Miksi 6-vuotias tyttö on ylipainoinen, vaikka syö vain normaalia kotiruokaa ja karkkipäivä on kerran viikossa?

  • Viestiketjun aloittaja äiti huolissaan
  • Ensimmäinen viesti
No mix
Jos ei syö iltapalaa, niin nälkä tulee jo aamuyöstä. Tämäkin on koettu, kun usein jättää kaurapuuronsa syömättä (ei tykkää lainkaan siitä) ja sitten tulee klo 4-5 itkemään, kun on nälkä. Ei ole nälkä, jos syö iltapalansa.

Aamiainen on klo 7-8 välissä, kun herätään usein eri aikoihin. Esikouluun mennään 8-8.30 välissä.
Miksi lapsen putää mennä nukkumaan klo 20 jos herää aikaisintaan klo 7? 10h on hyvä unimäärä 6vuotiaalle.

Miksi iltapala on puuroa, jos hetki sitten on syöty iso illallinen? Esim. Appelsiini voisi riittää.

Mitä puuron kanssa syödään? Maitoa?sokeria?hilloa?voita?
 
V.i.e
Itse en jotenkin usko syynä olevan kalorit, syöminen ja liikunnan vähyys. Tyttö liikkuu kuitenkin. Ja syö vähän.

Syynä voi ehkä olla joku muu... mutta mikä? Se kilppari voisi olla ehkä yksi vaihtoehto, on nimittäin niitä muitakin oireita.
Sä olet nyt ristiriidassa itsesi kanssa....

Lapsi ei syö vähän, jos hän syö 4 lihapullaa, perunaa ja kastiketta klo 18 ja puuroa klo 19.30. Tai 2 lautasellista makaronilootaa. Se on tosi paljon iltasyömiseksi aikuisellekin...
 
Shasaam
Kylläpä on kertomasi ihan kuin meidän kokemukset.. Meillä on kaksi lasta muutaman vuoden ikäerolla, syövät samaa ruokaa ja heillä on suunnilleen samat liikuntaharrastukset mutta silti vanhempi lihoi hurjaa vauhtia samaan aikaan kun nuorempi oli tikkulaiha. Painonnousuun kiinnitettiin huomiota eskari-iässä terveydenhoitajan toimesta ja sitä alettiin seuraamaan, jossain vaiheessa pyysin että otettais kilpparikokeet ja arvot olivatkin vähän koholla (vai oliko se niin että toinen koholla ja toinen liian alhainen, en muista tarkkaan). Mitään lääkitystä emme saaneet vaan lääkäri totesi että ylipaino nostaa arvoja ja koska pituuskasvu oli normaalia niin emme saaneet diagnoosia. Tytöllä oli muitakin oireita, haisi hielle, tukka rasvottui, oli väsynyt, kiukkuinen ja ailahteleva, itkuinen.. Pari vuotta käytin tyttöä lääkärissä ja uusissa kokeissa, arvoissa oli vaihtelua ja välillä ne olivat paremmat ja sitten taas huonommat. Painonnousu jatkui mutta ei ihan niin nopeana kuin alussa.

Neljä vuotta myöhemmin olemme hyväksyneet sen ettei painonnousulle ole mitään lääketieteellistä "syytä", kävimme lopulta endokrinologillakin ja pakko se oli uskoa että kilpirauhasen vajaatoiminnasta tässä ei ole kyse eikä painonnousua voi laittaa sen piikkiin. Lapsillamme on yhteistä hyvä ruokahalu, meidän lapsi söi valtavia annoksia jos emme rajoittaneet, usein jopa enemmän kuin minä. Tottakai siinä tulee liikaa kaloreita, se oli vain vaikea itse nähdä ja ymmärtää.

