5.3 Lipidit
Orgaanista yhdistettä, joka ei liukene veteen vaan orgaanisiin liuottimiin, kuten hiilivetyihin tai dietyylieetteriin kutsutaan yleisesti
lipidiksi. Tämän määritelmän täyttäviä yhdisteitä ovat mm.
rasvat, öljyt, terpeenit ja
steroidit.
Rasvat ja öljyt
Rasvat ja
öljyt ovat
triglyseridejä eli glyserolin ja
rasvahappojen estereitä. Rasvan ja öljyn ero on käytännöllinen: huoneen lämpötilassa kiinteät triglyseridit ovat rasvoja ja nestemäisen öljyjä. Useimmiten eläinperäiset triglyseridit ovat rasvoja ja kasviperäiset öljyjä.
Rasvahappo on haarautumaton, pitkäketjuinen karboksyylihappo. Luonnon rasvahapoissa on lähes aina parillinen määrä hiiliatomeita. Rasvat nimetään usein näiden rasvahappojen johdoksina, esimerkiksi kuvan tristearin, joka on glyserolin ja steariinin esteri:
Rasvahappoja on myös
vahoissa, kuten
mehiläisvahassa C25H51COOC28H57. Vahoissa rasvahapot ovat esteröityneet yksinkertaisten, pitkäketjuisten alkoholien kanssa.
Rasvat luokitellaan
tyydyttyneiksi tai
tyydyttymättömiksi: erityisesti monta kaksoissidosta käsittäviä rasvahappoja sisältäviä rasvoja kutsutaan
monityydyttymättömiksi. Monityydyttymättömät rasvat ovat oleellinen osa tervettä ruokavaliota, koska ne sisältävät ihmisen
prostaglandiinisynteesissä tarvittavia
välttämättömiä rasvahappoja.
Useimmat luonnon rasvat ja öljyt ovat triglyseridien seoksia. Oheisessa taulukossa on viiden erilaisen rasvan koostumus; palmitiini- ja steariinihappo ovat tyydyttyneitä, oleiinihappo tyydyttymätön ja linolihappo monityydyttymätön happo. Huomaa silmiinpistävä samankaltaisuus ihmisrasvan ja laardin välillä.
Lähde
palmitiini
steariini
oleiini
linoli
maissiöljy
10
5
45
38
soijaöljy
10
-
25
55
laardi
30
15
45
5
voi
25
10
35
-
ihmisrasva
25
8
46
10
Katso Opetus.tv:stä aiheeseen liittyvä video:
http://opetus.tv/kemia/orgaaninen/rasvat/