"mmmm"
Miksi sitten ninaTT väittää niin?Ei kai nyt mistään yksittäisestä asiasta voi sanoa, että se varmasti aiheuttaisi jotain traumoja ja vaurioita psyykkeeseen. :O
Miksi sitten ninaTT väittää niin?Ei kai nyt mistään yksittäisestä asiasta voi sanoa, että se varmasti aiheuttaisi jotain traumoja ja vaurioita psyykkeeseen. :O
Niin kauan kuin kummallekaan väitteelle ei löydy kiistatonta tutkimustulosta - ei voi mitään johtopäätöksiäkään tehdä.Ei kai nyt mistään yksittäisestä asiasta voi sanoa, että se varmasti aiheuttaisi jotain traumoja ja vaurioita psyykkeeseen. :O Sanoo sen nyt järkikin, ettei sellaista voi tutkia kovinkaan kiistattomasti. Jos huudellaan vastuun perään niin missä on sitten niiden vastuu, jotka uskovat esim. rangaistusten käyttöön, maistamispakkoon tai siihen, ettei päiväkoti aiheuta mitään haittaa vauvalle? Miksei heidän tarvitse perustella mielipiteitään linkittämällä lähteitä? Onko todistamisvelvollisuus vain niillä, joiden mielipiteet ovat vastoin valtavirran käsityksiä?
Pinnasängyssä nukuttamisesta. Yksin nukkumisen on ainakin todettu nostavan vauvan stressihormonien tasoa. Muistaakseni se myös lisää mm. kätkytkuolemien riskiä. Yritän katsoa, jos löytäisin jotain, mitä linkittää noiden tueksi.
No jos kerran pinniksessä nukuttaminen ei varmasti aiheuta lapselle traumoja niin miksi Nina sitten mouhoaa asiasta niin fanaattisesti???? Ihan kyynel silmässä?En ole nähnyt häneltä sellaista kirjoitusta, jossa väittäisi, että mikään _varmasti_ aiheuttaa lapselle traumoja. Sen sijaan moni asia VOI aiheuttaa haittaa/vaurioita.
Vauvan raapottaminen kaikkiin kissanristiäisiin VOI aiheuttaa vaurioita. Nimesihän tässä joku lehdissä että kaupassa käyntikin VOI aihuettaa vauriota. Samoin vanhempien ääriliikeellisyys VOI aiheuttaa lapsissa vaurioita...Isättömyys VOI aiheutaa vauriota...En ole nähnyt häneltä sellaista kirjoitusta, jossa väittäisi, että mikään _varmasti_ aiheuttaa lapselle traumoja. Sen sijaan moni asia VOI aiheuttaa haittaa/vaurioita.
[QUOTE="mmmm";26331050]http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1441569-ninatt-poltitko-raskaana/sivu2.htmlEn ole nähnyt häneltä sellaista kirjoitusta, jossa väittäisi, että mikään _varmasti_ aiheuttaa lapselle traumoja. Sen sijaan moni asia VOI aiheuttaa haittaa/vaurioita.
Mua on lapsena tukistettu muutaman kerran. En tietääkseni saanut siitä traumoja. Silti se oli mielestäni väärin enkä hyväksy sellaista kasvatuskeinoa. Näin esimerkkinä. Moni asia aiheuttaa lapselle mielipahaa juuri _sillä hetkellä_ vaikkei siitä saisi elämää kestäviä traumoja ja haittoja. Sehän on ihan tutkittu juttu, että esim. vauvoilla ja pikkulapsilla nousee päiväkodissa stressihormonitasot korkealle ja kestää kauan päivähoitopäivän jälkeen, että ne tasoittuvat.No jos kerran pinniksessä nukuttaminen ei varmasti aiheuta lapselle traumoja niin miksi Nina sitten mouhoaa asiasta niin fanaattisesti???? Ihan kyynel silmässä?
Toihan on ihan eri asia. Ruumiillinen kuritus on laissa kielletty, kun taas pinnasängyssä nukuttaminen ei.Mua on lapsena tukistettu muutaman kerran. En tietääkseni saanut siitä traumoja. Silti se oli mielestäni väärin enkä hyväksy sellaista kasvatuskeinoa. Näin esimerkkinä.
No, ei mutta ihan älytöntä alkaa vertailemaan asiaa, joka 99% mielestä on väärin ja laissakin kielletty kuin asiaa, jonka 99% hyväksyy ja on normi käytäntö.Ei kai lapselle aiheutuvia mahd. haittoja arvioida sen perusteella, mikä on laillista ja mikä ei? Monilla laillisillakin keinoilla voi aiheuttaa lapselle vaurioita.
Kyymys kuuluukin: Mitä haittaa stressihormoonin noususta on/ millainen taso on haitallinen (ymmärrän toki että on jossain kohaa jo haitallinen)? Kuka pystyy sen määrittämään? Ja toisaalta, miten ihminen luontaisesti sietää stressiä? Oletukseni kuitenkin otta että stressihormooni on ihan luonnollinen "osa" ihmisyyttä.Mua on lapsena tukistettu muutaman kerran. En tietääkseni saanut siitä traumoja. Silti se oli mielestäni väärin enkä hyväksy sellaista kasvatuskeinoa. Näin esimerkkinä. Moni asia aiheuttaa lapselle mielipahaa juuri _sillä hetkellä_ vaikkei siitä saisi elämää kestäviä traumoja ja haittoja. Sehän on ihan tutkittu juttu, että esim. vauvoilla ja pikkulapsilla nousee päiväkodissa stressihormonitasot korkealle ja kestää kauan päivähoitopäivän jälkeen, että ne tasoittuvat.
Kipaseppas lukemaan ton Eevastiina Gjerstrandin väikkärin tiivistelmä. Nimenomaan puhuu myös rajoittavan ja avoimen vallankäytön tarpeellisuudesta välillä. Tulkita voi toki monin tavoin, mutta ei toi nyt kyllä yhtään vaikuta siltä, että lapsi sais itse täysin määrittää omien mielihalujensa mukaan sitä elämää (milloin menee nukkumaan, pinnasänky on rajoittava vankila, jne.)Mä listaan nyt hiukan nimiä, joiden ajatukset ja tutkimukset mielestäni tukevat monia kiintymysvanhemmuuden periaatteita:
Eevastiina Gjerstad
Thomas Gordon
J.D Marshall
Alfie Kohn
Pam Leo
He suhtautuvat hyvin kriittisesti mm. rankaisemiseen kasvatuskeinona. Eevastiina Gjerstad on suomalainen kasvatustieteen tohtori. Hän ei ole mikään kiintymysvanhemmuus-guru, mutta monet ajatukset muistuttavat mielestäni kiintymysvanhemmuuden teesejä.
miten voisitkaan, kun et tietääkseni ole kenenkään vanhempi?enkä kutsuisi itseäni kiintymysvanhemmaksi,
Hylkäämisellä uhkailu on muuten yleisesti tuomittua.. eli ei saa sanoa että äti lähtee nyt, jää yksin kaupaan tai lähteä vaan kävelemään poispäin, kun lapsi ei tajua että äiti ei koskaan hylkäisi. Tämä on sulle siis ihan ok, mutta nukkuvan lapsen pitäminen pinnasängyssä ei? (ja miten se muuten eroaa onko nukkuva lapsi pinnasängyssä yksin vai perhepedissä yksin, jos äiti palstailee toisessa huoneessa?).. Normaalisti lapsikin sen ymmärtää eikä edes uskaltaisi jäädä kauppaan yksin, jos vanhempi lähtisi kävelemään kotiin päin.