Lapsemme on ilmeisesti vain herkkä lihomaan. Hikoilu ja hiusten rasvoittuminen ovat ylipainon syytä, lapsella itsellään on huono olla kun ylipaino väsyttää ja siksi kiukuttelee ja on ailahtelevainen. Ylipaino myös saattaa aikaistaa murrosikää niin hormonitkin jo varmaan heräili silloin ja oli teini-iän "oireita". Olemme saaneet painonnousun hidastumaan aika normaaliksi, mitään taikatemppuja siihen ei ollut mutta olemme perheenä kiinnittäneet vielä enenmmän huomiota kalorien määrään ruuassa sekä erityisesti annoskokoihin. Ateriarytminne vaikuttaa iltapainoiselta, sieltä on hyvä aloittaa keventämään. Tsemppiä!
 
viera.s
Itse en jotenkin usko syynä olevan kalorit, syöminen ja liikunnan vähyys. Tyttö liikkuu kuitenkin. Ja syö vähän.
No mielestäni tyttö kertomasi perusteella syö normaalisti, ei kuitenkaan erityisen vähän tai terveellisesti. Hän liikkuu normaalia vähemmän, useimmat eskarilaiset käyvät jo jossain liikuntaharrastuksessa ja/tai ulkoilemassa myös hoitopäivän jälkeen.

Kun oma käsityksesi asiasta on tuollainen, vähän alkaa epäilyttää, että kaunistelet asiaa muutenkin. Et välttämättä tietoisesti, mutta ihmisillä on nyt taipumus nähdä asiat positiivisessa valossa. Kannattaisi tosiaan tehdä tarkka ruokapäiväkirja lapsen syömisistä. Mitään sukulaisten tarjoamia tikkareita unohtamatta (niistä tosin juttelisin sukulaisille, etteivät enää tarjoaisi).

Mutta yksi rajoitus, jota minä en kyllä tekisi vaikka muuten olisikin tarvetta olla tiukkana. Nimittäin tuo päiväkodin synttäriherkkujen kieltäminen. Lihavuus on paitsi terveysriski, pidemmän päälle myös uhka lapsen henkiselle hyvinvoinnille ja sosiaalisille suhteille. Mieti nyt, mitä lapsi ja hänen kaverinsa ajattelevat, kun yhdeltä kielletään synttäritarjottavat, koska hän on niin lihava? En tosiaan haluaisi, että lapsen painoa tuolla tavalla ikätovereiden seurassa alleviivataan.
 
Nuubia
Ei tosiaan ole se ongelma eli synttäriherkkuja päiväkodissa en lähtis minäkään kieltämään. Kun paino nousee jatkuvasti niin syy on jossain muussa kun satunnaisissa herkuissa. Suurelle ruokamäärälle kuulostaa kyllä jos syö pari lautasellista kuudelta ja puoli kahdeksalta puuroa tai leipää, ja maitoa molemmilla aterioilla. Ei voi siis sanoa että syö vähän eikä että syö nälkäänsä. Voisitteko valmistaa ruuan edellisenä päivänä niin saisitte syötyä kotona vähän aikasemmin? Siinä on aika pitkä väli aterioilla päiväkodin välipalan ja teidän päivällisen välillä, lapsi on varmasti nälkäinen ja syö paljon sen takia. Mutta sitten puolentoista tunnin päästä ei kyllä voi taas olla nälkä!

Aterioita pitää siis siirtää (puoli tuntia kumpaakin tekisi jo ison eron) tai niillä syötyä ruuan määrää vähentää. Mitä jos söisitte heti kotiin tultuanne kevyen välipalan ja sitten illallinen olisi päivän viimeinen ateria n klo 19? Sillä puolella tunnilla ei voi olla merkitystä lapsen nukkumisen kannalta (eli sitten kyse on opituista tavoista jos muka nälkäänsä herää kun ei saa iltapalaa)

Jos haluat päästä asiassa eteenpäin niin panosta pari viikkoa siihen että kirjaat ylös aivan kaiken mitä lapsi syö ja määrät myös. Kaloreitakin voisi laskea, ne kertovat kaiken oleellisen sitten kyllä. Joku mainitsi hiilariherkkyyden, ruokavalionne kuulostaa aika hiilaripainotteiselta kyllä ja se saattaa hyvin olla syynä. Lapset ovat erilaisia.
 
tiskiina
Osta rasvattomia jugurttia ja maitoa ja ruisleipää :) Pastat ja leivät kaikki tummia tai vähintäänki täysjyvää. Ja joskus voi tehä ihan vaan kasvisruokia.
Tuon ikäiselle vois aloittaa jo jonkun harrastuksenki ihan hyvin, että tulis liikuntaa arki-iltaisinki ulkona.

