The ketju

Status
Viestiketju on suljettu.
Pitkä haudutus ja tarpeeksi rasvaa.
Öljyä paljon kanssa, jauhelihasta tulee rasvaa reippaasti ilman lisäämättäkin. Lisäksi pitkä haudutus ns. sulattaa sipulit kastikkeeseen ja samalla suurustaa sitä. Melkein valmis spagettikastike saa olla melkein puuroa, kun siihen pitää lisätä sitä pastan keitinvettä. Pastasta keitinveteen liuonnut tärkkelys auttaa kastikkeessa sitoutumaan sitä paremmin pastaan.
 
Öljyä paljon kanssa, jauhelihasta tulee rasvaa reippaasti ilman lisäämättäkin. Lisäksi pitkä haudutus ns. sulattaa sipulit kastikkeeseen ja samalla suurustaa sitä. Melkein valmis spagettikastike saa olla melkein puuroa, kun siihen pitää lisätä sitä pastan keitinvettä. Pastasta keitinveteen liuonnut tärkkelys auttaa kastikkeessa sitoutumaan sitä paremmin pastaan.
mulle öljy on rasva muiden joukossa.
 
mulle öljy on rasva muiden joukossa.
5.3 Lipidit
Orgaanista yhdistettä, joka ei liukene veteen vaan orgaanisiin liuottimiin, kuten hiilivetyihin tai dietyylieetteriin kutsutaan yleisesti lipidiksi. Tämän määritelmän täyttäviä yhdisteitä ovat mm. rasvat, öljyt, terpeenit ja steroidit.



Rasvat ja öljyt
Rasvat ja öljyt ovat triglyseridejä eli glyserolin ja rasvahappojen estereitä. Rasvan ja öljyn ero on käytännöllinen: huoneen lämpötilassa kiinteät triglyseridit ovat rasvoja ja nestemäisen öljyjä. Useimmiten eläinperäiset triglyseridit ovat rasvoja ja kasviperäiset öljyjä.

Rasvahappo on haarautumaton, pitkäketjuinen karboksyylihappo. Luonnon rasvahapoissa on lähes aina parillinen määrä hiiliatomeita. Rasvat nimetään usein näiden rasvahappojen johdoksina, esimerkiksi kuvan tristearin, joka on glyserolin ja steariinin esteri:



Rasvahappoja on myös vahoissa, kuten mehiläisvahassa C25H51COOC28H57. Vahoissa rasvahapot ovat esteröityneet yksinkertaisten, pitkäketjuisten alkoholien kanssa.

Rasvat luokitellaan tyydyttyneiksi tai tyydyttymättömiksi: erityisesti monta kaksoissidosta käsittäviä rasvahappoja sisältäviä rasvoja kutsutaan monityydyttymättömiksi. Monityydyttymättömät rasvat ovat oleellinen osa tervettä ruokavaliota, koska ne sisältävät ihmisen prostaglandiinisynteesissä tarvittavia välttämättömiä rasvahappoja.

Useimmat luonnon rasvat ja öljyt ovat triglyseridien seoksia. Oheisessa taulukossa on viiden erilaisen rasvan koostumus; palmitiini- ja steariinihappo ovat tyydyttyneitä, oleiinihappo tyydyttymätön ja linolihappo monityydyttymätön happo. Huomaa silmiinpistävä samankaltaisuus ihmisrasvan ja laardin välillä.



Lähde

palmitiini

steariini

oleiini

linoli

maissiöljy

10

5

45

38

soijaöljy

10

-

25

55

laardi

30

15

45

5

voi

25

10

35

-

ihmisrasva

25

8

46

10




Katso Opetus.tv:stä aiheeseen liittyvä video:
http://opetus.tv/kemia/orgaaninen/rasvat/
 
5.3 Lipidit
Orgaanista yhdistettä, joka ei liukene veteen vaan orgaanisiin liuottimiin, kuten hiilivetyihin tai dietyylieetteriin kutsutaan yleisesti lipidiksi. Tämän määritelmän täyttäviä yhdisteitä ovat mm. rasvat, öljyt, terpeenit ja steroidit.



Rasvat ja öljyt
Rasvat ja öljyt ovat triglyseridejä eli glyserolin ja rasvahappojen estereitä. Rasvan ja öljyn ero on käytännöllinen: huoneen lämpötilassa kiinteät triglyseridit ovat rasvoja ja nestemäisen öljyjä. Useimmiten eläinperäiset triglyseridit ovat rasvoja ja kasviperäiset öljyjä.

Rasvahappo on haarautumaton, pitkäketjuinen karboksyylihappo. Luonnon rasvahapoissa on lähes aina parillinen määrä hiiliatomeita. Rasvat nimetään usein näiden rasvahappojen johdoksina, esimerkiksi kuvan tristearin, joka on glyserolin ja steariinin esteri:



Rasvahappoja on myös vahoissa, kuten mehiläisvahassa C25H51COOC28H57. Vahoissa rasvahapot ovat esteröityneet yksinkertaisten, pitkäketjuisten alkoholien kanssa.

Rasvat luokitellaan tyydyttyneiksi tai tyydyttymättömiksi: erityisesti monta kaksoissidosta käsittäviä rasvahappoja sisältäviä rasvoja kutsutaan monityydyttymättömiksi. Monityydyttymättömät rasvat ovat oleellinen osa tervettä ruokavaliota, koska ne sisältävät ihmisen prostaglandiinisynteesissä tarvittavia välttämättömiä rasvahappoja.

Useimmat luonnon rasvat ja öljyt ovat triglyseridien seoksia. Oheisessa taulukossa on viiden erilaisen rasvan koostumus; palmitiini- ja steariinihappo ovat tyydyttyneitä, oleiinihappo tyydyttymätön ja linolihappo monityydyttymätön happo. Huomaa silmiinpistävä samankaltaisuus ihmisrasvan ja laardin välillä.



Lähde

palmitiini

steariini

oleiini

linoli

maissiöljy

10

5

45

38

soijaöljy

10

-

25

55

laardi

30

15

45

5

voi

25

10

35

-

ihmisrasva

25

8

46

10




Katso Opetus.tv:stä aiheeseen liittyvä video:
http://opetus.tv/kemia/orgaaninen/rasvat/

:cautious: Alat kuulostaa p@ulalta
 
Status
Viestiketju on suljettu.

Yhteistyössä