Jäätelön kohdalla nimenomaan maidottomista jäätelöistä yleensä asia selviää jo tuotteen nimessä, eli nimenomaan NÄMÄ ovat kuluttajan kannalta selkeitä.
Niiden täytyisi itse kasvattaa niitä juurikkaita, jotka imevät maasta kaikki neonikotinoidit ym myrkkyjäämät, joita ei Suomessa haluta viedä ongelmajätelaitokselle, kun niistä tulee kustannuksia, vaan ne kierrätetään herkuissa ihmisen kautta sinne, mistä se tuotto tulee parhaiten. Vaikea selittää, mutta poikkeusluvilla ovat pelanneet jo vuosikausia.Erilaisia kasvijäätelöitä on selkeästi enemmän kuin sokerittomia karkkeja, ja moni menee varmasti sekaisin jäätelöaltaalla. Syy on tietysti siinä, että sokeri sopii vegaaneille, mutta maito ei.