Jos olis oma, nii varalta käyttäsin kyl lääkäris verikokeissa aineenvaihduntasairauden pois sulkemiseksi.
 
Vieras..
Miksi lapsen putää mennä nukkumaan klo 20 jos herää aikaisintaan klo 7? 10h on hyvä unimäärä 6vuotiaalle.
No huh! Lapset ovat erilaisia, ja eskari on yllättävän rankkaa lapselle. Meillä eskarilainen menee nukkumaan noin klo 20.30 ja herää klo 8. Ei nuku päiväunia, siihen on mahdollisuus iltapäivähoidossa.

Meillä on eskarilaisell hyvin saman tapainen ruokailu-ja liikkumisrytmi kuin ap:n lapsella. Syö tosin pieniä annoksia, esim. aamupala on usein liian pieni, mutta ruoka ei vain kerta kaikkiaan maistu aamusta. Eskarissa syö hyvin, ja yleensä hakee lisää. Lapsi on sirorakenteinen pituutta en tarkkaan tiedä kun viimeisin neuvolakäyntejä oli helmikuussa ja vaatteista päätellen on venähtänyt pituutta. Arvelisin, että pituus on noin 125 cm ja paino on n. 21 kg.

Pitäisin ruokapäiväkirjaa ja liikkumispäiväkirjaa pari viikkoa ja niiden kanssa lääkäriin, jotta saisi selvyyden johtuuko painonnousu jostain sairausesta. Jotain kummallistahan tuossa on, että paino nousee noin hurjasti suhteellisen lyhyessä ajassa.
 
mutta
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=33781&sid=b17cd121becb1bf7e4c7819930877fe5

Makaronit voi hyvin jättää pois kokonaan. Muistaako kukaan tuota ylläolevaa?
Ravintolisät lisäävät kuolleisuutta - käytöstä ei hyötyä - Tekniikka&Talous

Proteiinia ne kasvavat tarvitsevat eniten. Hedelmä vain illalla antaa hyvän unen, muulloin vihanneksia lihan ja kalan kanssa. Munakkailla nälkä pysyy kauan poissa, on hyvää ja nopea valmistaa aamupalaksi.
 
lihavan lapsen äippä
Meillä sama ongelma, tosin tyttö jo tokaluokkalainen. Oon vähitellen poistanut sokerin meidän ruokavaliosta lähes kokonaan ja se näyttää nyt tepsivän. Älä missään nimessä anna sokerijugurtteja, se on melkein sama kuin antaisit karkkia, niin paljon niissä on sokeria.Mieluummin teet itse rahkaa marjosta (et lisää sokeria), smoothieita ja pirtelöitä marjoista ja maustamattomasta jugurtista (ja edelleen ei sokeria). Leipä täysjyvää ja 3-4 palaa päivässä riittää tuon ikäiselle. Rasvatonta maitoa 3 lasia päivässä ja lopun edestä vettä. Korvaa saunamehu sokerittomalla mehulla. Ruokaa säännöllisesti 3-4h välein ja joka kerta vihanneksia, hedelmiä tai marjoja. Ei pullia, lettuja, keksejä yms. Meillä on karkkipäivä kerran viikossa ja se on ainoa sokeri mitä saa kotona. Kouluruokaan en tietty pysty vaikuttamaan. Mä oon nyt karsinut makaronitkin pois, vain kerran viikossa kotona täysjyvämakaronia, muuten perunaa tai vaan kasviksia.

Meillä kesällä lipsuttiin ruokavaliosta ja heti tuli kilokaupalla lisää. Eli tiukkana oltava vaan vaikka rankkaa on, kun ois kiva välillä herkutella :(
 
Pan
Jo tullut tässä eli tarkkaile hiilareiden ja piilosokerin määrää, lapsesi saattaa olla vain erityisen herkkä näille. Annoskoot mainittu useaan kertaan ja niihin myös huomio. Ateriarytmiin parannusta, liian iltapainotteinen nyt kun syö raskaan aterian pari tuntia ennen nukkumaanmenoa ja sen jälkeen vielä iltapalan.

Ateriarytmin muutos on haastava kun olette kotona niin myöhään mutta tehkää ruoka valmiiksi niin että voitte vain lämmittään sen heti kun olette kotona tai sitten syötte siinä heti välipalan ja päivällinen jää päivän viimeiseksi ateriaksi. Kerroit että lapsi ei päiväkodissa hae yleensä lisää ruokaa mutta kotona ottaisi kolmannenkin annoksen? Kannusta lasta syömään päiväkodissa enemmän niin jaksaisi iltaan paremmin eikä tarvitsisi yötä vasten tankata niin paljoa.

Käykää lääkärissä ja otattakaa verikokeet, pyytäkää että vitamiinitkin katsotaan niin varmistatte ettei ole mitään puutoksia.
 
Syntyiko tyttö keskosena? Laihduttiko äiti raskausaikana? Nämä molemmat lisäävät myöhemmän ylipainon riskiä.

Tällä annetuista ohjeista suurin osa on aivan liian hiilaripanotteisia ja turhaan rasvaa välttävää - kasvava lapsi tarvitsee terveellisiä rasvoja. Ja ohje sokerittomasta mehusta (makeutusaineilla makeutettu) on suorastaan älytön - makeutusaineet edistävät lihomista vaikka eivät sisälläkään kaloreita. Makeutusaineiden käyttö voi lihottaa | Terveys | yle.fi

Tarkistuttakaa tytön hormonitasapaino (siis muutkin kuin kilpirauhashormoni).
 
njuin
Missä ihmeen paikassa se tyttö ne sokeripitoiset herkkunsa salaa syö?

Kun ei kotona ainakaan. Ei tyttö käy yksin kaupassa, josta herkut saisi. Ei kotona ole herkkuja, joita salaa söisi. En todellakaan usko, että leipää yksin peiton alla mussuttaisi. Ehei.
Ei tämä ole mikään henkimaailman asia. Tyttä syö tai juo aika paljon jotain energiapitoista salaa.
 
"hey"
Kuulostaa tosi tiukalta nytkin toi arki, kun kyse on kuitenkin kasvavasta lapsesta, ei enempää voi mielestäni kieltää. Toki esim. jogurtit voi vaihtaa terveellisempiin, mutta...

oikeesti suurinosa ton ikäisistä syö paljon rennommin ja silti ovat hoikkia eli veisin minäkin lääkäriin, ehdottomasti
 
.-.
Meillä on ongelma päinvastainen. Kun luen tekstiäsi, olen kyllä lääkärin kannalla. Jokainen on erilainen, mutta epäilen, että lapsella on joku sairaus. Tsemppiä teille!
 
"terkka"
Mitä sovitte viimeksi neuvolassa? Milloin seuraava painokontrolli? Täällä tarjotaan alkuvaiheessa verikokeet ja ravitsemusterapeutin käyntiä. Ota yhteys neuvolaasi ja kerro tilanne. Fyysiset syyt on hyvä poissulkea. Ruokapäiväkirja antaa ravitsemusterapeutille heti ensi käynnillä hyvin tietoa. Liikunta kuulostaa minimaaliselta. Eskareiden ulkoilu voi olla keinumista ja kotileikkiä. Viikottainen liikuntaharrastus mukaan, lisäksi iltaisin perheellä uimaan, pulkkamäkeen, luistelemaan. Näin lapsi saa esimerkkiä liikunnasta. Tsemppiä!
 
"luumupuu"
Minusta nuo ruoka-annokset kuulostavat aika isoilta... Omat lapset ovat 7 ja 8 vuotiaat ja syövät vähemmän. Tuo kaksi desiä makaronilaatikkoa kuulostaa enempi aikuisen annokselta kuin lapsen. Sehän on noin kaksi kauhallista... Meillä minä syön neljä lihapullaa ruualla, aikuisena. Lapset syö vähemmän. Ja puolikas laatikollinen saarioisten äitien ruokaa kuulostaa isolta annokselta lapselle.
 
  • Tykkää
Reactions: Jmia
ei karkkipäiviä
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=33781&sid=b17cd121becb1bf7e4c7819930877fe5

Makaronit voi hyvin jättää pois kokonaan. Muistaako kukaan tuota ylläolevaa?
Ja karkkipäivä kerran viikosa on tosi huono kulttuuri! Sehän merkitsee sitä, että kun lapsi kasvaa, hän ostaa "koko rahalla" karkkia ihan yhtä paljon vaikkapa joka päivä, kun ei kukaan ole kieltämässä. Ja sun asiasi olis valvoa, ettei karkeissa ole mitään gukoosifruktoosisiirappia YHTÄÄN. Sehän lihottaa, mutta myös sairastuttaa.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/05/crohnin-tauti-auttaako-ruokavalio&sa=U&ei=BUVoVIPhDcTHPbX6gfAO&ved=0CD0QFjAM&usg=AFQjCNF5vv1MYke7EJTH5_FpDmPfvFFD_w

Tuo on terkalle ja ravitsemusterapeutille tärkeä juttu. Karkkipäivänä vois tehdä yhdessä - sen yhteisen ulkoilun (ei kauppareissu!) jälkeen vaikkapa toffeeta:)
 
ei karkkipäiviä
Alkuperäinen kirjoittaja ei karkkipäiviä;30434298:
Ja karkkipäivä kerran viikosa on tosi huono kulttuuri! Sehän merkitsee sitä, että kun lapsi kasvaa, hän ostaa "koko rahalla" karkkia ihan yhtä paljon vaikkapa joka päivä, kun ei kukaan ole kieltämässä. Ja sun asiasi olis valvoa, ettei karkeissa ole mitään gukoosifruktoosisiirappia YHTÄÄN. Sehän lihottaa, mutta myös sairastuttaa.

Tuo on terkalle ja ravitsemusterapeutille tärkeä juttu. Karkkipäivänä vois tehdä yhdessä - sen yhteisen ulkoilun (ei kauppareissu!) jälkeen vaikkapa toffeeta:)
Crohnin tauti – auttaako ruokavalio? | Akuutti | yle.fi

Oikeastaan kaikkien tarvis katsoa tuo. Toffeeseen kun tarvii käyttää kermaa, jossa ei ole karrageenia. Ja sen voi makeuttaa luomuhunajalla. Se ei lisää makean himoa niin kuin moni muu makeutusaine:)

Tavallaan ei puhuta siitä, että ei pidetä karkkipäivää, vaan aletaan tehdä ne karkit itse. Sekaan kannattaa laittaa luomukaakaojauhetta ja mantelijauhetta, koska ne pitävät hyvin myös nälkää loitolla:)
 
viera.s
Syntyiko tyttö keskosena? Laihduttiko äiti raskausaikana? Nämä molemmat lisäävät myöhemmän ylipainon riskiä.

Tällä annetuista ohjeista suurin osa on aivan liian hiilaripanotteisia ja turhaan rasvaa välttävää - kasvava lapsi tarvitsee terveellisiä rasvoja. Ja ohje sokerittomasta mehusta (makeutusaineilla makeutettu) on suorastaan älytön - makeutusaineet edistävät lihomista vaikka eivät sisälläkään kaloreita. Makeutusaineiden käyttö voi lihottaa | Terveys | yle.fi
Mielipiteitä on monia, mutta itse korvaisin saunamehun sokerittomalla, jos en raskisi sitä kokonaan lapselta pois viedä. Linkittämässäsi jutussa mainitut pointit ei ole minusta relevantteja. Jos tavoitteena olisi vieroittaa lapsi kokonaan makeasta, silloin kannattaisi juu välttää myös makeutusaineita. Kylläisyydentuntemuksilla taas ei irrallisen saunamehun kohdalla ole merkitystä. Eihän sitä muutenkaan nälkään juoda, vaan on aivan extraa. Ja tästä extrasta kertyy vuodessa n. 5 000 kcal, joka merkkaa melkein kiloa, lapsuuden aikana saunamehulla on siis useiden kilojen vaikutus painoon. Sokerittomat mehut ovat käytännössä energiattomia.

Makeasta luopuminen kokonaan olisi toki paras vaihtoehto, mutta ei yhdeltä lapselta voi kieltää herkkuja jos muut niitä saa.

Olen kyllä kuullut, että moni aspartaamia lapsilla välttää, itse kuitenkin uskallan lapselle kohtuudella aspartaamipitoisia juomia antaa, koska virallislääketiede ei ole todennut niistä olevan haittaa:

Makeutusaine aspartaami ei aiheuta syöpää tai geenimuutoksia - laajin koskaan tehty turvallisuusarvio valmistui | Terve.fi
 
viera.s
Alkuperäinen kirjoittaja ei karkkipäiviä;30434303:
Crohnin tauti – auttaako ruokavalio? | Akuutti | yle.fi

Oikeastaan kaikkien tarvis katsoa tuo. Toffeeseen kun tarvii käyttää kermaa, jossa ei ole karrageenia. Ja sen voi makeuttaa luomuhunajalla. Se ei lisää makean himoa niin kuin moni muu makeutusaine:)

Tavallaan ei puhuta siitä, että ei pidetä karkkipäivää, vaan aletaan tehdä ne karkit itse. Sekaan kannattaa laittaa luomukaakaojauhetta ja mantelijauhetta, koska ne pitävät hyvin myös nälkää loitolla:)
Minä en välttämättä suosittelisi tuota karkkien kokkaamista kotona. Kermatoffeessa on reilusti energiaa, osti sen sitten kaupasta tai tekee kotona.

Karkkikokkailuita tosin välttäisin lähinnä siitä syystä, että itse lihoin tokaluokalla viettäessäni iltapäivät jo yksin, koska tein sitten ominpäin kaakaopalloja, pipareita, mikrotoffeeta jne. helppoja makeita juttuja. Ja söin koko annokset yksin. Tämä aiheutti minun lihomiseni lapsuudessa, varhaislapsuudessa olin normaalipainoinen, mutta tokaluokalla lihoin toistakymmentä kiloa...

Lapsen kanssa olisi parempi kokkailla terveellisempiä juttuja.
 
lihava lapsen äippä
Syntyiko tyttö keskosena? Laihduttiko äiti raskausaikana? Nämä molemmat lisäävät myöhemmän ylipainon riskiä.

Tällä annetuista ohjeista suurin osa on aivan liian hiilaripanotteisia ja turhaan rasvaa välttävää - kasvava lapsi tarvitsee terveellisiä rasvoja. Ja ohje sokerittomasta mehusta (makeutusaineilla makeutettu) on suorastaan älytön - makeutusaineet edistävät lihomista vaikka eivät sisälläkään kaloreita. Makeutusaineiden käyttö voi lihottaa | Terveys | yle.fi

Tarkistuttakaa tytön hormonitasapaino (siis muutkin kuin kilpirauhashormoni).
Kerran viikossa juotava makeutusaineellinen pillimehu ei taatusti aiheuta lihavuutta tai lisää makeanhimoa. Eiköhän tämä tule kyseeseen jos näitä syö päivittäin. Kuitenkin yhdessä pillimehussa on noin 30g sokeria, kun lapsen tulisi saada sokeria päivässä enitään 40g. Tähän kun lisätään aamulla syöty sokerijugurtti (lähes 30g sokeria), päiväkodin välipalan sokeroitu kiisseli jne. Niin päivän sokeriannos paukkuu yli tuplana jopa tripalana. Vaikkei varsinaisesti ole syöty mitään herkkuja.

Mulle antoi ravitsemusterapeutti ohjeen, että silloin harvoin kun käytämme mehuja (1-4krt kuussa), se olisi sokeritonta. Mehun käyttö liittyy esim. synttäreihin tai kyläilyyn, jolloin pöydässä on muutakin sokeripitoista, joten turha lisätä sitä mehulla.
 

Yhteistyössä